Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ustawisz w trybie bez PID warunki pracy z mniejszej mocy PID to też nie będzie dobrze działało, no chyba, ze trafisz taką moc co ma podobne ustawienia do tych co podaje Jarecki ;)

Bez PID chce ustawić warunki jakie wcześniej miał PID zaprogramowane dla 100% mocy (podawanie i max dmuchawa) i właśnie się dziwię dlaczego miałyby być one złe.

Ale ok, dosyć pikseli wylanych na ten temat... :)

Jarecki, czytam tę dyskusję na temat nadmuchu i ...

Nasuwa mi się stwierdzenie że Andrew ma rację, przynajmniej tak mi się wydaje. Gdy z PID kocioł jedzie na 100% jest to równoznaczne temu jak bez PID z 100% mocą. Co za różnica czy jedziesz 100-uwą mercedesem czy fordem ? Żadna, bo to jedzie stówkę i to :p

Na marginesie można sobie odpalić menu 1708 - badanie kotła, zablokować kocioł na danej mocy i pooglądać jak wygląda praca dmuchawy a raczej jej modulacja w czasie 5-10 minut.

Andrew powtarzam, po co Ci parametry na 15 czy 17kW, jak Tobie z naddatkiem wystarczy 8 czy 9kW, nie spieczesz wówczas paliwa i nie przeregulujesz mocno nastawy.

Może tak będzie prościej, bo inaczej to już nie umiem.... :(

Dlatego sugestia ok.4/18 może 4/21 i nadmuch 65%

No teraz to pojechałeś... :) Jakim cudem PID ma mi dać 15-17kW przy 4/20 a bez pid 4/18 daje 8-9 kW :)

Damian, ale KIEDY I JAK DŁUGO JEDZIE NA 100%?

Całe sedno jest w tym, że przy nastawach ręcznych nie chcemy lecieć na 15 czy 17kW przy takich warunkach zewn., bo po co?

Aby spiec paliwo i przegonić o 10st.C nastawę?

Trzeba dobrac parametry dla uzyskania mniejszej mocy, ok może być z zapasem, ale nie potrzebne teraz 17kW!!

Stąd sugestia 4/18 czy 4/21 i nadmuch 65%

PID robi to samodzilenie, więc o to mi chodzi.... :(

Rada z menu badań kotła jest dobra (kod 1709), można zostawić nastawy dla 100%mocy i aktywne pid i obniżać moc....

Tyle,że wówczas nie pilnujemy temp., ster chodzi na zblokowanej mocy, będzie jednak widac ile powietrza i paliwa wystarcza, aby osiągnąć/utrzymac daną nastawę kotła w danych warunkach.

Jarecki, czytam tę dyskusję na temat nadmuchu i ...

Nasuwa mi się stwierdzenie że Andrew ma rację, przynajmniej tak mi się wydaje. Gdy z PID kocioł jedzie na 100% jest to równoznaczne temu jak bez PID z 100% mocą. Co za różnica czy jedziesz 100-uwą mercedesem czy fordem ? Żadna, bo to jedzie stówkę i to :p

Na marginesie można sobie odpalić menu 1708 - badanie kotła, zablokować kocioł na danej mocy i pooglądać jak wygląda praca dmuchawy a raczej jej modulacja w czasie 5-10 minut.

Już zaczynałem myśleć, że mi ktoś czegoś do kawy dosypał i zaczynam bredzić...

A co trzeba ustawić aby móc tam grzebać? Do menu wchodzę, ale nie mogę przestawić procentów jakie tam są, wciskam plus i minus a tam cały czas wraca do 3% ?

No teraz to pojechałeś... :) Jakim cudem PID ma mi dać 15-17kW przy 4/20 a bez pid 4/18 daje 8-9 kW :)

Czy dokładnie tyle, to nie wiem, z mniejszym powietrzem = mniejsza moc

Sam dobierasz ile paliwa i ile powietrza, musisz to dobrać tak, aby temp. osiągnąć, dopalić opał i go nie spiekać.

Dasz za dużo powietrza, to będziesz miał spieki i pewnie sporo przeregulujesz.

Nie możesz zwyczajnie spróbować 4/21 i 65% powietrza??

Jak pid jest aktywne 4/18 czy 4/21 i nadmuch 85% to od tego algorytm rozciąga i dobiera, czy chodzi na 4,5kW czy na 7kW czy na 9kW, tyle ile potrzeba, tyle daje...

Wejdź sobie w 1709, zblokuj go na danej mocy, to będziesz mógł dokładnie zmierzyć co rzeźbi z przerwą i siłą nadmuchu. Jak tu wchodzisz, to pid musi być aktywne.

Czy dokładnie tyle, to nie wiem, z mniejszym powietrzem = mniejsza moc

Sam dobierasz ile paliwa i ile powietrza, musisz to dobrać tak, aby temp. osiągnąć, dopalić opał i go nie spiekać.

Dasz za dużo powietrza, to będziesz miał spieki i pewnie sporo przeregulujesz.

Nie możesz zwyczajnie spróbować 4/21 i 65% powietrza??

Jak pid jest aktywne 4/18 czy 4/21 i nadmuch 85% to od tego algorytm rozciąga i dobiera, czy chodzi na 4,5kW czy na 7kW czy na 9kW, tyle ile potrzeba, tyle daje...

Wejdź sobie w 1709, zblokuj go na danej mocy, to będziesz mógł dokładnie zmierzyć co rzeźbi z przerwą i siłą nadmuchu. Jak tu wchodzisz, to pid musi być aktywne.

oczywiście że spróbuję, ale teraz nie mogę bo jestem poza domem. A inaczej, moje kombinacje z wyłączeniem pida wzięły się stąd że kocioł chodził cały czas poniżej 25%, co zrobić aby zmusić go aby z PID'em wchodził na wyższe zakresy?

oczywiście że spróbuję, ale teraz nie mogę bo jestem poza domem. A inaczej, moje kombinacje z wyłączeniem pida wzięły się stąd że kocioł chodził cały czas poniżej 25%, co zrobić aby zmusić go aby z PID'em wchodził na wyższe zakresy?

Odkręć termostaty i otwórz okna w domu

:p

Nic nie zrobisz, bo tak masz zaizolowany dom i więcej ciepła nie potrzebujesz w tych warunkach pogodowych.

Możesz spróbować pracy dwustawnej bez pid i wtedy z małą nadwyżką osiągniesz zadaną i sterownik się odstawi.

Albo dobierz to doświadczalnie zaczynając od mojej sugestii 4/18 do ok.4/21 i nadmuch 65%

Albo przy aktywnym pid wejdź w menu 1709 i zblokuj go na danej mocy, będzie mniej-więcej widział ile jest powietrza na danej mocy dobierane.

Przerw chyba nie zobaczysz, stoperem byś musiał sprawdzić. Nie pamiętam dokładnie, ale za kilka minut sprawdzę.

W Cobrze w menu badania 1709 widzę tylko zblokowaną moc

Dawki idzie obliczyć, tj pauzę....

Wiesz co masz dla 100%mocy, np. 21sekund

Jak zblokujesz sterownik na mocy np. 29%, to wzór jest następujący:

21:29% = 72,41 sekundy pauzy

W cobrze nie widzę jednak siły nadmuchu w menu badania, więc z powietrzem kicha, będzie trzeba doświadczalnie...

Albo włącz menu 2207 załącz podgląd dmuchawy, na głównym ekranie będziesz widział aktualnie dobieraną moc kotła oraz siłę nadmuchu.

Pauzę podawania wyliczysz w/g wzoru podanego wyżej z widocznej mocy kotła a siłę nadmuchu sobie spiszesz.

Nie wiem, czy to na 100% będzie ok, bo przy aktywnym pid korekcje są wykonywane kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy na dobę jeżeli chodzi o dawki i nadmuch a bez pid idzie zblokowane na jednych nastawach.

Chyba koniec końców i tak doświadczalnie coś będziesz musiał dopracować.

Kopczyk ma być wypukły a powietrza jednostajnie podawanego tyle, aby mocno nie spiekało.

Edytowane przez Jarecki79

A i swego czasu było 1981 do regulacji nadmuchu po jakichś indeksach. Nie udało mi się do końca rozgryźć o co ka man w tym menu a p. Włodek widzę że zdjął ten kodzik.

O tym proszę nawet nie wspominaj.

To już strikte serwisowa sprawa do badań kotła na stanowisku badawczym

W Cobrze jest, kod jest inny. Można wykonać korekcję krzywej nadmuchu w 24punktach, totalnie nie ważne jak nie macie analizatora spalin

Z nadmuchem natomiast sprawa wygląda inaczej przy aktywnym pid.

W menu 2207 mamy modulację mocy, rozpisze przykłady dla 30% oraz 60%modulacji:

Jak mamy 100% obroty dmuchawy a wyliczona moc kotła=20%, to przy modulacji 60% mamy sytuację:

20% - (20% x 0,6)...

20% - 12 = 8%

Wiec dla wyliczonej mocy 20% dmuchamy z siłą 8%

Jak mamy 100% obroty dmuchawy a wyliczona moc kotła = 20%, to przy modulacji 30% mamy sytuację:

20% - (20% x 0,3)...

20% - 6% = 14%

Więc dla wyliczonej mocy 20% dmuchamy z siłą 14%....

Jakoś tak to szło, chyba Włodek tego mocno nie zmienił

Będąc bardziej precyzyjnym, to przy aktywnych przedmuchach mamy jakieś podbicie nadmuchu (tam jest 8 wersji podbicia w sofcie, nie wiem od czego dane podbicie jest zależne), później dmuchawa zwalnia do wartości mocy kotła a później jeszcze o wartość modulacji mocy

Edytowane przez Jarecki79