sruba014 18.09.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Węgiel z Bogdanki ma spiekalność RI44 - taką informację podali mi w laboratorium Bogdanki. Czyli wychodzi na to, że byłby trudny do spalenia zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 18.09.2017 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Bogdanka to typ 32,2 bedzie koksowało na palniku i spadało do popielnika chyba ze masz obrotowy palnik to może jakoś przemęczy,ewentulanie mieszanka z mniej kalorycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 18.09.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Mam problemik z koszem zasypowym.Ma 5 lat, już raz czyszczony i malowany bo go brało, i teraz znowu zaczyna zaczyna się powtórka.Niestety nie zawsze uda się dobrze wysuszyć eko, i wilgoć robi swoje.Widziałem taki system nadmuchu cienkim wężykiem z zaślepki naprzeciwko dmuchawy do góry kosza.Pytanie czy to pomaga i jak dobrać średnicę wężyka ?Piec SkamP Premium 25kW, dmuchawa WBS6aAL, palnik ekoenergia II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.09.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 26.09.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dzisiaj zrobiłem dosuszanie w swoim Skamie. 2x wężyk w oplocie 60cm, nypel 3/8" i 2 nakrętki 10mm z gwintem 10,1 (nakrętki do zwykłych śrób mają większy skok). Wszystko połączyłem, jak na poniższym zdjęciu. Na nadmuchu 38-40 nie dmucha z tej rurki jakoś super mocno. Klapkę wentylatora mam odsłoniętą na 1cm mniej więcej. Gdy odchylę na 100% wtedy z rurki wieje bardzo mocno. Cały zestaw kosztował 21zł. Mam nadzieję, że dzięki temu nie będęmiał zaroszonego zasobnika gdy trafi mi się wilgotny worek z węglem i że będzie się spokojnie dosuszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysek73 14.10.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Witam.Panowie, szukam pogodówki do zesstawu: Puma + Alligator + Zawór 4d i siłownik Hel-Wita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.10.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Do Pumy i Alligatora podłączyć możesz na układ za zaworem termostat pokojowy.Dba on wówczas o utrzymanie zadanej temperatury powietrza w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowany strona 41 instrukcji obsługi Pumyhttp://elektro-miz.pl/wp-content/uploads/2017/01/Nowa_PUMA_PID.pdf w zależności od tego co ustawisz dla aktywnego termostatu masz albo opcje zatrzymania pracy pompy za zaworem i siłownika zaworu albo masz stała prace pompy z obniżeniem (przymknięciem zaworu) o zadany próg temp. na czas utrzymania temperatury powietrza w pomieszczeniu np. obniżenie nastawy za zaworem o 8st.C Podłączyć w alligatora możesz m.in. taki termostat:http://kotly.es24.pl/opis/2683230/termostat-pokojowy-dk-logic-100.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysek73 15.10.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Kombinouję w taki właśnie sposób z Salus-em, ale nie do końca mi to odpowiada, dlatego przymierzam się do pogodówki.Niestety nie mam pojęcia co kupić, żeby się nie okazało że dałem ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 16.10.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Opiszę tak na szybko problem, który ostatnio mnie zastał - może komuś się przyda rozwiązanie. Od kilku miesięcy zauważam, że moc dmuchawy jest słabsza niżeli 2 lata temu na tych samych ustawieiach. Myślałem, że powodem jest zapchana dmuchawa i kanał powietrzny w kotle. Okazało się, że jest to wina kondensatora w dmuchawie, który po prostu osłabł. Wymiana kondensatora sprawiła, że moc dmuchawy wzrosła i jest tak jak przy pierwszym odpaleniu W moim wentylatorze był zamontowany kondensator 1 mikrofarad, a ja z braku takowego wymieniłem go na 1,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 01.11.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Witam ponownie.Po prawie 3 latach pracy pieca nastał czas na porządną obsługę i konserwację elementów pieca przed kolejnym sezonem zimowym.Na zdjęciach prezentuję stan elementów pieca po 3 latach pracy. Zdjęcie śruby przedstawia wygląd oryginalnej od nowości zawleczki. Trochę przeżyła, mimo to wytrzymała trudy miału z dużymi kawałkami węgla. Dałem nową zawleczkę, która była w woreczku przyczepiona do silnika. Oby wytrzymała tyle co stara lub dłużej.Ślimak podajnika wygląda dobrze. Nie wytarł się na zwojach. Jedynie w połowie długości małe wżery. Kosz podajnika wyczyszczony i dwukrotnie pomalowany farbą antykorozyjną. Siłownik i zawiasy klapy obsłużone.Czop ślimaka podajnika, w miejscu gdzie wchodzi w silnik wyczyszczony i nasmarowany odpowiednim smarem (lekko zszedł z silnika - porządnie nasmarowany przez ludzi Jareckiego).W sumie jedyny problem przez te lata to padnięty SPP - przestał sterować pompą CO. Oczywiście stało się to gdy nocy temperatury spadły do -10 C. Szybki kontakt z Bolecki, szybka przesyłka i wciągu 2,5 dnia wymiana na sprawny (w domu temp. spadła do 19C). http://i67.tinypic.com/1tszkp.jpghttp://i65.tinypic.com/2rqo7c8.jpghttp://i65.tinypic.com/hsrpd4.jpghttp://i64.tinypic.com/29mp2bn.jpghttp://i67.tinypic.com/wa13ck.jpghttp://i64.tinypic.com/29glnxl.jpghttp://i68.tinypic.com/10qyt6p.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.11.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 To jak z każdym innym urządzeniem czy np. z samochodem - gdy ktoś zadba to działa mu bezawaryjnie, a niektórzy jeżdżą aż stanie i dopiero wtedy remontują co kosztuje więcej i trwa dłużej niż suma konserwacji. Widzę, że śruba wytrzymała cudem bo 8.8 oznacza, że 80% wytrzymałości na ścinanie to wytrzymałość na zginanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek04 01.12.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam. Czy ktoś na forum może mi podpowiedzieć do kogo mam się zwrócić w sprawie jakiegoś sprawdzonego softu do sterownika Puma? Pisałem w tej sprawie do [email protected] ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem jak mój, że po wgraniu softu sterownik się uruchamia a za chwile się całkowicie zawiesza? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 16.09.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Co może być przyczyną nie działającego dosuszania kosza? Nie dmucha wcale z wężyka. Zapchał się popiołem czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.09.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Pewnie tak, sprawdź kanał powietrzny dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 17.09.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Pewnie tak, sprawdź kanał powietrzny dmuchawy. Dzięki, problem rozwiązany. Okazało się, że jakieś syfy z kosza zasypowego przytkały wylot powietrza z wężyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 19.11.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Ja też się pochwalę moim Skam-em po 3 latach. Podajnik bez oznak zużycia, ale wymiennik już zaczyna się łuszczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 To pewnie nagar na ściankach, sam odpadnie, tez kiedyś miałem panikę z tym gdy przy poprzednim kotle po odpaleniu po wakacyjnym przestoju zaczął mi nagar odpadać płatami a wyglądało to jakby odpadała rozwarstwiona blacha [od wewnątrz była rdza z blachy]. Faktycznie wszystko w idealnym stanie, ale się nie dziwię bo jak widzę użytkownik świadomy i z doświadczeniem technicznym a takiemu wszystko przez długie lata służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 01.12.2019 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 To nie nagar. U mnie nagaru nigdzie niema. Jest tylko drobny popiół na wymienniku. To co widać, to rozwarstwiający się wymiennik kotła. Winny za taki stan rzeczy jest prawdopodobnie opał. Ruski węgiel, a dokładniej duża ilość siarki. Jak na 3 lata uważam nie jest źle. Najbardziej cieszy mnie stan zasobnika oraz palnika. Brak widocznych oznak zużycia. Jak widzę u niektórych zdjęcia z palnika to zastanawiam się czy to ja mam jakiś wyjątkowo dobry kocioł, czy inni nie potrafią użytkować takiego typu kotła, albo jedno i drugie... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 02.04.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Panowie, problem jest, sterownik Puma rocznik 2011 wziął się dzisiaj kilka godzin temu i odmówił dalszej współpracy, ogólnie można to ująć tak, ciemność, widzę ciemność.... w sensie nie włącza się. Napięcie dochodzi, bezpieczniki całe i d..a. Co dalej? Jakiś zamiennik? Cobra, bruli? A może ma ktoś jakiś leżak magazynowy w postaci Pumy? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.04.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Pumę możesz wysłać na serwisCo do sterownika pisałeś maila, odpowiedź z propozycjami odesłana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts