Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sterownik Cobra, istotne informacje, kody serwisowe:

3111 to kod serwisowy, w którym wprowadzamy wyjściowe czasy dla 100%mocy

np. dla kotła o mocy 17kW wgrywane jest obecnie 21-24sekund Pauzy podawania oraz 4,0sekundy pracy podajnika

1203 to wykresy pracy kotła rysowane na ekranie, historia do 170godzin wstecz

1709 to menu badania, jak ktoś ma hobby i chce sprawdzić jak pracuje kocioł ze sterownikiem zblokowany na konkretnej mocy (nie jest pilnowana nastawa temp. C.O., kocioł jest blokowany na stałej produkcji określonej mocy)

1982 menu serwisowe z podglądem na różne czasy i załączanie urządzeń

2208 menu dla pracy z wyłączonym algorytmem PID, ustawiamy histerezę , załączenie pompy c.o.

Witam jestem świeży na forum.Doświadczenie z opalaniem mam jakotakie

Posiadam piec Dragon-S z zasobnikiem oraz PUME

Dodam jeszcze jeden kod do PUMY

1234 - menu sondy lambda (niestety nie wiem jak gdzie i jaką podłączyć )

Może ktoś podpowie jaką sondę kupić i gdzie podłączyć

Szukam jescze możliwości wyłączenia dzwięku w PUMIE

Pozdrawiam Michał

A więc jak obiecałem tak jest PumaCharts 1.05 z obsługą skryptów. Zmian jest więcej, można powiedzieć że w ciągu dwóch dni przepisałem od nowa praktycznie cały moduł ładowania plików. Miało to na celu podniesienie wydajności. Teraz przy szukaniu zdublowanych próbek jest o niebo lepiej. Korzystając z okazji poważnych przeróbek poprawiłem również moduł zapisu arch. W bardzo ścisłych okolicznościach wylatywała jedna próbka przy zapisie, zostało to wyeliminowane.

Skrypty. W katalogu programu po instalce jest plik Demo.psr. Czyli jak nazwa mówi krótkie demo co i jak pisać.

Robię mały spam i piszę w dwóch wątkach na raz, po wywaleniu tego (starego) wątku wyleciały również subskrypcje.

Specjalnie zamieściłem tą wersję na zewnętrznym serwerze ze względu na ilość wprowadzonych zmian i nowinek. Używajcie rozważnie ponieważ wszystkiego nie miałem czasu przetestować, gdy będę miał pewność że nie ma żadnych błędów pojawi się ta wersja na stronie E-M (nie chcę ich zasypywać setką wersji).

A więc jak obiecałem tak jest PumaCharts 1.05 z obsługą skryptów. Zmian jest więcej, można powiedzieć że w ciągu dwóch dni przepisałem od nowa praktycznie cały moduł ładowania plików. Miało to na celu podniesienie wydajności. Teraz przy szukaniu zdublowanych próbek jest o niebo lepiej. Korzystając z okazji poważnych przeróbek poprawiłem również moduł zapisu arch. W bardzo ścisłych okolicznościach wylatywała jedna próbka przy zapisie, zostało to wyeliminowane.

Skrypty. W katalogu programu po instalce jest plik Demo.psr. Czyli jak nazwa mówi krótkie demo co i jak pisać.

Robię mały spam i piszę w dwóch wątkach na raz, po wywaleniu tego (starego) wątku wyleciały również subskrypcje.

Specjalnie zamieściłem tą wersję na zewnętrznym serwerze ze względu na ilość wprowadzonych zmian i nowinek. Używajcie rozważnie ponieważ wszystkiego nie miałem czasu przetestować, gdy będę miał pewność że nie ma żadnych błędów pojawi się ta wersja na stronie E-M (nie chcę ich zasypywać setką wersji).

damianlisu - dzięki wielkie !!!

Jeśli by kogoś interesowało, to poniżej jest skrypcik pokazujący ile kocioł pracował z mocą minimalną (czyli na podtrzymaniu) a ile faktycznie grzał. Przyjąłem minimalne uproszczenie, że moc sprawdzam w momencie zmiany cyklu podajnika, zamiast sprawdzania jak ta moc się rozkładała w czasie danego cyklu.

var Petla, i, Podaw:  Integer; Praca, Podtrz, Cykli: double;     begin   Podaw:=4; //czas podawania ekogroszku   Cykli:=0;   for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek   begin       if (Petla=0) then i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;       if (TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i) then        begin           Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);           if (TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla) then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i)           else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);       end;           i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;   end;   writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's');   writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's');   writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100));   writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100));end.

do zmiennej "Podaw" trzeba wprowadzić ustawiony na kotle czas podawania.

U mnie w wyniku skryptu wyszło np.:

Skrypt poprawnie skompilowanyCykli: 169 Długość cyklu: 4sŁączny czas pracy podajnika: 676sGrzanie: 308s, Procent: 45.56Podtrzymanie: 368s, Procent: 54.44

Czyli ponad połowa zużytego groszku idzie na samo podtrzymanie - w mojej ocenie to chyba trochę za dużo. Jak to zmienić? Mam moc minimalną na trzy procent, ale patrząc na moje poprzednie problemy z zawleczkami trochę się boję ją zmniejszać...

PS. Kurde blaszka - w którym wątku mamy pisać???? Co z tym połączeniem??? Uda się???

Witam jestem świeży na forum.Doświadczenie z opalaniem mam jakotakie

Posiadam piec Dragon-S z zasobnikiem oraz PUME

Dodam jeszcze jeden kod do PUMY

1234 - menu sondy lambda (niestety nie wiem jak gdzie i jaką podłączyć )

Może ktoś podpowie jaką sondę kupić i gdzie podłączyć

Szukam jescze możliwości wyłączenia dzwięku w PUMIE

Pozdrawiam Michał

Potwierdzam że to menu działa, tzn. jest :) Jarecki, Panie Włodku - można prosić o kilka słów opisu? Co by nam dało dołożenie sondy (jakiej?) ?

Karoka65 wiem, że za bardzo w tą teorię o zawleczkach nie wierzysz :), ale może Jarecki mnie poprze? U mnie w kociołku jest mała ekoenergia.

Jak Ci zerwie zawleczkę, to będziesz wiedział,że moc minimalną trzeba podnieść....

W małej ekoenergii jest ślimak w strefie spalania w postaci prostego pręta.... jak żar zejdzie niżej i go przegrzeje, to on pod wpływem ciepła się rozciągnie i zaprze o gniazdo w którym pracuje a to z kolei doprowadzi do zerwania zawleczki....

Te palniki tym się różnią od tzw klasycznych,że mają stosunkowo większe gardziele spalania, ale są też płytsze... także wszystko z głową :)

Jak Ci zerwie zawleczkę, to będziesz wiedział,że moc minimalną trzeba podnieść....

W małej ekoenergii jest ślimak w strefie spalania w postaci prostego pręta.... jak żar zejdzie niżej i go przegrzeje, to on pod wpływem ciepła się rozciągnie i zaprze o gniazdo w którym pracuje a to z kolei doprowadzi do zerwania zawleczki....

Te palniki tym się różnią od tzw klasycznych,że mają stosunkowo większe gardziele spalania, ale są też płytsze... także wszystko z głową :)

W poprzednim sezonie już to sprawdziłem :) powinno być gdzieś w tym poprzednim wątku...

Apropo samego ślimaka... Czy nic się nie da zrobić? Może to gniazdo powinno być głębsze?

andrew01 u mnie wynik Twojego skryptu wygląda tak:

Skrypt poprawnie skompilowanyCykli: 115 Długość cyklu: 11sŁączny czas pracy podajnika: 1265sGrzanie: 902s, Procent: 71.30Podtrzymanie: 363s, Procent: 28.70

Na marginesie, uważajcie przy otwieraniu wielu plików na raz. Wyłapałem jeszcze małą wpadkę z sortowaniem tablicy. Jest wysyp programu tak przy 100 000 próbek. Prace nad usunięciem problemu w toku.

Da się zrobić - żar nie może schodzić zbyt nisko :)

Do tego jest m.in. ta minimalna moc kotła....

Tam jest luz, który przewidział producent, obecnie jest to rygorystycznie pilnowane na produkcji, specjalnie dla tego ślimaka opracowali rodzaj sprawdzianu.

Ale ja bym bardzo chciał z tą mocą zejść najniżej jak się da :) na podtrzymanie idzie połowa groszku :(

A czy zmianie uległ ślimak czy reszta palnika? Pytam z nadzieją że może i u mnie można to poprawić :)

Ale ja bym bardzo chciał z tą mocą zejść najniżej jak się da :) na podtrzymanie idzie połowa groszku :(

A czy zmianie uległ ślimak czy reszta palnika? Pytam z nadzieją że może i u mnie można to poprawić :)

Wiem,że pilnują odległości tego "księżyca" w stosunku do ścianki podajnika, zrobiono tez sprawdzian jakości odlewu ślimaka przed procesem montażu.

Ponad połowa czasu w podtrzymaniu oznacza,że mógłbyś mieć jeszcze mniejszy kocioł w tej chwili jest dostępne 12kW...

Mówiąc powaznie, to wynika z zapotrzebowania budynku na ciepło, nie wiem, czy już pomieszczenia ogrzewasz, czy jedziesz na samo CWU.

Masz większość grzejników, czy podłogówka? Zrobi się chłodniej, to proporcje się odwrócą.

Spróbuj o jeden procent obniżyć moc minimalną, jak zerwie zawleczkę, to znaczy,że przesadziłeś....

andrew01 u mnie wynik Twojego skryptu wygląda tak:

Skrypt poprawnie skompilowany
Cykli: 115 Długość cyklu: 11s
Łączny czas pracy podajnika: 1265s
Grzanie: 902s, Procent: 71.30
Podtrzymanie: 363s, Procent: 28.70

Na marginesie, uważajcie przy otwieraniu wielu plików na raz. Wyłapałem jeszcze małą wpadkę z sortowaniem tablicy. Jest wysyp programu tak przy 100 000 próbek. Prace nad usunięciem problemu w toku.

No i to są wartości sensowniejsze.... ale aby to porównać to by trzeba było również porównać dwie sprawy:

- palinik - u mnie mała ekoenergia,

- strefy - u mnie grzanie do 45 od 4 do 7, oraz 50 od 18 do 21 - więc faktycznie dużo czasu kociołek sobie pauzuje...