Jarecki79 19.10.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) To by miało sens Ja u siebie zauważyłem natomiast inną ciekawą sytuację. CWU: 47 CO: 50 Na godzinę przed wyłączeniem obu pomp (koniec grzania) obniżam nastawę CO na 41, aby temperatura spokojnie opadła, bo przy wyłączeniu obu pomp podskakuje o parę stopni. Na kotle jednak temperatura 51 stopni i widzę, że kocioł jeszcze pracuje z mocą większą od podtrzymania. Pompa CWU nie chodzi bo woda w bojlerze ma zadane 47 stopni. Wygląda tak jakby kocioł pracował "na wszelki wypadek" grzania CWU. Zawsze pilnuje wyższej nastawy, jak zostawiasz zadane 47na CWU, to tego się będzie trzymał. (plus dobór nadwyżki grzania dla osiągnięcia zadanych 47st.C na bojler) Zatem przez tą godzinę, gdzie masz niżej C.O. wymoduluje niższą nastawę również pompą Edytowane 19 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 19.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Jak nastawa C.O. niższa od CWU i kocioł stoi na wyższej nastawie bojlera, to pompa powinna być nadal modulowana, przecież nie chcesz przegrzać pokoi Ale CO mam już też uruchomione, a nie samo CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 19.10.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Ale CO mam już też uruchomione, a nie samo CWU. CO mam na 55. CWU na 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 19.10.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Zawsze pilnuje wyższej nastawy, jak zostawiasz zadane 47na CWU, to tego się będzie trzymał. (plus dobór nadwyżki grzania dla osiągnięcia zadanych 47st.C na bojler) Zatem przez tą godzinę, gdzie masz niżej C.O. wymoduluje niższą nastawę również pompą OK, to by tłumaczyło zauważoną przeze mnie sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 19.10.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Zauważyłem, że w Pumie pomimo tego, że pompa CWU nie działa (strefa CWU włączona ale temp zadana CWU już osiągnięta) to i tak jest modulowana moc (obniżona do 40%) pompy CO. Czy to tak ma być? Czy w przypadku kiedy już pompa CWU nie działa, to czy nie powinna pompa CO zostać przełączona już na 100%? Czy puma moduluje także pompę CWU, czy tylko CO? andrew01 modulację pompy odczytujesz z kodu 1982? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 19.10.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Czy puma moduluje także pompę CWU, czy tylko CO? andrew01 modulację pompy odczytujesz z kodu 1982? Modulacjii CWU nie zauważyłem, chyba w 3111 albo 2207 już nie pamiętam dokładnie, ustawia się podgląd CO 0/1, no i jak mam na 1 to na dole na głównym ekranie na niebiesko pokazuje z jaką mocą chodzi pompa CO, u mnie gdy chodzi pompa CWU, CO spada do 40%, ale powinno z powrotem wskoczyć na 100% gdy pompa CWU już się wyłączy. Swoją drogą ciekawe czy ta modulacja (na moje oko impulsowa) wpływa na żywotność pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 19.10.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Modulacjii CWU nie zauważyłem, chyba w 3111 albo 2207 już nie pamiętam dokładnie, ustawia się podgląd CO 0/1, no i jak mam na 1 to na dole na głównym ekranie na niebiesko pokazuje z jaką mocą chodzi pompa CO, u mnie gdy chodzi pompa CWU, CO spada do 40%, ale powinno z powrotem wskoczyć na 100% gdy pompa CWU już się wyłączy. Swoją drogą ciekawe czy ta modulacja (na moje oko impulsowa) wpływa na żywotność pomp. OK, kojarzę ustawienie, tyle że u mnie non stop chodzi na wykresie Zerknę w domu czy coś takiego także obserwuję. U mnie w instalacji znajdują się na potrzeby CWU oraz CO dwie pompy typu "GRUNDFOS UPS 25 - 40". Maja one po trzy stopnie nastaw. Jak powinny być ustawione w przypadku modulacji CO na pumie. W sumie 1 stopień na CO wystarcza. Czy wielkość przepływu wody przez układ ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.10.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Czy puma moduluje także pompę CWU, czy tylko CO? andrew01 modulację pompy odczytujesz z kodu 1982? Tylko pompą C.O. w sytuacji korzystania z wyjścia CWU Szczególnie przy wyższej nastawie CWU jak C.O. Kiedyś Włodek chyba wspominał o II-biegu pompy, to pewnie strikte od danej pompy zależy.... To na podobnej zasadzie jak w układach solarnych, tam też moduluje się przepływem wody w odpowiedni sposób. (tak mam u siebie, pompa na solarze jest na II-m biegu) Więc skoro pompa w solarach działa, to nie widzę powodu, aby przy pumie czy cobrze miało być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 19.10.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Tylko pompą C.O. w sytuacji korzystania z wyjścia CWU Szczególnie przy wyższej nastawie CWU jak C.O. Kiedyś Włodek chyba wspominał o II-biegu pompy, to pewnie strikte od danej pompy zależy.... To na podobnej zasadzie jak w układach solarnych, tam też moduluje się przepływem wody w odpowiedni sposób. (tak mam u siebie, pompa na solarze jest na II-m biegu) Więc skoro pompa w solarach działa, to nie widzę powodu, aby przy pumie czy cobrze miało być inaczej. bardzo dobrze, niech sobie moduluje gdy działa pompa CWU, ale jak pompa CWU zostanie już wyłączona to modulacja pompy CO nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.10.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) bardzo dobrze, niech sobie moduluje gdy działa pompa CWU, ale jak pompa CWU zostanie już wyłączona to modulacja pompy CO nie jest potrzebna. Tu już pytanie do Włodka, czy jest potrzebna jeszcze przez jakiś czas, czy jednak nie. Jak masz 50 na CWU a 55na C.O. to i tak jeden pies, bo nadwyżka grzania CWU jest dobierana coś w granicy 5st.C..... Czy funkcjonowanie jest złe? Niedogrzewasz pomieszczeń? Czy masz komfortowe warunki w pokojach? ps. Andrew modulacja jest potrzebna, jak dogrzejesz CWU a nastawa na C.O. jest niższa, przecież nie chcesz puszczać więcej ciepła na dom.... Edytowane 19 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 19.10.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Nie jest to sprawa gardłowa, po prostu napisałem co zauważyłem Myślałem że coś jest z pompą nie tak, a się okazało że jest zmodulowana ino że akurat już niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Zobaczymy co Włodek powie. Nie jestem autorem softu, więc niczego więcej dodać nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 20.10.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Pan Włodek chyba nie ma czasu tu zaglądać - przygotowuje pewnie nowe stuff'y Z nowych obserwacji wynika, że pompa CWU przestaje pracować na trochę przed osiągnięciem przez CWU zadanej temp - pewnie aby doszła przez inercję. Natomiast modulacja pompy CO wyłącza się gdy temp. CWU osiągnie temp. zadaną. Ale na moje oko to modulację pompy CO można wyłączyć w momencie wyłączenia pompy CWU. Mam pytanko z innej beczki, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć sens trzymania włączonego PID'a skoro kociołek 80% w ciągu dnia pracuje poniżej 30%? Czy to nie jest przypadkiem marnotrawienie groszku, skoro najlepsze sprawności kocioł ma na dużo większych mocach, a na takich minimalnych to raczej nie można oczekiwać sensownej sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Włodek mi tylko zdążył w mailu napisać (wysłałem mu Twoje posty): 1. Jaka była temperatura na kotle? 2. Czy dzieje się to zawsze, czy tylko podczas dogrzewania CWU? Ale w sumie juz na to odpowiedziałeś Co do pracy ciągłej; na małej mocy tj. 30% model 17kW przy pracy na 4,7kW osiągał 73%sprawności, jak idzie niżej, to sprawność dalej spada. Generalnie u Ciebie ten kocioł mógłby być mniejszy, tj.12kW Jakąś receptę na to (obniżenie mocy max.) jest rozciąganie dawek np. na 25 czy 29sekund przy jednoczesnym zdjęciu powietrza max., to obniża moc max.. Tyle,że jak przesadzisz, to zawleczka.... inna sprawa, że palnik mimo,że mniejszy od brucera to swoją dziurę posiada i jakaś ilość węgla musi się w nim palić... Generalnie na cieplejszy okres- słabsze paliwo np. groszek brunatny.. Dla próby możesz też obecnie wyłączyć pid i pracować inaczej. Dobierz do tego odpowiedni nadmuch, sterownik będzie pracował jak zwykły. Uzyskasz odpowiedź, czy przy obecnych temp. jest to bardziej czy mniej korzystne dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.10.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 OK, na razie odblokowałem przedmuch bez zmiany innych parametrów. Zobaczymy za jakiś czy coś się zmieni. Nadal mam spore zlane ze sobą fragmenty, choć jest trochę lepiej.... W między czasie musiałem podnieść kopczyk +1, bo żar za bardzo wchodził w głąb palnika. Teraz dodatkowo obniżyłem nadmuch z 88% na 80%. Zastanawiam się jeszcze nad zmniejszeniem minimalnej mocy kotła z 3% na 2% bo teraz ten kopczyk jest bardzo duży w podtrzymaniu. Może nie jest to takie złe - za jakiś czas zerknę czy nie przewala mi paliwa razem z popiołem i jak jest spalany sam groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.10.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Mam pytanko z innej beczki, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć sens trzymania włączonego PID'a skoro kociołek 80% w ciągu dnia pracuje poniżej 30%? Czy to nie jest przypadkiem marnotrawienie groszku, skoro najlepsze sprawności kocioł ma na dużo większych mocach, a na takich minimalnych to raczej nie można oczekiwać sensownej sprawności? A czy nie jest tak, że te 80% w ciągu dnia to głównie podtrzymanie, skoro ogrzewasz dom przy użyciu stref? Jaki zatem ma być pożytek z wyłączenia PID? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 20.10.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 A czy nie jest tak, że te 80% w ciągu dnia to głównie podtrzymanie, skoro ogrzewasz dom przy użyciu stref? Jaki zatem ma być pożytek z wyłączenia PID? Strefy mam tylko dla CWU, CO chodzi na 55 stopni. Obecnie jest w miarę ciepło to i za dużego zapotrzebowania nie ma, ale jak przyjdzie zima to nie wiem czy 12kW by wystarczyło. Wyłączę PID'a i będzie wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.10.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Strefy mam tylko dla CWU, CO chodzi na 55 stopni. OK, u siebie mam włączone CO przez 9 godz., wiec zasugerowałem się, że także kombinowałeś coś ze strefami przy CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nadal mam spore zlane ze sobą fragmenty, choć jest trochę lepiej.... W między czasie musiałem podnieść kopczyk +1, bo żar za bardzo wchodził w głąb palnika. Teraz dodatkowo obniżyłem nadmuch z 88% na 80%. Zastanawiam się jeszcze nad zmniejszeniem minimalnej mocy kotła z 3% na 2% bo teraz ten kopczyk jest bardzo duży w podtrzymaniu. Może nie jest to takie złe - za jakiś czas zerknę czy nie przewala mi paliwa razem z popiołem i jak jest spalany sam groszek. Jak Ci kocioł długo stoi i w podtrzymaniu masz mocniej wypukłe palenisko, to możesz min. moc kotła obniżyć na 2% Zrobiłeś dwa trochę sprzeczne ruchy... tj. z jednej strony obniżyłeś max. dmuchawy, którą ma prawo dobrać sterownik a z drugiej do tego mniejszego dmuchania dodałeś paliwa.... Może wystarczyło tylko ograniczyć max. wydatek powietrza... Zobaczymy później efekty,a jak tam próba z aktywnymi przedmuchami, lepiej było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.10.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Jak Ci kocioł długo stoi i w podtrzymaniu masz mocniej wypukłe palenisko, to możesz min. moc kotła obniżyć na 2% Ewentualne zmiany pozostawię na weekend. Zrobiłeś dwa trochę sprzeczne ruchy... tj. z jednej strony obniżyłeś max. dmuchawy, którą ma prawo dobrać sterownik a z drugiej do tego mniejszego dmuchania dodałeś paliwa.... Może wystarczyło tylko ograniczyć max. wydatek powietrza... Zobaczymy później efekty,a jak tam próba z aktywnymi przedmuchami, lepiej było? Masz rację, ale nie zrobiłem tego jednocześnie. Przed aktywacją przedmuchów usunąłem "zlepiony" węgiel pozostawiając czysty groszek, aby lepiej obserwować. Po kilku godzinach zauważyłem, że żar bardzo mocno zszedł w dół a rozżarzony węgiel zlepia się w palniku i zwiększyłem kopczyk. Dopiero wczoraj (po 2 dniach) zdecydowałem się na obniżenie mocy nadmuchu bo przy zwiększonej dawce paliwa oraz włączonym przedmuchu nadal węgiel się topił, ale już mniej niż wcześniej. Mam nadzieję, że obniżenie mocy nadmuchu poprawi jeszcze sytuację. Obserwowałem trochę to co się działo na palniku i zauważyłem, że zjawisko pojawiało się już wewnątrz palnika, tak więc kopczyk może przysłużyć się do poprawy spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts