Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

andrew01, zoptymalizowałem Twój skrypt

var Petla, Max:  Integer; Moc: array[0..10] of Double;begin  for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do  begin      try        if Boolean(TablicaProbek[Petla].StartStop) then        begin            Inc(Max);            Moc[TablicaProbek[Petla].MocKotla div 10]:=Moc[TablicaProbek[Petla].MocKotla div 10]+1;        end;      except        writeln(GetExceptionMessage);      end;  end;    writeln('Procent mocy - procent czasu działania');           for Petla:=0 to 10 do writeln(IntToStr((Petla)*10)+' - '+FormatFloat('0.00',Moc[Petla]/Max*100));end.

Dodałem funkcję GetExceptionMessage aby przy wystąpieniu wyjątku wiadomo było o co chodzi.

W tym wypadku chodzi o przekroczenie zakresu.

Link to aktualnej wersji http://ul.to/83ii3smf

Edytowane przez damianlisu

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem, póki nie widzę i sam nie majstruje- to zwyczajnie nie wiem.

Zależy od ciągu kominowego, to jedyna logiczna odpowiedź, która mi się na szybko nasuwa.

Jak za mocny lub wietrzna pogoda, to lepiej przysłonką.

Jak nie ma kłopotów z wysokim ciągiem kominowym, to wystarcza ograniczenie max. wydatku w sterowniku

Pid wyłączony ale na razie szału nie ma:

http://images38.fotosik.pl/1154/aa77db26429b8ca8m.jpg

Czy dobrze myślę, że kopczyk przy wejściu do "grzania" jest za niski i dlatego tyle czasu mija aż temp. zaczyna się podnosić?

Pid wyłączony ale na razie szału nie ma:

http://images38.fotosik.pl/1154/aa77db26429b8ca8m.jpg

Czy dobrze myślę, że kopczyk przy wejściu do "grzania" jest za niski i dlatego tyle czasu mija aż temp. zaczyna się podnosić?

To, że dmuchasz na maxa w palenisko nie oznacza, że w najszybszy sposób rozniecisz ogień, bo sam podmuch jest wychładzający. Wychodzi, że masz stosunek grzania do spoczynku mniej więcej 1:3. A jak było wcześniej?

To, że dmuchasz na maxa w palenisko nie oznacza, że w najszybszy sposób rozniecisz ogień, bo sam podmuch jest wychładzający. Wychodzi, że masz stosunek grzania do spoczynku mniej więcej 1:3. A jak było wcześniej?

dmuchawa przysłonięta i zmniejszona do 78 procent. Na ręcznym całkiem ładnie idzie, ale potem po okresie "pauzy" palenisko jest mocno spłaszczone.

dmuchawa przysłonięta i zmniejszona do 78 procent. Na ręcznym całkiem ładnie idzie, ale potem po okresie "pauzy" palenisko jest mocno spłaszczone.

Przy wyłączonym pid nawet więcej powinieneś dmuchawę zdławić, bo nie jest już modulowana.

ok. 4sek podawanie i ok.18sek pauza dla pracy bez pid

Nie mam zapisków jak robiłem z powietrzem przy wyłączonej modulacji, nie pamiętam.

Chodziło mi o stosunek grzania do spoczynku, ale musiał być raczej większy...

Wcześniej, z włączonym PID'em było tak:

http://images35.fotosik.pl/977/ad227adb8d23826cm.jpg

a stosunek grzanie/postój jest dużo większy niż 1/3, po prostu zapotrzebowanie nie jest duże, ale chciałbym aby mniej groszku szło na rozbudzenie paleniska.

Przy wyłączonym pid nawet więcej powinieneś dmuchawę zdławić, bo nie jest już modulowana.

ok. 4sek podawanie i ok.18sek pauza dla pracy bez pid

Nie mam zapisków jak robiłem z powietrzem przy wyłączonej modulacji, nie pamiętam.

ok, tak zrobię, zjadę z dmuchawą na tyle aby za bardzo nie kopciło, ogólnie u mnie jest obecnie problem z uzyskaniem kopczyka. Po mału się mentalnie przełączam, że mniejsze podawanie to nie oznacza mniejszego zużycia groszku :)

ok, tak zrobię, zjadę z dmuchawą na tyle aby za bardzo nie kopciło, ogólnie u mnie jest obecnie problem z uzyskaniem kopczyka. Po mału się mentalnie przełączam, że mniejsze podawanie to nie oznacza mniejszego zużycia groszku :)

Zdziwisz się jak ogromny wpływ na wysokość kopczyka ma siła nadmuchu. Samą dmuchawą można sterować wielkością kopca. Wczoraj u siebie zszedłem z max dmuchawy 80% na 75% i dziś rano widzę, że zaczyna przewalać niedopalony węgiel.