Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Nie wiem. Problem wygląda tak: jeśli nowy program

nie ma dodatkowych zmiennych, to nie trzeba ustawiać

parametrów domyślnych.

Jeśli zmodyfikowałem ilość zmiennych, zmienią się ich

adresy i funkcja czytająca nastawy przeczyta je ze

złych adresów i zmienne ustawią się źle. To byłoby

niebezpieczne.

Pozdrowienia,

Włodek

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem. Problem wygląda tak: jeśli nowy program

nie ma dodatkowych zmiennych, to nie trzeba ustawiać

parametrów domyślnych.

Jeśli zmodyfikowałem ilość zmiennych, zmienią się ich

adresy i funkcja czytająca nastawy przeczyta je ze

złych adresów i zmienne ustawią się źle. To byłoby

niebezpieczne.

Pozdrowienia,

Włodek

Panie Włodku,

a może zrzut ustawień do pliku przed wgraniem aktualizacji,

a potem zaczytanie z powrotem tych zapisanych. Jeśli pojawiły

się nowe zmienne to po prostu pozostaną w nich wartości

domyślne. Skoro puma/cobra zapisuje info o aktualizacjach

w pliku log to pewnie i z odczytem nie będzie problemu.

Mógłby Pan zastosować jedynie sobie znany format pliku,

albo coś na kształt dawnych plików ini, lub nowszych xml.

Przy czym procedura zrzutu ustawień musiala by być zaszyta

w dotychczasowym firmware aby, tak jak Pan pisze, nie zczytać

jakichś dziwnych wartości. Lub dodatkowe zabezpieczenie, że

przed zrzutem danych program aktualizujący by sprawdzał

jaka jest wersja zainstalowanego aktualnie firmware, i zrzucał

dane tylko w przypaku gdy jest to ostatnia wersja. Lub kolejne

rozwiązanie to zaszycie w programie aktualizującym nazw/adresów

zmiennych z dokładnością do wersji firmware.

Pozdrawiam

Andrzej

Tu niestety nie ma pliku. Jest tylko sektor pamięci Flash,

który przechowuje te dane. Nie ma nazw zmiennych, tylko

ich adresy. W nowym programie kompilator może ułożyć

wszystko inaczej.

Jutro zrobię naradę wojenną w firmie, bo sprawa jest warta zachodu.

I dziękuję za wszystkie wpisy! :yes:

Włodek

Panie Włodku,

Pod zwykłem PC`tem również nie ma nazw zmiennych są rejestry, jest również sektor pamięci ale nie flash i również w 99,99 % kompilacji programista nie ma bladego pojęcia i wpływu gdzie w pamięci znajdą się zmienne. Przecież w oprogramowaniu odwołuje się Pan do tych zmiennych a raczej ich wartości.

Jakoś nie rozumiem w czym problem pobrać wartość z zmiennej X zapisać jak kolega sugerował w xml w nodzie o nazwie X a następnie w ten sam sposób czytać ten plik. Z tą różnicą że jeśli program próbuje odczytać wartość Y a w pliku jej nie ma czyli znak iż pojawiła się ona wraz z nową wersją i można podstawić wartość domyślną. Można pokusić się jeszcze o sprawdzenie poprawności zakresu wczytywanej wartości.

Damian

Wgrałem wczoraj 7.82 do mojej Pumy pracującej na tłoku.

No i szybciutko wróciłem do 7.80. Dlaczego?

Ano pomimo przestawienia czasu podawania na 200 i krańcówki na 20 (tak jak było w moim Tilgnerze wcześniej) podajnik zaczął wariować. Włączał sie tylko na chwileczkę, sekunda, może dwie, tak jak ślimak, w trybie ręcznym po naciśnięciu plusa tłok chodził dotąd, aż go nie wyłączyłem minusem.

Czy coś przegapiłem w ustawieniach, czy jest coś nie tak z tym softem jeśli chodzi o obsługę tłoków?

Oczywiście po powrocie na 7.80 wszystko jest w najlepszym porządku. Czy ktoś się już z tym spotkał?

Tu niestety nie ma pliku. Jest tylko sektor pamięci Flash,

który przechowuje te dane. Nie ma nazw zmiennych, tylko

ich adresy. W nowym programie kompilator może ułożyć

wszystko inaczej.

Jutro zrobię naradę wojenną w firmie, bo sprawa jest warta zachodu.

I dziękuję za wszystkie wpisy! :yes:

Włodek

Jak tam "narada wojenna" w firmie?

ps. temat co jakis czas się przewija w różnych miejscach, ale warto przypominać.

Dobór mocy kotła do powierzchni grzewczej budynku i jego strat ciepła:

"powierzchnia grzewcza" x "straty ciepła" / 1000 = zapotrzebowanie na potrzeby C.O.

Wyraźnie podkreślam zapotrzebowanie na potrzeby C.O. !!

Przykład:

140m2 pow. do ogrzania x 90W/m2 straty ciepła / 1000 = 12,6kW

(90W/m2 to standard w/g wypuszczanych projektów, lub docieplone domy z okresu do ok. 2000roku)

Jak mamy lepsza izolację jak przewiduje gotowy projekt budynku, to szacujemy 60-70W/m2 straty ciepła

czyli 140m2 pow. do ogrzania x 70W/m2 straty ciepła / 1000 = 9,8kW

ew. 140m2 pow. do ogrzania x 60W/m2 straty ciepła / 1000 = 8,4kW

40-50W/m2 to już tzw. budownictwo energooszczędne.

140m2 pow. do ogrzania x 50W/m2 straty ciepła / 1000 = 7kW

itd.

do tego należy dodać ok. 2-3kW lub jak inni preferują 30%, gdy wynik jest <17kW mocy To dodawanie to energia do potrzeb CWU (grzanie bojlera)

Korzystając z nowego softu analizuję pracę 2kotłów

kol.Andrew na sofcie 7.80:

19.05.2011 - czas pauzy podajnika zadany na 21sekund, nie odczytam czasu pracy, ale jak równy 4sekundy, to łącznie tej doby jego podajnik pracował 7min40sek. Widzę,że ograniczenie max. nadmuchu było 85%, minimalna moc kotła 6%, wysokość kopca 0

20.05.2011 - moc min. dalej 6%, wysokość kopca 0, czas pracy ślimaka w tym dniu 18min 12sek

21.05.2011 - moc kotła o 15 obnizono na 5% a o godz. ok.21 na 4%, wysokość kopca 0 , czas pracy ślimaka w tym dniu 15min 20sek

22.05.2011 - moc kotła ok. 12:30 obnizona na 3%, ok.16:15 na 2%, czas pracy ślimaka w tym dniu 15min 20sek

23.05.2011 - moc kotła cały dzień 2%, czas pracy ślimaka 15min 56sek

24.05.2011 - moc kotła ok.22:45 podniesiono na 3%, czas pracy ślimaka w tym dniu 12min.32sek

25.05.2011 - moc kotła cały dzień 3%, czas pracy ślimaka 12min 28sek

26.05.2011 - moc cały dzień 3%, nie zapisał się jednak czas pracy ślimaka....

27.05.2011 - od 16-ej do ok.21:15 moc kotła 4%, wczesniej i póxniej 3%, czas pracy ślimaka 13min 04sek

28.05.2011 - moc 3%, czas pracy ślimaka 10min 16sek

29.05.2011 - moc 3%, czas pracy ślimaka 11min 12sek

30.05.2011 - moc 3%, czas pracy ślimaka 9min 48sek

kol. p.pietrz:

od 20 do 31.05 na sofcie 7.82 ma moc minimalną 3%

wiem,że przerwa podawania to 75sekund, to odczytam z wykresu, nie wiem jaki jest zadany czas pracy w menu kodowym.....

Od 23.05 od godz ok.17:50 zmieniłeś czas pauzy na 21sekund, czy zmieniłeś też podawanie dla 100%mocy?

wiem,że zmieniał wysokość kopca, ale wartości sa nieprawidłowe - tutaj uśmiech w stronę p.Włodka - pokazuje albo 0 albo 255, wiem zatem,że była zmiana, ale nie wiem na jaką wartość :)

podaj jaki masz wprowadzony czas pracy ślimaka.....

Korzystając z nowego softu analizuję pracę 2kotłów

kol.Andrew na sofcie 7.80...

słowo wyjaśnienia odnośnie takiej dużej ilości zmian... Zachęcony opiniami z forum postanowiłem stopniowo zmniejszać moc minimalną, w między czasie pojawił się nowy ekogroszek (niby ten sam ale na moje oko trochę szybciej się wypalał). W konsekwencji powyższych zmian (a głównie zmiany ekogroszku) palenisko się troszkę zapadło i skończyło się na zerwaniu zawleczki.

obecne ustawienia to przerwa 28, podawanie 4 + 1 (+1 ponieważ wysokość kopca mam na 1)

No dobra.... dość słodzenia, trochę krytki-bo nie zasnę :)

-strona sterownika- totalna porażka, nieczytelna, brak wizualizacji, wykresy do bani nie wsponijac o tym

mają cobry, one nie dysponują czujnikami spalin, temperatury w zakładce informacje opisane jako spaliny, to w rzeczywistości temp. czujnika powrotu.

-brak możliwości sterownia czy to choćby przez lan ,albo net (brak funkcjonalności)

-wyswietlacz jest mały (mam na mailu fotkę z porównaniem do paczki papierosów)

-wg wykresów kocioł przeciąga temp zadaną i to dosć znacznie

-strefy wg mnie sa zle zrobione(nie ma mozliwosci ustawienia dziennego-godzinnego czyli na cały miesiac) a moze sie mylę??

Na chwile obecna kotły pracują praktycznie tylko pod cwu, wiec nie ma mozliwości sprawdzenia ich pod kątem poboru mocy- czyli jak sobie radzi na mocach zmiennych bez ingerencji uzytkownika, mało wiemy również o ilości spalonego opału, no i generalnie interesuje mnie cena cobry z dostępem do netu(czyli razem z modułem buran), jezeli chodzi o sprawdzenie sterownika to narazie nie ma żadnych warunków żeby przetestowac go wiarygodnie,(za ciepło jest )

-reasumując: produkt jest nowy, jest jeszcze pewnie trochę niedoróbek, parę rzeczy do poprawek a pozniej to już pewnie marketing zostanie :)

Ps Jarecki nawet nie próbuj dyskutować :) ,bo wiem jak to chodzi ,ale nie zostałem upoważniony do udzielania informacji na forum, pisze tylko swoje prywatne spostrzeżenia.

1. Masz rację, strona na serwerze była tworzona z myślą kontrolną, dla celów rozwojowych sterownika.

Wizualizacja będzie. Przeciąganie, które wydaje się,że widzisz jest efektem korzystania ze stref czasowych, których wykres nie pokazuje.

Efekt przeciągania jest widoczny na przejściach stref, algorytm inaczej liczy temp. zadaną wynikająca z algorytmu.

Zobacz wykres Karoki, bardzo ładny i stabilny.

2. Na chwilę obecną mogę tylko powiedzieć, że cena Cobry z WiFi będzie do sezonu grzewczego na atrakcyjnym poziomie. Cierpliwości.

Tutaj ukłon do Ciebie, bo jest to Twoja zasługa.

3. To co zarzucasz w linku jest już poprawione w softach, które właśnie poszły do kolegi Andrew oraz ppietrz (wizualizacja pod PUMY - soft PumaCharts).

Już jest prawidłowy opis czujnika powrotu. W sofcie pod PUMY widać już zegar czasu pracy podajnika. To przygotówka pod nowy sezon.

4. Za chwilę debiutuje moduł zaworu mieszającego do Cobry, z newsami w tym temacie się wstrzymuję, zdradzę tylko nazwę - moduł Aligator.

Dzieje się dużo, pracuje się spokojnie z myślą o nowym sezonie grzewczym.

Dzieje się dużo, pracuje się spokojnie z myślą o nowym sezonie grzewczym.

I bardzo dobrze że sie dzieje, bo testerzy są po to żeby wyłapywac potencjalne błedy zgłaszac,ew uwagi czy spostrzezenia najwazniejsze jest tylko to, żeby zasygnalizowane usterki czy spostrzeżenia były realizowane na biezaco -ale jak widac firma monitoruje rynek;)

No dobra.... dość słodzenia, trochę krytki-bo nie zasnę :)

-strona sterownika- totalna porażka, nieczytelna, brak wizualizacji, wykresy do bani nie wsponijac o tym

-brak możliwości sterownia czy to choćby przez lan ,albo net (brak funkcjonalności)

-wyswietlacz jest mały (mam na mailu fotkę z porównaniem do paczki papierosów)

-wg wykresów kocioł przeciąga temp zadaną i to dosć znacznie

-strefy wg mnie sa zle zrobione(nie ma mozliwosci ustawienia dziennego-godzinnego czyli na cały miesiac) a moze sie mylę??

Na chwile obecna kotły pracują praktycznie tylko pod cwu, wiec nie ma mozliwości sprawdzenia ich pod kątem poboru mocy- czyli jak sobie radzi na mocach zmiennych bez ingerencji uzytkownika, mało wiemy również o ilości spalonego opału, no i generalnie interesuje mnie cena cobry z dostępem do netu(czyli razem z modułem buran), jezeli chodzi o sprawdzenie sterownika to narazie nie ma żadnych warunków żeby przetestowac go wiarygodnie,(za ciepło jest )

-reasumując: produkt jest nowy, jest jeszcze pewnie trochę niedoróbek, parę rzeczy do poprawek a pozniej to już pewnie marketing zostanie :)

Bardzo dziękuję za uwagi. Chciałbym odpowiedzieć :

- mały wyświetlacz. Tu się zupełnie nie zgadzam. I mam pytanie:

kto ma lepszy?

Konkurencja stosuje wyświetlacze 2x16 znaków, których

powierzchnia jest 2 razy mniejsza.

Wyświetlacze graficzne STN, stosowane przez inne

firmy, mają kilka razy mniej pixeli.

Widoczność, jakość obrazu Cobry są porównywalne tylko z Pumą.

- kocioł u karoki idzie jak w zegarku, w ogóle nie przeciąga

temperatury, pomimo, że jest lato i nie ma odbioru ciepła

- kocioł u Suspensera ma ustawione strefy czasowe, stąd

skoki temperatury, też chodzi b. dobrze

- strefy są zrobione tylko dla 1 doby - nie ma programu

tygodniowego. Ustawianie go z klawiatury byłoby zbyt

skomplikowane.

Mam nadzieję, że uda się porównać zużycie opału w warunkach

odbioru ciepła i z czasem zrealizować inne postulaty

Pozdrowienia,

Włodek

Konkurencja stosuje wyświetlacze 2x16 znaków, których

powierzchnia jest 2 razy mniejsza.

Wyświetlacze graficzne STN, stosowane przez inne

firmy, mają kilka razy mniej pixeli.

kolego.... ja mam wyswietlacz na tablecie 7 calowym.....podac nazwe??? tak wiem ze to dodatkowy sprzet...ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobic wyjscie w cobrze na tablet ...zapewne nie ma takiego wyscia...zgadłem???

- kocioł u Suspensera ma ustawione strefy czasowe, stąd

skoki temperatury, też chodzi b. dobrze

gwoli sprostowania- MA USTAWIONĄ 1 STREFĘ CZASOWĄ -taką samą dla wszystkich dni tygodnia... a co sobotami? niedzielami , dniami wolnymi? gdzie rozkład dnia jest innny?? dokładnie o te skoki i przeciągania mi chodziło...

kolego.... ja mam wyswietlacz na tablecie 7 calowym.....podac nazwe??? tak wiem ze to dodatkowy sprzet...ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobic wyjscie w cobrze na tablet ...zapewne nie ma takiego wyscia...zgadłem???

gwoli sprostowania- MA USTAWIONĄ 1 STREFĘ CZASOWĄ -taką samą dla wszystkich dni tygodnia... a co sobotami? niedzielami , dniami wolnymi? gdzie rozkład dnia jest innny?? dokładnie o te skoki i przeciągania mi chodziło...

Twój tablet to uniwersalny chińczyk za 400zł....

Jak wyjdzie Cobra z WiFi, to tym tabletem, lapkiem, czy z poziomu telefonu będzie opcja umożliwiająca rozwój nowych funkcjonalności....

Spokojnie się pracuje nad rozwojem, efekty do wglądu przy nowym sezonie grzewczym.

Maniana

Z pokorą przyjmuję uwagi.

Ja mam 22 cale... To znaczy, chciałem powiedzieć,

że mam monitor 22 cale :yes::yes: I co z tego?

Ekran jest Ci potrzeby, gdy jesteś przy sterowniku.

Więc w tym trybie pracy Cobrę wyprzedza tylko Puma.

Jeśli chodzi o Suspensera, to pisałem, że strefa czasowa

powoduje wahania temperatury. Doceniam zalety programu

tygodniowego. Jest grupa klientów, która chce z tego korzystać.

Pozdrowienia,

Włodek

Doceniam zalety programu

tygodniowego. Jest grupa klientów, która chce z tego korzystać.

Pozdrowienia,

Włodek

Tak jak pisałem już wcześniej, również brakuje mi programu tygodniowego. Raz ustawiam cały tydzień i spokój, ewentualnie raz na jakiś czas drobna korekta.

Obecnie z czystego lenistwa zrezygnowałem z tej możliwości bo nie chce mi się biegać do kotła, no gdyby była możliwość nastaw przez neta pewnie w mniejszym stopniu by mi to przeszkadzało.

Wyświetlacz nie za wielki ale ładnie i czysto świeci, jest czytelny i spełnia swoje zadanie.

Czy potrzebny większy ?