damianlisu 06.07.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Rzeczywiście różnice będą oscylować wokół 1 min. Jeśli podajnik w ciągu dnia chodzi 7 min. to mamy przekłamanie 10-20%, a to jest już sporo. Tak to jest dużo ale... Jeśli weźmiesz pod uwagę brak możliwości odczytu korekcji ADC to jest wtedy baaaardzo dużo. Patrząc na wykres nie wiesz czy sterownik korygował nastawę o +33% czy może o -33% Z drugiej strony nie byłoby chyba aż tyle zachodu aby wsadzić w programie tekstowe pole do wpisywania dowolnych wartości czasu (także tych dziesiętnych) zamiast obecnego "dyskretnego" rozwiązania. No nie ma zachodu ale Ty korzystasz z nastaw >10 sekund gdzie można ustawić ślimaka z dziesiątkami a <10 już nie. I teraz co jeśli będzie "na stałe" pole z dziesiątkami i ktoś wpisze sobie pracę ślimaka jako 10,2 lub 23,6 sekundy ? Będzie jeszcze większa bzdura aniżeli jest teraz. Najlepiej byłoby aby nie trzeba było wprowadzać niczego, ale jak rozumiem w pliku archiwum nie ma takiej informacji? Czy tylko jest problem z uzyskaniem jej w przypadku włączonego ADC i dlatego trzeba podawać ją w programie ręcznie? Trochę nie zrozumiałem Ooooo też bym sobie tego życzył aby nie trzeba było niczego wprowadzać. Tak, puki co nie ma info na temat czasu pracy ślimaka w archiwum ale jak wspomniałem kilka postów wyżej nie chcę rozmawiać na temat archiwum i jego struktury. Mogę nadmienić że zaproponowałem Panu Włodkowi strukturę archiwum w której jest takie coś , a czy się pojawi ... hmmm nie ode mnie to zależy. Czy wyliczenia prezentowane przez pumę w przyszłym sofcie także będą obarczone takim przekłamaniem jeśli ktoś ustawi dziesiętne sekundy co przecież umożliwia sterownik? W tej kwestii aby rzetelnie się wypowiedzieć musiałbym znów zasiąść nad tym problemem w wolnej chwili. Szczerze powiedziawszy jeśli Pan Włodek wdroży zmiany w archiwum nie wiem czy jest sens abym ślęczał nad czym co nie będzie miało racji bytu. Ogólnie zrobić się te dziesiąte części da, jak wspomniałem, tylko jakim kosztem czasu i pracy , a i tak przesiedziałem nad tym softem kupę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 06.07.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jest gotowa wersja w której znaczniki na wykresie nie wyjeżdżają poza ekran. Nie wiem kiedy pojawi się ona oficjalnie, mamy sezon urlopowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 06.07.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jest gotowa wersja w której znaczniki na wykresie nie wyjeżdżają poza ekran. Nie wiem kiedy pojawi się ona oficjalnie, mamy sezon urlopowy ... z niecierpliwościa będę jej oczekiwal wielkie dzieki i szacun za poświęcany czas !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 07.07.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Tak to jest dużo ale... Jeśli weźmiesz pod uwagę brak możliwości odczytu korekcji ADC to jest wtedy baaaardzo dużo. Patrząc na wykres nie wiesz czy sterownik korygował nastawę o +33% czy może o -33% No nie ma zachodu ale Ty korzystasz z nastaw >10 sekund gdzie można ustawić ślimaka z dziesiątkami a <10 już nie. I teraz co jeśli będzie "na stałe" pole z dziesiątkami i ktoś wpisze sobie pracę ślimaka jako 10,2 lub 23,6 sekundy ? Będzie jeszcze większa bzdura aniżeli jest teraz. Ooooo też bym sobie tego życzył aby nie trzeba było niczego wprowadzać. Tak, puki co nie ma info na temat czasu pracy ślimaka w archiwum ale jak wspomniałem kilka postów wyżej nie chcę rozmawiać na temat archiwum i jego struktury. Mogę nadmienić że zaproponowałem Panu Włodkowi strukturę archiwum w której jest takie coś , a czy się pojawi ... hmmm nie ode mnie to zależy. W tej kwestii aby rzetelnie się wypowiedzieć musiałbym znów zasiąść nad tym problemem w wolnej chwili. Szczerze powiedziawszy jeśli Pan Włodek wdroży zmiany w archiwum nie wiem czy jest sens abym ślęczał nad czym co nie będzie miało racji bytu. Ogólnie zrobić się te dziesiąte części da, jak wspomniałem, tylko jakim kosztem czasu i pracy , a i tak przesiedziałem nad tym softem kupę czasu. Jeśli ktoś wpisałby w pole 10,2 lub 23,6 sekundy to jego sprawa skoro ma ustawione na sterowniku całkowite wartości w zakresie >10. Teraz też odpowiada za to czy ustawi właściwą wartość przy całkowitych Mówiąc krótko jeśli udałoby się wprowadzić bardziej elastyczne archiwum wymienione problemy przestałyby istnieć. Zobaczymy czy Pan Włodek będzie w stanie to wprowadzić zważywszy na małą ilość dostępnej pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 07.07.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Poprawione etykietki (v1.01) są już do pobrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 07.07.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Jeśli ktoś wpisałby w pole 10,2 lub 23,6 sekundy to jego sprawa skoro ma ustawione na sterowniku całkowite wartości w zakresie >10. Teraz też odpowiada za to czy ustawi właściwą wartość przy całkowitych Tutaj trzeba również pamiętać o osobach które nie zaglądają na to forum, nie wiedzą o 3111 i ciągną na "fabrycznych" ustawieniach, czyli 15/40. I teraz mamy taki scenariusz, taki delikwent pobiera PumaCharts, ustawia jakieś kosmiczne nastawy i wychodzą z tego jeszcze większe głupoty albo zastanawia się po jaką cholerę są w sekundach części dziesiętne (ja dla przykładu nieźle bym się po głowie drapał po co to i z czym to się je). Z jednej strony można implementować dziesiątki z drugiej trzeba się z tym bawić bo za dużo niuansów. Cały czas "śpię" z tym tematem. Może któregoś dnia jak rano wstanę to będę po jakimś proroczym śnie jak to ugryźć i skrobnie się jakąś zmianę. Jak na razie nie zamierzam tego ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 07.07.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Tutaj trzeba również pamiętać o osobach które nie zaglądają na to forum, nie wiedzą o 3111 i ciągną na "fabrycznych" ustawieniach, czyli 15/40. I teraz mamy taki scenariusz, taki delikwent pobiera PumaCharts, ustawia jakieś kosmiczne nastawy i wychodzą z tego jeszcze większe głupoty albo zastanawia się po jaką cholerę są w sekundach części dziesiętne (ja dla przykładu nieźle bym się po głowie drapał po co to i z czym to się je). Dlatego zaproponowałem, że dane mogłyby być pobierane z pola tekstowego. "Zorientowani" wstawialiby tam kiedy trzeba wartości dziesiętne. Domyślnie mogłaby być ustawiona wartość 15. Separator dziesiętny nie byłby wymagany. Cały czas "śpię" z tym tematem. Może któregoś dnia jak rano wstanę to będę po jakimś proroczym śnie jak to ugryźć i skrobnie się jakąś zmianę. Jak na razie nie zamierzam tego ruszać. Spoko, tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.07.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Piszę bez różnicy ponieważ czas podawania masz 3,4 sekundy w trybie letnim gdzie jest niewiele cykli podajnika, a jeśli odpalisz CO przy takich nastawach raczej piec w zimę nie popracuje. Dlaczego uważasz, że w zimie nie popracuje z podawaniem 3s ? Co prawda mam trochę inny kocioł [Enka Set 3], ale zimą pracował na podawanie/przerwa 3/30 i nawet przy największych mrozach to wystarczało. Skam-P występują także z mniejszymi palnikami, dla których takie ustawienia mogą być odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 08.07.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Proszę o pomoc. Zamierzam jutro przejść na palenie na ruszcie drzewem pozostałym po budowie i nie wiem co nastawić na pumie. Pewnie w automacie nie pojedzie bo podajnik nie będzie miał paliwa więc myślę że tylko ustawienia ręczne. Napiszcie co mam ustawić - dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.07.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Proszę o pomoc. Zamierzam jutro przejść na palenie na ruszcie drzewem pozostałym po budowie i nie wiem co nastawić na pumie. Pewnie w automacie nie pojedzie bo podajnik nie będzie miał paliwa więc myślę że tylko ustawienia ręczne. Napiszcie co mam ustawić - dzięki wielkie. Przytrzymaj + i w menu daj korekcję kopca poniżej -10 wtedy masz automat bez podajnika. Albo przytrzymaj środkowy, ustaw moc nadmuchu [wciskając + lub -] i włącz pompę CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 08.07.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Przytrzymaj + i w menu daj korekcję kopca poniżej -10 wtedy masz automat bez podajnika. Albo przytrzymaj środkowy, ustaw moc nadmuchu [wciskając + lub -] i włącz pompę CWU. Dzięki wielkie za odpowiedź. Jutro będę próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.07.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam I jak tam makow? Dałeś radę z rusztem awaryjnym ? Suspenser dobrze sprawę opisał: 1. Albo wysokość kopca na -10 i wówczas jest tryb obsługi rusztu awaryjnego w automacie. tj. działają pompy, działa dmuchawa w/g algorytmu, jest pilnowana nastawa temp. kotła. Nie działa sam podajnik. 2. Albo w trybie ręcznym po przytrzymaniu środkowego odpalasz dmuchawę na daną moc, załączasz dana pompę CWU czy C.O. i muisz wówczas sam pilnowac temp. na kotle. To tryb ręczny, więc nastawa nie jest pilnowana, dmuchawa działa "do zwycięstwa". Sorki,że tak późno odpisuję, ale byczę się na plaży cieplutkie pozdrowienia dla ekipy i użytkowników SKAM-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.07.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 2. Albo w trybie ręcznym po przytrzymaniu środkowego odpalasz dmuchawę na daną moc, załączasz dana pompę CWU czy C.O. i muisz wówczas sam pilnowac temp. na kotle. To tryb ręczny, więc nastawa nie jest pilnowana, dmuchawa działa "do zwycięstwa". Chyba, że temp. kotła przekroczy 85 st [o ile dobrze pamiętam] wtedy dmuchawa sie zatrzyma a pompy włączą same [sprawdzone u mnie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.07.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Witam! Kochani zaczyna już wchodzić nowa wersja palnika Ekoenergia (nowy model tego większego, odpowiednika brucera czy burnera pod względem wielkości dziury paleniska) Sa pewne zmiany w dystrybucji powietrza, ale główna zmiana dotyczy odlewu paleniska, już żaden instalator czy użytkownik nie pomyli stron niecki paleniskowej przy montażu. Pomysł został zaczerpnięty z mniejszej Ekoenergii, gdzie to się już sprawdziło. Wklejam fotkę nowej, dużej Ekoenergii, która stopniowo wchodzi już na rynek.Oczywiście dostępna u nas w zestawach z modelami sterowań: RT09pid, Ognikiem PID, kolorową Cobrą, Pumą Wystarczy powiedzieć BRAWO EKOENERGIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.07.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Kochani na fajny wieczór odrobina humoru. Sąsiad - człowiek z dużym poczuciem humoru, przyniósł do mojego szefa taki oto wierszyk: "Mamy lato, idzie zima - wielu ludzi kotłów ni ma szukasz kotła solidnego? Kup se kocioł od Łuckiego! Chcesz mieć ciepło w swoim domu? - kup więc kocioł ze SEKOM-u ! Gruba blacha, izolacja to jest kocioł- rewelacja! Miła Pani, drogi Panie to jest właśnie TANIE GRZANIE! troszkę miału oraz drzewa kupuj kocioł z Kowalewa" Tym optymistycznym i humorystycznym wierszykiem życzę miłej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 22.07.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Dziś po raz pierwszy odpaliłem kocioł (paliłem tylko w trybie ręcznym pozostałościami z budowy). Po długiej walce z odpowietrzaniem grzejniczki zrobiły się ciepłe więc wygląda na to że wszystko będzie ok.Potrzebuję porady jak powpinać pompy do Pumy. Pompki są dwie, jedna obsługuje podłogówkę a druga grzejniki i jednocześnie wymiennik CWU. Czy obie pompy podłączyć do gniazda CO a gniazdo CWU zostawic puste? A może w jakiś sposób da się przełączyć sterowanie pompą CWU na CO i podłączyc pompki osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.07.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Dziś po raz pierwszy odpaliłem kocioł (paliłem tylko w trybie ręcznym pozostałościami z budowy). Po długiej walce z odpowietrzaniem grzejniczki zrobiły się ciepłe więc wygląda na to że wszystko będzie ok. Potrzebuję porady jak powpinać pompy do Pumy. Pompki są dwie, jedna obsługuje podłogówkę a druga grzejniki i jednocześnie wymiennik CWU. Czy obie pompy podłączyć do gniazda CO a gniazdo CWU zostawic puste? A może w jakiś sposób da się przełączyć sterowanie pompą CWU na CO i podłączyc pompki osobno? Powinieneś porozmawiać z instalatorem. Nie wiem jak masz wykonaną instalację. Pompę od grzejników podłączyłbym pod gniazdo "pompa C.O." to pewne Nie mam natomiast zdania co zrobić z podłogówką, tam rozumiem,że masz jakiś zawór mieszający, który puszcza stałą temperaturę na ten układ.... Powiedz może jakiej mocy są te pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 24.07.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Powinieneś porozmawiać z instalatorem. Nie wiem jak masz wykonaną instalację. Pompę od grzejników podłączyłbym pod gniazdo "pompa C.O." to pewne Nie mam natomiast zdania co zrobić z podłogówką, tam rozumiem,że masz jakiś zawór mieszający, który puszcza stałą temperaturę na ten układ.... Powiedz może jakiej mocy są te pompy? Zawór mieszający oczywiście jest, pompy mają moc regulowaną płynie. Ta od grzejników i bojlera max. 63 wat, od podłogówki max 35. Razem miały by poniżej 100 więc zgodnie z instrukcją Pumy można by je podpiąć pod jedno gniazdo (o to chodziło w pytaniu o moc?) Myślałem o takim rozwiązaniu ale poza okresem grzewczym będę chciał ogrzewać wodę w bojlerze i wtedy trzeba by rozbierać wtyczkę i odłączać pompkę od podłogówki. Przeszło mi przez myśl takie rozwiązanie aby czujnik temperatury wody w bojlerze zamontować za zaworem mieszającym który bedzie puszczał wodą o temperaturze powiedzmy 35 st.C. Zadać temperaturę wody w bojlerze na 40 st.C. W ten sposób pompka chodziła będzie bez przerwy ponieważ zadana temperatur nigdy nie będzie osiągnięta a latem po prostu wyciągnę wtyczkę. Może przekombinowałem ale na nic innego nie wpadłem. Jeszcze jedno pytanie, jeśli rozpalę zgodnie z wcześniejszą radą dotyczącą sposobu palenia w trybie awaryjnym "wysokość kopca na -10 i wówczas jest tryb obsługi rusztu awaryjnego w automacie. tj. działają pompy, działa dmuchawa w/g algorytmu, jest pilnowana nastawa temp. kotła. Nie działa sam podajnik." to co dzieje się po wygaśnięciu w piecu? (koniec opału) Pompy i dmuchawa będą nadal chodziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.07.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Zawór mieszający oczywiście jest, pompy mają moc regulowaną płynie. Ta od grzejników i bojlera max. 63 wat, od podłogówki max 35. Razem miały by poniżej 100 więc zgodnie z instrukcją Pumy można by je podpiąć pod jedno gniazdo (o to chodziło w pytaniu o moc?) Myślałem o takim rozwiązaniu ale poza okresem grzewczym będę chciał ogrzewać wodę w bojlerze i wtedy trzeba by rozbierać wtyczkę i odłączać pompkę od podłogówki. Przeszło mi przez myśl takie rozwiązanie aby czujnik temperatury wody w bojlerze zamontować za zaworem mieszającym który bedzie puszczał wodą o temperaturze powiedzmy 35 st.C. Zadać temperaturę wody w bojlerze na 40 st.C. W ten sposób pompka chodziła będzie bez przerwy ponieważ zadana temperatur nigdy nie będzie osiągnięta a latem po prostu wyciągnę wtyczkę. Może przekombinowałem ale na nic innego nie wpadłem. Jeszcze jedno pytanie, jeśli rozpalę zgodnie z wcześniejszą radą dotyczącą sposobu palenia w trybie awaryjnym "wysokość kopca na -10 i wówczas jest tryb obsługi rusztu awaryjnego w automacie. tj. działają pompy, działa dmuchawa w/g algorytmu, jest pilnowana nastawa temp. kotła. Nie działa sam podajnik." to co dzieje się po wygaśnięciu w piecu? (koniec opału) Pompy i dmuchawa będą nadal chodziły? Jak pompy mają na tyle niską moc, to możesz je podłączyć pod jedno gniazdo. Tutaj link do zamówienia rozgałęźnika: http://domer.pl/rozgaleznik-napiecia-na-2-dmuchawy-pompy.html Jak trzeba 3wtyczkę do pompy, to trzeba ją również zamówić: http://domer.pl/wtyczka-komputerowa.html W opakowaniu sterownika były 2wtyczki dla pomp: - pompy C.O. - pompy ładującej CWU Zadzwoń sobie jutro na hurtownię i wyślą Ci to w odpowiedniej paczce. Co do trybu rusztu awaryjnego: Jak się wypali i temp. spadnie poniżej progu włączenia pomp, to zostaną one rozłączone. Domyślnie pompa C.O. w automacie pracuje od 34st.C Domyślnie histereza dla trybu C.O. i CWU wynosi 2st.C, jeżeli wyłączymy algorytm PID i zechcemy pracować w trybie dwustanowym (jak zwykły sterownik) Minimalne nastawy temp. zaczynają się od 40st.C dla trybu C.O. lub CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 24.07.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ok. opał się kończy temperatura spada poniżej 34 st.C i pompka przestaje pracować, ale czy dmuchawa nie będzie wciąż próbowała dostarczać tlenu celem podniesienie temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts