Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie zmiany w sofcie 7.90?

Wrzuciłem na wieczór nową wersje do swojej pumy, ale rano zaobserwowałem coś dziwnego. Mam u siebie ustawione strefy CWU i w nocy pompa CWU nie działa. Lubię te wykresy z pumy więc ekran jest non stop w tym trybie. Niestety po wrzuceniu nowej wersji wykresy przestały się tworzyć - linia prosta na poziomie temperatury z czasu aktualizacji softu lub wyłączenia CWU w trybie strefowym. Sprawdzę jak będzie po powrocie do domu.

Zależy od granulacji danego opału. Trzeba by włączyć na danym opale sterownik w tryb ręczny, wywalić wszystko z popielnika, puścić podajnik bez nadmuchu i puścić stoper przez 1minutę. Takich prób wykonać ok. 10-ciu i każdą próbkę ważyć. Wyjdzie wówczas jakaś wiarygodna średnia (raz przesypie więcej, raz mniej...)

Jakie zmiany w sofcie 7.90?

Zmiany są następujące :

1. Doszło menu 1204 do przeglądania historii temperatury CO, CWU

2. Dla pelletu można w ikonie termostatu wybrać tryb wygaszania

kotła, gdy termostat każe chłodzić.

Wygodna opcja, gdy jest niewielki odbiór ciepła a dom jest dobrze

izolowany.

3. Poprawiono kilka drobnych błędów.

Pozdrowienia,

Włodek

Zależy od granulacji danego opału. Trzeba by włączyć na danym opale sterownik w tryb ręczny, wywalić wszystko z popielnika, puścić podajnik bez nadmuchu i puścić stoper przez 1minutę. Takich prób wykonać ok. 10-ciu i każdą próbkę ważyć. Wyjdzie wówczas jakaś wiarygodna średnia (raz przesypie więcej, raz mniej...)

eh, jestem leniwy i nie chce mi się wygaszać kotła ;)

Wrzuciłem na wieczór nową wersje do swojej pumy, ale rano zaobserwowałem coś dziwnego. Mam u siebie ustawione strefy CWU i w nocy pompa CWU nie działa. Lubię te wykresy z pumy więc ekran jest non stop w tym trybie. Niestety po wrzuceniu nowej wersji wykresy przestały się tworzyć - linia prosta na poziomie temperatury z czasu aktualizacji softu lub wyłączenia CWU w trybie strefowym. Sprawdzę jak będzie po powrocie do domu.

Proszę nie stosować wersji 7.90! To jest wersja testowa

z zablokowanym pomiarem temperatury.

Bardzo przepraszam za pomyłkę.

Włodek

Zapomniałem dodać,że od ok.2tygodni dostępna jest nowa, mała dmuchawa.

Jest to nowy model marki Ewmar - RV-13AMs, silnik EMC o mocy 40W, max. wydajność 170m3/h, max. spręż 280Pa, obudowa aluminiowa, przesłonka na boku.

Zaczynamy jej montaż do palników przy kotłach o mocy 12kW wyposażonych w palniki żeliwne bądź z wymiennymi głowicami.

Sprawdzać ,sprawdzać i jeszcze raz sprawdzac !!!! i nie zapominać ze nie wszyscy czytają forum-ale wiekszosć uzytkowników zawsze chce miec najnowszy soft w sterowniku..czyli sciagają bezposrednio ze strony producenta chciało by sie powiedzieć coś mocniejszego, dobrze że to nie zima bo mogłaby być tragedia, dobra nię będę sie wymądrzał... najwazniejsze to naprawic błąd i nie dopuszczac do takich sytuacji..

Jest obecnie gotowa wersja 0.14

W tej wersji jest niewiele zmian, głownie tyczyło się to instalki bo na 7-mce ponoć się nie instaluje a na Viście nie zawsze czyta archiwa. Nie mając tych systemów i w miarę jasnych opisanych kroków użytkownika ciężko jest szukać przyczyn.

Czeka jeszcze do zaimplementowania opcja dla tłoka, ale to takie tam już drobnostki.