damianlisu 11.10.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 No to przysiąde nad tym aby dorzucić skryptowanie w najbliższym czasie. Przewidywany czas realizacji --> nieznany. Prawdopodobnie weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 No to przysiąde nad tym aby dorzucić skryptowanie w najbliższym czasie. Przewidywany czas realizacji --> nieznany. Prawdopodobnie weekend Damianlisu, działasz jak błyskawica!! a może byś tak pogadał z Włodkiem i posunął troszkę temat stref tygodniowych. Jak go pognieciemy z dwóch stron, to może coś pomoże i lekko pracę przyspieszy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.10.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Z miłą chęcią pomaczałbym swoje paluszki w tym kodzie. Jednak jak zawsze nie może być zbyt łatwo, nie da się tak z marszu usiąść nad czyimś kodem i dopisać coś co ma dobrze działać. Na to potrzeba trochę czasu aby przeanalizować kod a i same zadania musiałyby być rozbite na zadania pomiędzy ludzi tak aby się nie dublować z robotą. Co jest najgorsze w życiu nie pisałem pod te procesory, co stawiałoby przede mną zadanie "naumienia" się tego procka. Zanimbym to połapał przypuszczam że wiosna by nas zastała , tak więc musimy liczyć na Pana Włodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 12.10.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 zmora programisty - analizować cudzy kod, lub nawet własny po kilku latach komentarze dobra rzecz, ino trzeba o nich pamietać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 12.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czy mógłby ktoś napisać jak będzie funkcjonował moduł aligator? Pytam, ponieważ jeśli to będzie samo pilnowanie temperatury za zaworem mieszającym to chyba trochę za mało, przydałoby się możliwość nastawy temp. za zaworem w trybie pogodowym, oraz wejście termostatu pokojowego, który da znać do sterownika, że już sie w pomieszczeniu nagrzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czy mógłby ktoś napisać jak będzie funkcjonował moduł aligator? Pytam, ponieważ jeśli to będzie samo pilnowanie temperatury za zaworem mieszającym to chyba trochę za mało, przydałoby się możliwość nastawy temp. za zaworem w trybie pogodowym, oraz wejście termostatu pokojowego, który da znać do sterownika, że już sie w pomieszczeniu nagrzało. Widzisz, obecnie Włodek zrobił tak,że ustawiasz t. za zaworem do tego jest dodatkowa korekcja, jeżeli podłączysz termostat pokojowy. np. 45 za zaworem a korekcja np. -10st.C jak termostat zadziała. tyle, że nie wiedzieć czemu ostatnio w El-Miz mówili,że chcą z tego zrezygnować, bo jak ktos ma podłogówkę, to i tak stale tylko 35st.C puszcza i tego nie potrzebuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 13.10.2011 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 tyle, że nie wiedzieć czemu ostatnio w El-Miz mówili,że chcą z tego zrezygnować, bo jak ktos ma podłogówkę, to i tak stale tylko 35st.C puszcza i tego nie potrzebuje... Moim skromny zdaniem tak nie jest, nie mam pojęcia na jakiej podstawie twierdzą, że np. 30 stopni będzie dobre gdy na zewnątrz jest + 10 i - 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.10.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 fajny sposób sterowania jest w plumie z ecosterem. Sterowniki na podstawie różnicy miedzy zmierzona a zadaną pomnożoną przez ustawiany współczynnik przesuwa krzywą grzewczą w górę lub w dół. W efekcie im dalej temp odbiega od zadanej tym mocniej grzeje, a im bliżej zadanej tym słabiej. Ot taka sobie regulacja dynamiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 13.10.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Czy ten sposób sterowania dotyczy temp. wody w kotle czy temperatury za zaworem trójdrogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.10.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Czy ten sposób sterowania dotyczy temp. wody w kotle czy temperatury za zaworem trójdrogowym? za zaworem 4d, temp kotła jak okaże się nie wystarczająca do zapewnienia temp dla 4d też zostanie podniesiona. Jest taki parametr "podniesienie temp kotła od zaworu i cwu" Jest to wyznaczane na zasadzie temp za zaworem na co+parametr. Np 60 na CO, zadana kotła 55, podniesienie 5C, więc temp kotła sama ustawi się na 65C na kotle. Edytowane 13 Października 2011 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 13.10.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Moim skromny zdaniem tak nie jest, nie mam pojęcia na jakiej podstawie twierdzą, że np. 30 stopni będzie dobre gdy na zewnątrz jest + 10 i - 20 stopni. Chyba się nie zrozumieliśmy. Zacznę od początku: Z założenia,jeżeli za zaworem mamy podłogówkę, to jest to instalacja niskotemp., rzadko idą temp. powyżej 35st.C Pierwszy plan, jaki widziałem miał dodatkowe obniżenie przy współpracy z termostatem pokojowym np. o dodatkowe -5st.C Z tego, co się orientuję, to obecnie koncepcja została zmieniona na dana wartość nastawy za zaworem np. 35st.C a przy współpracy z termostatem, po osiągnięciu temp. pomieszczenia zawór zostaje całkowicie zamknięty. Możemy o tym podyskutować, Włodek poczyta i się zastanowi... Moja sugestia: - zostawić opcję obniżki za zaworem np. do -9st.C a obniżka dlasza to STOP, czyli całkowite zamknięcie zaworu.... Nie wiem, czy to mocno wywraca napisany już program, to kolejna kwestia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 13.10.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Moim zdaniem powinno być: - sterowanie pompą co za zaworem,- nastawa temp. w trybie pogodowym (nachylenie krzywych, przesunięcia, czas ustalania średniej temp. zewn. itp),- obniżenie nastawionej temp po zwarciu stuku termostatu w pokoju,- funkcja stop na tryb letni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Moim zdaniem powinno być: - sterowanie pompą co za zaworem, - nastawa temp. w trybie pogodowym (nachylenie krzywych, przesunięcia, czas ustalania średniej temp. zewn. itp), - obniżenie nastawionej temp po zwarciu stuku termostatu w pokoju, - funkcja stop na tryb letni. Celem końcowym pogodówki są komfortowe warunki bytowe w pomieszczeniu. Tak naprawdę to potrzebny czujnik w miejscu nasłonecznionym, zacienionym oraz wiatru... ma to sens na dużych obiektach np. grzanie bloków. Sam pojedynczy czujnik jest średnio szczęśliwy moim zdaniem. Przestawianie krzywych i tego typu kombinacje w moim przekonaniu kłócą się z prostotą obsługi. Bez tych 3czujników zmiany pogodowe są średnio szczęśliwe... Dam Ci przykład. Jest -5st.C, ale świeci słońce, przez okna wpadają promienie słoneczne, więc jest ciepło. Tymczasem reakcja pogodówki będzie: jest zimno, trzeba grzać. Inny przykład - jest słońce, temp. +3st.C, ale wieje silny wiatr - w domu chłodniej, ale czujnik zewn. widzi taką temp. i więcej grzac nie chce.... Termostat pokojowy jest na tyle dokładny, że zapewnia komfortowe warunki bytowe, co ważne - reaguje moim zdaniem bardziej precyzyjnie na pogodę... Mam mieć koniec-końców 23st.C w pokoju, więc tyle ma być i nie ważne czy wieje, czy jest ujemna czy dodatnia temp. Więc uważam, że należy optymalizować współpracę z termostatem pokojowym. Alligator steruje kolejną pompą za zaworem, jest możliwość podłączenia termostatu. Pytanie moje jest takie: Czy jedna wartość nastawy za zaworem i jak zadziała termostat zamykać? Czy dodać dodatkową korekcję za zaworem z opcją powiedzenia STOP - zamykaj zawór? Panie Włodku, co Pan myśli? Dużo zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 13.10.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 W zasadzie się zgadzam, właśnie dlatego aby decyzja nie była zbyt chwilowa pisałem o uśrednianiu temp. zewnętrznej z okresu np. ostatnich kilku godzin. Jeżeli damy stałą temp. za zaworem to będzie to tak samo jak praca dwustanowa w kotle, ilość ciepła będzie regulowana "pracą" w stosunku do "postoju". A ja myślę, że lepiej by było aby jak najdłużej podłogówka pracowała (tak jak w PID ) a jak już będzie wystarczająco ciepło to aby podłogówka dalej pracowała ale z obniżoną temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 W zasadzie się zgadzam, właśnie dlatego aby decyzja nie była zbyt chwilowa pisałem o uśrednianiu temp. zewnętrznej z okresu np. ostatnich kilku godzin. Jeżeli damy stałą temp. za zaworem to będzie to tak samo jak praca dwustanowa w kotle, ilość ciepła będzie regulowana "pracą" w stosunku do "postoju". A ja myślę, że lepiej by było aby jak najdłużej podłogówka pracowała (tak jak w PID ) a jak już będzie wystarczająco ciepło to aby podłogówka dalej pracowała ale z obniżoną temp. Sama praca tego modułu ma być na zasadzie pid, tj. on ma się otwierać i zamykać dla stabilizacji temp. ustawionej za zaworem. To ma robić płynnie. Niezależnie od tego co dzieje się na kotle i w instalacji za zaworem. Zmiana jest w momencie dołączenia termostatu i tutaj uważam,że dla jednych będzie korzystniej wprowadzić ograniczenie o iles stopni a na inne obiekty czy innych użytkowników lepiej wyjdzie zamykanie zaworu na czas utrzymania temp. w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.10.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Sama praca tego modułu ma być na zasadzie pid, tj. on ma się otwierać i zamykać dla stabilizacji temp. ustawionej za zaworem. To ma robić płynnie. Niezależnie od tego co dzieje się na kotle i w instalacji za zaworem. Zmiana jest w momencie dołączenia termostatu i tutaj uważam,że dla jednych będzie korzystniej wprowadzić ograniczenie o iles stopni a na inne obiekty czy innych użytkowników lepiej wyjdzie zamykanie zaworu na czas utrzymania temp. w pokoju. trochę nie wyobrażam sobie by 4d i siłownik ze sterownikiem nie realizowały funkcji ochrony powrotu. Bo z tego co wyżej piszecie, wykluczona była by możliwość całkowitego zamykania zaworu na jakiś dłuższy czas. Po wychłodzeniu całej instalacji praca zaworu będzie przez długi czas niestabilna, będzie tzw efekt kangura naprzemienne zamykanie i otwieranie 4d. To samo tyczy się wyłączania pompy za zaworem. Można ja wyłączyć na 5-10 min, ale nie na pół godziny czy dłużej. Powinna chodzić cały czas, a zawór po osiągnięciu zadanej przymykany o jakąś tam wartość. Co do pogodówki, moim zdaniem całkiem dobrze to działa i na jednym czujniku zew. Zawór według krzywych zapewnia odpowiednią ilość ciepła by wystarczyło nawet dla najzimniejszego pomieszczenia, a w cieplejszych nadmiar ciepła ograniczają zawory termostatyczne. Termostat pokojowy ma jedną zasadniczą wadę, że jest pokojowy, a pokoi zazwyczaj jest więcej niż jeden i nie koniecznie o takich samych stratach ciepła i wydajności grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 trochę nie wyobrażam sobie by 4d i siłownik ze sterownikiem nie realizowały funkcji ochrony powrotu. Bo z tego co wyżej piszecie, wykluczona była by możliwość całkowitego zamykania zaworu na jakiś dłuższy czas. Po wychłodzeniu całej instalacji praca zaworu będzie przez długi czas niestabilna, będzie tzw efekt kangura naprzemienne zamykanie i otwieranie 4d. To samo tyczy się wyłączania pompy za zaworem. Można ja wyłączyć na 5-10 min, ale nie na pół godziny czy dłużej. Powinna chodzić cały czas, a zawór po osiągnięciu zadanej przymykany o jakąś tam wartość. Co do pogodówki, moim zdaniem całkiem dobrze to działa i na jednym czujniku zew. Zawór według krzywych zapewnia odpowiednią ilość ciepła by wystarczyło nawet dla najzimniejszego pomieszczenia, a w cieplejszych nadmiar ciepła ograniczają zawory termostatyczne. Termostat pokojowy ma jedną zasadniczą wadę, że jest pokojowy, a pokoi zazwyczaj jest więcej niż jeden i nie koniecznie o takich samych stratach ciepła i wydajności grzejników. Co do jednego termostatu - przecież tak samo jest z czujnikiem pogodowym.... Działasz na podstawie jednego odczytu na cały obieg. Tu liczy się dobry punkt odniesienia... A prawda jest taka,że interesuje Cię w końcowym rozrachunku konkretna temp. w pokoju.... To tylko moja opinia, ja bym nie chciał dodawać do ustawiania krzywych grzewczych, korekt z tym związanych, to dla mnie żadna automatyzacja. Co do samej funkcji zaworu: wybór: a) ochrona powrotu b) grzejniki c) podłogówka Dalej przy współpracy z termostatem: - czy zamykać, jak t.powietrza osiągnięta? i tutaj stop pompy - czy dodać korekcję o ileś stopni i obniżyć temp. za zaworem przez jakieś domknięcie zaworu a pompa za zaworem sobie chodzi Ten wybór bym zostawił dla użytkownika, bo tutaj każdy ma swoje racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.10.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Co do jednego termostatu - przecież tak samo jest z czujnikiem pogodowym.... Działasz na podstawie jednego odczytu na cały obieg. Tu liczy się dobry punkt odniesienia... A prawda jest taka,że interesuje Cię w końcowym rozrachunku konkretna temp. w pokoju.... To tylko moja opinia, ja bym nie chciał dodawać do ustawiania krzywych grzewczych, korekt z tym związanych, to dla mnie żadna automatyzacja. . było by to dość rewolucyjne podejście do sterowania zaworem o ile dobrze rozumiem: nie ma krzywych, czujnik wew jest najważniejszy, zew ew do korekt, w zależności od różnicy na termostacie zadana/aktualna sterownik jak PID dobiera odpowiednią temp za zaworem, by możliwie szybko otrzymać zadaną? funkcje ochrona powrotu i grzejniki czy podłogówka to były by ustawienia albo/albo. Jak pilnuje temp na podłogówkę to już nie pilnuje temp powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 13.10.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Bo tak działa zawór 4 drożny ("Jak pilnuje temp na podłogówkę to już nie pilnuje temp powrotu?"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts