Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście , pytanie było czysto teoretyczne, chociaż raz była sytuacja że były częste zaniki napięcia i sterownika wyłączał się co ok. sekundę. Dlatego o to zapytałem. Jeszcze mam pytanko jeżeli jesteśmy przy temacie zasilania czy ma ktoś jakieś opinie na temat użytkowania UPSa Ever Specline Pro ??

Chciałem tylko przypomnieć,że na stronach Elektro-Miz są dostępne softy:

Do Pumy v7_933.bin

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html

Do Cobry v_925.bin

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html

Aktualizując soft sterownik ma być odłączony od zasilania z sieci, prąd weźmie sobie z komputera z gniazda USB

Panele Cobry/Pumy będą widoczne na kompach jako dyski wymienne (pendrive)

W Cobrze trzeba:

1. stary soft najlepiej zgrać sobie do jakiegoś katalogu na kompie i następnie usunąć go z Cobry

2. nowy soft wkleić i tyle

W Pumie trzeba:

1. wejść do katalogu Upgrade na Pumie

2. podobnie można skopiować sobie starszy soft na jakiś folder na kompie

3. bez kasowania starego softu zrzucić nowy do katalogu Upgrade, "przemieli się" wszystko samo

Stosowne komunikaty o poprawnym bądź nieudanym upgrade będą widoczne na wyświetlaczach sterowników.

Jak coś jest niejasne, to procedury są opisane w instrukcjach obsługi urządzeń.

Sterownik Cobra, istotne informacje, kody serwisowe:

3111 to kod serwisowy, w którym wprowadzamy wyjściowe czasy dla 100%mocy

np. dla kotła o mocy 17kW wgrywane jest obecnie 21-24sekund Pauzy podawania oraz 4,0sekundy pracy podajnika

1203 to wykresy pracy kotła rysowane na ekranie, historia do 170godzin wstecz

1709 to menu badania, jak ktoś ma hobby i chce sprawdzić jak pracuje kocioł ze sterownikiem zblokowany na konkretnej mocy (nie jest pilnowana nastawa temp. C.O., kocioł jest blokowany na stałej produkcji określonej mocy)

1982 menu serwisowe z podglądem na różne czasy i załączanie urządzeń

2208 menu dla pracy z wyłączonym algorytmem PID, ustawiamy histerezę , załączenie pompy c.o.

A jak jest dla pumy? tak samo?

Teraz już nie wiem czy było poruszane to o co chcę zapytać :) Przewidujecie w Pumie harmonogram tygodniowy?

Tak, zarówno w Pumie jak też w Cobrze maja być tygodniowe strefy czasowe.

Kolega Włodek lekko przysnął z tym tematem a obecnie masa roboty.... Mają być robione po zakończeniu prac na modułem zaworu i jeszcze jednym nowym modułem...

Więcej i bardziej szczegółowo to już raczej Włodek_pid może poinformować :)

Nowa wersja Pumy wgrana - jak zwykle prosto i przyjemnie, no może poza wklepywaniem wszystkich ustawień na nowo.

Karoka65 - czy mógłbyś opisać jak miałeś/masz ustawione strefy dla CWU? Ile godzin dziennie grzejesz, do jakiej temp. Grzeję tereaz samo CWU i chciałbym zminimalizować zużycie groszku. U mnie mam nastawy 18-20 (50 st), oraz 4-6 (45st).

Jarecki79 - czy znasz może przelicznik (tak mniej/więcej) czasu pracy podajnika na zużycie w kg w Skam-P 17kW?

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez andrew01

Karoka65 - czy mógłbyś opisać jak miałeś/masz ustawione strefy dla CWU? Ile godzin dziennie grzejesz, do jakiej temp.

Jarecki79 - czy znasz może przelicznik (tak mniej/więcej) czasu pracy podajnika na zużycie w kg w Skam-P 17kW?

Pozdrawiam

Andrzej

Wyniki spalania podawałem na Bruli. W Cobrze nie korzystałem, czekam na tygodniówkę.

Ustawienia stref tygodniowych możesz zobaczyć wchodząc na eSterownik: https://esterownik.pl/remote/447

zakładka programatory

Nie dogrzewam do temp. zadanej wtedy, kiedy nie jest to potrzebne, tzn. w godzinach nocnych i kiedy wychodzimy do pracy i dzieciarnia do szkoły. Wtedy temp. jest obniżona żeby kocioł nie dogrzewał wody na podstawie histerezy.

Dzięki za informację, wczoraj czas pracy podajnika miałem na poziomie 17 minut. Patrzyłem na Twoje wykresy (pn, wt, śr) i troszkę nie rozumiem dlaczego między 8.30-9.30 i 15-16.30 temp cwu nie rośnie, dopiero później wzrasta gdy nastawa jest obniżona oraz pomiędzy 21.30-23 temp. się podnosi. Czy to jest związane może z tym, że wcześniej nie spadła do jakiejś określonej wartości przy której dopiero włącza się pompa cwu? Druga sprawa, zauważyłem że w okresach gdy nie używasz ciepłej wody, temp cwu spada bardzo bardzo wolno, czy to kwestia wielkości zasobnika czy po prostu jest tak dobrze docieplony?

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez andrew01

Dzięki za informację, wczoraj czas pracy podajnika miałem na poziomie 17 minut. Patrzyłem na Twoje wykresy (pn, wt, śr) i troszkę nie rozumiem dlaczego między 8.30-9.30 i 15-16.30 temp cwu nie rośnie, dopiero później wzrasta gdy nastawa jest obniżona oraz pomiędzy 21.30-23 temp. się podnosi. Czy to jest związane może z tym, że wcześniej nie spadła do jakiejś określonej wartości przy której dopiero włącza się pompa cwu? Druga sprawa, zauważyłem że w okresach gdy nie używasz ciepłej wody, temp cwu spada bardzo bardzo wolno, czy to kwestia wielkości zasobnika czy po prostu jest tak dobrze docieplony?

Pozdrawiam

Andrzej

Zapomniałem Ci napisać że teraz kocioł prowadzi sterownik Cobra, Bruli kreśli tylko wykresy.

Dlatego są takie nieścisłości

Dałem ci linka do Bruli żebyś zobaczył jak wygląda to na programatorze.

Jutro przełaczę już na Bruli bo miałem to zrobić już od 1 października ale jakoś czasu brak.

Mam bojler Kospel 140L z podwójnym płaszczem i chyba jego ocieplenie jest takie dobre.

Faktycznie bardzo wolno spada temperatura.

U mnie też dwupłaszczowy, z tym że firmy Lemet, jakoś dużo dobrego o nim nie mogę powiedzieć, zwłaszcza po tym jak się okazało gdy go troszkę rozbebeszyłem aby wcisnąć czujnik temp. pod piankę, że tej pianki od czoła bojlera to w zasadzie nie ma...... W porównaniu z wykresem Karoki to u mnie w tym samym czasie temp. spada dwa razy szybciej.

Pozdrawiam

Andrzej

rozbebeszyłem aby wcisnąć czujnik temp. pod piankę

I tu był Twój błąd. Grzałem tak bojer przez jeden sezon aż kiedyś dostałem olśnienia. Przecież przy tak podłączonym czujniku mierzysz temp czynnika grzewczego a nie samej temp wody w bojlerze.

Po przeanalizowaniu sprawy wywaliłem anodę (mam awaryjnie grzałkę elektryczną), w miejsce anody skleciłem i zamontowałem "pochwę" z rurki miedzianej. Wpakowałem w nią czujnik i zaizolowałem aby w zimę czujnik wlotem tej rurki nie łapał lewej temp.

Po tych zabiegach nastąpiły zmiany:

1. Pompka z CWU nie chodzi na okrągło (prawie) jak przed modyfikacją. Gdy pompka stawała siłą rzeczy temp w obiegu CWU musiała spadać, więc często w trybie letnim pompka chodziła.

2. Mam faktyczną temp wody taką jak ustawie na pumie, a nie taką jaka jest w obiegu CWU

3. Mniejsze spalanie. Obecnie przy włączonej strefie i 45oC max czas pracy podajnika na 24h to jest 10min

Sam bojler ma gdzieś w okolicach 140l

I tu był Twój błąd.

Nie do końca, nie zrobiłem tego bez uprzedniego zerknięcia na schemat wymiennika, widać na nim wyraźnie, że płaszcz jest na części "poziomej", po bokach nie ma już płaszcza i tam właśnie umieściłem czujnik.

http://www.lemet.pl/obrazki/2/1/schemat.jpg

Pozdrawiam

Andrzej

Pozdrawiam

Andrzej

To zależy od węgla, tj. jego granulacji.

Miałem kiedyś te dane, bo były potrzebne do softu Experta...

Zabij - nie mogę znaleźć i nie pamiętam. Ostatnio mierzyłem na innym palniku i przesyp 15minut dał rezultat 0,75kg, ale to nie był palnik Ekoenergia.

Jak teraz nie palisz, to:

załącz podajnik, jak zacznie opał spadać do popielnika włącz stoper/minutnik, po15minutach zatrzymaj, pomnóż x 4 i masz przesyp godzinowy palnika.

Takie dane potrzebne są do wstępnego doboru softu w Expercie z Elstera na obecnych softach

andrew01, a czy czujnik u Ciebie w ten sposób nie styka się z boilerem tylko samym końcem? Kombinowałem swego czasu w moim dwupłaszczowym Galmecie, ale wyniki nie były zadowalające. Aż się wkurzyłem i wkręciłem w miejsce otworu do cyrkulacji (u mnie jej nie ma) miedzianą rurkę tak jak u damianlisu. Teraz pomiary temperatury są w porządku. Jak podpytywałem o te sprawy w sklepie hydraulicznym to właśnie takie rozwiązanie mi polecali twierdząc, że w ten sposób hydraulicy obchodzą problem jeśli nie ma specjalnego otworu na czujnik.

andrew01, a czy czujnik u Ciebie w ten sposób nie styka się z boilerem tylko samym końcem?

Nie bardzo rozumiem... Zrobiłem tak, odkręciłem ten cały "pulpit sterujący" i czujnik wcisnąłem pod piankę w około 2/3 wysokości wymiennika i prawie już na jego zaokrągleniu . Wcześniej ustawiłem pokrętłem od grzałki jakąś wartość, odczytałem na Pumie temp. 45 stopni i do takiej temp. grzeję. Tzn rano do 45 a wieczorem podniosłem do 50. Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie jest to rozwiązanie idealne, ale skoro producent nie przewidział miejsca na czujnik to zrobłem tak jak umiałem :) Jak grzałem grzałką to pewnie wynik pomiaru był zaburzony tym, że czujnik jest w jej pobliżu, jak się grzeje kociołkiem to temp wzrasta w zasadzie od drugiej strony wymiennika. Ale w tym wszytskim, w mojej ocenie, nie chodzi o nie wiadomo jaką dokładność pomiaru tylko o to aby była ciepła woda :)

Czujnik jest mniej więcej w zaznaczonym miejscu, tylko po obwodzie trochę niżej.

http://images50.fotosik.pl/1147/1835b9e8e127942f.jpg

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez andrew01