Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jakąś listę zmian ale nie mogę jej opublikować. Mogę wspomnieć że główne zmiany dotyczą pompy CWU.

Jedynie nie wiem czy pojawiła się na stronie E-M nowa wersja pod cobrę ponieważ część zmian dot. pumy a część corby.

Z cobry wiem na 100% że usunięty został błąd niedogrzanego bojlera.

Po prostu nie mam oficjalnej zgody na publikację takich rzeczy, od tego jest E-M, nikt nie robi z tego tajemnicy :p

Ja nie jestem ich pracownikiem ani firmą zaprzyjaźnioną. To że program PumaCharts ujrzał światło dzienne było czystym przypadkiem, miał pozostać do użytku kilku/klikunastu osób,

Sam nie raz monitowałem o listę zmian aby była dostępna na stronie.

Takowy changelog załatwiłby sprawę oraz wyjaśnił co niesie nowa wersja dla usera a tak trzeba biegać po menu i sprawdzać czy "a może są strefy tygodniowe" lub "czy wgranie nowej wersji ciągnie za sobą dalej reset wszystkich ustawień"

No i właśnie histereza nie jest brana pod uwagę. Zwróć uwagę na to że gdy temp na kotle jest przeciągnięta np o 2 st i wolno zaczyna spadać na dół to PID podejmuje próbę jej podniesienia blisko zadanej. Inaczej sprawa wygląda jak ta sama temp spada w błyskawicznym tempie wtedy u mnie puma praktycznie rozpoczyna grzanie na "wysokich obrotach" aby nie dopuścić do dużego spadku poniżej zadanej.

2208 menu dla pracy z wyłączonym algorytmem PID, ustawiamy histerezę , załączenie pompy c.o.

Bez sensu aby histereza była brana pod uwagę gdy PID jest włączony, Jarecki też pisał na górze że to jest do pracy BEZ PID, tak u mnie jest obecnie, tyle że chyba to nie działa, lub coś jeszcze musi być włączone/wyłączone aby sterownik brał pod uwagę nowe ustawienie histerezy co.

nie no, żeby ze zwykłego changelog'a robić taką super tajną tajemnicę.... :) przecież jeśli nawet były jakieś błedy to tylko plus dla firmy że je wykryła i wyeliminowała.

Moim zdaniem mogli by to zrobić w jakimś pliku txt do ściągnięcia, aby nie zaśmiecać strony informacjami

w 2208 jest możliwość ustawienia histerezy CO - ale kiedy to działa? Standardowo jest 2.0, zmieniłem na 4.0 a i tak grzanie włącza się przy 53 i wyłącza przy 55.

Histereza to punkt nieczułości, z opisu wynika,że soft go nie przejmuje i zostawia na 2st.C

To powinno działać tak:

Nastawa np. 50st.C

Sterownik dochodzi do 50st.C, następuje wyłączenie podawania i nadmuchu.

Histereza 2st.C oznacza:

po spadku na 47,9 wracamy do trybu grzania i doganiamy do 50st.C

Histereza 4st.C oznacza:

po spadku na 45,9 wracamy do trybu grzania i doganiamy do 50st.C

Może to w pumie nie funkcjonuje właściwie?

Tryb wyłączone pid jest trybem na kiepskie paliwa, takie, których normalnie w automacie spalić poprawnie nie idzie.

Jak jakiś user trafi na dupny miał, to z wyłączonym pid jest duża szansa na jego spalenie.

Zobaczymy Andrew jak tą własną pracę ocenisz po weekendzie :)

Można sobie zażartować,że pracujesz obecnie jak na brulim :p