ProStaś 29.12.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 http://emotikona.pl/emotikony/pic/63dancer.gif Odrobisz w polu...http://emotikona.pl/emotikony/pic/witaj2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 31.12.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Michał, miałeś się odezwać, ja bym taką ramkę dospawał biorąc od nich gotowe formy a domer wysłałby Ci gotowy komplet pewnie w cenie samej tej rury albo tylko ciupinkę drożej, po to się miałeś odezwać..... jak kolega potrafi spawać, to szybko to garnie, prosta sprawa Jeszcze raz dzięki Jarek za pomoc, wszystko spasowane idealnie . Kiedyś jak będę jechał przez Pleszew pojawię się z jakimś ognistym trunkiem Wszystkim forumowiczom i Tobie oczywiście Jarecki życzę Wszystkiego Najlepszego w 2017 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysek73 03.01.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam. Panowie czy ma ktoś z Was doświadczenie z ustawieniami Pumy przy paleniu pelletem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Nie spalałem nigdy pelletu na pumiepare lat do tyłu jakieś testowe spalanie na irydzie, tylko mi fotki z zabaw zostały. Generalnie pellet spala się na płaskim palenisku i trzeba powalczyć z doborem powietrza, nie wiem czy nie łatwiej zrobić test na wyłączonym pidzie, dobrac spalanie na odbiorze ciepła i dopiero załączyć pid-a Tyle moge podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysek73 03.01.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Szkoda , że tylko tyle ale zawsze jakaś wskazówka Mam pytanie odnośnie softu, który jest nowszy? ten na stronie E-M czy Pu_v8_A23r ? Mam piec od Grobelnego EKT 15 kw, palę drugi sezon pelletem, ale dopiero teraz mam trochę czasu by pokombinować. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez borysek73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 EKT to był tłok, musisz zatem jego pytać o nastawy, tj Grobelnegojak testowali pellet, to poda Ci jakieś nastawy wyjściowe Tłoki to zupełnie inna para kaloszy. Sugestie, które podawałem dotyczyły palnika żeliwnego, ślimakowego lub obrotówki ślimakowej serii azp i kotła Skam-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysek73 03.01.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Dzięki za odp Jutro zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 07.01.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 witam, przyszły mrozy i kocioł na cele C.O. nie moze osiagnac temp zadanej... maxymalnie osiąga ~44/46C. Co sie dzieje? i dalej jest dużo sadzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.01.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jaki palnik, od kiedy używany, czy był czyszczony?Jaki sterownik?Plus kwestia wungla Ogólnie są mrozy- większe zapotrzebowanie - skrócić pauzę dla pid-a, bo poza swoją max moc wyżej nie utarga zawisając na temp. którą pozwala osiągnąć pauza podawania i ewentualnie ciut mocniej dmuchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Lenarcik 11.01.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Jakiś czas temu zastanawiałem się czy wystarczy u mnie kociołek 7kW. Po ponad roku użytkowania SKAM-P 7kW mogę napisać, że śmiało daje radę. Dom parterowy, 15 cm styropianu na ścianach i 20 cm na stropie, okna 3-szybowe, bez rekuperatora. Kociołek grzeje 120m2 przy pomocy podłogówki + są dwie drabinki w łazienkach. Przy temperaturach koło zera podłogówka chodziła na 25*C i w domu mieliśmy 21-22*C, garaż z kotłownią 50m2 ogrzewały się same i było wtedy około 18*C Po tygodniu mrozów -10 do -23 temp w domu spadła o jeden stopień przy tej samej nastawie podłogówki W salonie co wieczór lub dwa odpalamy kominek na max 3 godziny, idzie jedno lub dwa wiaderka drewna, przed mrozami kominek palił się znacznie rzadziej. Co do pieca to poza szczytami mocy na podgrzanie wody, nie przekracza 50-60%! Więc zapas chyba jest. Przez okrągły rok od listopada do listopada (latem chodził na CWU) spaliłem 3700kg grochu, ale połowa pierwszej zimy to wygrzewanie i osuszanie domu, brak drzwi w środku i do garażu, wyłaz na strych jakoś tam zatkany, ogólnie prace wykończeniowe, ale w domu było 22 stopnie. Próbowałem 3 różne groszki i najbardziej jak narazie przypasowała mi Wesoła, bo mam ZERO spieków, ładnie się spala, ze 100kg mam dwie płaskie kuwety popiołu. Ogólnie to jestem bardzo zadowolony. Tak to chodzi: https://ekotlownia.pl/sterownik/220 Teraz trąbi się wszędzie o smogu a ja u siebie rzadko kiedy widzę dymek z komina i to bardzo delikatny. pozdrawiam i polecam Krzysiek Edytowane 11 Stycznia 2017 przez Krzysiek Lenarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.01.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 To elegancko, fajnie,że trafiłeś na bezproblemową wesołą, bo to wyzwanie.Chyba,że na lokalnym składzie powiedzieli,że to wesoła a sprzedali coś innego, bo tak też bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Lenarcik 11.01.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Z lokalnego składu kupowałem ekoret, a wesołą zamawiałem tutaj: https://www.smarttrans.eu/ekogroszek-wesolaJej minus to wilgoć, muszę dosuszać w kotłowni rozcięte worki, ale kupić suchy groszek zwłaszcza jesienią to chyba cud. Jeszcze nie widziałem groszku, który prosto z worka foliowego nadawał by się do wsypania do zbiornika. Następnym razem potestuję chyba jaret plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.01.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 To elegancko, fajnie,że trafiłeś na bezproblemową wesołą, bo to wyzwanie. Chyba,że na lokalnym składzie powiedzieli,że to wesoła a sprzedali coś innego, bo tak też bywa. Jeśli ma zapas mocy a z tego co widzę nastawa 3/36 i do tego jak pisze większość czasu to praca na 50-60% to Wesoła się dobrze wypali - mam w okolicy klientów, którzy nią palą na Batorym i też wypala im się super, ale także mają spory zapas mocy. Zresztą sam u siebie nią palę gdy nie ma większych mrozów i mam niewielkie zapotrzebowanie bo jest moc a nie ma popiołu, nawet Skarbek z Piekar blado wtedy przy niej wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 03.02.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 To mój pierwszy sezon na skamie p plus 12kw z palnikiem AZPP obrotowym. Mam pytanie, czy zasadnym jest uszczelnianie palnika silikonem wysokotemperaturowym i w jakim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Producent palnika nie zaleca My do prób na stanowisku dawaliśmy bardzo cieniutka warstwę na łączeniu tego paleniska z obudową stalową, tak dla pewnościJak chcesz doszczelnić, musisz wyjąć to żeliwne palenisko z otworkami i obrócic do góry nogami, zobaczysz taki rancik. Na ten rancik (wgłębienie) bardzo cieniutka warstwa sliconu (jak dasz za grubo - zrobisz szparę na górze i po zawodach, stąd producent nie zaleca dodatkowego doszczelniania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 06.02.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 witam, przyszły mrozy i kocioł na cele C.O. nie moze osiagnac temp zadanej... maxymalnie osiąga ~44/46C. Co sie dzieje? i dalej jest dużo sadzy.. witam, wracam z odpowiedzią 17KW batory, sterownik podstawowy Ciagle mma problem z sadzą palę retopalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Jak wcześniej szło dobrze a teraz jest sadza, to pewnie taki trafiłeś węgielW tym roku słychać głosy,że godny polecenia jest węgiel Skarbek z węglokoksu pochodzenie z Piekar, my w ubiegłe wakacje w laboratorium w Łodzi badaliśmy z kolei na Anmag Gold. Jak palisz dłużej niż sezon/rok, to wyczyść palnik, tj odklej głowice spalającą, wyczyść z instrukcją komorę pod głowicą, udrożnij np. gwoździem otwory powietrzne (jeżeli się przytkały) i na nowo wklej na slicon. Niestety węgle nie chcą być lepsze z roku na rok Dalej to kwestia "powietrza", w laboratorium starają się badać na max. otwartej przysłonie, jeżeli jest to możliwejak wielki ciąg komina - RCKjak maluteńka kotłownia - może pomóc doprowadzenie rurą spiro powietrza pod dmuchawę np. z garażu (jak graniczy z kotłownią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 07.02.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Jak wcześniej szło dobrze a teraz jest sadza, to pewnie taki trafiłeś węgiel W tym roku słychać głosy,że godny polecenia jest węgiel Skarbek z węglokoksu pochodzenie z Piekar, my w ubiegłe wakacje w laboratorium w Łodzi badaliśmy z kolei na Anmag Gold. Jak palisz dłużej niż sezon/rok, to wyczyść palnik, tj odklej głowice spalającą, wyczyść z instrukcją komorę pod głowicą, udrożnij np. gwoździem otwory powietrzne (jeżeli się przytkały) i na nowo wklej na slicon. Niestety węgle nie chcą być lepsze z roku na rok Dalej to kwestia "powietrza", w laboratorium starają się badać na max. otwartej przysłonie, jeżeli jest to możliwe jak wielki ciąg komina - RCK jak maluteńka kotłownia - może pomóc doprowadzenie rurą spiro powietrza pod dmuchawę np. z garażu (jak graniczy z kotłownią) RCK sie sprawdzi przy pracy z dmuchawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.02.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Nie rozumiem skąd ten wniosek RCK montuje się, gdy komin i jego ciąg mocno zaburzają pracę kotła, powodują zapadanie kopczyka.Wiele osób na tym forum oraz innych chwaliło stabilizację pracy po montażu RCK doprowadzenie powietrza do malutkiej kotłowni to inny temat i problem. Każda dmuchawa, która pracuje w zależności od zapotrzebowania na moc przerzucić musi mniej lub więcej powietrza, może przerzucać pod 200m3/h i to powietrze musi brać z pomieszczenia kotłowni, jak z tym jest kłopot, to też może być zasługa większej czarności w kotle. Jak było podawane w poprzednim wpisie może pomóc doprowadzenie rurą spiro 100-ka czy 120-ką pod dmuchawę powietrza np. z sąsiadującego garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulas 09.02.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 @Jarecki79 ewentualnie ktoś inny, macie w Krakowie lub okolicach jakiegoś godnego polecenia instalatora / specjalistę od palenia? Potrzebuję kogoś, żeby podjechał (oczywiście nie za darmo), posprawdzał mi wszystko czy mam dobrze w instalacji, co ewentualnie zmienić, za ile, jak palić, jak poustawiać itp. Palę teraz drugi sezon, ale chyba nie do końca wszystko jest ok, za dużo mi wychodzi węgla i generalnie chciałbym wiedzieć co mam/robię źle. Mam Skam-P 12 i bruli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts