Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Ok. opał się kończy temperatura spada poniżej 34 st.C i pompka przestaje pracować, ale czy dmuchawa nie będzie wciąż próbowała dostarczać tlenu celem podniesienie temperatury?

Jak sterownik wykryje,że się paliwo skończyło, to dmuchawa też będzie wyłączona.

tutaj szerzej całą sytuację może wytłumaczyć Włodek_pid

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Michał1507

Mam nadzieję,że kolegę Wojtka też na forum zaprosisz :)

Potrzebuję jeszcze tylko jego numer telefonu do dostawy ;)

Jak się kolega Wojtek pojawi, to oczywiście WITAMY w gronie użytkowników :)

Przy okazji witam też kolegę Makaroni w naszym gronie

Daj znać, jak za tydzień odpalisz 12-kę ;)

Dla uściślenia:

kol.Makaroni ma:

- Skam-P Premium 12kW z palnikiem żeliwnym miałowo-groszkowym

- sterowanie kotła- Cobra, dom w podłogówce, ma być docelowo moduł sterujący Estymy

- dmuchawa o mniejszej wydajności, silnik 40W, typ RV-13AMs (rusza od 14% przy Cobrze)

- dwupoziomowy, żeliwny ruszt awaryjny

- do ogrzania ok.140m2 nowego, dobrze izolowanego budownictwa

Jak coś pokręciłem, to proszę Makaroni o sprostowanie ;)

Przydałoby się jakieś mocowanie żeby sterownik nie latał po kotle, wystarczyły by dwa takie uszka z po bokach i przykręcić na blachowkręty do obudowy kotła.

Taki starszy temat, obecnie częściowo załatwiony, jeszcze nie w 100% tak, jakbym sobie tego życzył, ale...

Została zmieniona obudowa Cobry, przykręca się ją teraz do kotła tak, jak określił to wcześniej Karoka

Są wygięte dwie krótkie listwy na zewnątrz obudowy i można to wygodnie zamocować do kociołka.

Nasz kociołek jest górnokanałowy i część osób zwracała uwagę na inny kąt mocowania wyświetlacza, obecnie jest już bardziej pionowo.

:)

Jutro postaram się wkleić zdjęcie jak to obecnie wygląda.

Dziękujemy za wcześniejsze uwagi, były pomocne w procesie rozwojowym.

Kochani

W związku z tym,że od ok.2lat nikt praktycznie nie zamawiał zestawu z klasycznym palnikiem postanowiliśmy definitywnie zmienić podstawę kotła Skam-P Premium.

Nie zmienialiśmy wymiarów płaszcza wodnego. Poprawka dotyczy podstawy, była ona wysoka ze względu na konieczność odkręcania dolnego dekielka przy palnikach klasycznych Pancerpol. Czegoś takiego w brucerach czy ekoenergii nie ma. Wymiar skrzynki popielnikowej również pozostaje bez zmian.

Dla palników II-ej generacji Ekoenergia wymiary np. modelu 17kW prezentować się będą:

Wysokość do dołu typowego czopucha 110cm

Wysokość do izolacji 134cm

Wysokość do zasilenia 140cm

Stopniowo poprawki przejdą też na modele 12kW oraz 25kW.

APPS-r (Automatyczny Podajnik Paliwa Stałego - rynnowy)

Krótkie filmiki:

1. Spalanie ekogroszku węgla brunatnego w palniku APPS-r

2. Spalanie pellet 17,5MJ w palniku APPS-r

3. Spalanie miału 21MJ w palniku APPS-r

Tutaj z całą pewnością podajniki pracują cicho, prędzej usłyszycie rozmowy w tle jak odgłosy chrupania węgla....

Taki model palnika ma najbliżej do tłoka a jest od niego bardziej precyzyjny w sterowaniu.

Jak komuś zależy na cichej pracy, ma kotłownię za ścianą, będzie to ciekawa alternatywa dla innych produktów.

Witam

Proszę mi powiedzieć kto produkuje te APPS ?

Witam kolegów,

Już niedługo (mam nadzieje) będę się przymierzał do zakupu małego Skamp-ka 12 (dzięki Jarecki za dużo wyjaśnień mailowych).

teraz mam pytanko do spezialistów z forum odnośnie awaryjnego rusztu, gdyż chciałbym mieć możliwość wrzucenia "czegoś" dodatkowego od czasu do czasu do pieca,a nie specjalnie widzi mi się piec za każdym razem wyciągać.

Z drugiej strony wiele negatywnych opinii jest o stałym ruszcie wodnym (wychładzanie, smoła itd...)

Możecie się podzielić swoimi opiniami na ten temat, oczywiście w kontekście Skam-P Premium.

Widzę że pojawił się jakiś awaryjny ruszt dwupoziomowy - Jarecki coś więcej na ten temat? :)

witam, chciałbym poruszyć temat odnośnie hałasu emitowanego przez piec. Niepokoi mnie (delikatnie powiedziane) głośna praca motoreduktora, słychać go u mnie nawet w sypialni, która oddalona jest nieco od kotłowni, no i chrupanie groszku. Ostatnio wyjąłem zawleczkę aby zobaczyć czy może problem tkwi w połączeniu z podajnikiem, koszem itp no i niestety odgłos nadal niepokojący, czy Wy również macie takie efekty dźwiękowe? Czy jedynym rozwiązaniem jest spanie z watą w uszach? Już zastanawiam się nad zamiana ekogroszku na pelet może wtedy będzie ciszej. Poniżej przedstawiam mój dom sypialnie mam w 9.

Witam kolegów,

Już niedługo (mam nadzieje) będę się przymierzał do zakupu małego Skamp-ka 12 (dzięki Jarecki za dużo wyjaśnień mailowych).

teraz mam pytanko do spezialistów z forum odnośnie awaryjnego rusztu, gdyż chciałbym mieć możliwość wrzucenia "czegoś" dodatkowego od czasu do czasu do pieca,a nie specjalnie widzi mi się piec za każdym razem wyciągać.

Z drugiej strony wiele negatywnych opinii jest o stałym ruszcie wodnym (wychładzanie, smoła itd...)

Możecie się podzielić swoimi opiniami na ten temat, oczywiście w kontekście Skam-P Premium.

Widzę że pojawił się jakiś awaryjny ruszt dwupoziomowy - Jarecki coś więcej na ten temat? :)

Jak chcesz cos często spalić, to wodny jest wygodnym rozwiązaniem

Jak od wielkiego dzwonu, to żeliwny. Dwupoziomowy oznacza,że dolny montaż jest dużym zasypem wymagającym wygaszenia kotła a górny, o małym zasypie pozwala coś szybko spalić bez gaszenia automatu.

Sorki ludziska, ale jestem do soboty na szkoleniu za granicą i nie bardzo na bieżąco mam czas na wszystko odpisywać

Ja wrzucam czasem dodatkowe "cosie" [kartony, papiery itp., drewno też wrzucę jak się nawinie] bez żadnego dodatkowego rusztu tzn. wprost na palnik - przełączam sterownik w tryb ręczny, zwiększam ciąg dmuchawy do maksimum [lub otwieram przesłonę przy Bruli], włączam pompę CWU i pilnuję całości dorzucając opału.

Dodatkowego, stałego rusztu nigdy nie użyłem bo nie miałem takiej potrzeby.

Piotr najlepiej jak kocioł przy montażu ustawiamy na jakiejś gumie np. pasie transmisyjnym, wówczas dźwięk, jeżeli kocioł stoi na kafalkach i skręcony jest do instalacji nie przenosi się i nie rezonuje.

tylko mam wrażenie ze to nie jest problem instalacji, w weekend zrobię próbę i go odkręcę i podłączę trzymając na styropianie jeśli hałas będzie taki sam gdy jest podłączony do pieca to będę składał reklamację. Czytałem ze problemy z motoreduktorem zdarzają się dość często (za małe luzy itp) dlatego też pytałem jak to u Was wygląda. Pozdrawiam

Jak chcesz cos często spalić, to wodny jest wygodnym rozwiązaniem

No właśnie,byle nie kosztem żywotności pieca lub bardzo częstego jego czyszczenia.

Jak od wielkiego dzwonu, to żeliwny. Dwupoziomowy oznacza,że dolny montaż jest dużym zasypem wymagającym wygaszenia kotła a górny, o małym zasypie pozwala coś szybko spalić bez gaszenia automatu.

To by mi chyba bardziej odpowiadało. To oznacza że żeliwny ruszt w górnym położeniu jest na stałe zamontowany?

Ja wrzucam czasem dodatkowe "cosie" [kartony, papiery itp., drewno też wrzucę jak się nawinie] bez żadnego dodatkowego rusztu tzn. wprost na palnik - przełączam sterownik w tryb ręczny, zwiększam ciąg dmuchawy do maksimum [lub otwieram przesłonę przy Bruli], włączam pompę CWU i pilnuję całości dorzucając opału.

Dodatkowego, stałego rusztu nigdy nie użyłem bo nie miałem takiej potrzeby.

Sorki SUSPENSER ale jestem jeszcze lajkonikiem w tych sprawach :)

czyli rozumiem że paląc "cosie" zużywasz ciepło do podgrzania dodatkowego wody użytkowej? a nie np na ogrzewanie, zmniejszając przy tym trochę ilość zużywanego ekogroszku (zakładając oczywiście że masz troche tych "cosi")

Sorki SUSPENSER ale jestem jeszcze lajkonikiem w tych sprawach :)

czyli rozumiem że paląc "cosie" zużywasz ciepło do podgrzania dodatkowego wody użytkowej? a nie np na ogrzewanie, zmniejszając przy tym trochę ilość zużywanego ekogroszku (zakładając oczywiście że masz troche tych "cosi")

Tak podgrzewam nimi aktualnie CWU, a zimą także dostarczam ciepło do CO.

Generalnie nie jest istotne do czego wykorzystasz energię ze spalenia "cosi" - to Twój wybór.

Dodatkowo "cosie" na palniku pięknie dopalają ekogroszek ;)