Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Zdziwisz się jak ogromny wpływ na wysokość kopczyka ma siła nadmuchu. Samą dmuchawą można sterować wielkością kopca. Wczoraj u siebie zszedłem z max dmuchawy 80% na 75% i dziś rano widzę, że zaczyna przewalać niedopalony węgiel.

A to się by się zgadzało z tym, że zauważyłem że jest bardzo duża zmiana (tak na oko i słuch) w ilości dmuchanego powietrza pomiędzy 77-78% a 80%, przynajmniej na Pumie i dmuchawie która jest przy 17kW.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam właśnie taki zestaw ;)

Przecież pisałem, aby nie robić jednocześnie kopca +1 i zmniejszenia nadmuchu :)

Lekka korekcja nadmuchu powinna wystarczyć :)

Andrew1

Podjechałem na kocioł spróbować jak to było z wyłączonym pid.

Więc na Cobrze dla większej Ekoenergii dla kotła 25kW wystarcza 65%nadmuchu.

Musisz pamiętać, że jak wyłączysz PID, to Ty jesteś Panem :)

Jak pid jest aktywne, to nastawa powietrza max.80 czy tam 85% wcale nie musi oznaczać, że algorytm z taką siłą będzie dłużej chodził.

Tutaj mówisz tylko,że algorytm ma prawo dobrać siłę nadmuchu nie większą jak......

Jak pid wyłączysz, to tyle, ile zadasz będzie podawane :) Na szybko 65% wystarcza dla WBS6aAL z dużą Ekoenergią dla pracy klasycznej :)

Przecież pisałem, aby nie robić jednocześnie kopca +1 i zmniejszenia nadmuchu :)

Lekka korekcja nadmuchu powinna wystarczyć :)

Andrew1

Podjechałem na kocioł spróbować jak to było z wyłączonym pid.

Więc na Cobrze dla większej Ekoenergii dla kotła 25kW wystarcza 65%nadmuchu.

Musisz pamiętać, że jak wyłączysz PID, to Ty jesteś Panem :)

Jak pid jest aktywne, to nastawa powietrza max.80 czy tam 85% wcale nie musi oznaczać, że algorytm z taką siłą będzie dłużej chodził.

Tutaj mówisz tylko,że algorytm ma prawo dobrać siłę nadmuchu nie większą jak......

Jak pid wyłączysz, to tyle, ile zadasz będzie podawane :) Na szybko 65% wystarcza dla WBS6aAL z dużą Ekoenergią dla pracy klasycznej :)

No dobra w zasadzie jasne, ale nie mogę pojąć dlaczego nastawy dla PID'a (czyli dla 100% - podawanie dmuchawa) nie będą dobre bez pida, skoro będzie chodził tylko na 100% :)

No dobra w zasadzie jasne, ale nie mogę pojąć dlaczego nastawy dla PID'a (czyli dla 100% - podawanie dmuchawa) nie będą dobre bez pida, skoro będzie chodził tylko na 100% :)

Andrew, bo sterownik nic już za Ciebie nie kombinuje, nie zmienia dawek, nie zmienia powietrza. Jak masz aktywne PID, to wgrane nastawy dla 100%mocy stanowią tylko granicę, do której algorytm ma prawo działać. Nie oznacza to,że sterownik tak musi pracować.

Bez pid chodzi tak, jak mu ustawisz i z takimi nastawami dochodzi do t.zadanej a później staje.

Tylko pełen gaz i później postój.

Inna praca= inne nastawy

Powinno Ci wyjść ok. 4sek podawanie, 18-20sek pauza i ok.65%nadmuch.

Pauzę dobieraj, aby przy pracy bez pid ładnie Ci węgiel się wypalał na lekko wypukłym palenisku.

Andrew, bo sterownik nic już za Ciebie nie kombinuje, nie zmienia dawek, nie zmienia powietrza.

Chodzi tak, jak mu ustawisz i z takimi nastawami dochodzi do t.zadanej a później staje.

Tylko pełen gaz i później postój.

Inna praca= inne nastawy

Powinno Ci wyjść ok. 4sek podawanie, 18-20sek pauza i ok.65%nadmuch.

Pauzę dobieraj, aby przy pracy bez pid ładnie Ci węgiel się wypalał na lekko wypukłym palenisku.

Kurcze no, piszesz jak bym nie wiedział czym jest PID :)

Nie kumam dlaczego nastawy dla pida włączonego i 100% mocy nie będą dobre bez pida.

Załóżmy że jest super zimno i z PID'em włączonym kocioł idzie cały czas na 100%. Ma nastawy 4/20 i 80 dmuchawa. Z tego co piszesz, jak wyłącze PID'a i zapodam ręcznie 100% to te nastawy będą już do bani :)

Kurcze no, piszesz jak bym nie wiedział czym jest PID :)

Nie kumam dlaczego nastawy dla pida włączonego i 100% mocy nie będą dobre bez pida.

Załóżmy że jest super zimno i z PID'em włączonym kocioł idzie cały czas na 100%. Ma nastawy 4/20 i 80 dmuchawa. Z tego co piszesz, jak wyłącze PID'a i zapodam ręcznie 100% to te nastawy będą już do bani :)

Podawania niekoniecznie, ale powietrza będzie za dużo.

Jak masz aktywny algorytm, to on zmienia powietrze

Włącz sobie w 2207 podgląd mocy dmuchawy, to zobaczysz,że 100%mocy nie musi oznaczać 100%nadmuchu :)

Jak jest wyłączony, to nie zmienia niczego. Dmucha i podaje jak mu kazałeś.

Podawania niekoniecznie, ale powietrza będzie za dużo.

Jak masz aktywny algorytm, to on zmienia powietrze

Włącz sobie w 2207 podgląd mocy dmuchawy, to zobaczysz,że 100%mocy nie musi oznaczać 100%nadmuchu :)

Jak jest wyłączony, to nie zmienia niczego. Dmucha i podaje jak mu kazałeś.

No nie wiem czy się dzisiaj dogadamy ale kiedyś na pewno :)

Przecież PID przy 100% Mocy zapoda max ustawionego powietrza czyli np. 80% mocy dmuchawy.

Nie rozumiem dlaczego jak PID poda 100% mocy (czyli 80% dmuchawy) to będzie to czymś innym gdy bez PID zapodam dokładnie to samo.

Włącz w 2207 podgląd mocy dmuchawy....

Jak masz bez pid, to idzie albo pełna kita, albo stoi

Jak masz pid, to moduluje i tylko na krótką chwile może przyjąć wysokie wartości.

Generalnie z aktywnym algorytmem dmucha słabiej jak ma w ograniczeniu i podaje rzadziej jak dane wprowadzone dla 100%mocy.

Inne zasady pracy=inne nastawy

Spróbuj zwyczajnie dla wyłączonego pid 4/18 i nadmuch 65%, daj znać o efektach

Jasne, ale źle zinterpretowałem Twój wpis. Myślałem, że bardziej chodzi o to aby nie zmieniać jednocześnie kilku parametrów ;) - pięknie na tym przykładzie wychodzi dlaczego...

Przed wyjściem z domu zmieniłem spowrotem kopiec na 0 (tak więc podawanie wynosi 4 sek.) a dmuchawa na 75% możliwości. Będę obserwował dalej popiół. Ale już teraz mogę powiedzieć, że wygląda to dużo lepiej niż pierwotnie :)

Włącz w 2207 podgląd mocy dmuchawy....

Jak masz bez pid, to idzie albo pełna kita, albo stoi

Jak masz pid, to moduluje i tylko na krótką chwile może przyjąć wysokie wartości.

Generalnie z aktywnym algorytmem dmucha słabiej jak ma w ograniczeniu i podaje rzadziej jak dane wprowadzone dla 100%mocy.

Inne zasady pracy=inne nastawy

Spróbuj zwyczajnie dla wyłączonego pid 4/18 i nadmuch 65%, daj znać o efektach

Jarecki, chyba nie chcesz zrozumieć o co mi chodzi :p

Zrobię tak jak piszesz, nie rozumiejąc jednak dlaczego niby przy PID który pędzi akurat na 100% Mocy (czyli 80% max ustawionej dmuchawy) będzie inaczej kocioł pracował niż bez PID z madmuchem 80% :) (oczywiście przy takich samych dawkach podawania).

Jarecki, chyba nie chcesz zrozumieć o co mi chodzi :p

Zrobię tak jak piszesz, nie rozumiejąc jednak dlaczego niby przy PID który pędzi akurat na 100% Mocy (czyli 80% max ustawionej dmuchawy) będzie inaczej kocioł pracował niż bez PID z madmuchem 80% :) (oczywiście przy takich samych dawkach podawania).

No bo z PID podaje i dmucha w rożnych odstępach czasu wg algorytmu zależnego także od nastaw. Bez PID to działa zawsze tak samo - wg natury - ile jest powietrza i podawania tak się będzie paliło. Jak ustawisz źle to będziesz miał źle. Przy PID to sterownik będzie próbował dostosować się do nastawy, więc będzie inaczej.

No bo z PID podaje i dmucha w rożnych odstępach czasu wg algorytmu zależnego także od nastaw. Bez PID to działa zawsze tak samo - wg natury - ile jest powietrza i podawania tak się będzie paliło. Jak ustawisz źle to będziesz miał źle. Przy PID to sterownik będzie próbował dostosować się do nastawy, więc będzie inaczej.

ale ja cały czas mówię o przypadku kiedy kocioł z PID idzie długi czas na 100% mocy i tylko ten przypadek (pracy na 100%) nas tu interesuje.

ale ja cały czas mówię o przypadku kiedy kocioł z PID idzie długi czas na 100% mocy i tylko ten przypadek (pracy na 100%) nas tu interesuje.

A kiedy masz taki przypadek, że kocioł z PID idzie długi czas na 100% mocy? U mnie występuje to bardzo rzadko - np. jak ktoś wodę spuści z bojlera.

Jak masz wyłączony PID, to nie moduluje pracy pompy CWU. Będzie różnica?

Andrew, na 100% przy aktywnym pid to Ci pójdzie w długim okresie czasu jak nagrzebiesz w menu kodowym i ustawisz tak absurdalne rozciągnięcie dawek, że będzie musiał iśc na 100% albo jak kocioł będzie na styk lub za mały do ogrzewanego obiektu

Normalnie przy pid analizowane sa temp., tj. trendy zmiany temp., ile zostaje do t.zadanej itd. na tej podstawie algorytm obcina dawki i dobiera mniejszy nadmuch. Algorytm zatem wydłuża dawki wbite dla 100%mocy i obcina powietrze od tego dobranego dla 100%mocy.

Przy zwykłej pracy idzie na full i stoi, w nosie ma ile zostaje do t.zadanej, jakie są trendy zmian temp. itd. jak dojdzie do zadanej to stanie i poczeka aż temp. zleci o poziom histerezy i znowu pełna kita.

Pracuje inaczej. Wiec jak nie chcesz mocno spiekać opału, to obniż powietrze od tego, które miałeś przy aktywnym algorytmie.

Nie potrafię tego w żaden inny sposób przekazać, więc proszę, abyś zrobił jak mówię i daj znać o efektach.

Mam tu teorię taką, że przy PID nie możemy podać idealnych warunków pracy dla 100% bo sterownik i tak nie dobierze dobrze w zakresie mniejszych mocy (gdzie pracuje dużo częściej) więc musimy zapodać np. większe dmuchnięcie na 100% (co wtedy nie będzie nastawą idealną) ale za to w mniejszych mocach będzie OK.

Mam tu teorię taką, że przy PID nie możemy podać idealnych warunków pracy dla 100% bo sterownik i tak nie dobierze dobrze w zakresie mniejszych mocy (gdzie pracuje dużo częściej) więc musimy zapodać np. większe dmuchnięcie na 100% (co wtedy nie będzie nastawą idealną) ale za to w mniejszych mocach będzie OK.

Jak ustawisz w trybie bez PID warunki pracy z mniejszej mocy PID to też nie będzie dobrze działało, no chyba, ze trafisz taką moc co ma podobne ustawienia do tych co podaje Jarecki ;)

Andrew teoretycznie, to ja miałem być szczupłą blondynką ;)

Spróbuj, nie filoluj :)

Po co Ci nastawy na 17kW jak potrzebujesz/wystarczy Ci na 8 czy 9kW....?