Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Obecnie mam 88% nadmuchu. Nie chcę za bardzo z ograniczeniem przesadzać, bo zaczynie dymić. To paliwo jest drobniejsze od zwykłego ekogroszku. Kiedy pytałem co to jest to mi powiedzieli, że retopal ;) Jak zwał tak zwał ale spalić dwie tony tego muszę. Kiedy tak"zaglądam" do palnika to mam wrażenie jakby się węgiel topił i potem zastygał w takie twarde skorupy. Przy krawędzie palnika robi się z czasem ścianka o wysokości 15-20 cm. Może rzeczywiście przedmuch mu pomorze bo zmniejszy temperaturę żaru...

A jak tam karoka65 z towarem, nadal problemu w kopalniach?

Spróbuj zmniejszyć nadmuch do 70 jak zacznie kopcić zawsze możesz ponieść.

W firmie dalej krucho ale działam od miesiąca już sam i jest na bieżąco.

Problemy są i będą jeszcze większe.

Jest drożej ale jest.

Edytowane przez karoka65

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka, dopiero co prosiłem, nie wszystko w jednym czasie!!

Najpierw załączenie przedmuchów i obserwacja 1-2dni

Później, jak to nic nie poprawi przejdziemy do rad z obniżaniem nadmuchu, ale nie wszystko na raz.

Jarecki, kocioł jest u mnie więc będzie jak napisałem wyżej. Nie powiem, że nie korci aby zaraz pozmieniać co nieco, ale rzeczywiście lepiej robić to stopniowo.

kubaiada, andrew01 nie mam dla Was dobrych wieści. Pomimo usilnych starań nie udało mi się powtórzyć błędu list of ....

Kubaiada, Twoje arch wygląda jak najbardziej OK, tym samym mój przypuszczalny winowajca poszedł w las. Proszę podaj tutaj bądź na maila więcej szczegółów jak odtworzyć ten błąd. Bez tego jesteśmy w koziej dupie. Standardowo mogę powiedzieć że na 2 kompach z XP na pokładzie wszystko hula aż monitor trzeszczy od wykresów :cool:

A oto poprawiona wersja która czyta wszystkie zaznaczone daty:

http://ul.to/uhrrxqlz

No jak to nie masz dobrych wieści? Nowa wersja, czytanie całego zaznaczonego obszaru, strzałka do szybkiego otwierania ostatnio otwieranych skryptów :) A błąd nie pojawia się często, w zasadzie w jednym momencie pojawił się gdy na dłuższą chwilę porzuciłem wykresy na rzecz robienia czegoś innego. Ale nadal brak jednoznaczego sposobu na jego wygenerowanie.

To fakt że wprowadziłem kilka fjuczerów :), mankamentem strzałeczki na dól jest to że wyczyszczona została historia archiwów. Zmuszony byłem do zmiany struktury pliku w którym trzymana była owa historia.

Gdyby w skryptach brakowało jakiejś funkcji/procedury pisać tutaj zanim podeślę tę wersję do E-M, postaram się ją zaimplementować. Zrobienie na zapas wszystkich procedur to jak strzelanie do wróbla z armaty.

W menu serwisowym, ale to tylko opcja przeskoku węgiel-biopaliwo.

Biopaliwo to dla kotła na pellet, uruchamia się wówczas wyjście zapalarki i powinien być czujnik spalin, więc nie wolno tego przestawiać.

No to jest jasne.

Na chwile obecną w normalnym menu nie ma ikonki miał-ekogroszek.

Czy tylko o brak ikonki chodzi? Musi zmienić się sterowanie procesem spalania miału. Stąd pytanie czy przewiduje się taką możliwość w Pumie?

Już mówię w czym problem. Jeśli odpalisz wykresy oraz okno do skryptów, przykryjesz to inną aplikacją a następnie wyciągniesz na wierzch wykonywane były pewne operacje dla nowo tworzonego okna a nie powinny :)

No i standardowo wersja, miejmy nadzieję że poprawiona http://ul.to/zdq1qaaw

No to jest jasne.

Czy tylko o brak ikonki chodzi? Musi zmienić się sterowanie procesem spalania miału. Stąd pytanie czy przewiduje się taką możliwość w Pumie?

Ta ikonka przepisuje inne parametry do menu 2207

Konkretnie zmienia modulacje mocy (zmiana krzywej powietrza) oraz blokuje lub odblokowuje funkcję przedmuchu.

Obawiam się,że jest za dużo pracy z innymi sprawami, aby to na szybko dodac do pumy.

Jak się zluzuje, to będziemy Włodka prosić o taką zmianę, jeżeli chcecie.

Do grudnia chciałbym jednak, aby inne pilne sprawy były zakończone lub chociaż w fazie zaawansowanych testów.

Już ściągam nowa wersję, nie wiem czy to będzie ten sam błąd, ale to chyba już sprawdzone, jak włączyłem program, potem wszedłem do okienka skryptów, jakiś skrypt otworzyłem i poszedłem coś przekąsić. Po powrocie, zamykam okienko skryptów i wywaliło błąd.

Potwierdzone, na tej najnowszej wersji też występuje. Nie masz tam czasem czegoś uzależnionego od czasu systemowego albo czegoś nie odświeżasz co jakiś interwał? Może wejście w okienko skryptów w jakiś sposób się z tym kłóci.

No właśnie że nie i tutaj jest szkopuł bo brakuje mi pomysłów. Jak wspomniałem u mnie na dwóch kompach jest OK.

Jeśli nadal występuje list of ... to jest b. ciekawe......

Andrew, jutro wieczorem podrzuce ci na maila wersję która będzie bardziej "gadatliwa". Powie konkretnie co i gdzie boli program w trakcie błędu, ja na podstawie tego będę miał punkt zaczepienia, bo teraz jak wspomniałem brakuje mi pomysłów, tym bardziej że u mnie problem jest nie do odtworzenia :(

Skrypt numer 2 - pokazuje rozkład mocy z jaką pracował kocioł:

var Petla, Max:  Integer; Moc: array[1..11] of double;    begin  for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek  begin     if (TablicaProbek[Petla].StartStop = 1) then     begin        Max:=Max + 1;        if      (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 95) then Moc[11]:=Moc[11]+1               else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 85) then Moc[10]:=Moc[10]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 75) then Moc[ 9]:=Moc[ 9]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 65) then Moc[ 8]:=Moc[ 8]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 55) then Moc[ 7]:=Moc[ 7]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 45) then Moc[ 6]:=Moc[ 6]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 35) then Moc[ 5]:=Moc[ 5]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 25) then Moc[ 4]:=Moc[ 4]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 15) then Moc[ 3]:=Moc[ 3]+1         else if (TablicaProbek[Petla].MocKotla >= 5)  then Moc[ 2]:=Moc[ 2]+1               else                                               Moc[ 1]:=Moc[ 1]+1;     end;   end;    writeln('Procent mocy - procent czasu działania');           for Petla:=1 to 11 do  begin     writeln(IntToStr((Petla-1)*10)+' - '+FormatFloat('0.00',Moc[Petla]/Max*100));  end; end.

wynik:

Procent mocy - procent czasu działania0 - 33.4910 - 25.6420 - 16.0830 - 15.4240 - 5.4950 - 1.2360 - 0.7670 - 0.4780 - 0.1990 - 0.38100 - 0.85

Zauważyłem, że w Pumie pomimo tego, że pompa CWU nie działa (strefa CWU włączona ale temp zadana CWU już osiągnięta) to i tak jest modulowana moc (obniżona do 40%) pompy CO. Czy to tak ma być? Czy w przypadku kiedy już pompa CWU nie działa, to czy nie powinna pompa CO zostać przełączona już na 100%?

Jak nastawa C.O. niższa od CWU i kocioł stoi na wyższej nastawie bojlera, to pompa powinna być nadal modulowana, przecież nie chcesz przegrzać pokoi :)

To by miało sens ;)

Ja u siebie zauważyłem natomiast inną ciekawą sytuację. CWU: 47 CO: 50 Na godzinę przed wyłączeniem obu pomp (koniec grzania) obniżam nastawę CO na 41, aby temperatura spokojnie opadła, bo przy wyłączeniu obu pomp podskakuje o parę stopni. Na kotle jednak temperatura 51 stopni i widzę, że kocioł jeszcze pracuje z mocą większą od podtrzymania. Pompa CWU nie chodzi bo woda w bojlerze ma zadane 47 stopni. Wygląda tak jakby kocioł pracował "na wszelki wypadek" grzania CWU.