Jarecki79 06.09.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Tak wygląda Skam-P Plus 17kW z Ardeo-Iron Szerokość z koszem 108cm, z motoreduktorem z przełącznikiem obrotów szer. całkowita 115cm Wysokość krawędzi zasypu kosza 106cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 06.09.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 kol. JareckiBoj się Boga! jaki system kompensacji ciśnień. Przecież Cię "mądrzy" inaczej na f. e-ster... zjedzą. Oni wiedzą lepiej, bo mają po kociołku, a to, że przez twoje ręce przeszły tysiące, to wg nich tylko gorzej dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 no jak to jaki? punkt 4.3.3 zabezpieczenie przed cofaniem płomienia w kotłach automatycznych punkt 4.3.3.3 wsteczny przepływ palnych gazów spalinowych do podajnika paliwa lub do zespołu zasobnika zalecane działania przeciwdziałające w normie to m.in szczelny zasobnik paliwa z zastosowaniem wyrównywania ciśnienia, dodatkowo w kotle badanym wg nowej normy posiadającym klase V klapa kosza... itd, nie będziemy przesz uczyć za friko a że to nie musi być przekrój jak ze "szlaufa" i dysza powinna być...., to też insza para kaloszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.09.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Powoli panowie bo widzę że już żeście się za bardzo rozbuchali Czy mam odszukać tutaj i na innych forach co pisaliście 3 czy 4 lata o tym systemie kompensacji ciśnień jak to chcecie bardzo naukowo nazwać ten kawałek "szlaufa" ? Dla mnie potocznie było to zawsze i jest dosuszanie ale jak to brzmi jakieś tam dosuszanie System kompensacji ciśnień to od razu brzmi bardzo poważnie. Drwiono a nawet wysiewano ale ja przez 5 lat sprzedając kotły z tym mniej poważnie brzmiącym dosuszaniem jak go sobie zwę nigdy jeszcze nikomu nie kazałem zaklejać dziury w zasobniku blaszką na sylikon czy nie znam przypadku żeby komuś ślimaka szlak trafił po 3 czy 4 sezonach w tym tak znienawidzonym przez niektórych kotle że nawet już nie chcę nazwy podawać. Teraz możecie sobie ulżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.09.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Tobie to z kolei o co znowu chodzi? Kup sobie normę, poczytaj i się wypowiadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 07.09.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Wiesiek - jesteś de best :jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.09.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Powoli panowie bo widzę że już żeście się za bardzo rozbuchali Czy mam odszukać tutaj i na innych forach co pisaliście 3 czy 4 lata o tym systemie kompensacji ciśnień jak to chcecie bardzo naukowo nazwać ten kawałek "szlaufa" ? Dla mnie potocznie było to zawsze i jest dosuszanie ale jak to brzmi jakieś tam dosuszanie System kompensacji ciśnień to od razu brzmi bardzo poważnie. Drwiono a nawet wysiewano ale ja przez 5 lat sprzedając kotły z tym mniej poważnie brzmiącym dosuszaniem jak go sobie zwę nigdy jeszcze nikomu nie kazałem zaklejać dziury w zasobniku blaszką na sylikon czy nie znam przypadku żeby komuś ślimaka szlak trafił po 3 czy 4 sezonach w tym tak znienawidzonym przez niektórych kotle że nawet już nie chcę nazwy podawać. Teraz możecie sobie ulżyć Mówisz, że ten kawałek szlaucha to "dosuszanie"? To dlaczego swoim klientom każesz zasypywać zasobniki suchym węglem? Po co? Niech sypią mokry, jak leci, "dosuszanie" im to przecież dosuszy. Równie dobrze mógłbyś napisać, że "STOPERAN" dosusza majtki. Ten szlauch nic nie dosusza. On tylko zapobiega, aby wilgoć z miejsca, w którym się wydziela, nie szła do zasobnika, tylko do palnika. Ot, tyle. Taka prosta teoria. Nie powinno to być zbyt trudne dla takiego mistrza teorii, jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.09.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Ten wężyk czy jak to kto chce nazywać jest opisywany w nowej normieRozumiem, że potocznie ktoś to sobie nazwał dosuszaniem i komuś tak pasuje.Przenosząc to na znaną polską komedię, kultową zresztą... pastowana świnia nigdy nie będzie dzikiem, choćby z daleka na dzika wyglądała. Co do jego wykonania, to nie takie hop-siup, bo do produktu, gdzie mamy pełną dokumentację i mamy znaczek wiadomo jaki dochodzi punkt o nazwie "analiza zagrożeń"Wiec taki głupi wężyk powinien mieć jakąś tam średnicę i być bezpiecznie podłączony. Daje przykład, jest część fabrycznych rozwiązań i koszy do tego (np. kompletny, fabryczny zestaw azpp), gdzie podłączone to jest jakimś tam "szlaufem" w dolną część kosza a w jego wnętrzu stalowym kanałem doprowadzane jest pod górę nad zasyp (to rozwiązanie stosuje kilka firm, pytanie, czy świadomie). Tutaj wszytko jest dobrze, jak jest to nowe. Teraz robiąc analizę zagrożeń wyobraźmy sobie sytuację, że dany osobnik ma ten kocioł w piwnicy, gdzie jest wilgoć, dodatkowo pali sobie mokrym paliwem, bo nie ma miejsca, nie chce suszyć itd. Co się zatem stanie, jak ten wewnętrzny profil po np. 2sezonach w dolnej części przekoroduje i tamtędy będzie wpadać powietrze? Tu naprawdę nie ma śmiechu i robienia sobie jaj, bo to są poważne i odpowiedzialne tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.09.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Otrzymałem atest, niestety zawiera błędy i musi wrócić do poprawki Wklejam jednak pierwszą stronę. Nie wiem czy poprawiony będzie w całości, czy tylko dana strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Mówisz, że ten kawałek szlaucha to "dosuszanie"? To dlaczego swoim klientom każesz zasypywać zasobniki suchym węglem? Po co? Niech sypią mokry, jak leci, "dosuszanie" im to przecież dosuszy. Równie dobrze mógłbyś napisać, że "STOPERAN" dosusza majtki. Ten szlauch nic nie dosusza. On tylko zapobiega, aby wilgoć z miejsca, w którym się wydziela, nie szła do zasobnika, tylko do palnika. Ot, tyle. Taka prosta teoria. Nie powinno to być zbyt trudne dla takiego mistrza teorii, jak Ty Pokaż gdzie ja to piszę? Oczywiście że lepiej sypać suche paliwo. A żebyś wiedział że dosusza, co byś tu nie pisał. Takie żeście mądre konstruktory to dlaczego nie zaprojektowaliście tego systemu kompensacji z Bożej Łaski już przy OEP? dopiero poszła firma po rozum do głowy jak zaczęła wymieniać zasobniki na gwarancji które jej nie wytrzymywały? jak ślimaki zaczęły się łamać po 3 czy 4 sezonach? Skoro to bzdet to po co teraz ten bzdet zaczęli montować fabrycznie i pojawiła się możliwość zakupu i zgoda na montaż w starszych wersjach kotłów, ha ? Kto się śmiał z tego "szlaufa" 4 lata temu? Zawijan teoria to Twoja działka, pieprzysz jak potłuczony: On tylko zapobiega, aby wilgoć z miejsca, w którym się wydziela, nie szła do zasobnika, tylko do palnika. Ot, tyle Przeczytaj jeszcze raz co pieprzysz? to co się dzieje jak wygonisz tą wilgoć z miejsca w którym się wydziela? to paliwo wyschnie czy zostanie dalej mokre jak przed "wygonieniem" tej wilgoci? Jarek Ciebie też się to tyczy i nie pitol o normie, coś Ty się taki normowy na raz zrobił? Jak chcesz się Zawijanowi wśliznąć to się choć namydlij Nie lubię doopolizów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 [ATTACH=CONFIG]366689[/ATTACH] Otrzymałem atest, niestety zawiera błędy i musi wrócić do poprawki Wklejam jednak pierwszą stronę. Nie wiem czy poprawiony będzie w całości, czy tylko dana strona. Nie znam się na tych świstkach i błędach ale świstek jest świstek, fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 07.09.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Aby zakończyć tę bezsensowną gadke zadam jedno pytanie Skoro jest to zestaw kompensacji ciśnień ( ten żekomy szlałf ) jak to panowie uceni nazywają, to dlaczego ja na faktórze z tak szanowanej firmy Ogniwo Biecz mam napisane jasno i wyrażnie jak wół Zestaw dosuszania zasobnika - cena brutto, netto idt. Faktóra przyszła razem z zestawem, który zamówiłem w tejże szanującej się firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.09.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Wiesiek, jak paliwo naprawdę suche, to kosza nie zniszczyszJak Ci się mocno dym nie cofa z różnych powodów (ciąg, nastawy sterownika itd.), to kosza nie zniszczysz mimo braku tego węża.Zobacz na kolegę Tesel, nie ma wężyka, pali któryś sezon a kosz ma tylko odrapaną wewnątrz farbę od schodzenia paliwa. Chyba dobrze,że teraz to w ogniwie dodali a norma mówi o kompensacji ciśnień.To chyba nie jest wątek o Ogniwie i pisanie enty raz o kompensacji czy dosuszaniu też nie ma sensu.wspomniałem o tym przy wejściu świeższego palnika ardeo a robi się tu jakiś temat poboczny o szlaufie. To,że kosze dostają po tyłku na palnikach żeliwnych nie jest żadną tajemnicą, pełno tego typu wpisów przy palnikach żeliwnych.ta cała kompensacja ciśnień jak mówi norma czy tez dosuszanie jak lubisz opowiadać pomaga, ale jak będziesz sypał mokry to i tak ten wężyk na niewiele się zda. Chcesz pisać o ogniwie czy szlaufie - idź na wątek o tym kotle albo pisz o tym w dziale o RBR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.09.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Aby zakończyć tę bezsensowną gadke zadam jedno pytanie Skoro jest to zestaw kompensacji ciśnień ( ten żekomy szlałf ) jak to panowie uceni nazywają, to dlaczego ja na faktórze z tak szanowanej firmy Ogniwo Biecz mam napisane jasno i wyrażnie jak wół Zestaw dosuszania zasobnika - cena brutto, netto idt. Faktóra przyszła razem z zestawem, który zamówiłem w tejże szanującej się firmie Mikołaj no proszę Cię piszcie te rzeczy w wątku o ogniwie. Napisali tak, bo taka potoczna nazwa się przyjęła, a norma opisuje to jasno i wyraźnie Swoją drogą z ciekawości ile dałeś? U nas z wysyłką kurierem jest to wycenione na 50zł (35zł "dosuszanie" składające się z dwóch dysz, wężyka i nowej zaślepki palnika, 15zł kurier) Edytowane 7 Września 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 07.09.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Dałem tyle ile kosztuje z przesylką w Ogniwie To nie tajemnica - 85 zł z przesylką Zqślepka nie była mi potrzebna bo w ekoenergii ll z 2 rogami po przeciwnej stronie jest blaszka do montarzu A,że miałem dosuszacz własnej roboty wykonany caly z miedzi i trochę mi przeszkadzał (gabaryty) przy obsłudze sprzątania garażu to zamówiłem z ogniwa gdyż podobało mi sie jego wykonanie na zdjecio pokazanym na esterownik Dla mnie nie ma różnicy czy cos kosztuje 85 zł czy 50 z przeylką - stać mnie Ważne,że spelnia swoje funkcje, a że miałem lenia i nie chcialo mi się przerabiać miedzianego na weżyk postanowiłem zamówić gotowca i ograniczyć się tylko do wywiercenia dziur i zakrecenia śrubek Niestety z wypadnietymi 4 kregami cięzko jest co kolwiek zrobić A wywiercić pomógł mi syn ,tak samo jak przy montażu Zdrowia Jarku i nie zaśmiecam już tematu Ps.Co dalej w temacie przeglądu sterowników :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.09.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 1...Takie żeście mądre konstruktory to dlaczego nie zaprojektowaliście tego systemu kompensacji z Bożej Łaski już przy OEP? dopiero poszła firma po rozum do głowy jak zaczęła wymieniać zasobniki na gwarancji które jej nie wytrzymywały? jak ślimaki zaczęły się łamać po 3 czy 4 sezonach? Skoro to bzdet to po co teraz ten bzdet zaczęli montować fabrycznie i pojawiła się możliwość zakupu i zgoda na montaż w starszych wersjach kotłów, ha ? 2... Przeczytaj jeszcze raz co pieprzysz? to co się dzieje jak wygonisz tą wilgoć z miejsca w którym się wydziela? to paliwo wyschnie czy zostanie dalej mokre jak przed "wygonieniem" tej wilgoci? ad.1 O to musisz zapytać w firmie. Tam są decydenci. To nie moja broszka. Ja tylko byłem wykonawcą zleceń. To robiłem, co mi zlecano. Kapujesz? ad.2 To nie ja, ani Ty, ani ten szlauch "wygania" wilgoć z węgla, tylko odpowiednia temperatura. I z całą pewnością nie dzieje się to w zasobniku węgla. Ale Ty chyba wiesz lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.09.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Aby zakończyć tę bezsensowną gadke zadam jedno pytanie Skoro jest to zestaw kompensacji ciśnień ( ten żekomy szlałf ) jak to panowie uceni nazywają, to dlaczego ja na faktórze z tak szanowanej firmy Ogniwo Biecz mam napisane jasno i wyrażnie jak wół Zestaw dosuszania zasobnika - cena brutto, netto idt. Faktóra przyszła razem z zestawem, który zamówiłem w tejże szanującej się firmie Przypuszczam, że napisali tak dlatego, bo chcieli, żeby każdy ... to zrozumiał. Nawet Ty i karoka. Chyba im się udało? Co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 ad.1 O to musisz zapytać w firmie. Tam są decydenci. To nie moja broszka. Ja tylko byłem wykonawcą zleceń. To robiłem, co mi zlecano. Kapujesz? Aha? znaczy nie zapłacili za szlaufa? Wiesz no nie dziwię się w OEP bo to starsza konstrukcja ale M-kę to badaliście na nową normę a tu podobno piszą coś o tej kompensacji to chyba najdupniejsi konstruktorzy III-ciej RP powinni wiedzieć że coś takiego powinien kocioł mieć. To jak żeście te badania robili na ta nową normę skoro dopiero bodajże wiosną zaczęli montować ten wężyk, ha? Ja to bym Ci nic nie zapłacił za taka fuszerę, hehe Dobra spadamy stąd bo Jarkowi interes psujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Przypuszczam, że napisali tak dlatego, bo chcieli, żeby każdy ... to zrozumiał. Nawet Ty i karoka. Chyba im się udało? Co nie? Zawijan, Ty tylko ze zwykłej złośliwości na forach udajesz że nie doceniasz karoki i próbujesz robić ze mnie wałka ale zapewniam Cię że ten karoka wie i to więcej niż Ci się wydaje że wie i dla Ciebie byłoby lepiej żeby tyle nie wiedział. Z czystej przyzwoitości spowodowanej współpracą z pewnymi firmami nie chlapię wszystkiego gdzie nie potrzeba. Ty też ugryź się też czasem w język bo paplasz byle paplać. Koniec moich pogaduszek tutaj z Tobą, nie gniewaj się, bo broń Boże nie lekceważę Cię, ale nie to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Z drugiej strony myślę sobie że jakby nie my Zawijan i nasz Boluś, pimpuś czy inny spiskowiec to na forach byłoby nudno, kto by się kłócił jakby nie my Kurde powinni nas jakoś wyróżnić tak se myślę, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts