ppietrz 22.06.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 SUSPENSER a ty czym teraz palisz przy takich ustawieniach? Max moc dmuchawy 100% - czy to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.06.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Do czego służy opcja "blokada przedmuchu" w ustawieniach pumy (zdaje się, że pod kodem 2207)? Ustawiałem ją na 1 oraz na 0 ale nie zauważyłem żadnych różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.06.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Do czego służy opcja "blokada przedmuchu" w ustawieniach pumy (zdaje się, że pod kodem 2207)? Ustawiałem ją na 1 oraz na 0 ale nie zauważyłem żadnych różnic. Podbija obroty dmuchawy na chwilę przed startem podawania Jak jest zablokowany, to podbicia nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.06.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Podbija obroty dmuchawy na chwilę przed startem podawania Jak jest zablokowany, to podbicia nie ma. Czyli kiedy jest ustawione na 1 to przedmuchy nie powinny występować wcale? Wydaje mi się, że u mnie występowały wtedy także, ale jeszcze sprawdzę to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.06.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 SUSPENSER a ty czym teraz palisz przy takich ustawieniach? Max moc dmuchawy 100% - czy to nie za dużo? Palę Pieklorzem Bytomskim od karoka - jest on dosyć drobny - faktycznie frakcja 8-25 mm bez nadziaren więc trochę większy nadmuch jest korzystny bo łątwiej "przebija się" przez drobniejsze ziarna. Tych 100% to on na razie nie osiąga i u mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.06.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W końcu dzisiaj korzystając że wolne wybrałem się do kotłowni. Zmiana parametrów z 40/13 do 40/10. Nastawa min. mocy kotła nadal na 1%.Tradycyjnie Cobra przy pierwszym podgrzewaniu CWU walnęła trochę górkę na wykresie. Zobaczymy jutro co zmiana przyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.06.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Co przyniosła zmiana?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.06.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Co przyniosła zmiana?? Luknij na wykres. Zobaczę później jak wygląda w kotle bo nie zaglądałem. Dowiedziałem się że w tym nowym sofcie (822) dla Cobry pod kodem 2208 mamy możliwość: 1. nastawy temp. załączenia pompy CO 2. Nastawa histerezy CO dotyczy tylko jak wyłączymy PID i sterownik będzie pracował dwustanowo. 3. Nastawa histerezy CWU. Może komuś się przyda, sam chyba przejdę na 3 stopnie w CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.06.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Luknij na wykres. Zobaczę później jak wygląda w kotle bo nie zaglądałem. Dowiedziałem się że w tym nowym sofcie (822) dla Cobry pod kodem 2208 mamy możliwość: 1. nastawy temp. załączenia pompy CO 2. Nastawa histerezy CO dotyczy tylko jak wyłączymy PID i sterownik będzie pracował dwustanowo. 3. Nastawa histerezy CWU. Może komuś się przyda, sam chyba przejdę na 3 stopnie w CWU. Myślę, że takie coś będzie też w nowszym sofcie PUMY...., byłby to poniekąd ukłon w stronę kolegi ElFi, który spalał drobniejszy miał i chciał miec opcję regulacji histerezy przy wyłączonym PID... ps. ładnie Ci się sterownik ustabilizował na brunatnym dla CWU... jednak korekcja jest przydatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.06.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Byłem zobaczyć jak wygląda w kociołku. Kopczyk jest jak poprzednio, groszek ładnie dopalony.Myślę jeszcze o 40/8 obecnie 40/10.Potwierdziło by te 40/8 że twoje 20/4 jest dość trafione tylko w moim przypadku X2.Mogę później jeszcze zadać 20/4 Ciekawe by było sprawdzenie czy jest różnica w ilości spalonego paliwa na różnych nastawach ale trochę z tym pieprzenia.Można by wtedy zobaczyć czy bardziej ekonomiczne jest prowadzenie kotła na "płasko" czy z "górką"Chyba wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.06.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Byłem zobaczyć jak wygląda w kociołku. Kopczyk jest jak poprzednio, groszek ładnie dopalony. Myślę jeszcze o 40/8 obecnie 40/10. Potwierdziło by te 40/8 że twoje 20/4 jest dość trafione tylko w moim przypadku X2. Mogę później jeszcze zadać 20/4 Ciekawe by było sprawdzenie czy jest różnica w ilości spalonego paliwa na różnych nastawach ale trochę z tym pieprzenia. Można by wtedy zobaczyć czy bardziej ekonomiczne jest prowadzenie kotła na "płasko" czy z "górką" Chyba wiadomo o co chodzi. Do większej Ekoenergii wgrywam 4/21, bo tak mi się sprawdziło w testach. W przypadku tego palnika palenisko bardziej wypłaszczone. W przypadku fajki lekko wypukłe, choć pracujące... Rozmawiałem z właścicielem firmy Elster przy testach sterowania Luksus, ich filozofia to pączek kwiatowy. Na małej mocy pączek się zamyka (w domyśle wypłaszcza palenisko i na środku pozostaje kulka żaru) Im wyższa moc, tym pączek bardziej się otwiera (rośnie kopczyk). Ich prace dotyczyły palników głównie Pancerpola, jako,że główny odbiorca to firma Galmet, który korzysta z tych palników. Filozofia nieco bierze w łeb przy retorcie obrotowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.06.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 W przypadku fajki lekko wypukłe, choć pracujące... Rozmawiałem z właścicielem firmy Elster przy testach sterowania Luksus, ich filozofia to pączek kwiatowy. Na małej mocy pączek się zamyka (w domyśle wypłaszcza palenisko i na środku pozostaje kulka żaru) Im wyższa moc, tym pączek bardziej się otwiera (rośnie kopczyk). Ich prace dotyczyły palników głównie Pancerpola Jarku, dokładnie tak to teraz wygląda. Na obrzeżach retorty podwyższony pierścień dopalonego popiołu a środkiem lekko zapadnięta kupka żaru. Jak kocioł rusza do pracy to rozpala się ładnie od środka i pięknie wypełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.06.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Czyli kiedy jest ustawione na 1 to przedmuchy nie powinny występować wcale? Wydaje mi się, że u mnie występowały wtedy także, ale jeszcze sprawdzę to dokładniej. Wszystko w porządku - myliłem dmuchanie w podtrzymywaniu z przedmuchem podczas podawania. Jakie znaczenie ma minimalna moc dmuchawy? W jakich sytuacjach warto rozważać zwiększenie tej wartości? Suspenser ma np. ustawione na minimum 20% P.S. Zwiększyłem u siebie ostatnio max nadmuch na 93% i problemy z przesypywaniem niespalonego towaru się skończyły Przy większych wartościach powstają spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.06.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Dolne obroty zostały dodane, aby była opcja współpracy sterownika z większą ilością dmuchaw. W sumie sam jestem zdzwiony tym podniesieniem dołu dmuchawy u Suspensera, może jutro o tym pogadam osobiście ?? Jesteś Suspenser jutro rano u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.06.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Wizyta była... Trochę śmiechu, pogaduszek itp. Teraz dość ciekawa sytuacja się rysuje, bo pod okiem są 2typy palników...Zaproś Suspenser sąsiada na forum, zawsze milej będzie a i cosik może skorzysta na radach kolegów.... Wyślę Ci trochę info na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.06.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Cieszę się, że się spotkaliśmy - nie ma to jak porozmawiać z fachowcem "na żywo". Teraz już wiem o co chodzi z wymiennymi głowicami i okazało się, że ja też jakiś czas temu wymieniając część palnika zmniejszyłem jego moc. Sąsiad póki co mieszka jeszcze w bloku i chyba nie ma internetu - przy okazji go dopytam. Widzę, że pojawił się już na stronie Sekom-u Skam-P Premium 12 kW - to bardzo ciekawa propozycja dla nowych, małych lub średnich domów o niewielkim zapotrzebowaniu na ciepło [np. u mnie przy 150 m2 + 25 m2 ogrzewanego garażu maks. moc średniodobowa zimą przy -25 na zewnątrz to niecałe 8 kW, więc podejrzewam, że spokojnie by się wyrobił, a do tego miałby wyższą sprawność] - Jarecki jaki w nim jest palnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.07.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Model 12kW wypuszczamy w sumie z 3palnikami uniwersalnymi na miały i groszki.... Przy kotle Skam-P 12kW jest palnik taki, jak widziałeś, tyle,że z najmniejsza głowicą spalającą. Kosz jest równie duży, jest system półautomatycznego czyszczenia strefy napowietrzania. Mam bardzo dobre odzewy od użytkowników, jeżeli chodzi o ten zestaw. Przy Skam-P Premium 12kW montowana jest mała ekoenergia po drobnych korektach, które kilka osób na tym wątku także poćwiczyłoalbo nieco inny, mały palnik żeliwny, taki model ma znajomy kolegi Andrew1, nie wiem jednak, czy już ten kocioł odpalił. Palnik się doskonale sprawdza.... Strona ma tylko drobną aktualizację, może koło października będzie gruntownie przebudowana, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.07.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 ... nie wiem jednak, czy już ten kocioł odpalił. z tego co mi wiadomo to kociołek jeszcze dziewiczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.07.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Ja już zgodnie z tradycją z zapytaniem, co tam nowego w 7.91 Przy okazji chciałbym zgłosić wniosek racjonalizatorski do PumaCharts, chodzi o to aby przy prawej stronie wykresu etykietki z wartościami przeskakiwały na lewą stronę kursora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 02.07.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Kiedyś myślałem o tym aby zrobić takowy "przeskok" z prawej na lewą stronę kursora. Po przemyśleniu tematu stwierdziłem że nie warto tego ruszać ponieważ za dużo roboty a przy przeliczaniu 200000 próbek w trakcie rysowania wykresu procesor ma co robić. Wynikiem tego mogłyby być przycięcia w trakcie przesuwania kursora po wykresie.Prościej jest przesunąć sam wykres bardziej na środek i już widać interesujące nas wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts