Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

ma proste zadanie: przewidzieć straty ciepła przez dom które nastąpią za godzine dwie czy trzy. Dostosować należy jedynie położenie i nahylenie krzywej. Do tego czujnik wew który sam skoryguje nastawy zaworu i jesteś w raju.

A tym rajem jest co?

Komfortowa temp. w pomieszczeniu?

Więc inaczej można w następujący sposób:

dobierasz sobie komfortową temp. zasilania za zaworem (bez przesadyzmu)

dobierasz sobie wartość korekcji temp. za zaworem

na termostacie pokojowym ustawiasz komfortowe temp. powietrza

...i wiesz co? - też jesteś w raju!

Edytowane przez Jarecki79

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pieniądze :D

by to działało tak jak ty opisujesz musiałbyś za zaworem ustawiać temp wymaganą w najcięższych warunkach i sterować włącz wyłącz. Ja uważam ze regulacja jakościowa polega na płynnym dobieraniu temp do aktualnych strat.

Zróbcie jak uważacie, ale dla mnie to slepy zaułek i z czasem sami stwierdzicie że czujnik zew jest lepszy niż dwustanowy termostat.

Vlad ja tego nie robię.

To nie mój pomysł, ale zasada działania nie jest zła.

Sam udzielając rad na forum sugerujesz, aby tak ustawiać sterowniki, aby łagodnie dochodziły do temp., aby jak najdłużej pozostawały w trybie grzania.

Przecież tutaj zasada się nie zmienia. To samo dotyczy ustawienia temp. max. za zaworem, która da opcję np. dojścia i utrzymania +23st.C oraz wartość temp. obniżonej, jak ustawimy na noc np. 19st.C. Jak dobierzesz to dokładnie i starannie, to też praca będzie bardziej płynna.

Ja wcale nie neguje sterowania zaworu przez pogodówkę. Napisałem,że okresowo z Experta też korzystam, fakt,że lokalnie dla konkretnego odbiorcy, ale coś tam o tym wiem.

Co E-M będzie dalej z tym robiło, to ja nie wiem, być może ta dyskusja coś im także naświetli.

Niech to już jednak będzie dostępne.

taki mały OT - Jarecki wydaje mi się, że to Ty kiedyś dawałeś linka do rozdzielacza do tych wtyczek komputerowych które są przy Pumie, jeśli mi się nie pokiełbasiło to czy mógłbyś tego linka zapodać? szukam tego i szukam i znaleźć nie mogę, szybciej by było kurde samemu zrobić tą przejściówkę...

taki mały OT - Jarecki wydaje mi się, że to Ty kiedyś dawałeś linka do rozdzielacza do tych wtyczek komputerowych które są przy Pumie, jeśli mi się nie pokiełbasiło to czy mógłbyś tego linka zapodać? szukam tego i szukam i znaleźć nie mogę, szybciej by było kurde samemu zrobić tą przejściówkę...

dobra, już mam. Wiecie gdzie był? w skasowanym temacie o Pumie..... dobrze, że chociaż w googlu został jakiś ślad...

http://domer.pl/rozgaleznik-napiecia-na-2-dmuchawy-pompy.html

Chciałem podziękować za dyskusję, sam miałem o czym myśleć.

Argument E-M jest taki, aby minimalizować ilość nastaw, ma być prosto i skutecznie.

W zasadzie chodzi o to, co VLD napisał, czyli albo grzejemy albo wszystko za zaworem ma stanąć jak taki będzie sygnał z termostatu. (podkreślam w układzie za zaworem a nie koniecznie na sterowniku głównym kotła)

Istota jest taka:

- sterowanie zaworem ma być automatyczne, tutaj nie ma być podawanego czasu pracy zaworu, przerwy, jego dynamiki i takie tam bzdety, ma się ustawić sam.

- sygnałem dodatkowym dla jego pracy na chwilę obecną może być termostat pokojowy,

Dało mi jednak do myślenia to, co sugerował wcześniej Andrew

Moduł w pierwszej wersji miał dwa wyjścia pomiarowe, tj. czujnik kotła i czujnik za zaworem. Czujnika kotła nie trzeba dublować, tam temp. mierzy Cobra, nas interesuje wyjście za zaworem i sterowanie tym układem.

Został zatem jeden czujnik pomiarowy wolny.

Myślałem troszeczkę o sugestii Andrew. Płynne zmiany na chwilowy czy też analizowany wycinek nastaw temp. powietrza byłyby możliwe, gdyby odczyt temp. był ciągły a nie przerywany jak przy termostacie...

Tutaj reakcja mogłaby być zatem bardziej płynna i chyba można pokusić się o jakieś dodatkowe punkty czy krzywe. To juz chyba w innym menu....

W takim wypadku zwalniać dystrybucję można np. na godzinę przed planowanym obniżeniem....

To jednak chyba już temat na dużo później, ale możliwy do realizacji

Sterownik Cobra, istotne informacje, kody serwisowe:

3111 to kod serwisowy, w którym wprowadzamy wyjściowe czasy dla 100%mocy

np. dla kotła o mocy 17kW wgrywane jest obecnie 21-24sekund Pauzy podawania oraz 4,0sekundy pracy podajnika

1203 to wykresy pracy kotła rysowane na ekranie, historia do 170godzin wstecz

1709 to menu badania, jak ktoś ma hobby i chce sprawdzić jak pracuje kocioł ze sterownikiem zblokowany na konkretnej mocy (nie jest pilnowana nastawa temp. C.O., kocioł jest blokowany na stałej produkcji określonej mocy)

1982 menu serwisowe z podglądem na różne czasy i załączanie urządzeń

2208 menu dla pracy z wyłączonym algorytmem PID, ustawiamy histerezę , załączenie pompy c.o.

Witam jestem świeży na forum.Doświadczenie z opalaniem mam jakotakie

Posiadam piec Dragon-S z zasobnikiem oraz PUME

Dodam jeszcze jeden kod do PUMY

1234 - menu sondy lambda (niestety nie wiem jak gdzie i jaką podłączyć )

Może ktoś podpowie jaką sondę kupić i gdzie podłączyć

Szukam jescze możliwości wyłączenia dzwięku w PUMIE

Pozdrawiam Michał

A więc jak obiecałem tak jest PumaCharts 1.05 z obsługą skryptów. Zmian jest więcej, można powiedzieć że w ciągu dwóch dni przepisałem od nowa praktycznie cały moduł ładowania plików. Miało to na celu podniesienie wydajności. Teraz przy szukaniu zdublowanych próbek jest o niebo lepiej. Korzystając z okazji poważnych przeróbek poprawiłem również moduł zapisu arch. W bardzo ścisłych okolicznościach wylatywała jedna próbka przy zapisie, zostało to wyeliminowane.

Skrypty. W katalogu programu po instalce jest plik Demo.psr. Czyli jak nazwa mówi krótkie demo co i jak pisać.

Robię mały spam i piszę w dwóch wątkach na raz, po wywaleniu tego (starego) wątku wyleciały również subskrypcje.

Specjalnie zamieściłem tą wersję na zewnętrznym serwerze ze względu na ilość wprowadzonych zmian i nowinek. Używajcie rozważnie ponieważ wszystkiego nie miałem czasu przetestować, gdy będę miał pewność że nie ma żadnych błędów pojawi się ta wersja na stronie E-M (nie chcę ich zasypywać setką wersji).

A więc jak obiecałem tak jest PumaCharts 1.05 z obsługą skryptów. Zmian jest więcej, można powiedzieć że w ciągu dwóch dni przepisałem od nowa praktycznie cały moduł ładowania plików. Miało to na celu podniesienie wydajności. Teraz przy szukaniu zdublowanych próbek jest o niebo lepiej. Korzystając z okazji poważnych przeróbek poprawiłem również moduł zapisu arch. W bardzo ścisłych okolicznościach wylatywała jedna próbka przy zapisie, zostało to wyeliminowane.

Skrypty. W katalogu programu po instalce jest plik Demo.psr. Czyli jak nazwa mówi krótkie demo co i jak pisać.

Robię mały spam i piszę w dwóch wątkach na raz, po wywaleniu tego (starego) wątku wyleciały również subskrypcje.

Specjalnie zamieściłem tą wersję na zewnętrznym serwerze ze względu na ilość wprowadzonych zmian i nowinek. Używajcie rozważnie ponieważ wszystkiego nie miałem czasu przetestować, gdy będę miał pewność że nie ma żadnych błędów pojawi się ta wersja na stronie E-M (nie chcę ich zasypywać setką wersji).

damianlisu - dzięki wielkie !!!

Jeśli by kogoś interesowało, to poniżej jest skrypcik pokazujący ile kocioł pracował z mocą minimalną (czyli na podtrzymaniu) a ile faktycznie grzał. Przyjąłem minimalne uproszczenie, że moc sprawdzam w momencie zmiany cyklu podajnika, zamiast sprawdzania jak ta moc się rozkładała w czasie danego cyklu.

var Petla, i, Podaw:  Integer; Praca, Podtrz, Cykli: double;     begin   Podaw:=4; //czas podawania ekogroszku   Cykli:=0;   for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek   begin       if (Petla=0) then i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;       if (TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i) then        begin           Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);           if (TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla) then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i)           else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);       end;           i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;   end;   writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's');   writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's');   writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100));   writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100));end.

do zmiennej "Podaw" trzeba wprowadzić ustawiony na kotle czas podawania.

U mnie w wyniku skryptu wyszło np.:

Skrypt poprawnie skompilowanyCykli: 169 Długość cyklu: 4sŁączny czas pracy podajnika: 676sGrzanie: 308s, Procent: 45.56Podtrzymanie: 368s, Procent: 54.44

Czyli ponad połowa zużytego groszku idzie na samo podtrzymanie - w mojej ocenie to chyba trochę za dużo. Jak to zmienić? Mam moc minimalną na trzy procent, ale patrząc na moje poprzednie problemy z zawleczkami trochę się boję ją zmniejszać...

PS. Kurde blaszka - w którym wątku mamy pisać???? Co z tym połączeniem??? Uda się???

Witam jestem świeży na forum.Doświadczenie z opalaniem mam jakotakie

Posiadam piec Dragon-S z zasobnikiem oraz PUME

Dodam jeszcze jeden kod do PUMY

1234 - menu sondy lambda (niestety nie wiem jak gdzie i jaką podłączyć )

Może ktoś podpowie jaką sondę kupić i gdzie podłączyć

Szukam jescze możliwości wyłączenia dzwięku w PUMIE

Pozdrawiam Michał

Potwierdzam że to menu działa, tzn. jest :) Jarecki, Panie Włodku - można prosić o kilka słów opisu? Co by nam dało dołożenie sondy (jakiej?) ?