Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Patrząc na Twoje spalanie, czyli ok. 15-17kg/24h to pewnie lepiej by się spisywał palnik od kotła 12kW, czyli mniejszy batory

Ogólnie jednak:

- za mało powietrza = czarno

- dany typ węgla też ma wpływ, jak kojarzę z początku roku najczyściej na testach wychodziło przy ekogroszku z piekar

- szarpana praca, czyli grzanie- dłuższe podtrzymanie

Możesz jeszcze spróbować przestawić nieco parametry PID-a, spróbuj dać wyższe KP z fabrycznego 48 ustaw ok.75, może lepiej sie ustabilizuje na zadanej i będą mniejsze odchyłki

Edytowane przez Jarecki79

Andrew

Kosze z tworzywa są w tej chwili od 2dostawców i pasują do:

1. palniki pancerpol

2. ardeo na małej ramce

3. ardeo na dużej ramce

4. żeliwny ewmar, brucer-p, żeliwny sp.z o.o., technix

5. nowa ekonergia

6 żeliwne ardeo iron

7. palniki technix na dużej ramce

więcej grzechów nie pamiętam

nie są jednak robione do palników, czy rozwiązań, których już na rynku nie ma.

nikt się nie zdecydował wykonać go do starej ekoenergii, bo stara ramka nie jest już produkowana

Do starej wersji ekoenergii kosz stalowy malowany proszkowo z dosuszaniem

Panie Jarku - OK zmienię te ustawienia

wrociłem teraz z delegacji i niepokoi mnie właśnie ta sadza i NIE moge osiągnać temp zadanej, Ba! 50C nie mogę dobić.

na domu jest mały odbiór - grzejniki góry lekko ciepłe, głowice trzymaja temp i nie ma dużego zapotrzebowania a na kotle zimno - za duży ciąg kominowy i chyba za szybko te spaliny wychodzą... coż na to poradzić? RCK zda egzamin? w kwestii stabilizacji ciągu.. ?

daję wiecej/mniej powietrza, reguluje klapkę, nie ograniczam mocy kotła - nie mam pojęcia co robić

wiem wiem - tylko mówie - dom jest wygrzany - grzejniki tylko niektóre są lekko ciepłe - inne zimne bo głowica tłumi, czyli odbiór nieduży a jest problem z osiagnieciem temp na kotle.....

mi sie wydaje że to moze być wina dużego ciągu, RCK coś da?

i na ile odsłonic dmuchawę?

Andrew

Kosze z tworzywa są w tej chwili od 2dostawców i pasują do:

1. palniki pancerpol

2. ardeo na małej ramce

3. ardeo na dużej ramce

4. żeliwny ewmar, brucer-p, żeliwny sp.z o.o., technix

5. nowa ekonergia

6 żeliwne ardeo iron

7. palniki technix na dużej ramce

więcej grzechów nie pamiętam

nie są jednak robione do palników, czy rozwiązań, których już na rynku nie ma.

nikt się nie zdecydował wykonać go do starej ekoenergii, bo stara ramka nie jest już produkowana

Do starej wersji ekoenergii kosz stalowy malowany proszkowo z dosuszaniem

Jarek, napisałem wczoraj mail'a do Ciebie, mógłbyś mi coś konkretnego w temacie koszy odpisać?

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 weeks później...

Jakiś czas temu pisałem o lekkiej modyfikacji deflektora po testach w laboratorium

nie wchodząc w wielkie szczegóły odlewnia wreszcie wykonała nowszą formę i pierwsza partia nowszej wersji odlewu doszła.

Chcę unikać sytuacji w których ze względu na słabszy ciąg kominowy trzeba czy też warto było tą dalszą płytę demontować.

Jeszcze przez jakiś czas do aktualnie wypuszczanych 12-ek i 17-ek będzie to wychodziło jak na przedstawionym zdjęciu

tj. ta dalsza od drzwiczek płyta bardziej "rozprężona" (w 17-ce pierwsza jest większa)

nowszy deflektor.jpg

Do najmniejszych jednostek odlany został także nowszy model, nie chcę go na chwile obecną otwarcie pokazywać.

Zasada podobna, tyle,że płyta jest jedna, nie do samego końca i odlew ze zgrubieniem wieszany nieco niżej w stosunku do samej płyty.

Witam,

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Akurat miesiąc temu zakończyła mi się budowa domu jednorodzinnego i instalatorzy u mnie zrobili taki zestaw:

- kocioł pleszewskiej firmy Parex KWM-SGR 25kW z podajnikiem uniwersalnym

- sterownik Cobra (wersja softu A33s - chyba najnowsza), ustawienia na zdjęciach w załacznikach

- dodatkowy sterownik Euroster 11M do ogrzewania podlogowego i zaworu 3d

Pytania:

1) Aktualnie palnik wygląda tak (link do zdjęcia) (godz 11:30, od 11:00 grzanie na stop wg. planu dobowego). Czy mogę coś jeszcze bardziej poprawić? Te spieki w godzinach pracy są większe i trochę mnie niepokoją.

CO mam ustawione na 50 (w nocy plan dobowy schodzi do 47, od 11-12 w dzien STOP) + CWU również na 50 (ale plan dobowy podnosi o 5 stopni rano i wieczorem, od 11-12 w dzien STOP - wartosc domyslna byla od 10-11)

2) Wchodząc do menu 1207, niestety nie wiem czy podawane wartości są poprawne dla podajnika czyli 10kg/h (tyle jest domyślnie ustawione), bo na stronie Parex pisze tylko "palnik uniwersalny miało-groszkowy" i nie podają wydajności podawania ani nawet pojemności podajnika...

http://www.parex-kotly.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=90

Ekogroszek 28MJ (sprawdzony dostawca, poprzednie lata ojciec badał ich węgiel w laboratorium i zawsze się zgadzały MJ, więc zakładam, że ekogroszek też dobry, niestety nie dopytałem z jakiej kopalni).

3) Zastanawiam się nad wymianą tego sterownika Euroster na modul Alligator, ale bardziej mi zależy na zdalnym zarządzaniu czyli module SpiderGSM i nie wiem czy oba te sterowniki mogą pracować razem po RS485? W instrukcji pokazuje jeszcze moduł sieciowy, ale nigdzie go nie ma dostępnego na stronie - zakładam ze to jakiś moduł Ethernet? Ktoś wie gdzie go kupić? Wolałbym o wiele bardziej niż zarządzanie SMS.

Ew. może ktoś podpowie gdzie tanio dostać te moduły (najbardziej mi zależy na spider gsm lub czymś po ethernet, bo ceny są dość wysokie, a chciałbym jeszcze tej zimy "dorobić" się zdalnego zarządzania :D

4) Ostatnie pytanie, na wyświetlaczu pokazuje mi się wartość procentowa, która jest aktualną mocą kotła, ale czasami miga mi wartość procentowa na czerwono, która jest zawsze na 0% - od czego to jest?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

cobra_spieki.jpg

cobra_ustawienia_CO.jpg

cobra_ustawienia_CWU.jpg

cobra_ustawienia_eko.jpg

Kolego, ten wątek dotyczy kotłów Skam-P

Jak pytasz o sterownik elektro-miz i jego dodatki, to jest wątek Włodka_pid współautora tego sterownika, softu do niego oraz modułów

wątek tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID/page125&highlight=w%C5%82odek

lub załóż wątek o swoim kotle, ewentualnie poszukaj wątku o swoim kotle

tu jest jakiś wątek o kotle kwm-sgr:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222622-Kocio%C5%82-KWM-SGR-19kW-Problem-Z-Ustawieniem-Pieca&highlight=kwm-sgr

Kolego, ten wątek dotyczy kotłów Skam-P

Jak pytasz o sterownik elektro-miz i jego dodatki, to jest wątek Włodka_pid współautora tego sterownika, softu do niego oraz modułów

wątek tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID/page125&highlight=w%C5%82odek

lub załóż wątek o swoim kotle, ewentualnie poszukaj wątku o swoim kotle

tu jest jakiś wątek o kotle kwm-sgr:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222622-Kocio%C5%82-KWM-SGR-19kW-Problem-Z-Ustawieniem-Pieca&highlight=kwm-sgr

Przepraszam, myslalem ze ktos mi tutaj pomoze bo Puma i Cobra sa bardzo podobne. Przenosze sie zatem do watku ktory podales.

Dzisiaj 19-12.2016 jak to było w samych swoich nadejszla wiekopomna chwila

Założyłem na kocioł domowy jeden z palników z badań typ SV-200

Zaczynam testy eksploatacyjne w warunkach domowych.

Krótko mówiąc praca kilka miesięcy na różnych paliwach i różnym obciążeniu

ogólnie z biegiem czasu palniki otrzymują swoje "przypiniki" z nazwami

Do tego chyba najbardziej pasuje określenie palnik rurowy

Nie chciałbym, aby ktoś to mylił z ordynarną rynną, która sadzi i kopci ze względu na otwarte palenisko, tutaj palenisko jest zamknięte. Bliżej temu palnikowi do rozwiązań pelletowych czy palników olejowych

Co dalej:

* pod względem budowy zewnętrzny element przy kotle z puszka powietrzną posiada 3przewały którymi powietrze musi zakręcić odbierając ciepło z rury podającej

* następnie powietrze trafia na płyte przyłączeniową, na której z boku wycięty jest podłużny zamek nieco szerszy dołem, którego pole powierzchni odpowiada wymiarowi otworu powietrznego dedykowanej dmuchawy.

* po przejściu przez szczelinę powietrze trafia na bok paleniska do komory i musi wykonac ruch na około żeliwa trafiając po drodze w dysze powietrza wtórnego i dopiero pod palenisko.

* w skrócie na im niższa moc schodzimy- tym bardziej podgrzane powietrze trafia na palnik

Tak wyglądało rozpalanie:

sv-200 sztuka testowa.jpg

Edytowane przez Jarecki79

ogólnie z biegiem czasu palniki otrzymują swoje "przypiniki" z nazwami

Do tego chyba najbardziej pasuje określenie palnik rurowy

Nie chciałbym, aby ktoś to mylił z ordynarną rynną, która sadzi i kopci ze względu na otwarte palenisko, tutaj palenisko jest zamknięte. Bliżej temu palnikowi do rozwiązań pelletowych czy palników olejowych

W działaniu wygląda jak rakietowy ;)

Faktycznie podobny do np. Pellas-a.

Jestem ciekaw jak u użytkowników się sprawdzi - sam czekam na opinie bo rokuje dobrze :)

Dzisiaj zauważyłem dość poważną usterkę, mianowicie dziurę w żeliwie w korpusie zewnętrznym podajnika, wygląda to tak jakby na łączeniu czoła puścił spaw. Chwilowo zakleiłem uszczelniaczem do 200C, ale to raczej nie załatwia sprawy, tym bardziej jest to niebezpieczne bo tamtędy wydostawał się delikatny dym, Czy można gdzieś kupić sam korpus do ekoenergii II-generacji, czy spawać to na nowo???DSC_0096[1].jpg

Michał u nas w zakładzie chyba rok czy dwa lata temu też tą zewnętrzną rurę wymienialiśmy w naszej ekoenergii

środek został a zewnętrzna rura już nowy odlew

Zamówić elementy zamienne można tutaj

Po świętach do końca roku pracują a póżniej minimum pierwszy tydzień roku zamknięte i inwentury

http://domer.pl/rura-podajnika-ekoenergia-25-35-kw.html

jak chcesz zamawiać to niech wysyłają we wtorek, daj znać, wówczas jeszcze mogę im podrzucić ramkę przejściówkę pod kosz stara wersja ekoenergii-nowa wersja ekoenergii

od nich wezmę elementy i ją pospawam.