Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

To już Twoja decyzja

Jak będziesz robił ograniczenie mocy, to w tym oknie na dole będziesz miał pokazane co to oznacza

Podaję przykład z kosmosu wzięty

masz dla 100% pauza podawania 0min:35sekund, dmuchawa wartość 20

jak będziesz schodził w oknie ograniczenia mocy w dół np. na 60%, to zobaczysz co sobie algorytm przeliczy i będzie np. pauza podawania 0min :55sekund i dmuchawa wartość 12. To co zobaczysz będzie parametrami granicznymi, powyżej których algorytm nie wyjdzie

Możesz spróbować, jak stwierdzisz,że jest lepiej- zostawiasz, jak stwierdzisz,że gorzej, to ponownie odblokujesz ograniczenie na 100% i po sprawie

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, demontaż płyty deflektora pozwala na zwiększenie temp. spalin, to ważne w takim ciepłym okresie

Wyciągnij tę, która jest z tyłu

Podobnie jest zresztą w przypadku modelu w klasie V-ej, ten nasz Skamp-PV też ma możliwość demontażu deflektora, czym podniesiesz spaliny w ciepłym okresie roku

witam wracam do mojego tematu 0dnosnie skam 12kw czy 17kw nie robie nagrzewnicy w garazu zostaje grzejnik pan jarecki79 radzi brac 12kw a ja rozmawiajac z kilkoma instalatorami mam podzielone opinie po polowie czyli 12kw spokojnie da rade 17kw za duzy albo 17kw bo bedzie troche zapasu a 12kw w mrozne dni bedzie pracowal bez przerwy i duzo spali no dobra ok a co latem jak bede palil tylko na ciepla wode w bojlerze wiec juz sam nie wiem co robic jeden z nich montuje tez skamy i radzi 17kw bo stara instalacja itp biorac pod uwage moj piec 10kw ktory jest wg instr do 80m2 a uciaga tylko trzeba czesto gonic i przykladac to w sumie tak jak radzil pan jarecki79 powinienem brac 12kw ale sam juz nie wiem prosze jeszcze o rade .

• 2 weeks później...
Sąsiad pali teraz latem na samo CWU w kotle 50 kw i spala ok 4 kg na dobę i daje radę - wiadomo w takim trybie to kocioł i tak głównie tylko stoi w podtrzymaniu i się kisi :)

U mnie też bierze ok. 4 kilo dziennie. Mam inne pytanie, pewnie do Jareckiego :) Zostało mi sporo desek po budowie i wymyśliłem sobie, że będę nimi palił na CWU codziennie. Czy da się w IRYDZIE ustawić parametry jak w zasypowcu?, czyli żeby dmuchał z zadaną mocą do zadanej temperatury. Byłem przekonany że w trybie ręcznym to zrobię, ale to jest jakaś lipa. Wyłączyłem z zasilania podajnik i jechałem normalnie w pidzie. Czy są inne możliwości?

Są, czasami trzeba do ręki chwycić instrukcję ;-)

przytrzymujesz chwilkę dłużej MENU i pierwsza pozycja:

Podajnik: Włączony robisz na podajnik Wyłączony

i masz sterownik z pid-em pilnujący nastawy, pracują pompy, dobierana jest siła nadmuchu i powietrze podawane przez palnik a sam podajnik nie pracuje.....

jak skończysz to palenie, to ponownie ustawiasz Podajnik: włączony

• 3 months później...

Mam zapytanie odnośnie dmuchawy oraz jej mocy. Zauważyłem, że moc dmuchawy obecnie nie jest analogiczna do mocy dmuchawy chociaż by z przed roku. Np gdy miałem nastawiony nadmuch na 45 to dmuchało bardzo mocno (rok temu w październiku, zaznaczam, że paliłem miałem cały poprzedni sezon). Obecnie mam dmuchawę nastawioną na moc 48-50 a sama siła nadmuchu jest mizerna, znacznie mniejsza od tej sprzed roku.

Czy coś się mogło zapchać, podetkać w palniku bądź samej dmuchawie?

Przed sezonem czyściłeś palenisko?

tj. czy wygasiłeś, zdjąłeś z palnika głowice napowietrzająca, udrożniłeś jej otwory i ponownie złożyłeś na slicon?

Jak już to będziesz robić, to dodam,że warto zdjąć motoreduktor z końcówki ślimaka, przesmarować np. smarem do łożysk końcówkę ślimaka i ponownie skręcić, to po to, aby się to nie zapiekło na amen, bo wówczas będzie kicha jak trzeba będzie motoreduktor ze ślimaka zdejmować.

Przy palnikach żeliwnych z rodziny brucerowatych po głowie dostają kosze zasypowe.

Warto sprawdzić, jak wypalisz więcej paliwa z kosza czy nie warto go zakonserwować. Ja swój domowy chyba 3lata temu ostatni raz tak fest farba podkładową do metalu od środka pędzlem 3razy przeleciałem i na ten sezon jeszcze nic z nim nie robię.

Od początku września jednak przerobiłem nieco swojego prototypowego skama i zamontowałem palnik V-ej klasy SV-200, także w tym sezonie pracuję już na innym palniku.

U mnie teraz taka zabawa z paleniem

Nie miałem czasu na zrobienie sobie skrzynki popielnika :-)

IMG_20170904_161702.jpgpalenie w domu sv200.jpg

Mam obrotowego Ardeo a kosz jeszcze w porządku bo 2 lata temu także na 3 razy go pomalowałem od środka farbą i starałem się palić wysuszonym opałem.

Czyli te 2, 3 zabiegi w zasadzie wystarczą tak?

1. Odkręcenie motoreduktora i nasmarowanie końcówki ślimaka

2. zdemontowanie paleniska i wyczyszczenie go oraz ponowne zasilikonowanie (przy ardeo także tak?)

3. Sprawdzenie stanu kosza zasypowego.

Wsjo?

Jeszcze jedno zapytani. Czy taka modyfikacja bądź podobna w moim kotle ma zastosowanie i sens?

Edytowane przez sruba014

sruba

jak masz to dłużej, to pewnie masz azp-rt (eco-burna) ja akurat teraz go wymontowałem ze względu na zmiane do testów palnika v-ej klasy

w eco-burnie masz wajhe pod koszem na zewnątrz kotła, ja u siebie w domu co drugi zasyp zawsze nią machałem po 5-6razy a palnik po każdym sezonie wyjmuje i sprawdzam, tj udrażniam sobie jak trzeba dane otwory nadmuchowe, robię konserwację końcówki slimaka i patrze jak wygląda ślimak. Mój ślimak ma się jeszcze dobrze.

witam wracam do mojego tematu 0dnosnie skam 12kw czy 17kw nie robie nagrzewnicy w garazu zostaje grzejnik pan jarecki79 radzi brac 12kw a ja rozmawiajac z kilkoma instalatorami mam podzielone opinie po polowie czyli 12kw spokojnie da rade 17kw za duzy albo 17kw bo bedzie troche zapasu a 12kw w mrozne dni bedzie pracowal bez przerwy i duzo spali no dobra ok a co latem jak bede palil tylko na ciepla wode w bojlerze wiec juz sam nie wiem co robic jeden z nich montuje tez skamy i radzi 17kw bo stara instalacja itp biorac pod uwage moj piec 10kw ktory jest wg instr do 80m2 a uciaga tylko trzeba czesto gonic i przykladac to w sumie tak jak radzil pan jarecki79 powinienem brac 12kw ale sam juz nie wiem prosze jeszcze o rade .

Słuchaj instalatora to będziesz w zimie w tanisówkach biegał bo on tak powie.

Tutaj nie trzeba biegać, samo się podkłada :)

Śruba, tamten link przedstawia kocioł ogniwo, ktos sobie tam walczył pewnie ze zbyt dużą japą palnika

Tamten palnik jest stały, jego głowica się nie rusza i konstrukcja tych cegieł na nim spoczywa

Na obrotowym takiej konstrukcji nie postawisz, masz tez inną konstrukcje wymiennika, nie potrzeba takich czarów