Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Vid piszesz: "co będzie wyznaczało temp za zaworem?

Bez urazy ale to mi przypomina na nowo wymyślanie koła. Są już gotowe działające sterowania np estyma, recalart, czy plum."

A co wyznacza temperaturę za zaworem w tych sterowaniach, które wymieniłeś?Czy nie nastawa , którą wykona użytkownik? Czy może w tych sterowaniach ktoś pisze, że można utrzymać i zadaną temperaturę do ma przykład podłogówki i utrzymać temperaturę powrotu?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez urazy ale to mi przypomina na nowo wymyślanie koła. Są już gotowe działające sterowania np estyma, recalart, czy plum."

A co wyznacza temperaturę za zaworem w tych sterowaniach, które wymieniłeś?Czy nie nastawa , którą wykona użytkownik? Czy może w tych sterowaniach ktoś pisze, że można utrzymać i zadaną temperaturę do ma przykład podłogówki i utrzymać temperaturę powrotu?

Temp za zaworem wyznacza wówczas czujnik pogodowy, może zmieniać tą nastawę.

sa na to różne pomysły. np. w titanic bez sterowania zaworem też masz korekcje pogodowe, ustawiasz w tabeli nastaw temp. na kotle dla danych wartości temp. powietrza na zewnątrz. w menuet z fostera opisujesz (z pamięci piszę) nastawy kotła dla +10st.C oraz -10st.C. w Elster kalibrujesz aktualna temp. w pomieszczeniu poprzez jej wprowadzenia dla obecnie zmieżonej temp. na zewnątrz, dalej bawimy się w krzywe i korekcje.... zależne jeszcze od tego czy sama pogodówka, czy we współpracy z modułem zaworu

Tutaj pomysł jest taki,że korekcja za zaworem zależy od styk zwarty-styk rozwarty w termostacie pokojowym.

Jak mówiłem zawsze są zwolennicy takiego i takiego rozwiązania....

Bez urazy, ale rozwiązań jest więcej.

Podobne znajdziesz np. w RT-12mieszacz....

Kwestia przyzwyczajenia i podejścia do tematu.

Powtórzę:

1. Normalnie ustawiasz na ekranie Cobry temp. za zaworem, ta temp. jest pilnowana przez płynną pracę zaworu.

2. Rozszerzasz funkcjonalność i dodajesz termostat pokojowy. Decydujesz o ile dalej obniżyć temp. za zaworem lub czy go zamknąć na czas utrzymania temp. powietrza, którą sobie dobrałeś na termostacie pokojowym.

to pytanie zasadnicze po co wogole zawór i siłownik za 500-600zł, skoro ster na kotle potrafi tak samo pilnować temp zadanej?

Ja tu widzę niezrozumienie tego po co 4d w ogóle jest i jakie daje możliwości. A wasze kombinacje chyba tylko poto by było w folderach reklamowych ze jest obsługa 4d, a tak na prawdę z ograniczoną do minimum funkjonalnością i najniższym kosztem.

Jak ja bym miał to testować, to już znasz moją opinię.Do ecomaxa tego nie da się nawet porównać.

to pytanie zasadnicze po co wogole zawór i siłownik za 500-600zł, skoro ster na kotle potrafi tak samo pilnować temp zadanej?

Ja tu widzę niezrozumienie tego po co 4d w ogóle jest i jakie daje możliwości. A wasze kombinacje chyba tylko poto by było w folderach reklamowych ze jest obsługa 4d, a tak na prawdę z ograniczoną do minimum funkjonalnością i najniższym kosztem.

Jak ja bym miał to testować, to już znasz moją opinię.Do ecomaxa tego nie da się nawet porównać.

Chyba nie słuchasz, albo nie chcesz zrozumieć.

O zaworze 3D i 4D tłumaczyłem wczesniej, tj. o jego sterowaniu....

Cobra- standard:

- nastawa temp. C.O.

- nastawa temp. CWU

Tu jedna nastawa na dom

Cobra + mieszacz:

- nastawa temp. C.O.

- nastawa temp. CWU

- obsługa mieszacza, kolejnej pompy w układzie grzejnikowym czy podłogowym...., do tego dodatkowa współpraca z termostatem pokojowym dająca dalszą możliwość korekcji. Zadaniem tego modułu jest wysterowanie kolejnego obiegu grzewczego. Dzisiaj często jest tak,że np. dół domu podłogówka a góra grzejniki

Tu steruje dwoma obiegami, w skrócie dwie nastawy na dom

nawet nie chce mi sie tłumaczyć. Zapraszam na nasze forum tam jest dużo tematów o zaworach 4d i temperaturze powrotu.

nawet nie chce mi sie tłumaczyć. Zapraszam na nasze forum tam jest dużo tematów o zaworach 4d i temperaturze powrotu.

tyle,że ta temp. powrotu sama w sobie to takie YETI.....

Samo montowanie zaworu w każdym przypadku dla ochrony powrotu to zwykła głupota.

Albo powiem wprost nabijanie klienta w butelkę. Nie potrzeba zaworu mieszajacego na powrót dla każdego montowanego kotła. Jego montaż jest przydatny do sterowania osobnym obiegiem grzewczym

Nie da się w jednym czasie sterować z zaworu 4D zarówno temp. powrotu jak innym obiegiem.

Zobacz, co pisałem tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187554-Kocio%C5%82-SKAM-P-Premium-sterownik-COBRA-PUMA&p=4945510&viewfull=1#post4945510

Dla mnie instalacja zaworu ma sens w sterowaniu osobnym obejściem, ew dla obniżenia temp. z kotła na instalację podczas gdy wodą nastawioną na kotle ładujemy bojler.

Załączam przykłady, są instalacje, gdzie zawór 4D ma oczywiście sens... to wszystko kwestia instalatora, danej instalacji i pomysłu na obsługę.

Możliwości jest tak dużo,że książkę można napisać

Podłączenie Skam-P zaw

Podłączenie Skam-P zaw

Nie wiedziałem, że to forum jest konkurencyjne. Gdybym wiedział nigdy bym czegoś takiego nie napisał. chcę jednak sprawdzić te wiadomości bo gdy ściągnąłem sobie dtr ecomax to we fragmencie zaworu mieszacza nie znalazłem fajerwerków. Ot trzy możliwości

a) ręczne ( na stałe) zadanie temperatury

b) korekta sygnałem z czujnika pogodowego tej temperatury

c) obniżenie termostatem pokojowym ( styk )

c1) korekta za pomocą panelu pokojowego

Jest też informacja o pilnowaniu temp powrotu gdy dołoży się dodatkowy czujnik temp powrotu ale jest ona tak lakoniczna, że stwierdza oczywistość " funkcja ochrony powrotu zabezpiecza kocioł przed pracą na zimnej wodzie powrotnej".

Nic nie jest napisane, że JEDNOCZEŚNIE utrzymuje temperaturę wyjściową za zaworem.

Dlatego pozostaje przy swoim zdaniu. Zawór 3D czy 4 D NIE JEST w stanie realizować w tej samej chwili DWÓCH priorytetów: zabezpieczenia powrotu i utrzymania temp wyjściowej za zaworem.

tyle,że ta temp. powrotu sama w sobie to takie YETI.....

Samo montowanie zaworu w każdym przypadku dla ochrony powrotu to zwykła głupota.

Albo powiem wprost nabijanie klienta w butelkę. Nie potrzeba zaworu mieszajacego na powrót dla każdego montowanego kotła. Jego montaż jest przydatny do sterowania osobnym obiegiem grzewczym

Nie da się w jednym czasie sterować z zaworu 4D zarówno temp. powrotu jak innym obiegiem.

Zobacz, co pisałem tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187554-Kocio%C5%82-SKAM-P-Premium-sterownik-COBRA-PUMA&p=4945510&viewfull=1#post4945510

pies trącał temp powrotu. Nie ma tej funkcji wasza strata. Ale sprawdzanie pogody by polecieć do kotlowni i ustawić temp na noc to już przesada. Obecnie temp za zaworem jeździ mi od 30 do 47 C resztę załatwiają głowice. Co mi proponujesz ustawić 47 na stałe i w weekend obudzić się przy 18C.

pies trącał temp powrotu. Nie ma tej funkcji wasza strata. Ale sprawdzanie pogody by polecieć do kotlowni i ustawić temp na noc to już przesada. Obecnie temp za zaworem jeździ mi od 30 do 47 C resztę załatwiają głowice. Co mi proponujesz ustawić 47 na stałe i w weekend obudzić się przy 18C.

Nie i bardzo żałuję,że tego nie rozumiesz.

Do regulacji masz strefy czasowe.... to raz, więc w samych strefach na Cobrze, jeżeli układu zaworu nie potrzebujesz możesz sobie zrobić korekcję na noc..., możesz to również poszerzyć bez obsługi zaworu o termostat pokojowy i na tym termostacie ustawiac strefy w układzie tygodniowym.

Podkreślam,że chodzi o komfort t.powietrza, więc to ustawiasz na termostacie... ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Jak masz rozbudowaną instalację i korzystasz z tego mieszacza, bo np. na parterze masz podłogówkę, to masz tam ustawione np. za zaworem normalnie pilnuj 35st.C, podłączasz do tego termostat pokojowy i tam sobie ustawiasz temp. powietrza na calutki tydzień na dzień i noc..... zwarcie-rozwarcie styku koryguje funkcjonowanie zaworu. Twoim celem jest utrzymanie zadanej t.powietrza w pomieszczeniu.

Nie wiedziałem, że to forum jest konkurencyjne. Gdybym wiedział nigdy bym czegoś takiego nie napisał. chcę jednak sprawdzić te wiadomości bo gdy ściągnąłem sobie dtr ecomax to we fragmencie zaworu mieszacza nie znalazłem fajerwerków. Ot trzy możliwości

a) ręczne ( na stałe) zadanie temperatury

b) korekta sygnałem z czujnika pogodowego tej temperatury

c) obniżenie termostatem pokojowym ( styk )

c1) korekta za pomocą panelu pokojowego

Jest też informacja o pilnowaniu temp powrotu gdy dołoży się dodatkowy czujnik temp powrotu ale jest ona tak lakoniczna, że stwierdza oczywistość " funkcja ochrony powrotu zabezpiecza kocioł przed pracą na zimnej wodzie powrotnej".

Nic nie jest napisane, że JEDNOCZEŚNIE utrzymuje temperaturę wyjściową za zaworem.

Dlatego pozostaje przy swoim zdaniu. Zawór 3D czy 4 D NIE JEST w stanie realizować w tej samej chwili DWÓCH priorytetów: zabezpieczenia powrotu i utrzymania temp wyjściowej za zaworem.

link po pracy. Teraz napisze krótko: 4d dzieli instalacje na 2 obiegi, każdy obieg powinien mieć podobne przepływy, po zmieszaniu 50 proc. temp wyjściowa z 4d powina być zbliżona do temp powrotnej do kotła. W praktyce jest niższa bo nie stosuje się pomp kotlowych a obiegi grawitacyjne. Bez grawitacji wogóle nie ma podmieszania powrotu. 4d od 3d właśnie tym się rózni że miesza także powrót.

Jarecki - poczytaj instrukcję do prostego sterownika pogodowego, ma on dokładnie wszystko to o czym pisałem. Mam go ale jeszcze nie zamontowałem, sądziłem że oferta aligatora może go zastąpić i bym podłączyć wszystko pod jeden sterownik, ale z tym co obecnie ma on w ofercie to raczej szybko tego co mam to nie wymienię:

http://www.pwkey.eu/oferta/instrukcje/UMS-4PS-PL_9505.pdf

Nie i bardzo żałuję,że tego nie rozumiesz.

Do regulacji masz strefy czasowe.... to raz, więc w samych strefach na Cobrze, jeżeli układu zaworu nie potrzebujesz możesz sobie zrobić korekcję na noc..., możesz to również poszerzyć bez obsługi zaworu o termostat pokojowy i na tym termostacie ustawiac strefy w układzie tygodniowym.

Podkreślam,że chodzi o komfort t.powietrza, więc to ustawiasz na termostacie... ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Jak masz rozbudowaną instalację i korzystasz z tego mieszacza, bo np. na parterze masz podłogówkę, to masz tam ustawione np. za zaworem normalnie pilnuj 35st.C, podłączasz do tego termostat pokojowy i tam sobie ustawiasz temp. powietrza na calutki tydzień na dzień i noc..... zwarcie-rozwarcie styku koryguje funkcjonowanie zaworu. Twoim celem jest utrzymanie zadanej t.powietrza w pomieszczeniu.

z powodu bezwładności tej masy betonu takie sterowanie powodowalo by dobę grzania bo jest za zimno a następnie dobę postoju bo jest za gorąco. Nie chcę już dalej tego tematu ciągnąc, natomiast doceniam coraz bardziej kocioł i sterownik który kupiłem.

link po pracy. Teraz napisze krótko: 4d dzieli instalacje na 2 obiegi, każdy obieg powinien mieć podobne przepływy, po zmieszaniu 50 proc. temp wyjściowa z 4d powina być zbliżona do temp powrotnej do kotła. W praktyce jest niższa bo nie stosuje się pomp kotlowych a obiegi grawitacyjne. Bez grawitacji wogóle nie ma podmieszania powrotu. 4d od 3d właśnie tym się rózni że miesza także powrót.

Vlad, zgadza się, ale w jednym czasie nie wysterujesz obu rzeczy na raz, to nie możliwe, bo właśnie w jednym czasie na zaworze 4D ruszasz oba układy, więc albo wysterujesz powrót albo co innego.

Przy 3D masz dokładniejszą regulację konkretnego obiegu, bo masz dwa wejścia i jedno wyjście.

Ja nie dyskutuje także o tym,że czujnikiem pogodowym można wspomagać sterowanie zaworu mieszającego, bo oczywiście można!

Mamy instalatora, który się upiera na zestawy z Expertem, z pogodówką i modułem zaworu. Sęk w tym,że wówczas ster robi się tak rozbudowany,że ogarnie go fascynat - taki jak Ty. Dla zwykłego Kowalskiego ogarnięcie tych wszystkich dodatkowych spraw to nie takie hop-siup.

Wiesz także, że bawię się w ster-kombajn, który to wszystko ma na pokładzie jednego urządzenia...

Staram Ci się pokazać,że do tego samego celu końcowego mogą prowadzić różne drogi.

Przyzwyczaiłeś się do jednego rozwiązania i nie widzisz,że można także inaczej.

Twoim celem końcowym jest zapewnienie komfortowej temp. powietrza w pomieszczeniu.

Można to realizować przy użyciu czujnika pogodowego

Można to realizować przy użyciu termostatu pokojowego.

Sterowanie, które ma być stosowane w Cobrze jest m.in. stosowane w RT-12 ale też w Eurosterach 1100M czy 11M

z powodu bezwładności tej masy betonu takie sterowanie powodowalo by dobę grzania bo jest za zimno a następnie dobę postoju bo jest za gorąco. Nie chcę już dalej tego tematu ciągnąc, natomiast doceniam coraz bardziej kocioł i sterownik który kupiłem.

Przesadzasz, chyba,że mówisz o budynku pasywnym.

Można też ustawić tak rozjechane temp. zasilania tego układu, ale tak samo można rozdupić krzywą grzewczą i temp. dla czujnika pogodowego.

Zadam Ci pytanie, proszę teraz, abyś Ty odpowiedział.

Jaki jest cel używania czujnika pogodowego, co ma być efektem końcowym?

Andrew znam to, Ty to obsłużysz, ale czy każdy?

Takich produktów jest więcej, Estyma też ma fajny moduł obsługi zaworu, podobnie jak Frisko.

Na wcześniejszym wątku był kolega o nicku makaroni, on ma 12kW i sporo domu w podłogówce, też jakiś moduł sterujący dodatkowo montował.