Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aaa to odwołuje się do jakiegoś elementu którego nie ma :(

Jesteś w stanie odtworzyć ten błąd krok po kroku ?

Próbowałem odtworzyć błąd ale bezskutecznie, na razie nie wiem w jakich warunkach się pojawia. Jak coś nowego zauważę to dam znać. Przy okazji szukania tego błędu zauważyłem jednak coś innego, jeśli np. zaznaczę dwa dni, i sterownik w jednym z nich był wyłączony to próbki są jedynie do momentu wyłączenia. Możesz to sprawdzić na tym archiwum, które do Ciebie podsyłałem, jak zaznaczę 1 i 3 października to próbki są jedynie z 1. Możliwe że to kwestia tego że jeden dzień wypadł z archiwum.

Próbowałem odtworzyć błąd ale bezskutecznie, na razie nie wiem w jakich warunkach się pojawia. Jak coś nowego zauważę to dam znać. Przy okazji szukania tego błędu zauważyłem jednak coś innego, jeśli np. zaznaczę dwa dni, i sterownik w jednym z nich był wyłączony to próbki są jedynie do momentu wyłączenia. Możesz to sprawdzić na tym archiwum, które do Ciebie podsyłałem, jak zaznaczę 1 i 3 października to próbki są jedynie z 1. Możliwe że to kwestia tego że jeden dzień wypadł z archiwum.

To jednak inaczej jest, jak zaznaczę kilka dni to w tabeli są tylko próbki z pierwszego dnia. Chyba o tym pisałeś, a to jak pisałem że zauważyłem próbki z kilku dni to musiało mi się coś pokićkać...

Czy wybór paliwa jest możliwy również w Pumie ?

W menu serwisowym, ale to tylko opcja przeskoku węgiel-biopaliwo.

Biopaliwo to dla kotła na pellet, uruchamia się wówczas wyjście zapalarki i powinien być czujnik spalin, więc nie wolno tego przestawiać.

Na chwile obecną w normalnym menu nie ma ikonki miał-ekogroszek.

W ten weekend zacząłem wreszcie palić w piecu. Po paru godzinach zauważyłem, że robią się spore spieki. Węgiel był trochę wilgotny (tzn czarny, a nie szary), polecanej przez Jareckiego firmy Retopal. Możecie napisać czy to jest wina opału, czy trzeba coś pogrzebać w ustawieniach. Aha, ustawienia mam fabryczne, kocioł 25kW, sterownik Puma.

W ten weekend zacząłem wreszcie palić w piecu. Po paru godzinach zauważyłem, że robią się spore spieki. Węgiel był trochę wilgotny (tzn czarny, a nie szary), polecanej przez Jareckiego firmy Retopal. Możecie napisać czy to jest wina opału, czy trzeba coś pogrzebać w ustawieniach. Aha, ustawienia mam fabryczne, kocioł 25kW, sterownik Puma.

Jak wilgotny, to stąd sa spieki.

Z retopalem jak jest suchy raczej kłopotów nigdy nie miałem. Kwestia jego rzeczywistego pochodzenia.

Są jednak wpisy na forum, mówiące o gorszej jakości retopalu. Ciężko to na bieżąco weryfikować.

Teraz wiem,że dobry jest Jaret Plus. Jak będzie za 2-3m-ce, czas pokaże.

Jak wilgotny, to stąd sa spieki.

Z retopalem jak jest suchy raczej kłopotów nigdy nie miałem. Kwestia jego rzeczywistego pochodzenia.

Są jednak wpisy na forum, mówiące o gorszej jakości retopalu. Ciężko to na bieżąco weryfikować.

Teraz wiem,że dobry jest Jaret Plus. Jak będzie za 2-3m-ce, czas pokaże.

Wilgoć w węglu nie zwiększa spiekalności.

Po prostu ten węgiel jest spiekający. Także na sucho.

jarecki poleca retopal??? przecież to szajs.... raczej do grzania cwu latem a- nie na sezon zimowy...

E tam zaraz szajs. Ja i tak na tym zarabiam bo go kupiłem o 2 stówy taniej niż mógłbym mieć Pieklorza. Potwierdzam, że się spieka, ale nie można mieć wszystkiego...