Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Dzisiaj 19-12.2016 jak to było w samych swoich nadejszla wiekopomna chwila

Założyłem na kocioł domowy jeden z palników z badań typ SV-200

Zaczynam testy eksploatacyjne w warunkach domowych.

Krótko mówiąc praca kilka miesięcy na różnych paliwach i różnym obciążeniu

Gdzie na żywo można obejrzeć?

http://static.pokazywarka.pl/bigImages/7182632/19626487.jpg?1482418702

Edytowane przez Alessandro

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest w moim domowym kotle, tu mam taki model pod testy palników, góra jak Skam-P a dołem inna konstrukcja z wysokimi drzwiczkami pod testy palników (dołem ciutkę to przypomina ten nowszy, ale nie te wymiary i brakuje dodatkowych elementów)

W domu nie mam skrzynki z popiołem, nie było czasu dorobić

Ten pierwszy filmik to zaraz po przełożeniu, świeżo rozpalane

relacja z testów z filmikami, fotkami jest na forum u boleckiego

na priva wrzucę Ci linka

To tak tytułem wyjaśnienia

to był drugi dzień testu, na szybko dorobiony ekran

Na filmiku chciałem pokazać,że najgłośniej pracuje dmuchawa, nie wiem czy aparat nie miałem zbyt blisko, w tle w pewnym momencie słychać zamruczenie podajnika.

Widok palnika podczas wchodzenia w strefę grzania, jeszcze nie był wypełniony, dmuchawa też testowo ustawiona wysoko

kilka spraw z tym palnikiem jest zgłoszonych do patentu, z tego co kojarzę kształt ślimaka od strony zejścia paliwa, technika podawania podgrzanego powietrza, sposób obiegu powietrza i rowki zapewniające odpowiedni proces spalania. Chyba dobrze zapamiętałem.

To tak tytułem wyjaśnienia

to był drugi dzień testu, na szybko dorobiony ekran

Na filmiku chciałem pokazać,że najgłośniej pracuje dmuchawa, nie wiem czy aparat nie miałem zbyt blisko, w tle w pewnym momencie słychać zamruczenie podajnika.

Widok palnika podczas wchodzenia w strefę grzania, jeszcze nie był wypełniony, dmuchawa też testowo ustawiona wysoko

kilka spraw z tym palnikiem jest zgłoszonych do patentu, z tego co kojarzę kształt ślimaka od strony zejścia paliwa, technika podawania podgrzanego powietrza, sposób obiegu powietrza i rowki zapewniające odpowiedni proces spalania. Chyba dobrze zapamiętałem.

Cofnął bym aparat o 2/3 długości, albo o 3/4 długości... Im bliżej ściany przeciwnej, tym głośniej słychać

---------

Nie pomyślałem o popiołach... przy cofnięciu aparatu do tyłu, popiół nierównomiernie rozsypie...

http://static.pokazywarka.pl/i/7183668/233638/jar-palnik.jpg?1482451318

Edytowane przez Alessandro

Tak, on powinien być nieco wycofany, tak jak mówię trafił do wytestowania w wymiennik nie do niego konstruowany.

Skamp-PV ma nieco inne wymiary

W tym domowym musiałbym robić rodzaj ramki nieco wysuwającej palnik z kotła, nie było na to czasu, zostanie jak jest, nie ma problemu z popiołem, spada do popielnika.

Kolejny dzień testów. Relacja szersza wiadomo gdzie...

Na grillu spalinowym brak większych zmian po 5dniach od ostatniej fotki, spalanie dobowe w widełkach 33-40kg, więc trochę towaru idzie

Zmiany można zaobserwować w komorze spalania, zaczyna zachodzić takim białym barankiem

Dzisiaj ostatni dzień spala się ekogroszek, powinien się skończyć jutro do południa

Zasypane zostały 4worki groszko-miału z lokalnej składnicy niewiadomego pochodzenia

ostatni filmik z ekogroszku, wchodzenie w strefę grzania po godz. 17-ej

jednak nie potrafię wklejać filmików

Edytowane przez Jarecki79

Cześć, może komuś to pomoże - dzisiaj do swojego Skama dorobiłem 2 zawirowacze spalin. Powodem, dla którego to zrobiłem była wysoka temp. spalin sięgająca 160-180*. Po zainstalowaniu zawirowaczy temp dochodzi teraz do max 135* czyli odzyskuję więcej ciepła ze spalin.

Zawirowacze zrobiłem po konsultacji z Jareckim. Zaczęły pracować dziś od 14. Można zobaczyć w podglądzie mojego sterownika zmniejszenie temperatury spalin od tej godziny.

Zastanawiałem się nad zakupem RCK jednak gdy ten patent zda egzamin i poprawi sytuację z temperaturą spalin a co za tym idzie spalaniem to chyba przy tym zostanę.

Dodatkowo z resztek wełny zaizolowałem drzwiczki jednak i tak znaczna większość ciepła ucieka z tych ramek od drzwiczek.

WP_20161227_001.jpgWP_20161227_002.jpgWP_20161227_003.jpg

ProStaś

nie mam ikonki dodaj film :)

to, co masz na myśli pewnie Ci wyskakuje na starszej wersji internet explorera

ja korzystam z firefoxa i nie ma ikonek ani menu z napisem dodaj film :)

niestety też świeższa winda i druga przeglądarka to głupi edge i też tej ikonki brak

kojarzę,że kiedyś to robiłem ze starszego internet explorera, no ale cóż....

Michał u nas w zakładzie chyba rok czy dwa lata temu też tą zewnętrzną rurę wymienialiśmy w naszej ekoenergii

środek został a zewnętrzna rura już nowy odlew

Zamówić elementy zamienne można tutaj

Po świętach do końca roku pracują a póżniej minimum pierwszy tydzień roku zamknięte i inwentury

http://domer.pl/rura-podajnika-ekoenergia-25-35-kw.html

jak chcesz zamawiać to niech wysyłają we wtorek, daj znać, wówczas jeszcze mogę im podrzucić ramkę przejściówkę pod kosz stara wersja ekoenergii-nowa wersja ekoenergii

od nich wezmę elementy i ją pospawam.

Hej Jarek, dzięki za kontakt. Dzisiaj dzwoniłem do Domera i zamówiłem tą rurę dokupiłem też uszczelkę i ramkę do przejściówki. Mam nadzieje że dużo roboty z tym spawaniem nie ma :D Jak przyślą to podjadę do kolegi to mi to chyba ogarnie.

Michał, miałeś się odezwać, ja bym taką ramkę dospawał biorąc od nich gotowe formy a domer wysłałby Ci gotowy komplet pewnie w cenie samej tej rury albo tylko ciupinkę drożej,

po to się miałeś odezwać.....

jak kolega potrafi spawać, to szybko to garnie, prosta sprawa

Trzymajcie mnie w pięciu, bo rozwalę dziesięciu....:bash::) Jarecki79 też mam FF.

.

Stasieńku kochany, jakbym miał takie ikonki, to bym sobie inaczej życie ułożył :)

już inny kolega próbował mi w podobny sposób pomóc podsyłając screeny, no kurcze u mnie tego nie ma i jak nie zależy to od firefoxa czy edga to nie wiem od czego.

Dawno dawno temu wklejałem filmy w hyde parku na jakims wątku i po screenach od kolegi cosik mi zaświtało z tym internet explorerem, ale jak to ni było to, to klops.

bez ikonek fm.jpg

Kurde no jak zamawiałem dzisiaj to mówiłem że z Tobą uzgadniałem że pospawałbyś mi tą ramkę a oni mi powiedzieli że nie ma raczej takiej potrzeby bo dużej różnicy tam nie ma raptem kilka milimetrów i spokojnie o można poskręcać no i zgłupiałem. Jakoś tak nie chętnie chcieli dać tą rurę Wam do spawania dlatego odpuściłem.... ale towar jeszcze nie wysłany więc jeśli dałbyś rade...dla mnie towar może wyjść nawet w piątek, tylko czy dasz rade ?

Jarecki, jak pragnę zakwitnąć, miejże litość.:jawdrop::rolleyes:

Wpakuj kursora myszki w "Twój Profil", po lewej stronie pojawią się magiczne opcje.

Jedna z nich brzmi "ustawienia zaawansowane", wliź w to.

Jest tego tam trochę, ale trza odnaleźć cóś takiego:

http://i1.fmix.pl/fmi2238/d39acb360022211258643373/zdjecie.jpg

Zaznacz, jak na tym obrazku.

I stanie się jasność ikonek w edycji postów, a zaraz potem otworem stanie przed Tobą świat Dream Works....:stirthepot:

Stasiek, jesteś Wielki!

Nie pamiętam, abym tam grzebał....

kolega z forum mi polecił odinstalowanie FF i ponowne zainstalowanie a jeden z MOD-ów do którego napisałem zapytanie o filmiki odpisał,że nigdy nie wklejał i nie wie jak to się robi.

Zatem dzięki serdeczne za wskazówkę, dalej dam sobie radę i będzie Dream Works

:wiggle: