Jarecki79 05.10.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Powoli zbliżamy się do nowego sezonu, przypominam, co warto zrobić Jak kocioł stał latem, może zajść korozja postojową, najpierw można rozgrzać komin przepalając w wyczystce kominowej, następnie na ruszcie kotła można przepalić papierami (nie śmieciami!) i rozpalać Co do konserwacji, warto przed odpaleniem:- jak wchodzimy w 3 lub dalszy sezon, w przypadku palników ze stalowym ślimakiem wyjąć go z kotła, rozebrać, sprawdzić stan ślimaka, - dla każdego palnika zdjąć motoreduktor (po wyjęciu zawleczki) z końcówki ślimaka i przesmarować końcówkę ślimaka lub tuleje w przekładni smarem do łożysk, złożyć ponownie- w przypadku palników żeliwnych jak zdarzało się palenie wilgotnym sprawdzić stan kosza wewnątrz, jak trzeba oczyścić i zgodnie z instrukcja zakonserwować np. farbą podkładową do metalu, jak jest mocno podniszczony, to teraz jest dobry czas na wymianę przed rozpoczęciem grzania.- jak nie korzystacie z rusztu na ciepłą jesień spokojnie demontujcie druga płytę żeliwna patrząc od drzwiczek. Drugą zostawcie sobie na mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 05.10.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Taka sytuacja Na ekranie głównym wskaźnik ilości paliwa w koszu (słupek pod godziną) [ATTACH=CONFIG]368598[/ATTACH] Pod guzikiem info statystyki spalania [ATTACH=CONFIG]368599[/ATTACH] Kolejny ekran rysuje po tygodniu pracy tygodniowy wykres słupkowy spalania z zaznaczeniem najwyższego w danym dniu mam pytanie co do wskaźników spalania w IRYD PID. Jak jest liczone spalanie 24h i 1h? Jak np. pójdę zajrzeć od godzinie 10.30 rano to liczy mi spalanie 24h od godziny 0.0 do 10.30 i spalanie 1h przez 30 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.10.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Pozycja "Spalił" informuje Cie na podstawie wpisanego przesypu i czasu pracy podajnika ile paliwa spalono od ostatniego zasypu/zerowania licznika, wyrażona w kgPozycja "Spalił 1h" to średnia godzinowa obliczana od ostatniego zasypuPozycja Spalił 24h pokazuje spalanie za ostatnia dobę, jak pamiętam licznik jest chyba od 24 do 24-ejPozycja "Pozostało opału na" szacuje na podstawie średniej i zadeklarowanej ilości wsypanego paliwa na jak długo powinno wystarczyć opału w koszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 07.10.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Dzięki za info. Palę w piecu od jakiegoś tygodnia. Dom jest o pow. 130m2 ocieplony, niezamieszkany. Nie zaizolowałem jeszcze stopu nad poddaszem i nie mam założonych schodów strychowych i drzwi wewnętrznych. Czy spalanie na poziomie 22kg/doba jest na normalnym poziomie? Jadę na ustawieniach zalecanych przez producenta. Zwiększyłem tylko czas podawania ze względu na palnik AZPP. Edytowane 7 Października 2016 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Jak nie masz zaizolowanego stropu ani schodów strychowych ani drzwi wewnętrznych, to 22kg/24h określiłbym jako małe dla niewykończonej budowy.Bywa w takich sytuacjach,że nawet pod 50kg schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 08.10.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 witam wszystkich Posiadam kocioł SKAM 17kW premium z palnikiem Batory. Kupiłem ekogroszek Retopal z kopalni Piast. Sterownik IRYD Czy jets sens zmieniac ustawienie "moc maksymalna kotła" ? czy zostawić na 100% i tak sam dobierze moc względem zapotrzebowania? Spieków jest około ~15%, jest sens bawić sie w ustawieniach dalej? czas podawania 5smiedzy podawaniem 40snastawa 55C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 retopal "produkuje" taki drobny popcorn, jak po jego rozkruszeniu w palcach jest wszystko wypalone - nie ma się co bawić. Ograniczenie mocy max. służy temu, aby nie grzebać w nastawach, tylko na ciepły okres jesieni czy ciepłą wiosnę obciąć górny zakres mocy, jak będziesz ją zmniejszał pojawi się w tym oknie info jak maleje siła nadmuchu i jak wydłuża się pauza. Jak przy mocy obniżonej spokojnie uzyskujesz aktualnie temp. na kotle (w dłuższym okresie czasu), to skorzystaj.moc podniesiesz, gdy się zrobi chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.10.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Założyłem sobie czujnik temperatury spalin nad czopuchem. Jaka powinna być optymalna temperatura spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 ok. 5średnic od czopucha w środku strugi spalin? Jaka powinna być - ano zależy od paliwa, ilości części lotnych i tego jak mocno dmuchasz a przede wszystkim od wykorzystania mocyNa niskich mocach moga być na poziomie 70-100st.C przy mocniejszym grzaniu w granicy 160-190st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 17.10.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 ok. 5średnic od czopucha w środku strugi spalin? Jaka powinna być - ano zależy od paliwa, ilości części lotnych i tego jak mocno dmuchasz a przede wszystkim od wykorzystania mocy Na niskich mocach moga być na poziomie 70-100st.C przy mocniejszym grzaniu w granicy 160-190st.C Kupiłem co takiego: http://allegro.pl/czujnik-temp-wylotu-spalin-komina-pt1000-tech-geco-i6433315876.html Wywierciłem otwór 6mm na wysokości około 15 cm nad korpusem kotła. Czujnik nie ma szans być w środku strugi spalin. Temperaturę pokazuję na poziomie około 100 stopni na niższych mocach. Maksymalnie pokazał 170 stopni, jak podbijałem temperaturę o 5 stopni na piecu, także chyba w normie i chyba nie ma sensu na sterowniku robić ograniczenia temperatury spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Czujnik OKa temp. spalin możesz sobie dać na ograniczenie 200st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 19.10.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Hej Jarek, napisałem Ci na priv, sprawa dość pilna - padła mi puma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.10.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Odpisałem, od rana dryndaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 22.10.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 witam, powracam kocioł skamP 17kW z palnikiem Batory, sterowanie IRYDEm przepalam Retopalem, zostaje troche takich kalafiorów, może trochę wiecej niż te 10-20% o których wczesneij pisałem. temp zadana 55C, moc kotła ograniczona do 55% wlot powietrza na dmuchawie odsłonięty minimalnie. co zrobić? część tego popkornu rozkrusza się w palcach, jednak zostaja gdzie niegdzie niedopalone kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 taki popiół retopal produkuje, jak kruszy się w rękach i spalony, to OK.jak niedopał- odsłoń mocniej dmuchawę instalację masz ok?, nie szarpie mocą, nie faluje temp. na sterowniku?tu jeszcze możesz poprawiać, tj dążyć do płynnej i ciągłej pracy pomp z takim doborem nastawy temp, aby było ciepło w domu, kocioł się nie odstawiał i lekko szedł. guzik INFO i masz podglad na wykorzystanie mocy, jak w jakimś czasie skacze 0-100% to kombinuj przy instalacji i jej stabilizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 28.10.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 wracam jeszcze raz domu jest około ~200m2 ogrzewanej powierzchni, stare budownictwo, ściany "średnie" jak to określił znajomy z termowizją rok temu 17kW, batory, sterownik IRYD, węgiel retopal grzejniki + podłogówka (której nie używam - jest w 3 pomieszczeniach - warto ją włączyć kosztem skręconych termostatów na grzejnikach w tych pomieszczeniach?) region - podlasie, więc zimno, ostatnie dni to były nawet i przymrozki spalanie średnio 0,7kg/h - wychodzi 16-18kg/doba - czy da sie to jeszcze jakos zooptymalizować? instalacjach jest na wymienniku płytowym. w domu 22-23C, grzejniki zazwyczaj zimne, ew sama góra lekko ciepła no ale pompa kotłowa gania wodę pomiedzy kotłem a wymiennikiem a na grzejniki idzie głównie na 2 drabinki które nie maja termostatów - ale ogólnie odbiór mały a palić to się pali jak wspomnałem reszta grzejników raczej malo kiedy ciepła chociazby w połowie powierzchni moc kotła ustawiona na 45% i pytanie jeżeli biorę INFO i mi tam pokazuje np. 40% moc, to jest to 40% ogólnej mocy ze 100% czy 40% mocy z tych ograniczonych 45% ? czy da sie w sterowniku IRYD ustawić gdzies akcję typu: temperatura obniżona, czy coś... może żeby nie grzać ciągle tego kotła.. tak myślałem ,żeby może dać zawór 3d na obiegu grzejnikowym ale w sumie chyba nie ma sensu jak są głowice na prawie każdym grzejniku no i jak to jest z tym podtrzymaniem? kocioł cały czas uzyskuje stan podtrzymania - lepiej żeby chyba nie przechodził,hm? ograniczyć moc kotła jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.10.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) AsxMamy taki czas, że zbliża się ważne dla mnie święto.Odpisuję zatem w pigułce, po południu szykuję się do wyjazdu Zatem jeżeli chcesz się teraz bawić i pstrykać w sterowniku, to instrukcja w dłoń, bo odpisze dopiero w środę po południu Strefy, o które pytasz (temperatura obniżona) masz opisane w instrukcji obsługi, włączyć, ustawić i będą działać. Wymiennik płytowy sam w sobie generuje stratę i wymaga dodatkowego paliwa aczkolwiek zapewnia bezpieczeństwo.Jak masz ustawione ograniczenie mocy 45%, to wyżej tego nie pójdzie, to co widzisz 40% jest liczone od 100%mocy napis "podtrzymanie" na sterowniku jest mylący, zaczyna się świecić od uzyskania zadanej, ale to jeszcze nie jest strikte podtrzymanie.Guzik INFO i jak tam wyświetla 1% czy 4% czy 3%, to mimo napisu podtrzymanie to nadal minimalnie grzeje w trybie ciągłym, dopiero jak stoi na 0% jest sztywne podtrzymanie. ********************Szybki opis aktywacji stref tutaj nie wiem gdzie masz wpięte dane pompy, jak masz wymiennik, to można było robić np. tak:pompa cyrkulacyjna- wpięta pompa krótkiego obiegu wymiennik-kocioł i ustawiona praca na stałe (lub wpięcie tej pompy bezpośrednio do gniazdka 230V) za wymiennikiem albo pompa c.o. albo skorzystanie z siłownika zaworu mieszającego i pompa za zaworem..... Pytanie zatem co chcesz obniżać, jak nastawę na kotle tylko strefami - pół biedy, ale jak masz wpięty termostat pokojowy i miałby wyłączyć pompę c.o. a wpięta jest na małym obiegu, to katastrofa. ważna uwaga!KAŻDE WEJŚCIE W MENU KODOWE ROZŁĄCZY PRACE I STEROWNIK PRZEJDZIE W STOP, JEST TO INGERENCJA W WAŻNE SPRAWY I WYMAGA POTWIERDZENIA, CZYLI PRZEJŚC MUSISZ PRZEZ PROCEDURE ROZPALANIA (zapałka i ciśniesz guzik DALEJ do statusu PRACA)Aktywacja stref danego układu/pompy:trzymasz guzik MENU, do wejścia w serwisowe, zjedź na pozycję WIĘCEJ OPCJI i wbijasz kod 10masz wybór:tryb pracy C.O. - TYLKO NASTAWA, zatem to przełączasz na NASTAWA I STREFY CZASOWE i masz aktywowane strefy na C.O. jak to ma byc na mieszacz, totryb pracy mieszacza - TYLKO NASTAWA, to zmieniasz na NASTAWA I STREFY CZASOWE i masz aktywowane strefy na układ za mieszaczem/pompa podłogi..... wychodzisz z menu kodowego guzikiem INFO/WSTECZ do ekranu głównego teraz strefy masz do wyboru w normalnym menu serwisowym jak przytrzymasz guzik MENU, doskoczyły Ci nowe pozycje do tego menu ze strefami....jak zrobiłeś strefy na C.O., to doszło EDYCJA STREF C.O. jak chcesz ustawić wybór - TAK- wybierz numer strefy (masz od 01 do 08, czyli 8stref do zakodowania, musisz zadac min. dwie strefy, aby działało), wybierasz na początek 01- działanie strefy i tu masz wybór czy ma byc identyczna przez cały tydzień, czy chcesz ją na dni robocze poniedziałek-piątek, jak identyczna na cały tydzień to wybór strefy o nazwie CO DZIEŃ- czas włączenia i ustawiasz np. g.2:00 w nocy - korekta temperatury i dajesz np. (minus) - 5st.C teraz musisz ustawić strefę numer 2czyli EDYCJA STREF C.O. "TAK"NUMER STREFY "02"DZIAŁANIE STREFY "CO DZIEŃ"CZAS WŁĄCZENIA np. 8:00 ranoKOREKTA TEMPERATURY 0st.C (0st = powrót do nastawy głównej sterownika) jak to wystarczy to OK (w tym momencie każdego dnia od godziny 2 w nocy do godziny 8rano temp. będzie obnizona o 5st.C a między 8rano a 2:00 w nocy powrót do nastawy głównej), jak chcesz więcej stref, to w.g tej samej zasady, aktywacja kolejnej strefy kasuje działanie poprzedniej (stąd trzeba ustawić min.2) generalnie działasz wg tej zasady ze strefami Edytowane 29 Października 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 29.10.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 w porządku, nie ma pośpiechudzis sie zoorientuje jak to jest powpinane tutaj piszesz o obniżeniu temperatury na kotle, tak? daję -5C czyli z zadanej 55C zrobi się 50C w danym oknie czasowym, dobrze rozumiem?pytanie -> co wtedy z prawidłowym "srodowiskiem" spalania węgla? zawsze musi być min. 55C - dobrze myślę? a wiec jka obniżę do 50... to bedzie to troche zaburzone, chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 29.10.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Ja dodam od siebie, że tam gdzie masz podłogówkę to bym zakrecił całkowicie kaloryfery i grzał tylko podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 29.10.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 ok, zrobilem mały przegląd POMPA wymiennika jest połączona z C.O w gniazdo Pompa c.o. na sterownikuprzełączyć je osobno? pompę wymienika pod cyrkulację? druga sprawa, podłogówkamam zawór 3d manualny, pompa nad zaworem - wybieram opcję podłoga bez mieszacza ( czy coś w tym stylu ) i nie mam zamontowanego czujnika mieszacza. jeżeli ustawie na strefy czasowe plus stała temperatury podłogi na zaworze 3d np. 28C to będzie to dzialać? chodzi o to aby tylko pompa podłogi pracowała w danych godzinach.... w stałej temperaturze... da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts