Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Możesz on-line odezwać się do użytkownika z nickiem Kobra

On lokalnie w okolicy Krakowa ma swój skład opału i wiem,że odbiorcom pomaga w ustawianiu sterownika jak trzeba

Ma pojęcie o budowie instalacji, swój zakładowy kocioł sam podłączał

Kolega Gmaj też ma pojęcie o budowie instalacji grzewczej i jeżeli zechciałby zerknąć, możesz także do niego napisać, pewnie poprosi o zdjęcia i coś od siebie może wówczas doradzić

Zapytaj zatem tych kolegów

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o pomoc...podpowiedź- co się stało..?

Od kilku lat mam piec skam-p premium ze sterownikiem cobra.

Grzanie cwu mam ustawione w określonych godzinach.

Dzisiaj wieczorem idę się kąpać a tu zonk...zonk ...woda ma ledwo 35stopni...grzanie cwu nie załączyło się o ustawionej godzinie i wody niet...

Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło...

Grzanie cwu w stanie ciągłym działa, natomiast w ustawieniach godzinowych lub tygodniowych cały czas STOP...na wyświetlaczu i pompa się nie załącza..

CO SIE STAŁO..?

• 2 months później...

Tak troszeczkę jaśniej napisz o jaki wybór pomp Tobie chodzi i co chcesz aktywować?

Tutaj masz menu, gdzie ustawiasz temp. załączenia pompy c.o.

Sterownik Cobra/Talos/Skorpion wyjściowo obsługują pompę c.o. oraz ładująca cwu i nie musisz ich aktywowac w żadnym menu, tylko ustawiasz temperatury

tj. pierwsze naciśnięcie plusem w głównym oknie nastawa temp. na C.O.

pierwsze naciśnięcie minusem w głównym oknie nastawa temp. na CWU

w tym menu dolne ikony będą aktywne dopiero po zakupie oraz podłączeniu modułu rozszerzeń alligator, wówczas dochodzi obsługa siłownika zaworu mieszającego oraz kolejnej pompy za zaworem oraz pompy cyrkulacyjnej (ta ostatnia w przypadku "dużego"alligatora, tańszy, "mały" alligator obsługuje zawór i jedną pompę za zaworem)

Zapomniałem dodać że to Puma. Po wejsciu w menu pomp nie mam możliwości wyboru pracy skokowy/płynny.

Kupiłem pompe do co Willo i nie wiem czy moge podlaczyc ją pod Pumę, ponieważ w instrukcji jest napisane że nalezy wybrac prace skokową, Teraz jest podłączona pod Alligatora, i nie wiem czy to jest "zdrowe" dla niej.

mysle o piecu skam p 12kw albo 17kw prosze o porade. Dom jest z roku 1960 pietrowy ocieplony steropianem 6-8cm sttrop 15cm welna piwnica 5cm steropian powierzchnia domu to 115m plus 18m garaz z ocieplonymi scianami strop nie do tego bojler 100l w piwnicy .Mieszkamy w trzy osoby teraz mamy stary zwykly piec 10kw i daje rade .Co mi pan proponuje jaka moc i z jakim palnikiem i jaki sterownik do tego .. instalacja czsciowo 1/3 miedz 2/3 stalowa wszedzie grzejniki aluminiowe okna pcv 15lat pozdrawiam i czekam na odpoeiedz Robert.

Jak wybierasz między 12 a 17kw a obecne 10kW daje radę, to odpowiedź jest prosta

wybierz 12-kę, może byc wersja premium z palnikiem batory

sterownik zależy co chcemy:

1. Jak instalacja prosta i wodotryski niepotrzebne, to dmuchawę, dwie pompy podajnik i dmuchawe obsłuży Talos/Skorpion, ma wyjście na przewodowy panel domowy T100. Jak potrzebny internet, to zamiennie model sterownika SPPv2L na 2pompy, podajnik,dmuchawę z wyjściem pod internet

2. Jak pomp więcej, ma być sterowany zawór mieszający to albo nowy, kolorowy Iryd PID (do 5pomp, siłownik zaworu) lub za dopłatą 300zł internetowy SPPv2 (5pomp,dmuchawa,podajnik, siłownik zaworu, internet, cz.wew,zew,spalin,zaworu)

pod względem obsługi najmniej grzebania przy prostej instalacji 1 lub 2pompy jest przy talosie, im więcej opcji -tym więcej opcji wyboru w danym menu sterownika

Nagrzewnica to duży i mocny rozbiór ciepła, zależy jak to wszystko miałbyś podłączone i jak byś z tego korzystał

Łagodne dołączenie na niższych obrotach i stopniowe rozkręcanie mniej obciąży kocioł

Jak do kotła zacznie wracać mocniej schłodzona woda i zrobi się spadek temp. wody, to sterownik podniesie moc i będzie chciał grzać bardziej intensywnie.

Od budynku i jego strat ciepła zależeć będzie jak mocno wychłodzi oraz ile czasu będzie potrzeba, aby się odbił do zadanej.

Tryb zimowy to równoległa praca pomp

Tryb letni oznacza pracę pompy bojlera, bez grzania domu

Czy trzeba zmieniac nastawy - niekoniecznie, zależy od węgla, bojlera, nie musisz jednak mieszac bezpośrednio w nastawach, masz w menu takie coś, co się nazywa ograniczenie mocy, możesz np. na lato dac ograniczenie mocy 55% i sterownik sam sobie odpowiednio zdejmie paliwo oraz nadmuch i nigdy nie przekroczy tego ograniczenia. Jak się zrobi zimno, będzie wracał do trybu zima i grzania całości - podnosisz ograniczenie mocy na 100% i tyle

Naładuje do zadanej, w trybie lato aktywny jest parametr nadwyżka grzania cwu, aktywny jest też wybieg stabilizujący pompy ładującej cwu

np. nadwyżka 2st.C, czas wybiegu pompy cwu 5minut, oznacza to tyle,że kocioł musi miec min.2st.c wyższą nastawę jak zadana temp. bojlera a po jego nagrzaniu wyłączyc się może dmuchawa oraz podajnik natomiast sama pompa ładująca cwu stabilizuje jeszcze układ pracując dodatkowe zadane 5minut

Fabrycznie od nas wychodzi to z nadwyżką ustawiona na "wyłącz" a wybieg pompy ustawiamy na 5minut

Edytowane przez Jarecki79