Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Jasna sprawa - wiem, że przyczyniłem sie do spieków. Może zakończmy temat spieków, w sumie niepotrzebnie o nich wspomniałem, obecnie to piszemy nt małej mocy i zagrożenia zakleszczaniem się ślimaka, która moim zdaniem istnieje realnie. U mnie kocioł chodzi na min 6%, co skutkuje tym, że szybciej przechodzi w podtrzymanie - ale za to przynajmniej cisza z zawleczkami :) Sądzę, że na pracę na podtrzymaniu, zgodnie ze wzorem podanym w instrukcij, wpływ mają czas przerwy i moc minimalna. Jak zchodzimy z mocą minimalną to bardzo mocno wydłuża się czas pomiędzy kolejnymi porcjami paliwa w podtrzymaniu, co może skutkować zapadaniem się paleniska, a w konsekwensji rozgrzaniem i zakleszczeniem ślimaka. Chętnie bym zmniejszył moc minimalną, aby kocioł jak najdłużej chodził w trybie pracy ciągłej, ale za bardzo nie wiem jak powinienem ustawić aby zachować proporcje przy 100% mocy(obecnie bardzo ładnie dopala mi się groszek, zero spieków, sam pył/piaseczek/popiołek) i aby na podtrzymaniu nie zapadało się palenisko.

Pozdrawiam

Andrzej

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szukałem przyczyn ale niestety nie znalazłem, gdyby był jakiś kamień kawałek metalu itp to by była sprawa jasna. Ja jednak uparcie spróbuję brnąć w temacie ustawień, obecnie mam 4/21 co przy min mocy 6% daje pauzę 350s - w czasie podtrzymania kopczyk jest wypukły, czyli taki normalny jaki powinien być. Gdy teraz zmienię moc minimalną na 2% to otrzymam pauzę 1050s, czyli trzy krotnie wydłużę przerwę. Czy zatem wg Kolegów kopczyk się utrzyma? Palenisko się nie zapadnie? Czy raczej Koledzy kwestionują to, że gdy żar zejdzie niżej i rozgrzeje się ślimak, to może zwiększyć swoją objętość (pod wpływem temperatury) co może prowadzić do zakleszczenia i zerwania zawleczki?

Pozdrawiam

Andrzej

Widzisz kolego mój kocioł zaczął 3 sezon ( lato-zima) i tylko jeden raz zdarzyło się że zawleczka się zerwała (klucz oczkowy 13-tka w eko groszku). Może poducent twojego kotła zastosował przezornie za słabe zabezpieczenie. Ja mam zawleczkę 6mm i silnik Besela o mocy 90W spokojnie daje radę ją zerwać.

Kuzyn kupił kocioł Taurus Gaur (tłok) 18,5 kW jest z niego też zadowolony ale co każdy sezon zmienia 3 do 4 zawleczki.

Przy tłoku nie wiem czy ta zawleczka ma 2,5 do 3mm max.

Na moje oko to jest przyczyną.

Albo przewierć i daj mocniejszą zawleczkę, ewentualnie zastosuj śrubkę z oznaczeniem 8.8 (twarda), trzecia możliwość szukaj dalej niespodzianek w węglu.

Mój kocioł to SKAM-P Premium 17kW, co prawda 1 sezon, ale śrubek 8.8 to mam już w zapasie..., co do tego czy producent zastosował za słabe zawleczki to by już trzeba było Jareckiego zapytać :)

Pomysłu, że to kwestia blokowania się ślimaka pod wpływem ciepła sam sobie nie wymyśliłem, ale przyznaję że innego wytłumaczenia nie mam.

Pozdrawiam

Andrzej

andrew01 poleciłem ten kociołek swojej kuzynce. Przepracował podobnie jak twój 1 sezon. Jest z niego bardzo zadowolona. Na wiosnę pojawił się problem z zawleczkami. Dzwoniła z pytaniem co mogło się stać bo pracuje normalnie przez dwa, trzy dni czasami dzień i zrywa zawleczkę. Nawet jakiś znajomy doradził im żeby zastosowali wiertło bo twardsze. Powiedziałem żeby to zaraz wyciągnęli i szukali niespodzianki w rurze ślimaka. Sprawdzali i nic nie znaleźli, cofali ślimak i znowu trochę szedł. Mówię żeby spuścili węgiel i sprawdzili jeszcze raz. Zdemontowali kosz, wybrali wszystko i znalazł się kawałek gwoździa krokfiaka. Tak cwanie sobie leżał i co jakiś czas blokował ślimak jak go węgiel przesunął. Cofnęli ślimak to puścił i znowu trochę było dobrze.

Mówiłem już Jareckiemu żeby pomyśleli o klapce na rurze ( mam taką) żeby w razie czego nie trzeba było demontować kosza tylko opróżnić zasobnik przez otwór z klapką na rurze ślimaka.

Możecie luknąć jak Cobra prowadzi mojego "badziewiaczka"

http://serwer.itask.pl/buranco/?group=kotlyco

login i hasło: test

Wiesław Cobra

węgiel dobrze dopalony, wykres ładnie myślę wypłaszczony, nie ma dużych skoków temp. jak obniżyłem min. moc kotła do 1%, kopczyk ładnie trzyma.

Tyle na razie.

Ja także opanowałem sytuację - na początku zbyt wiele pozmieniałem biorąc jako wzór Tatarka i trochę się namieszało, ale teraz już jest ok.

W godz. 23-06 grzanie CWU jest wyłączone, w godz. 6-16 obniżona temp. CWU o 8 st [dlatego z algorytmu wychodzi 42 st].

Na stronie Elektro-Miz można zobaczyć jak to u mnie wygląda [Enka Grzegorz], a temp. spalin [reszta jest niedokładna, bo czujniki są na rurach gdyż 2 komplety się nie mieszczą w "studzienkach"] jest na stronie esterownik tutaj: https://esterownik.pl/sterownik/449

Temp. spalin >200 st były wtedy gdy spaliłem trochę kartonów.

http://serwer.itask.pl/buranco/

Hasło: test

Login: test

Uwaga,

Enka Grzegorz

oraz

Wiesław Cobra

mają cobry, one nie dysponują czujnikami spalin, temperatury w zakładce informacje opisane jako spaliny, to w rzeczywistości temp. czujnika powrotu.

(podobnie jak w menu serwisowym pumy :) )

W zakładce WYKRESY najlepiej zaznaczyć pod grafiką "ciepła woda uzytkowa" oraz "kocioł c.o." przesuwając kursor po wykresie będą obok widoczne temperatury tych 2parametrów. Chcąc znać temp. powrotu należy podkreślić napis "spaliny"

Po wgraniu do pumy Pu_v7_82 prawie cały czas zapalona jest lampka odpopielania (czasami gaśnie), a biopaliwem nie palę ;) Czy to błąd czy to nowa funkcjonalność?

Lampka odpopielania w pumie oznacza aktywne gniazdo pompy cyrkulacyjnej z tego, co pamiętam.

Ściągnij instrukcję i wyłącz cyrkulację :)

kod 0246

Jak zmieniasz soft to wyrzucasz wszystko, ustawienia również ulatują.

Tak jest teraz, choć nie zgodzę się że tak do końca ulatują, bo wgrywane są domyślne (np. cyrkulacja - a co gdy ktoś jej nie ma?).

Ustawienia mogłyby być automatycznie przywracane. Wystarczy zrobić gdzieś obok zrzut aktualnych parametrów i wgrać je na koniec aktualizacji. Technicznie jest to wykonalne. Jeśli robię aktualizację softu to muszę najpierw przelecieć po wszystkich kodach i pospisywać wszystkie parametry a potem je poustawiać. To o czym piszę nie ma oczywiście wpływu na sam algorytm, ale dałbym temu taki sam priorytet jak uwagom do kabelka usb, którym całkiem sporo miejsca poświęcono w wątku ;)

ppietrz nie piszę że to zły pomył a nawet że bardzo dobry i na pewno jest to wykonalne. Nie jestem informatykiem a raczej programistą, trzeba by tu opinii pana Włodka. Myślę że to dużo więcej pracy i kombinacji. O ile dobrze myślę to poprawki musiałyby być pisane w formie patchy jak w grach komputerowych ale programik taki pewnie musiałby być obsługiwany znowu przez jakiś system operacyjny albo coś.

To takie moje gdybania, trzeba by tu opinii kogoś kto się na tym zna.

Dla producenta jest wygodne, że po wgraniu nowego softu

ustawiają się domyślne parametry. Dla użytkownika - niespecjalnie.

Muszę nad tym pomyśleć.

Pozdrowienia,

Włodek

Trzeba słuchać "ludu" i pracować, aby Puma oraz Cobra były najlepsze nie tylko pod względem technologii produkcji, ale także najlepsze pod względem funkcjonalności.

Sam także jestem za pomysłem, aby nastawy wyjściowe pod dany kocioł czy też nastawy klientów zostawały po aktualizacji softu.

Trzymam kciuki, aby do nowego sezonu wszystkie projekty dodatkowe związane z Pumą i Cobrą wypaliły!!

Trzeba słuchać "ludu" i pracować, aby Puma oraz Cobra były najlepsze nie tylko pod względem technologii produkcji, ale także najlepsze pod względem funkcjonalności.

Sam także jestem za pomysłem, aby nastawy wyjściowe pod dany kocioł czy też nastawy klientów zostawały po aktualizacji softu.

Trzymam kciuki, aby do nowego sezonu wszystkie projekty dodatkowe związane z Pumą i Cobrą wypaliły!!

Pan Włodek jak się spręży ze swoją ekipą to da radę.