Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pochłodniało w chałupce i trzeba było włączyć pompkę CO żeby podgrzać trochę atmosferę.

Cobra bez żadnego dodatkowego grzebania podjęła pracę.

Jak kociołek dostał porcję zimnej wody z instalacji temp. spalin poszła na chwilę do 180 stopni ale teraz już dość ładnie trzyma się pomimo że nie za dobrze pamiętam kiedy czyściłem ostatnio swojego "badziewiaczka"

Ustawione 52 stopnie i wahnięcia +-3 stopnie od zadanej na czeskim eko.

Bruli monitoruje jak pracuje Cobra także widzę na bieżąco się dzieje z temp. spalin.

Nie paliłem na Cobrze w zimie ani w okresie przejściowym i może trzeba będzie troszkę przymknąć dmuchawkę.

Na Bruli musi być prawie zamknięta a pod Cobrę uchyliłem ją więcej, tak na oko.

Jeszcze czas żeby to sprawdzić.

Zobaczymy jutro jak dopalony groszek i na wykresy

U mnie kocioł jeszcze wyłączony. Ostatnio ogrzewałem bojler CWU elektrycznie i muszę powiedzieć, że koszt wychodzi w przybliżeniu ten sam, jeśli nie mniejszy. Ciekawe jak to będzie wyglądało gdy grzałka zajdzie kamieniem ;)

karaoka65 w jaki sposób mierzysz temperaturę spalin? Bruli ma jakiś czujnik?

U mnie kocioł jeszcze wyłączony. Ostatnio ogrzewałem bojler CWU elektrycznie i muszę powiedzieć, że koszt wychodzi w przybliżeniu ten sam, jeśli nie mniejszy. Ciekawe jak to będzie wyglądało gdy grzałka zajdzie kamieniem ;)

karaoka65 w jaki sposób mierzysz temperaturę spalin? Bruli ma jakiś czujnik?

mniej więcej ile wynosi Cię ogrzanie ciepłej wody grzałką? zastanawiam się nad włożeniem do bojlera za rok aby dać piecu odpocząć.

Witam wszystkich serdecznie,Mam na imie Sebastian i jestem szczesliwym posiadaczem Skam p-premium 25kw+cobra.Dom powierzchnia użytkowa ok 190m2-musze policzyc hahaha 70 m podlogowki reszta kaloryfery boiler 150l,pierwsze odpalenia w automacie i ciagnie po 2 worki,szukam jakis wstepnych ustawien i rad,pozawracalem Jareckiemu glowe zanim tu trafilem-moja wina.Jestem za granica w robocie a moja 2 polowka pisze ze piec sporo zjada mimo prawie braku ocieplania domu.Jak cos bede wdzieczny za wskazowki,forum przeczytam w weekend jak dam rade.Pozdrawiam i obiecuje,ze bede aktywnym "graczem" aha jak wklejac zdjecia bez uzywania http? P.S ludzie z pomorskiego-macie jakies namiary na dobry opal,sprawdzony godny polecenia,generalnie ktory producent jest dobry?

Witam wszystkich serdecznie,Mam na imie Sebastian i jestem szczesliwym posiadaczem Skam p-premium 25kw+cobra.Dom powierzchnia użytkowa ok 190m2-musze policzyc hahaha 70 m podlogowki reszta kaloryfery boiler 150l,pierwsze odpalenia w automacie i ciagnie po 2 worki,szukam jakis wstepnych ustawien i rad,pozawracalem Jareckiemu glowe zanim tu trafilem-moja wina.Jestem za granica w robocie a moja 2 polowka pisze ze piec sporo zjada mimo prawie braku ocieplania domu.Jak cos bede wdzieczny za wskazowki,forum przeczytam w weekend jak dam rade.Pozdrawiam i obiecuje,ze bede aktywnym "graczem" aha jak wklejac zdjecia bez uzywania http? P.S ludzie z pomorskiego-macie jakies namiary na dobry opal,sprawdzony godny polecenia,generalnie ktory producent jest dobry?

Witam!

Wygrzewając ściany większe spalanie jest możliwe i w zasadzie nie jest niczym nadzwyczajnym.

Sam właśnie szykuję się do wyjazdu za granicę i wracam do pracy we wtorek.

Odpowiem zatem na ew. zapytania dopiero późnym wtorkowym wieczorem.