Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra, to jest wzór przy 100% dmuchawy a jeśli zakładamy na nią kaganiec na 80 czy 90% ?

Jak wtedy wpływa na modulację ten kaganiec ? We wzorze nie ma nic o max obrotach.

Jak ograniczasz nadmuch na 90 czy 85%, to algorytm przyjmuje to jako 100%mocy i odpowiednio dzieli całość do dołu (jak dobrze pamiętam)

Jak wyłączysz modulacje mocy, to taka jaka jest wyliczona moc kotła, to też taką moc nadmuchu stosownie dobierze bez dalszych kombinacji.

Ustawiłem 4/20/65 zobaczymy jak sie będzie paliło :)

Pytanko z innej beczki, czy to normalne że jak ręke przystawie do dmuchawy to czuje że dmucha na zewnątrz? Tzn do palnika też idzie bo się pali :) ale też wyraźnie czuje strumień powietrza na zewnatrz.

Z pierwszych obserwacji to:

- troche było dymu to zw. dmuchawę do 70,

- palenisko jest wypukle,

- znacznie dłuższe płomienie, poprzednio to były dużo krótsze i w zasadzie prawie bez dymu,

Tylko ta dmuchawa mnie zaniepokoiła...

Moim zdaniem dmuchasz za mocno w tym trybie pracy.

Zobaczymy później, jak opiszesz pracę :)

Cały ambaras przy zwykłym sterowniku polega na dobraniu 2rzeczy:

- ilości paliwa

- ilości powietrza

Te dwie rzeczy dobierasz dla uzyskania jakiejś mocy.

Najlepiej aby dobrać takie ilości paliwa i taką ilość powietrza, aby sterownik wolno doszedł do temp., wypalał paliwo przy lekko wypukłym palenisku i aby nie kopcił na czarno. To wymaga sporej ilości obserwacji, cierpliwości i poświęconego czasu.

Jak ustawisz dużo więcej niż potrzeba, to po osiągnieciu zadanej siłą bezwładności pojedziesz np. o 8-12st.C do góry.

Sterownik ma ustawioną temp., więc niezależnie od tego jaką moc ustawisz (poprzez przerwę podawania i siłę nadmuchu) to na wartości zadanej wyłączy podajnik i nadmuch i przejdzie w podtrzymanie.

Ale co z tą dmuchawą? Wystarczy mi: tak to normalne, nie - ma bu bu :)

i drugie, czy można zmniejszyć ilość dmuchnięć w podtrzymaniu? bo na moje oko niepotrzebnie tak często dmucha.

Dmuchawą się nie przejmuj. Zamiast do kotła tylko na zewnątrz to dmuchawa WPa117 :), tutaj zapomnij, jest ok.

Podtrzymania wynikają z ustawionej min. mocy kotła, więc możesz zmniejszyć dla tego sposobu pracy moc kotła na 1 lub 2%

To było zależne od:

(Czas między dawkami paliwa / minimalna moc kotła) x 100

Dla minimalnej mocy =3%

czyli (20/3) x 100 = 667sek do dawki i nadmuchu

Dla minimalnej mocy = 2%

(20/2) x 100 = 1000sek do dawki i nadmuchu

Dla minimalnej mocy = 1%

20 x 100 = 2000sek do dawki i nadmuchu

Samo dmuchnięcie jak dobrze pamiętam:

500sekund / minimalna moc kotła

Dla mocy minimalnej 3%

500/3 = 166sek

Dla mocy minimalnej 2%

500/2 = 250sek

Dla mocy minimalnej 1%

500/1 = 500sek

Jak ograniczasz nadmuch na 90 czy 85%, to algorytm przyjmuje to jako 100%mocy i odpowiednio dzieli całość do dołu (jak dobrze pamiętam)

Jak wyłączysz modulacje mocy, to taka jaka jest wyliczona moc kotła, to też taką moc nadmuchu stosownie dobierze bez dalszych kombinacji.

Czyli jeśli mamy

100% obroty dmuchawy a wyliczona moc kotła=20%, to przy modulacji 60% mamy sytuację:

20% - (20% x 0,6)...

20% - 12 = 8%

Wiec dla wyliczonej mocy 20% dmuchamy z siłą 8%

to bez względu na to jak jest ustawiony kaganiec będzie dmuchać z siłą 8%. Dobrze kombinuje ? Jeśli tak to te ograniczenie maksymalnych obrotów działa tylko od góry. Czyli przy ustawieniu np 65% mocy dmuchawy nie traktuje to jako wartość 100% tylko jeśli z podanego wzoru wyniknie siła większa niż kaganiec sterownik tego nie przekroczy.

Temat zgłębiam ponieważ ma to zasadnicze znaczenie przy ustawianiu nadmuchu. Jak wiemy moc dmuchawy zależna jest od mocy kotła. Wnioskując z tego że jest blokada obrotów na np 50% można domniemać że od pewnego zakresu mocy kotła do 100% dmuchać będzie z taką samą siłą a nie rozłoży tego kagańca na zakres od 0-100% mocy kotła. I to jest zasadnicza wiedza do ustawienia poprawnego nadmuchu.

Czyli jeśli mamy

to bez względu na to jak jest ustawiony kaganiec będzie dmuchać z siłą 8%. Dobrze kombinuje ? Jeśli tak to te ograniczenie maksymalnych obrotów działa tylko od góry. Czyli przy ustawieniu np 65% mocy dmuchawy nie traktuje to jako wartość 100% tylko jeśli z podanego wzoru wyniknie siła większa niż kaganiec sterownik tego nie przekroczy.

Temat zgłębiam ponieważ ma to zasadnicze znaczenie przy ustawianiu nadmuchu. Jak wiemy moc dmuchawy zależna jest od mocy kotła. Wnioskując z tego że jest blokada obrotów na np 50% można domniemać że od pewnego zakresu mocy kotła do 100% dmuchać będzie z taką samą siłą a nie rozłoży tego kagańca na zakres od 0-100% mocy kotła. I to jest zasadnicza wiedza do ustawienia poprawnego nadmuchu.

Z tego co pamiętam z rozmowy z Włodkiem to górne ograniczenie np. 85% jest przepisywane jak 100% i to jest dzielone w dół

Więc owszem, będzie to w pewnym momencie 8%, ale nie będzie oznaczać tej samej wydajności 8% co przy nastawie na 100%.

Zmienia się cała krzywa. Dokładnie jak się to zmienia to trzeba Włodka pytać

Jak krzywą chcesz podnieść od dołu, to zwiększasz obroty minimalne.

dalej powietrze jest dodatkowo korygowane tą modulacją w kodzie.... dla groszku jest wyjściowo 60%

Mam jakąś listę zmian ale nie mogę jej opublikować. Mogę wspomnieć że główne zmiany dotyczą pompy CWU.

Jedynie nie wiem czy pojawiła się na stronie E-M nowa wersja pod cobrę ponieważ część zmian dot. pumy a część corby.

Z cobry wiem na 100% że usunięty został błąd niedogrzanego bojlera.

Po prostu nie mam oficjalnej zgody na publikację takich rzeczy, od tego jest E-M, nikt nie robi z tego tajemnicy :p

Ja nie jestem ich pracownikiem ani firmą zaprzyjaźnioną. To że program PumaCharts ujrzał światło dzienne było czystym przypadkiem, miał pozostać do użytku kilku/klikunastu osób,

Sam nie raz monitowałem o listę zmian aby była dostępna na stronie.

Takowy changelog załatwiłby sprawę oraz wyjaśnił co niesie nowa wersja dla usera a tak trzeba biegać po menu i sprawdzać czy "a może są strefy tygodniowe" lub "czy wgranie nowej wersji ciągnie za sobą dalej reset wszystkich ustawień"

No i właśnie histereza nie jest brana pod uwagę. Zwróć uwagę na to że gdy temp na kotle jest przeciągnięta np o 2 st i wolno zaczyna spadać na dół to PID podejmuje próbę jej podniesienia blisko zadanej. Inaczej sprawa wygląda jak ta sama temp spada w błyskawicznym tempie wtedy u mnie puma praktycznie rozpoczyna grzanie na "wysokich obrotach" aby nie dopuścić do dużego spadku poniżej zadanej.