Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Witam.

Mam kocioł SKAM-P Premium 17, sterownik PUMA i kilka pytań:

- czy czujnik temperatury wody powrotnej powinien być zamontowany na rurze powrotnej z CO, czy na rurze wody powrotnej bezpośrednio przed wlotem do kotła?

- czy pompę cyrkulacyjną podłącza się do PUMY do "WYJ DOD"?

- co to jest za moduł zewnętrzny obsługujący zawór trzy- czterodrogowy, który można podłączyć pod gniazdo cyfrowe TX RX w PUMIE?

Pozdrawiam, Darek

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czujnik jest mniej więcej w zaznaczonym miejscu, tylko po obwodzie trochę niżej.

OK, u mnie jest trochę inny bojler więc byłem ciekaw jak to rozwiązałeś. Ja u siebie wierciłem dziurę i tam wkładałem czujnik, ale było to prostopadle do zbiornika kiedy robiłem to od strony grzałki. W sumie nie udało mi się znaleźć miejsca dobrze przylegającego do zbiornika, stąd moje niezadowolenie. Jeśli temp. wskazywana jest w porządku to Tobie się to udało ;)

Witam.

- czy czujnik temperatury wody powrotnej powinien być zamontowany na rurze powrotnej z CO, czy na rurze wody powrotnej bezpośrednio przed wlotem do kotła?

- co to jest za moduł zewnętrzny obsługujący zawór trzy- czterodrogowy, który można podłączyć pod gniazdo cyfrowe TX RX w PUMIE?

Pozdrawiam, Darek

Czujnik powrotu powinien być bezpośrednio przed wlotem do kotła.

Pompę w Pumie nie wiem gdzie podłaczyć bo jej nie znam, Jarecki pewnie podpowie.

Zawór sterujący zaworem nazywa się Alligator, ma niebawem być w sprzedaży.

Coś mi się przyśniło że cena będzie chyba około 250.

Potrzeba do zaworu jeszcze głowicę z siłownikiem cena coś około 400 pln.

Fajna rzecz ale trochę kosztuje.

Witam.

Pozdrawiam, Darek

Pompę cyrkulacyjna podłącza się pod wyjście dodatkowe (WYJ DOD) jest tam taka ikonka z symbolem odpopielania dla wersji pelletowej.

Identyczna ikona jest na panelu czołowym sterownika, jak będzie się tam świecić dioda, będzie to oznaczało,że pompa cyrkulacyjna pracuje.

Moduł Alligator, jeszcze jest testowany. Mam nadzieję,że już niedługo będzie w ofercie

alligator.JPG

No faktycznie coś to za długo trwa przywrócenie tego wątku.

To może i ja dołożę swoje 2 grosze do rozruszania dyskusji.

Dodałem wydruki oraz export wykresu do bmp`ka oraz jpg`a.

Jako że nie mam swojego serwerka a na stroniach Elektro-Miz może upłynąć trochę czasu zanim pojawi się ten soft wystawiłem go więc tutaj http://uploaded.to/file/7zc57vz1

damianlisu - widzę że program się rozwija - to cieszy:) ale mam jedną uwagę, nie wiem co głównie ma na to wpływ, podejrzewam zaokrąglone i kolorowe tła labelek, ale troche w czapkę dostała szybkość odświeżania wyświetlania wykresu i temperatur. Porównuje z wersją 1.01 i jest różnica dość znaczna - jest szansa na optymalizację kodu :) lub wstawienie tego jako opcja gdzieś do ustawień?

druga sprawa, nie wiem czy to kwestia przygotowanych danych archiwum przez pumę/cobrę ale czasem zauważam, jakby wykres się przywiesił na danej wartości, to jakieś złe próbki czy jak? Poniżej widać to na temp. powrotu

http://images41.fotosik.pl/1108/5141b8044ef08831m.jpg

i trzecia sprawa, nie myślałeś może aby wartość cykli podajnika zerować na początku wykresu z danego dnia? wtedy chyba by to lepiej było widać na wykresie jak one sie rozkładały w ciągu dnia, pozostaje tylko problem gdy w ciągu dnia ten licznik się przekręca.

Edytowane przez andrew01

Witam wszystkich, posiadam 12-tkę Skam-P z Pumą od roku i zamierzam dołączyć się do wymiany doświadczeń. Własnie jestem po wizycie serwisu. Mogę z czystym sumieniem polecić kocioł, a przede wszystkim późniejsze wsparcie i bezcenne informacje z forum, które nieopacznie zniknęło, ale zima przed nami i będzie o czym pisać. Pozdrawiam.

andrew01, a więc odpowiadam jak leci:

podejrzewam zaokrąglone i kolorowe tła labelek, ale troche w czapkę dostała szybkość odświeżania wyświetlania wykresu i temperatur

Wiem o tym i faktycznie wersja 1.01 posiadała ten plus iż odświeżanie wykresu szło w błyskawicznym tempie. Problem, jeśli można tak to nazwać, zaczął się od 1.02 gdy zachciało mi się zaokrąglać i cieniować znaczniki/dymki które podają wyświetlane info z wykresu. Tutaj faktycznie ilość przetwarzanych danych jest taka że nie za bardzo mam pole manewru przy optymalizacji, chyba że wrócimy do kwadratowych znaczników i bez cieni :)

nie wiem czy to kwestia przygotowanych danych archiwum przez pumę/cobrę ale czasem zauważam, jakby wykres się przywiesił na danej wartości

Proszę podeślij mi na maila te archiwum, przyjrze się sprawie bliżej, może faktycznie coś przeoczyłem. Mój mail poszedł na PW.

wartość cykli podajnika zerować na początku wykresu z danego dnia

Dane które są wyświetlane są to "czyste" dane z archiwum, w żaden sposób ich nie modyfikuje (no może za wyjątkiem zapisu ale to inna bajka). Jeśli chciałbyś uzyskać na wykresie wartości cykli od 1 jest to możliwe do zrobienia. Boje się tylko że ktoś woli duże cyfry i ich całościowy podgląd.

andrew01, a więc odpowiadam jak leci:

Proszę podeślij mi na maila te archiwum, przyjrze się sprawie bliżej, może faktycznie coś przeoczyłem. Mój mail poszedł na PW.

Dane które są wyświetlane są to "czyste" dane z archiwum, w żaden sposób ich nie modyfikuje (no może za wyjątkiem zapisu ale to inna bajka). Jeśli chciałbyś uzyskać na wykresie wartości cykli od 1 jest to możliwe do zrobienia. Boje się tylko że ktoś woli duże cyfry i ich całościowy podgląd.

Archiwum wysłane, a odnośnie tych cykli to można dać to na opcję w ustawieniach, wtedy i wilk syty i owca cała :)

Wolałbym wstrzymać się do ... sam nie wiem kiedy. Może Pan Włodek zaimplementuje rzeczywisty czas pracy ślimaka w archiwum i wtedy cykle mogą zniknąć. W starym wątku poruszałem kwestię funkcji ADC i jej korekcji dawki oraz braku info o tym w archiwum. Sprawa wydaje mi się że jest "pilna".

Sezon mamy tuż tuż i jestem pełen nadziei że będzie zmiana w strukturze archiwum tak żeby można policzyć i być pewnym w 100% czasu pracy ślimaka. Będzie wtedy możliwość policzenia (po wprowadzeniu przesypu przez np przez 1 min) spalania w kg czy jakichś innych jednostkach.

Witam wszystkich, posiadam 12-tkę Skam-P z Pumą od roku i zamierzam dołączyć się do wymiany doświadczeń. Własnie jestem po wizycie serwisu. Mogę z czystym sumieniem polecić kocioł, a przede wszystkim późniejsze wsparcie i bezcenne informacje z forum, które nieopacznie zniknęło, ale zima przed nami i będzie o czym pisać. Pozdrawiam.

Witam serdecznie!

Zapraszam do częstszego zaglądania i wymiany opinii.

Jak palnik pracuje po doszczelnieniu?

Przesiedziałem 3/4 niedzieli nad optymalizacją kodu ale warto było. Nie chcę robić zbędnego zamieszania z wersjami dlatego:

1. Wersji tej tutaj nie zamieszczę, proszę szukać na http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html

2. Dzisiejsza wersja pojawi się na stronie Elektro-Miz jako 1.04, czyli taka sama jak z podanego przeze mnie linku w tym wątku (dlatego nie chce robić uploadu na jakiś zewnętrzny serwer)

3. Poprawka dotyczy optymalizacji wyświetlanych znaczników, pełen sukces. Teraz raczej ilość przetwarzanych danych nie powinna mieć wpływu na szybkość odświeżania znaczników.

Wersja ta oficjalnie powinna pojawić się w dniu jutrzejszym.

Przesiedziałem 3/4 niedzieli nad optymalizacją kodu ale warto było. Nie chcę robić zbędnego zamieszania z wersjami dlatego:

1. Wersji tej tutaj nie zamieszczę, proszę szukać na http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html

2. Dzisiejsza wersja pojawi się na stronie Elektro-Miz jako 1.04, czyli taka sama jak z podanego przeze mnie linku w tym wątku (dlatego nie chce robić uploadu na jakiś zewnętrzny serwer)

3. Poprawka dotyczy optymalizacji wyświetlanych znaczników, pełen sukces. Teraz raczej ilość przetwarzanych danych nie powinna mieć wpływu na szybkość odświeżania znaczników.

Wersja ta oficjalnie powinna pojawić się w dniu jutrzejszym.

Gratuluję, szkoda, że równie wysokiego tempa nie ma Elektro-Miz przy wprowadzaniu modułu zaworu mieszającego, modułu GSM czy tak oczekiwanego internetu.

Nie wspominam o moim ponad już 2-letnim marudzeniu o panel pokojowy.

Witam serdecznie!

Zapraszam do częstszego zaglądania i wymiany opinii.

Jak palnik pracuje po doszczelnieniu?

Wygląda na to, że węgiel jest do końca dopalany i jeszcze mam wrażenie, że przy tej samej nastawie temp. grzejniki są cieplejsze, ale może to być odczucie subiektywne :)

damianlisu - czy mógłbyś obok czasu pracy podajnika, zliczyć ile w tym jest czasu kiedy moc kotła jest równa mocy minimalnej? Ułatwiłoby to analizę gdy kocioł podgrzewa samo CWU. Byłoby wtedy ładnie widać ile czasu pracy podajnika idzie na faktyczne podgrzewanie wody, a ile czasu jest zużyte na tryb podtrzymania żaru.

Ano mógłbym z tym że jest to sezonowe.

Mam pytanie z innej beczki. Czy dacie sobie drodzy userzy radę z pisaniem skryptów ? Jeśli tak i będzie zainteresowanie mogę dorzucić do PumaCharts Pascal Scripts, czyli będzie można płodzić takie niuanse we własnym zakresie bez zmiany całego exe`ka. Całość jak wspomniałem oparta byłaby na pochodnej od Pascala.

Widziałbym to tak iż po zaznaczeniu dat(y) dane z których rysowane są wykresy byłyby dostępne pod skryptem, czyli pełna swoboda na wyliczanie różnych pierdół ;)

Chciałem się za to zabrać jakieś 2-3 miesiące temu ale pomyślałem sobie o braku zainteresowania a szanuje swój czas wolny i dałem sobie spokój.

jak dla mnie bomba :) tylko bym musiał sobie przypomnieć składnię pascala, bo się troszke już przykurzyła... a jak by kolega jeszcze jakiś przykładowy skrypcik zapodał to już w ogóle byłoby super. Jakoś zawsze z całej teorii to do mnie przykłady przemawiały najlepiej :) Edytowane przez andrew01