Jarecki79 09.02.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Możesz on-line odezwać się do użytkownika z nickiem KobraOn lokalnie w okolicy Krakowa ma swój skład opału i wiem,że odbiorcom pomaga w ustawianiu sterownika jak trzebaMa pojęcie o budowie instalacji, swój zakładowy kocioł sam podłączał Kolega Gmaj też ma pojęcie o budowie instalacji grzewczej i jeżeli zechciałby zerknąć, możesz także do niego napisać, pewnie poprosi o zdjęcia i coś od siebie może wówczas doradzić Zapytaj zatem tych kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 14.02.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Proszę o pomoc...podpowiedź- co się stało..?Od kilku lat mam piec skam-p premium ze sterownikiem cobra. Grzanie cwu mam ustawione w określonych godzinach.Dzisiaj wieczorem idę się kąpać a tu zonk...zonk ...woda ma ledwo 35stopni...grzanie cwu nie załączyło się o ustawionej godzinie i wody niet...Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło...Grzanie cwu w stanie ciągłym działa, natomiast w ustawieniach godzinowych lub tygodniowych cały czas STOP...na wyświetlaczu i pompa się nie załącza.. CO SIE STAŁO..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 14.02.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Dałem radęOkazało się,że jakimś cudem w sterowniku przestawiła się data na 2000rok oraz godzina na 4-tą w nocy...Nie wiem jak to możliwe ale bardzo dziwne...czary jakieś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysek73 08.05.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Witam. Nie mam wyboru pomp w menu, można to jakos aktywować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.05.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Tak troszeczkę jaśniej napisz o jaki wybór pomp Tobie chodzi i co chcesz aktywować?Tutaj masz menu, gdzie ustawiasz temp. załączenia pompy c.o. Sterownik Cobra/Talos/Skorpion wyjściowo obsługują pompę c.o. oraz ładująca cwu i nie musisz ich aktywowac w żadnym menu, tylko ustawiasz temperaturytj. pierwsze naciśnięcie plusem w głównym oknie nastawa temp. na C.O.pierwsze naciśnięcie minusem w głównym oknie nastawa temp. na CWU w tym menu dolne ikony będą aktywne dopiero po zakupie oraz podłączeniu modułu rozszerzeń alligator, wówczas dochodzi obsługa siłownika zaworu mieszającego oraz kolejnej pompy za zaworem oraz pompy cyrkulacyjnej (ta ostatnia w przypadku "dużego"alligatora, tańszy, "mały" alligator obsługuje zawór i jedną pompę za zaworem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysek73 09.05.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Zapomniałem dodać że to Puma. Po wejsciu w menu pomp nie mam możliwości wyboru pracy skokowy/płynny.Kupiłem pompe do co Willo i nie wiem czy moge podlaczyc ją pod Pumę, ponieważ w instrukcji jest napisane że nalezy wybrac prace skokową, Teraz jest podłączona pod Alligatora, i nie wiem czy to jest "zdrowe" dla niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.05.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Możliwe, że masz nowy soft a tam jak kojarzę Włodek zrezygnował właśnie ze względu na pompy energooszczędne z tego wyboruJest skokowo Najlepiej zadzwoń do elektro-miz i zapytaj, sprawdź tylko jaką masz wersję softu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.05.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 w nowych softach Włodek usunął mozliwość wyboru z powodu który opisał Jarecki.o ile dobrze pamiętam to i w Cobrze też zostało to usunięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert03 15.05.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 witam mam pytanie do pana jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert03 15.05.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 mysle o piecu skam p 12kw albo 17kw prosze o porade. Dom jest z roku 1960 pietrowy ocieplony steropianem 6-8cm sttrop 15cm welna piwnica 5cm steropian powierzchnia domu to 115m plus 18m garaz z ocieplonymi scianami strop nie do tego bojler 100l w piwnicy .Mieszkamy w trzy osoby teraz mamy stary zwykly piec 10kw i daje rade .Co mi pan proponuje jaka moc i z jakim palnikiem i jaki sterownik do tego .. instalacja czsciowo 1/3 miedz 2/3 stalowa wszedzie grzejniki aluminiowe okna pcv 15lat pozdrawiam i czekam na odpoeiedz Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.05.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Jak wybierasz między 12 a 17kw a obecne 10kW daje radę, to odpowiedź jest prostawybierz 12-kę, może byc wersja premium z palnikiem batory sterownik zależy co chcemy:1. Jak instalacja prosta i wodotryski niepotrzebne, to dmuchawę, dwie pompy podajnik i dmuchawe obsłuży Talos/Skorpion, ma wyjście na przewodowy panel domowy T100. Jak potrzebny internet, to zamiennie model sterownika SPPv2L na 2pompy, podajnik,dmuchawę z wyjściem pod internet2. Jak pomp więcej, ma być sterowany zawór mieszający to albo nowy, kolorowy Iryd PID (do 5pomp, siłownik zaworu) lub za dopłatą 300zł internetowy SPPv2 (5pomp,dmuchawa,podajnik, siłownik zaworu, internet, cz.wew,zew,spalin,zaworu) pod względem obsługi najmniej grzebania przy prostej instalacji 1 lub 2pompy jest przy talosie, im więcej opcji -tym więcej opcji wyboru w danym menu sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert03 15.05.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 dziekuje za odpowiedz mam pytanie czy mozna sie z panem skontaktowac telefonicznie bo mam jeszcze kilka pytan a pisanie idzie mi slabo jezeli tak to prosze podac nr tel ja zadzwonie dziekuje Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert03 16.05.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 a prosze mi powiedziec jezeli w garazu zmienilbym grzejnik na nagrzewnice 5-20kw bo tam mam duze straty ciepla i grzejnik nie uciaga czy wtedy 12kw podola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.05.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Nagrzewnica to duży i mocny rozbiór ciepła, zależy jak to wszystko miałbyś podłączone i jak byś z tego korzystałŁagodne dołączenie na niższych obrotach i stopniowe rozkręcanie mniej obciąży kocioł Jak do kotła zacznie wracać mocniej schłodzona woda i zrobi się spadek temp. wody, to sterownik podniesie moc i będzie chciał grzać bardziej intensywnie. Od budynku i jego strat ciepła zależeć będzie jak mocno wychłodzi oraz ile czasu będzie potrzeba, aby się odbił do zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert03 17.05.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 dziekuje za porady w takim razie biorac pod uwage nagrzewnice 17kw bedzie lepsze jezeli zostanie grzejnik to 12kw musze to przemyslec dziekuje i pozdrawiam robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 17.05.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Mam pytanko. Na czym polega różnica między trybem zimowym a letnim w sterowniku IRYD PID? Czy trzeba zmieniać ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.05.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Tryb zimowy to równoległa praca pompTryb letni oznacza pracę pompy bojlera, bez grzania domu Czy trzeba zmieniac nastawy - niekoniecznie, zależy od węgla, bojlera, nie musisz jednak mieszac bezpośrednio w nastawach, masz w menu takie coś, co się nazywa ograniczenie mocy, możesz np. na lato dac ograniczenie mocy 55% i sterownik sam sobie odpowiednio zdejmie paliwo oraz nadmuch i nigdy nie przekroczy tego ograniczenia. Jak się zrobi zimno, będzie wracał do trybu zima i grzania całości - podnosisz ograniczenie mocy na 100% i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 17.05.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 U mnie pompy CO i tak są wyłączone przez regulatory pokojowe. Czy pompa CWU w trybie letnim chodzi cały czas, czy np. ładuje bojler do temperatury zadanej i wyłącza się? Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.05.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Naładuje do zadanej, w trybie lato aktywny jest parametr nadwyżka grzania cwu, aktywny jest też wybieg stabilizujący pompy ładującej cwunp. nadwyżka 2st.C, czas wybiegu pompy cwu 5minut, oznacza to tyle,że kocioł musi miec min.2st.c wyższą nastawę jak zadana temp. bojlera a po jego nagrzaniu wyłączyc się może dmuchawa oraz podajnik natomiast sama pompa ładująca cwu stabilizuje jeszcze układ pracując dodatkowe zadane 5minut Fabrycznie od nas wychodzi to z nadwyżką ustawiona na "wyłącz" a wybieg pompy ustawiamy na 5minut Edytowane 17 Maja 2017 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 19.05.2017 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Fajna sprawa ten tryb lato. W moim przypadku okazało się, że pompa CWU załącza się tylko wieczorem po kąpieli dzieci w wannie. W ciągu dnia układ chodzi sobie grawitacyjnie bez żadnej pompy. Czy zmieniać ograniczenie mocy ze 100% do 55%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts