Jarecki79 20.10.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 W takim razie czekam na wieści, będzie "chwyt" na retopala W obecnym sezonie w Cobrach wyjściowo zostawiam te przedmuchy aktywne. Nie wiem, co tam się w danym regionie Polski do kotła trafi, więc ta funkcja trochę mi kłopotu z głowy zrzuca. To jest właśnie w tym sterowniku fajne,że można automat poprawić Napisz po weekendzie jak zostawiłeś max. dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 20.10.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 PID wyłączony - zobaczymy co z tego wyjdzie, kolejne pytanko, czy i jaka jest różnica przy zmniejszeniu nadmuchu: a) poprzez przysłonięcie wentylatora klapką,b) poprzez ograniczenie max obrotów na sterowniku. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 PID wyłączony - zobaczymy co z tego wyjdzie, kolejne pytanko, czy i jaka jest różnica przy zmniejszeniu nadmuchu: a) poprzez przysłonięcie wentylatora klapką, b) poprzez ograniczenie max obrotów na sterowniku. ? W sterowniku fizycznie ograniczasz "prąd" do dmuchawy, co przenosi się na obroty i ilość podawanego powietrza. W dmuchawie na przysłonie redukujesz otwór, przez który dmuchawa zasysa powietrze przy danej wartości "prądu" podawanej przez sterownik. Generalnie przy tej samej ilości "prądu" dmucha słabiej. Ta przysłonka przydaje się przy doregulowaniu, jak dany komin ma większy ciąg. Gdyby coś Ci na palniku samoczynnie wypalał i przeciągał sam ciąg kominowy, to można ją lekko przymykać. Nigdy nie wykorzystujemy pełnego zakresu obrotów dmuchaw. Nie znam takiego przypadku. Zawsze potrzebny jest tylko dany wycinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.10.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nigdy nie wykorzystujemy pełnego zakresu obrotów dmuchaw. Nie znam takiego przypadku. Jarecki, zapraszam do mnie a zobaczysz ten specyficzny przypadek. U mnie zmniejszenie obrotów powoduje przesypywanie grochu w popielnik. Zaznaczam że mam wyłączone przedmuchy aby nie spiekało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 20.10.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 W sterowniku fizycznie ograniczasz "prąd" do dmuchawy, co przenosi się na obroty i ilość podawanego powietrza. W dmuchawie na przysłonie redukujesz otwór, przez który dmuchawa zasysa powietrze przy danej wartości "prądu" podawanej przez sterownik. Generalnie przy tej samej ilości "prądu" dmucha słabiej. Ta przysłonka przydaje się przy doregulowaniu, jak dany komin ma większy ciąg. Gdyby coś Ci na palniku samoczynnie wypalał i przeciągał sam ciąg kominowy, to można ją lekko przymykać. Nigdy nie wykorzystujemy pełnego zakresu obrotów dmuchaw. Nie znam takiego przypadku. Zawsze potrzebny jest tylko dany wycinek. no ok, ale co jest lepsze i dlaczego. Chcąc zmniejszyć ilość podawanego powietrza, lepiej przysłonić czy zmniejszyć obroty? A może jedno i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Jarecki, zapraszam do mnie a zobaczysz ten specyficzny przypadek. U mnie zmniejszenie obrotów powoduje przesypywanie grochu w popielnik. Zaznaczam że mam wyłączone przedmuchy aby nie spiekało. Zaskoczyłeś mnie Teraz badamy kocioł z palnikiem rynnowym opalanym miałem węglowym na małej dmuchawie z silnikiem 40W i nie potrzebowaliśmy 100%wydajności tego wentyla a podkreślam,że badamy spalając miał węglowy. Badania ida na Cobrze, od poniedziałku już w laboratorium akredytowanym, do tej pory na stanowisku próbnym szło. Było zadane 92%nadmuchu. Masz ustawione 1-100% i sa momenty, gdzie dłużej musisz dmuchać na 100% przy całkowicie otwartej przysłonie dmuchawy? Jaką masz dmuchawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 no ok, ale co jest lepsze i dlaczego. Chcąc zmniejszyć ilość podawanego powietrza, lepiej przysłonić czy zmniejszyć obroty? A może jedno i drugie? Nie wiem, póki nie widzę i sam nie majstruje- to zwyczajnie nie wiem. Zależy od ciągu kominowego, to jedyna logiczna odpowiedź, która mi się na szybko nasuwa. Jak za mocny lub wietrzna pogoda, to lepiej przysłonką. Jak nie ma kłopotów z wysokim ciągiem kominowym, to wystarcza ograniczenie max. wydatku w sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.10.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Jaką masz dmuchawę? Jak mnie pamięć nie myli to WPA06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 WPa06 to teoretycznie odpowiednik WBS6a... Składana chyba na silniku EBM. Tę dmuchawę WPa06 masz 1-100% i przysłonkę całą otwartą? Totalnie zadziwiony jestem , chyba,że Ci gdzieś powietrze bokiem ucieka z retorty a nie tylko do strefy spalania Mniejszą wydajność ma WPa07. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.10.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 No to jeszcze Cię zadziwie. Palnik, wszystkie połączenia, doloty uszczelnione. Żadnych lewych dziur gdzie mogłoby uciekać powietrze Przysłonę mam całą otwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Całe życie się człowiek czegoś nowego dowiaduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) andrew01, zoptymalizowałem Twój skrypt var Petla, Max: Integer; Moc: array[0..10] of Double;begin for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do begin try if Boolean(TablicaProbek[Petla].StartStop) then begin Inc(Max); Moc[TablicaProbek[Petla].MocKotla div 10]:=Moc[TablicaProbek[Petla].MocKotla div 10]+1; end; except writeln(GetExceptionMessage); end; end; writeln('Procent mocy - procent czasu działania'); for Petla:=0 to 10 do writeln(IntToStr((Petla)*10)+' - '+FormatFloat('0.00',Moc[Petla]/Max*100));end. Dodałem funkcję GetExceptionMessage aby przy wystąpieniu wyjątku wiadomo było o co chodzi.W tym wypadku chodzi o przekroczenie zakresu. Link to aktualnej wersji http://ul.to/83ii3smf Edytowane 21 Października 2011 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Dzięki, ale coś jest skopane z tą wersją, po wejściu do skryptów nie można niczego otworzyć, screen poszedł na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Poprawka http://ul.to/chtm8jme Daj znać czy jest OK, jeśli tak podeśle tą wersję do E-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Nie wiem, póki nie widzę i sam nie majstruje- to zwyczajnie nie wiem. Zależy od ciągu kominowego, to jedyna logiczna odpowiedź, która mi się na szybko nasuwa. Jak za mocny lub wietrzna pogoda, to lepiej przysłonką. Jak nie ma kłopotów z wysokim ciągiem kominowym, to wystarcza ograniczenie max. wydatku w sterowniku Pid wyłączony ale na razie szału nie ma: http://images38.fotosik.pl/1154/aa77db26429b8ca8m.jpg Czy dobrze myślę, że kopczyk przy wejściu do "grzania" jest za niski i dlatego tyle czasu mija aż temp. zaczyna się podnosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Poprawka http://ul.to/chtm8jme Daj znać czy jest OK, jeśli tak podeśle tą wersję do E-M Na pewno dobrą wersję wrzuciłeś? Bo na moje oko jest tak jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Poszukaj pliku Settings.xml i zmień mu nazwę. Program utworzy nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Albo podeślij mi ten plik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Albo podeślij mi ten plik Teraz wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 21.10.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Pid wyłączony ale na razie szału nie ma: http://images38.fotosik.pl/1154/aa77db26429b8ca8m.jpg Czy dobrze myślę, że kopczyk przy wejściu do "grzania" jest za niski i dlatego tyle czasu mija aż temp. zaczyna się podnosić? To, że dmuchasz na maxa w palenisko nie oznacza, że w najszybszy sposób rozniecisz ogień, bo sam podmuch jest wychładzający. Wychodzi, że masz stosunek grzania do spoczynku mniej więcej 1:3. A jak było wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts