Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ! Czy najnowsza wersja softu do Pumy v 7_933 jest pewna ??? Pytam bo z ostatnią wersją były jakieś problemy z podawaniem paliwa i została zdjęta. A chciałem zrobić aktualizację oprogramowania przed rozpoczęciem nowego sezonu grzewczego... Z Pumy korzystamy już prawie od roku i jest to naprawdę rewelacyjny sterownik. Jak ktoś ma jakieś pytania mogę się podzielić doświadczeniem, bede musiał tylko dobrze ustawić czas przerwy i podawania w menu kod 3111. Nie wiem czy ktoś ma jakieś wypróbowane ustawienia ale raczej trzeba je dostosować pod konkretny rodzaj paliwa. Pozdrawiam wszystkich !!!

Skoro pojawiła się kolejna wersja to zakładałbym, że nie zawiera problemu z poprzedniej. Swoją drogą ciekawe co nowego wnosi.

Ja także jestem bardzo zadowolony ze sterownika. Dla mnie tworzone wykresy, a ostatnio umożliwiony podgląd ich historii po prostu wymiata. W sumie nie wyobrażam sobie innego sterownika :)

Witam ! Czy najnowsza wersja softu do Pumy v 7_933 jest pewna ??? Pytam bo z ostatnią wersją były jakieś problemy z podawaniem paliwa i została zdjęta. A chciałem zrobić aktualizację oprogramowania przed rozpoczęciem nowego sezonu grzewczego... Z Pumy korzystamy już prawie od roku i jest to naprawdę rewelacyjny sterownik. Jak ktoś ma jakieś pytania mogę się podzielić doświadczeniem, bede musiał tylko dobrze ustawić czas przerwy i podawania w menu kod 3111. Nie wiem czy ktoś ma jakieś wypróbowane ustawienia ale raczej trzeba je dostosować pod konkretny rodzaj paliwa. Pozdrawiam wszystkich !!!

Jak masz to na dużym brucerze/ekoenergii to obecnie do menu 3111 wgrywamy 4sek podawania i 21sek pauza podawania dla 100%mocy,

później wystarczy korzystać z normalnego menu z wysokoscią kopca i korekcja nadmuchu, nic więcej nie potrzeba.

Jarecki mam kolo 180-190m2 i skama p-premium 25 z cobra,na jaka moc% powinien piec chodzic aby bylo ekonomicznie i jakie wtedy wartosci w 3111 ustawic ze o nadmuchu nie wspomne

Moc to sterownik dobiera samodzielnie do zapotrzebowania na ciepło/strat ciepła budynku.

Jak wygrzewasz budowę, która jest jeszcze niedocieplona (ale już zamieszkana), to spalanie może być sporo wyższe od normalnego. Nawet ok.40kg na dobę a możliwe,że dojdzie do 50kg. Wilgoci technologicznej inaczej się nie pozbędziesz jak solidnie grzejąc, trochę zamknięte koło....

W 3111 zamiast tradycyjnie wgrywanych 4sek/21sek możesz dać na taką fazę wygrzewania obiektu wcześniejsze wyjściowe 10do15sek pracy/50sek pauzy.

Możesz spróbować tylko ograniczyć max. obroty dmuchawy w menu serwisowym klienta, spróbuj coś koło 60-65% zamiast wyjściowych 85%

Za tydzien wracam z deszczowej norwegii to sie pobawie bo kobitka mi placze ze nie moze sobie rady dac z piecem,Kurcze wegiel to mam chyba pol na pol z kamieniami,zanim go do pieca dadza przebieraja kamienie,bedzie ostra klutnia i reklamacja !!!

?? same kamienie tzn,że kłopot z zawleczką tak?

Zawleczka to śruba imbusowa z gwintem tylko na końcu o średnicy 5mm oraz twardości 8.8, długość ok.6,5cm

typowych o twardości 5.6 nawet do brucera/ekoenergii nie wkładać , szkoda nerwów.

Niech kupi na innej składnicy, (jak oczywiście może) z 5worków ekogoszku czeskiego z węgla brunatnego. Ma mniej kalorii, ale nie jest zanieczyszczony.

Jak masz to na dużym brucerze/ekoenergii to obecnie do menu 3111 wgrywamy 4sek podawania i 21sek pauza podawania dla 100%mocy,

później wystarczy korzystać z normalnego menu z wysokoscią kopca i korekcja nadmuchu, nic więcej nie potrzeba.

Puma pracuje fabrycznie na piecu Komiz Sztoker 25. Obecnie (domyślnie) czasy podawani i przerwy wynoszą 15/45 jeśli się nie mylę , tak ze dlatego pytam jak tu można coś zmienić żeby było ekonomiczniej a żeby piec nie gasł. W poprzednim sezonie miałem ustawione 10/50 . Ma ktoś jeszcze jakieś spostrzeżenia w tym temacie ??? Pozdro !!!