Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jutro tj. 10.05.2011 jest u nas pokaz nowych palników, naturalnie po całej prezentacji pochwalimy się nowinkami na forum.

Palnik może podawać i spalać:

- miał węglowy, ekogroszek, zrębki, pellet, owies, współspalanie z węglem trocin

- wymiar ziaren ograniczony do 32mm

- samodzielne spalanie pellet, owsa, zrębek wymaga domówienia układu strażaka

Jest spory nacisk na tego typu palnik, problemem była do tej pory jego czysta praca.

Dysze powietrza wtórnego w tych konstrukcjach są koniecznością.

Palnik rynnowy ma jednak sporo zalet, m.in. małe opory podawania i cichą pracę.

W ofercie będziemy mieli:

- palniki żeliwne Ekoenergia na miały-groszki do 32mm z opcją współspalania pelletu czy owsa

- palniki nowej generacji typu AZP-MŻ z wymiennymi głowicami spalającymi pozwalającymi na zmiany mocy zestawu kocioł+palnik z systemem półautomatycznego czyszczenia. Palnik także spala ekogroszki 5-25mm oraz miały do 30mm, można współspalać pellet i ziarno owsa z paliwami węglowymi

- palniki rynnowe nowego typu z dyszami powietrza wtórnego, prawdopodobnie do tego palnika będzie jednak modyfikowany kocioł tłokowy typu OPAL, jest to jeszcze etap planów, zobaczymy do jesieni czy zdecydujemy się na jego oferowanie do modelu Skam-P, czy przekonstruujemy tłoka typu OPAL pod potrzeby tego palnika

Cześć Wszystkim

Po prezentacji nowego palnika sprawa wygląda następująco:

- palnik oferowany jako 25kW, max. moc z ekogroszku 29,5kW, z pellet 38kW

- dla ekogroszku poziom CO2 utrzymuje się na poziomie 12% przy 8%tlenie w spalinach

To dane producenta palnika po ponad 6miesiącach prac i testów.

Z pokazu są następujące zdjęcia (chodzi tylko o pokazanie co spala, bo palnik na świeżym powietrzu nic więcej nie pokaże)

Na pokazie spalany był:

- miał 21MJ

- pellet 17,5MJ

- ekogroszek węgla brunatnego (nie znam kaloryczności, nie dopytałem)

APPS-r (Automatyczny Podajnik Paliwa Stałego - rynnowy)

Krótkie filmiki:

1. Spalanie ekogroszku węgla brunatnego w palniku APPS-r

2. Spalanie pellet 17,5MJ w palniku APPS-r

3. Spalanie miału 21MJ w palniku APPS-r

Tutaj z całą pewnością podajniki pracują cicho, prędzej usłyszycie rozmowy w tle jak odgłosy chrupania węgla....

Taki model palnika ma najbliżej do tłoka a jest od niego bardziej precyzyjny w sterowaniu.

Jak komuś zależy na cichej pracy, ma kotłownię za ścianą, będzie to ciekawa alternatywa dla innych produktów.

Może napisze kilka słów o producencie sterownika puma czy cobra, kilka miesiecy temu firma ELEKTRO-MIZ za pośrednictwem kol Jarecki79 obiecała kilku użytkownikom forum ( nie mi, żeby nie było że mam w tym własny interes) przekazanie do testów sterownika cobra vel puma, na chwile obecną sterowników ani widu ani słychu ( wiem to, bo utrzymuję kontakt z ww wymienonymi użytkownikami) zbywa ich sie stwierdzeniami typu" a to cos nie dojechało, a to nie ma obudów, a to to, a to tamto...'' uwazam że firma ELEKTRO-MIZ jest niewiarygodna lub ma cos do ukrycia !!! bo jeżeli nawet nie maja sterownika cobra,powinni wysłać sterownik puma który jest dosć dawno w sprzedazy, firma ELEKTRO-MIZ zdaje sobie sprawę ze użytkownicy którzy mieli otrzymać sterowniki to zaawansowani " palacze" ponad to mają możliwość podpiecia sterowników cobra czy puma do netu i pokazania ich pracy,czyli mówiąc krótko, albo produkują bubla i nie chcą zeby praca sterowników wyszła na światło dzienne, albo mają nie gotowy produkt który sprzedają (co na jedno wychodzi), ze swej strony dodam że otrzymałem sterownik innej firmy do testów, praktycznie zaraz po obietnicy i firma nie stawiała żadnych warunków, mało tego mówiła nawet żeby uzywac różnych ustawień,katowac sterownik, i jak wyjdą jakieś braki to firma przy aktualizacji softu te braki poprawi, a tu co kol Jarecki79 ?? obiecanki cacanki??

Maniana

1. To nie ja obiecuję, ja zostałem tylko poproszony o kontakt.

2. Mi testowanie Pumy jest niepotrzebne, ona jest wytestowana, pracuje zresztą z kilkoma buranami

3. Moduły internetowe były dosyłane w tamtym tygodniu

Dla mnie korzystne będzie pokazanie pracy Cobry oraz modelu buran.

Cel zestawu cobra-buran to właśnie otwarte pokazanie sterownika podczas pracy na nieznanym kotle, palniku, obiekcie, aby nie było sugerowania,że soft był konkretnie pod taki produkt pisany.

Cobrę samodzielnie kupuję do swoich kotłów, program od dawna jest gotowy, fakt ok.miesiąc temu nie było wersji w obudowach, fakt, instrukcje nie są jeszcze kolorowe. Nie wpływa to jednak na funkcjonowanie produktu.

Reszta wpisu to jakieś dziwne insynuacje.

Jeżeli chodzi o mnie, to ja bym to wysłał w ciągu 3-5dni, ale to nie mój produkt a za kogoś decydować czy odpowiadać nie mogę.

To sprawa między firmą Elektro-Miz oraz osobami, którym został produkt zaproponowany, moja rola ograniczyła się do podania namiarów.

Także maniana.

1. To nie ja obiecuję, ja zostałem tylko poproszony o kontakt.

Jarecki79 Jak masz pisać takie bzdury to lepiej nie pisz wcale.... ja w przeciwieństwie do zawijana archiwizuję gg i maile... zamieszczę je na forum, i na co ci to?? stracisz resztki wiarygodności.

Reszta wpisu to jakieś dziwne insynuacje.

Nic z tego kolego, ja nie byłem w grupie testerów wiec nie mam interesu!!

To sprawa między firmą Elektro-Miz oraz osobami, którym został produkt zaproponowany, moja rola ograniczyła się do podania namiarów.

A tu już łżesz w żywe oczy!!! na dowód tego mam maile od osób zainteresowanych testami.

Ps ponoć nagle dzis się sprzęt znalazł ;)

??

Włodek podawał,że burany były wysłane w tamtym tygodniu, otwarcie na forum.

Każdy to może sprawdzić.

Sami zainteresowani się zresztą mogą odezwać, adwokata nie potrzebują.

Owe kilka miesięcy to zapytanie ok.połowy marca.

Ja przekazałem kontakty i tyle. Nie produkuje tych sterowań.

Nie jestem firma Elektro-Miz. Nie moja rolą jest kontakt w tej sprawie.

To jest sprawa firmy Elektro-Miz, nie moja. Ja ze swojej strony przekazałem namiary, instrukcje i tyle. Więcej nie wyczaruję.

Co Cie to tak nagle interesuje? Nie rozumiem Twojej napaści.

Źle, że dostaną coś gratis? Czy o co chodzi?

Dzisiaj dzwonił do mnie pan Cyprian, obiecał wysłać sterownik w poniedziałek i przeprosił za opóźnienie. Podobno były problemy z terminową dostawą obudów i jeszcze coś mieli do ukończenia ale twierdzi że już wszystko jest Ok.

Szkoda trochę że tak późno bo można by zobaczyć jak sterowanie pracuje w okresie przejściowym, na razie pozostaje tryb "lato". Z drugiej strony za niedługo nowa zima :)

Mówił że jak będzie w Bytomiu to będzie chciał podjechać do mnie. Zapraszam.

Dzisiaj dzwonił do mnie pan Cyprian, obiecał wysłać sterownik w poniedziałek i przeprosił za opóźnienie. Podobno były problemy z terminową dostawą obudów i jeszcze coś mieli do ukończenia ale twierdzi że już wszystko jest Ok.

Szkoda trochę że tak późno bo można by zobaczyć jak sterowanie pracuje w okresie przejściowym, na razie pozostaje tryb "lato". Z drugiej strony za niedługo nowa zima :)

Mówił że jak będzie w Bytomiu to będzie chciał podjechać do mnie. Zapraszam.

Do mnie również dzwonił dzisiaj, więc w przyszłym tygodniu sterownik powinien dotrzeć.

Może napisze kilka słów o producencie sterownika puma czy cobra, kilka miesiecy temu firma ELEKTRO-MIZ za pośrednictwem kol Jarecki79 obiecała kilku użytkownikom forum ( nie mi, żeby nie było że mam w tym własny interes) przekazanie do testów sterownika cobra vel puma, na chwile obecną sterowników ani widu ani słychu ( wiem to, bo utrzymuję kontakt z ww wymienonymi użytkownikami) zbywa ich sie stwierdzeniami typu" a to cos nie dojechało, a to nie ma obudów, a to to, a to tamto...'' uwazam że firma ELEKTRO-MIZ jest niewiarygodna lub ma cos do ukrycia !!! bo jeżeli nawet nie maja sterownika cobra,powinni wysłać sterownik puma który jest dosć dawno w sprzedazy, firma ELEKTRO-MIZ zdaje sobie sprawę ze użytkownicy którzy mieli otrzymać sterowniki to zaawansowani " palacze" ponad to mają możliwość podpiecia sterowników cobra czy puma do netu i pokazania ich pracy,czyli mówiąc krótko, albo produkują bubla i nie chcą zeby praca sterowników wyszła na światło dzienne, albo mają nie gotowy produkt który sprzedają (co na jedno wychodzi), ze swej strony dodam że otrzymałem sterownik innej firmy do testów, praktycznie zaraz po obietnicy i firma nie stawiała żadnych warunków, mało tego mówiła nawet żeby uzywac różnych ustawień,katowac sterownik, i jak wyjdą jakieś braki to firma przy aktualizacji softu te braki poprawi, a tu co kol Jarecki79 ?? obiecanki cacanki??

1. Przepraszamy za opóźnienia, postaramy się to szybko naprawić

2. Jest lato i nikt nie zmarznie. Tak agresywny atak, gdy jest ciepło,

od osoby postronnej - jest naprawdę dziwny.

Czyżby testowany przez Bobka sterownik wprawił go w taką furię??

Pozdrowienia,

Włodek

Jest lato i nikt nie zmarznie.

Panie Włodku mam w zanadrzu 100% sprawnego Lidera,

prawie nowiutkiego Ognika II Pid

i prawie nowiutkiego Bruli

da Bóg może nie zamarznę

Eeee na pewno nie.

Dzwonił jeszcze przed chwilą pan Cyprian, porozmawialiśmy trochę.

Może niedługo się spotkamy ?

Panie Włodku mam w zanadrzu 100% sprawnego Lidera,

prawie nowiutkiego Ognika II Pid

i prawie nowiutkiego Bruli

da Bóg może nie zamarznę

Eeee na pewno nie.

Może niedługo się spotkamy ?

Na pewno. Przyjadę z Cyprianem.

Pozdrowienia,

Włodek

Może niedługo się spotkamy

Do montażu sterownika ma przyjecha firma montująca?? bez jaj, a jak produkt kupi zwykły uzytkownik , to co? bedzie musiał wzywać firmę żeby zamontowała mi sterownik??Forma atakuja jest wtedy jak ktos coś obieca i nie spełnia danych obietnic..a o testy nie martwcie sie Bruli chodzi bardzo dobrze, ( z drugiej strony ja akurat nie mam co testować bo kocioł wygaszony a cwu mam z solarów- wiec takie insynuacje proszę do kogoś innego)O cobre tez sie nie martwcie będę miec informacje z pierwszej ręki, nawet jak zawrzecie sobie klauzule zeby zle o nim nie pisac ( to też będę wiedział) czyli co? trzeba było machnąć posta na forum żebyscie w swojej łaskawosci wysłali sterownik??

Do montażu sterownika ma przyjecha firma montująca?? bez jaj, a jak produkt kupi zwykły uzytkownik , to co? bedzie musiał wzywać firmę żeby zamontowała mi sterownik??Forma atakuja jest wtedy jak ktos coś obieca i nie spełnia danych obietnic..a o testy nie martwcie sie Bruli chodzi bardzo dobrze, ( z drugiej strony ja akurat nie mam co testować bo kocioł wygaszony a cwu mam z solarów- wiec takie insynuacje proszę do kogoś innego)O cobre tez sie nie martwcie będę miec informacje z pierwszej ręki, nawet jak zawrzecie sobie klauzule zeby zle o nim nie pisac ( to też będę wiedział) czyli co? trzeba było machnąć posta na forum żebyscie w swojej łaskawosci wysłali sterownik??

Jest w Tobie wiele agresji i gniewu. Spróbuj pomyśleć o czymś

przyjemnym i się wyluzować. Pomyśl o Pumie, jaka jest ładna.

Albo o Cobrze, jak fajnie pracuje.

A w ogóle - napisz coś miłego. Jeśli nie masz o czym, może

być o Brulim

Pozdrowienia,

Włodek

A w ogóle - napisz coś miłego

No dobra..... ŁADNA DZIŚ POGODA NIE TRZEBA PALIĆ W KOTLE

A nawiasem mówiac nie lubię jak ktos kłamie,czy bezczelnie promuje czy reklamuje dany produkt-kosztem innych, zawsze to piętnowałem, piętnuję i będę piętnował.

Nareszcie coś słychać o testach cobry na rożnych obiektach. Mam nadzieje, że opinie testerów będą pozytywne i wyłapią ewentualne błędy ,wtedy może i ja na nowy sezon sprawię mojemu kociołkowi cobrę -jeśli cena będzie atrakcyjna.

Taaaa ale najpierw trzeba było napisać producentowi sterownika pare słów prawdy na forum, i być za to odsądzony od czci i wiary :) ehh nie bede komentowac bo znowu jarecki i włodek_pid powiedzą że napewno mam ukryty cel albo coś wymyslą ,a tu pupa -mam solary co mi grzeja cwu i na obecną chwile sterownik jest mi tak potrzebny jak...... (proszę sobie dopisać co kto uwaza ) ;)

Piotrek, zawsze jestes mile widziany, nie rozumiem tylko Twojego ataku.

O co chodzi?

Wlazłeś na Cobrę,że jest bubel i niedopracowana, nawet jej nie widziałeś, dostałeś humorystyczna odpowiedź od Włodka, co w tym dziwnego?

Ja tych produktów nie wysyłam, ile razy mam to powtarzać?

Włodek nie pracuje w El-miz.

Co to za różnica, czy produkty dojdą piechotą, dojadą samochodem czy samolotem?

Co mnie albo Ciebie interesuje, czy Włodek czy tam Cyprian chcą zajechać do chłopaków, może liczą na dobrą kawę :)

Mnie interesuje jak to będzie pracowało na obcym kotle, dmuchawie, palniku.

Znamy się wszyscy, dlaczego insynuujesz, że Suspenser czy Karoka mają mieć jakieś zakazy?

Po co zatem zakładać ster z netem, gdzie wszyscy mogą podejrzeć pracę kotła jak zabroni się o tym mówić. Ja tu żadnego sensu nie widzę.

Za opóźnienie przeprosił Włodek i Cyprian, ja bladego pojęcia nie mam z czego to wynika. Soft jest od dawna.

ps. też mam solary :) tyle,że dzisiaj ciulowa pogoda, choć teraz słoneczko wyszło....

Nareszcie coś słychać o testach cobry na rożnych obiektach. Mam nadzieje, że opinie testerów będą pozytywne i wyłapią ewentualne błędy ,wtedy może i ja na nowy sezon sprawię mojemu kociołkowi cobrę -jeśli cena będzie atrakcyjna.

Jako użytkownik Skam-P z RT09pid zawsze możesz u mnie liczyć na lepszą cenę w przypadku chęci zakupu innego sterownika.

Detaliczna cena została ustalona na 700zł netto - 861zł brutto. Na początku w promocji oferuję Cobrę za 790zł brutto.

Jeżeli jednak bliżej jesieni będziesz chciał zakupić ten sterownik, to dla użytkownika Skam-P mogę to zrobić inaczej....

Sam jeszcze czekam na jeszcze jedną sprawę, do sezonu być może taka opcja dojdzie.

Proponuję wrócić do rozmowy ok. września/października, nie uprzedzajmy faktów :)