Św.Mikołaj 07.09.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Przypuszczam, że napisali tak dlatego, bo chcieli, żeby każdy ... to zrozumiał. Nawet Ty i karoka. Chyba im się udało? Co nie? No do ulomnych to ja nie należe raczej I na owych sprawach się znam i nie trzeba mi tlumaczyc jak dziecku co to jest zestaw do kompensacji ciśnień i jakie jest owego szlauha zadanie Jednakże faktem jest iż mokry eko pięknie wysycha przy tym cudownym wynalazku rodem ze stajni Ferrari Edytowane 8 Września 2016 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.09.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Wklejam zdjęcia z opisami nowszego palnika żeliwnego ardeo dostępnego w kotłach Skam-P Plus Edytowane 8 Września 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 08.09.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Tylko dlaczego trzeba tyle czekać,gdyby był do tygodnia do odbioru to by więcej chętnych było, sam bym dał mu dach nad głową.Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 08.09.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Jarek dobrze widzę po zdjęciachPalnik jest na przekładni Transtecno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.09.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Jarek dobrze widzę po zdjęciach Palnik jest na przekładni Transtecno Nie skąd, transtecno to włoski produkt bez korków na uzupełnianie oleju. to jest oferta Centroterm, wcześniej główny dystrybutor motoreduktorów niemieckich BHF ta przekładnia wg nich jest mocniejsza i trwalsza aby nie "buczało" zamiast spinania tego z "bajzelem" spina się to z silnikiem Przymierze (podobnie jak BHF-y czy MS-y przy batorych), który cieszy się dobrą opinią Edytowane 8 Września 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 08.09.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) No to robi się ciekawie.... Ardeo, Batory, Burner-SM..... Ardeo najbardziej przekonywujący, ale to moje osobiste zdanie. Edytowane 8 Września 2016 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.09.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Wg tego, co sam mogę zobaczyć, okrągłe palenisko lepiej prowadzi proces spalania Zastanawiam się czy wkleić częściowe wyniki wydajności tego palnika Z fajnych rzeczy Ardeo IRON ma na końcu palnika tulejkę łożyskującą jego podparcie, dzięki czemu nie jest wycierane jajo w żeliwnym korpusie, tego typu, podobne rozwiązanie było też m.in. w palnikach ewmara. W ekoenergii czy batorym końcówka ślimaka pracuje w żeliwnym gnieździe, w burnerze podobnie, ale tam możesz wymienić ostatni człon w razie W. Fajne i wygodne dla obsługi palnika jest też to czyszczenie komory powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 08.09.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Kolego jarecki,przepraszam, że pytam, ale jakiej cieczy chcesz używać do zalewania przy węglu?str. 59 załącznik B (normatywny) cyt. "Woda jako czynnik gaśniczy nie powinna być stosowana do gaszenia węgla".Chyba, że to dla peletowców i innych wynalazków. Przepraszam, że jeszcze tutaj odpowiem KaroceDobrze napisał Ci kol. Jarecki: kup sobie normę i poczytaj.W sprawie z której tak wyżej mędrkujesz.Tenżę w/przywołany załącznik ma tytuł:Kryteria oceny rozwiązań zapobiegających cofaniu płomieniaJest tego 13 punktów (możliwości (zalecanych rozwiązań). Możesz wybrać, które ci pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.09.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Boluś Ja nie zamierzam używać żadnej cieczy.Na fotce mamy gwiazdeczkę. Już tłumaczę, producent palnika drogą innych produkujących palniki żeliwne (patrz np. batory czy technix czy elgomax czy żeliwny) no cóż, zakładając,że ktoś zamierza spalać pellet należy palnik doposażyć o układ strażaka. Występuje on w zestawach z baniakiem na wodę mocowanym na koszu w połączeniu albo z danym zaworem albo z korkiem woskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 08.09.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Wg tego, co sam mogę zobaczyć, okrągłe palenisko lepiej prowadzi proces spalania Zastanawiam się czy wkleić częściowe wyniki wydajności tego palnika Z fajnych rzeczy Ardeo IRON ma na końcu palnika tulejkę łożyskującą jego podparcie, dzięki czemu nie jest wycierane jajo w żeliwnym korpusie, tego typu, podobne rozwiązanie było też m.in. w palnikach ewmara. W ekoenergii czy batorym końcówka ślimaka pracuje w żeliwnym gnieździe, w burnerze podobnie, ale tam możesz wymienić ostatni człon w razie W. Fajne i wygodne dla obsługi palnika jest też to czyszczenie komory powietrznej Właśnie, właśnie.... tak się domyślałem z łożyskiem na końcu ślimaka... widać na zdjęciu! Przede wszystkim palnik rozbieralny, znaczy się, że po rocznym, czy więcej, zużyciu można części wymienić, a to są groszowe sprawy Jak możesz, wrzuć wyniki wydajności palnika.. http://static.pokazywarka.pl/bigImages/6898577/18863319.jpg?1473439371 Edytowane 9 Września 2016 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.09.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 W tej charakterystyce bardziej chodzi o przesyp na danym paliwie Jest to jakieś ułatwienie dla nastaw wyjściowych np. orientacyjnie dla ekogroszku przesyp w widełkach 4,1 pod 4,5g/sek Tyle mogę pokazać, reszta dla mnie 15-ka ma średnicę talerza 25cm, 25-ka ma talerz 28cm Z ciekawostek ramka w wersji na slicon lub jak do tej pory na sznurek, ja chyba będę do siebie zamawiał na sznurek, bo wówczas nie muszę kombinować z mocowaniem i wychodzi mi palnik na środku Jest jeszcze projekt właśnie na ukończeniu z ramka pasująca pod mocowania palników pancerpol serii pps, pps-duo, pps-trio lub ekogroszkowych ewmarów serii aps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.09.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Odnośnie palnika Batory stosowanego w Skam-P Premium od dzisiaj już oficjalnie jest także opcja z koszem z tworzywa. Powstał jednak jedynie w dużej wersji na 200-210kg, nie jest tani, dopłata wyjdzie na poziomie 240zł Klapa malowana na szaro pod nasze nowe wstawki w kotłach, klapa jest na 2 amortyzatorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 09.09.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 (edytowane) Najmniejszy palnik Ardeo Iron 15 kW nie pasuje - za mocny do kociołka Skam-PV o mocy 12 kW... Chyba, że w batorym 10 kW zrobią okrągły palnik z ruchomym talerzem... Edytowane 9 Września 2016 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.09.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 (edytowane) Palnik musi mieć realnie większą moc jak kocioł. Tutaj sprawności na poziomie 120% nie ma.Batory 10 nazywa się tak w tej chwili, wcześniej nazywał się 20. to tylko nazwa, na średnim paliwie w kotle z dobrą pracą możemy mówić o uzyskaniu mocy pod 15kW a jak Ci sie uda takie dobre, wysokokaloryczne o niskiej spiekalności nabyć to i więcej uzyskasz. (wcześniej jak sprawdzaliśmy na jakimś podłym groszku z lokalnego składu był ból z dojściem do 12kW) Wymiar wyjścia na paliwo do strefy spalania jest w ardeo mniejszy. Dołem jest to średnica 10cmBatory 10-ka ma wyjście na paliwo dołem ok. 10 na 10cm, ale tylko od strony kosza jest zaokrąglenie, dalej masz formę kwadratu, czyli pole powierzchni tego wyjścia jest większe. Uzupełnię ci jeszcze informację o wysokości napowietrzenia dyszw batory 10 napowietrzenie masz na średnicy 12,5cm x 12,5cm na formie bliższej figury kwadratu z zaokrąglonymi rogami (pod 13cm, cieżko to zmierzyć)w ardeo główne, większe dysze są na średnicy 11cm, pomocnicze, mniejsze na średnicy 12cm.... ostatni rząd wtórnego, mniejszych dysz na wys. 13cm. Jak zatem widzisz mega różnic nie ma Póki co jest Skam-P 12kW w wersji Plus i Premium Skam-PV czy też SKAMP-PV to już trochę inna bajka,tutaj w klasie V badane było w laboratorium na mocach 17,6, 20 i 21,3kW, na paliwie o wysokiej kaloryczności, odpowiednio suchym i z doborem wszystkiego przy pomocy aparatury badawczej. Moc 21,3kW jest już mocą max. i nic więcej nie wyciśniesz, bo już na tej mocy zaczynamy tracić, sprawność spadła już do poziomu 88,6% Przenosząc to na kotłownie domowe SKAMP-PV 20 należy traktować jako taką jednostkę 15-16kW pod względem doboru do budynku, aby nie było kłopotu z większa ilościa paliw rynkowych. Na podstawie tego, co widziałem w labo wiem,że wszystko jeszcze żyje w klasie V od 4,2kW, pełne wyniki są z mocy 5,4kW oraz 6kW Edytowane 9 Września 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 09.09.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Skam-PV czy też SKAMP-PV to już trochę inna bajka,tutaj w klasie V badane było w laboratorium na mocach 17,6, 20 i 21,3kW, na paliwie o wysokiej kaloryczności, odpowiednio suchym i z doborem wszystkiego przy pomocy aparatury badawczej. Moc 21,3kW jest już mocą max. i nic więcej nie wyciśniesz, bo już na tej mocy zaczynamy tracić, sprawność spadła już do poziomu 88,6% Przenosząc to na kotłownie domowe SKAMP-PV 20 należy traktować jako taką jednostkę 15-16kW pod względem doboru do budynku, aby nie było kłopotu z większa ilościa paliw rynkowych. Na podstawie tego, co widziałem w labo wiem,że wszystko jeszcze żyje w klasie V od 4,2kW, pełne wyniki są z mocy 5,4kW oraz 6kW Widzicie? A śmiali się z zawijanów, kiedy pisali oni, że system oceny mocy nominalnej i maksymalnej kotłów, zastosowany w kotłach OGNIWO EKO PlusM, zostanie rychło przejęty przez branżę kotlarską. A tu nie minął jeszcze rok od tego czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 09.09.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Widzicie? A śmiali się z zawijanów, kiedy pisali oni, że system oceny mocy nominalnej i maksymalnej kotłów, zastosowany w kotłach OGNIWO EKO PlusM, zostanie rychło przejęty przez branżę kotlarską. A tu nie minął jeszcze rok od tego czasu... Tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.09.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Widzicie? A śmiali się z zawijanów, kiedy pisali oni, że system oceny mocy nominalnej i maksymalnej kotłów, zastosowany w kotłach OGNIWO EKO PlusM, zostanie rychło przejęty przez branżę kotlarską. A tu nie minął jeszcze rok od tego czasu... Widzisz, będąc na badaniach (prawie całych oprócz urlopu) widziałem,że już na 21,3kW zaczyna być gorzej, pojawia się nieco więcej niedopału itp. Wyniki w labo osiągane są na stabilnym odbiorze ciepła, na dobrym, kalorycznym opale (okazało się,że ten z ostatniej dostawy mimo tej samej nazwy był mocniejszy) oraz przy użyciu aparatury. To nie to,że kocioł zapasu nie ma, tylko palnik więcej nie wydoli. Palnik musiał być na tyle mały, aby utrzymać wyniki na dole mocy i na tyle duży, aby osiągnąć wynik na górze ot cała tajemnica w warunkach domowych sprzętu nikt nie ma, tak stabilnie to też nie chodzi, więc zakładam,że pewnie spaliny będą 30-40st.C wyższe oraz na tych dziwniejszych paliwach z różnych składów pewnie to 15-16kW będzie optimum Bez żadnej ściemy to ostatnie biorę pod uwagę na podstawie Waszego przypadku. Zapraszam na stronę firmową sekom do działu nowości, jest tam już kilka wzmianek o nowym kotle, jest atest, są wyniki, podane temp. spalin, podane zapisy odnośnie komina, podane dane ciągu kominowego itp. Reszta w swoim czasie jak dostanę komplet dokumentów, bo jeszcze wszystko nie dotarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 09.09.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Wklejam zdjęcia z opisami nowszego palnika żeliwnego ardeo dostępnego w kotłach Skam-P Plus [ATTACH=CONFIG]366810[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366811[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366812[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366813[/ATTACH] Spalanie miału w takim palniku (0,5kW - 2,5kW) ? Jak znosi kawałki węgla > 3 cm ? Zmieli czy się zablokuje ? (węgiel , przy kamieniu wiadomo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Węgiel zmieli.Ja w domu wcześniejszym modelem AZP-RT z żeliwnym paleniskiem i stalowym ślimakiem z niepełnym zwojem opalam prawie cały czas groszko-miałem z lokalnego składu, takim 0-31mm. W tym roku chyba jednak przejdę na ekogroszek, bo u nas nie ma tak dużych różnic między między groszko-miałem a ekogroszkiemGroszko-miał zostanie chyba tylko do zakładowego kotła ten palnik Ardeo-IRON powstawał i był testowany przez ostatni rok. Trochę się w między czasie konsultowaliśmy, nacisk na łozyskowaną tulejkę był mocny z mojej strony i ciesze się,że o tym pomyśleli.tematów do wymyślenia od nowa było sporo, opatentowane w palnikach żeliwnych są takie rzeczy jak rowek pod paleniskiem (jak w ekoenergii), więc uszczelnienie trzeba tutaj było wymyślić od nowa po swojemu. Inny temat to także np. asymetryczne napowietrzenie, inny temat to też ta nieszczęsna mieląca łopatka na ślimaku (tutaj żaden problem, bo ardeo od ok. 2006r ma swoje rozwiązanie z niepełnym zwojem), także otwór powietrza antyspalinowego jest zgłoszony (stąd u mnie kompensacja ciśnień), więc to wszystko trzeba było brac pod uwage i zrobić coś dobrego i takiego, które nie koliduje z wcześniejszymi wzorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.09.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Taka sytuacja Na ekranie głównym wskaźnik ilości paliwa w koszu (słupek pod godziną) Pod guzikiem info statystyki spalania Kolejny ekran rysuje po tygodniu pracy tygodniowy wykres słupkowy spalania z zaznaczeniem najwyższego w danym dniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts