damianlisu 21.10.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) andrew01, zoptymalizowałem Twój skrypt var Petla, Max: Integer; Moc: array[0..10] of Double;begin for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do begin try if Boolean(TablicaProbek[Petla].StartStop) then begin Inc(Max); Moc[TablicaProbek[Petla].MocKotla div 10]:=Moc[TablicaProbek[Petla].MocKotla div 10]+1; end; except writeln(GetExceptionMessage); end; end; writeln('Procent mocy - procent czasu działania'); for Petla:=0 to 10 do writeln(IntToStr((Petla)*10)+' - '+FormatFloat('0.00',Moc[Petla]/Max*100));end. Dodałem funkcję GetExceptionMessage aby przy wystąpieniu wyjątku wiadomo było o co chodzi.W tym wypadku chodzi o przekroczenie zakresu. Link to aktualnej wersji http://ul.to/83ii3smf Edytowane 21 Października 2011 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Dzięki, ale coś jest skopane z tą wersją, po wejściu do skryptów nie można niczego otworzyć, screen poszedł na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Poprawka http://ul.to/chtm8jme Daj znać czy jest OK, jeśli tak podeśle tą wersję do E-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Nie wiem, póki nie widzę i sam nie majstruje- to zwyczajnie nie wiem. Zależy od ciągu kominowego, to jedyna logiczna odpowiedź, która mi się na szybko nasuwa. Jak za mocny lub wietrzna pogoda, to lepiej przysłonką. Jak nie ma kłopotów z wysokim ciągiem kominowym, to wystarcza ograniczenie max. wydatku w sterowniku Pid wyłączony ale na razie szału nie ma: http://images38.fotosik.pl/1154/aa77db26429b8ca8m.jpg Czy dobrze myślę, że kopczyk przy wejściu do "grzania" jest za niski i dlatego tyle czasu mija aż temp. zaczyna się podnosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Poprawka http://ul.to/chtm8jme Daj znać czy jest OK, jeśli tak podeśle tą wersję do E-M Na pewno dobrą wersję wrzuciłeś? Bo na moje oko jest tak jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Poszukaj pliku Settings.xml i zmień mu nazwę. Program utworzy nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Albo podeślij mi ten plik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Albo podeślij mi ten plik Teraz wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 21.10.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Pid wyłączony ale na razie szału nie ma: http://images38.fotosik.pl/1154/aa77db26429b8ca8m.jpg Czy dobrze myślę, że kopczyk przy wejściu do "grzania" jest za niski i dlatego tyle czasu mija aż temp. zaczyna się podnosić? To, że dmuchasz na maxa w palenisko nie oznacza, że w najszybszy sposób rozniecisz ogień, bo sam podmuch jest wychładzający. Wychodzi, że masz stosunek grzania do spoczynku mniej więcej 1:3. A jak było wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Teraz wszystko jest OK oj, jednak nie jest OK, po zmianie nazwy było ok, ale przy kolejnym wejściu to znowu to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 oj, jednak nie jest OK, po zmianie nazwy było ok, ale przy kolejnym wejściu to znowu to samo. dokładnie rzecz ujmując to jest tak, że się wywala gdy pozmieniam domyślnie ustawione wykresy, dodałem moc, cykle, wyłączyłem powrót i po wejściu do skryptów już nie można otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 daj ten plik na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 To, że dmuchasz na maxa w palenisko nie oznacza, że w najszybszy sposób rozniecisz ogień, bo sam podmuch jest wychładzający. Wychodzi, że masz stosunek grzania do spoczynku mniej więcej 1:3. A jak było wcześniej? dmuchawa przysłonięta i zmniejszona do 78 procent. Na ręcznym całkiem ładnie idzie, ale potem po okresie "pauzy" palenisko jest mocno spłaszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 daj ten plik na maila poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 21.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 dmuchawa przysłonięta i zmniejszona do 78 procent. Na ręcznym całkiem ładnie idzie, ale potem po okresie "pauzy" palenisko jest mocno spłaszczone. Chodziło mi o stosunek grzania do spoczynku, ale musiał być raczej większy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.10.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 dmuchawa przysłonięta i zmniejszona do 78 procent. Na ręcznym całkiem ładnie idzie, ale potem po okresie "pauzy" palenisko jest mocno spłaszczone. Przy wyłączonym pid nawet więcej powinieneś dmuchawę zdławić, bo nie jest już modulowana. ok. 4sek podawanie i ok.18sek pauza dla pracy bez pid Nie mam zapisków jak robiłem z powietrzem przy wyłączonej modulacji, nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Chodziło mi o stosunek grzania do spoczynku, ale musiał być raczej większy... Wcześniej, z włączonym PID'em było tak: http://images35.fotosik.pl/977/ad227adb8d23826cm.jpg a stosunek grzanie/postój jest dużo większy niż 1/3, po prostu zapotrzebowanie nie jest duże, ale chciałbym aby mniej groszku szło na rozbudzenie paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 21.10.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Przy wyłączonym pid nawet więcej powinieneś dmuchawę zdławić, bo nie jest już modulowana. ok. 4sek podawanie i ok.18sek pauza dla pracy bez pid Nie mam zapisków jak robiłem z powietrzem przy wyłączonej modulacji, nie pamiętam. ok, tak zrobię, zjadę z dmuchawą na tyle aby za bardzo nie kopciło, ogólnie u mnie jest obecnie problem z uzyskaniem kopczyka. Po mału się mentalnie przełączam, że mniejsze podawanie to nie oznacza mniejszego zużycia groszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 21.10.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 A więc proszę, wszystko powinno biegać jak należy http://ul.to/clgttjl7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 21.10.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ok, tak zrobię, zjadę z dmuchawą na tyle aby za bardzo nie kopciło, ogólnie u mnie jest obecnie problem z uzyskaniem kopczyka. Po mału się mentalnie przełączam, że mniejsze podawanie to nie oznacza mniejszego zużycia groszku Zdziwisz się jak ogromny wpływ na wysokość kopczyka ma siła nadmuchu. Samą dmuchawą można sterować wielkością kopca. Wczoraj u siebie zszedłem z max dmuchawy 80% na 75% i dziś rano widzę, że zaczyna przewalać niedopalony węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts