karoka65 22.10.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Taa, próba sił hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 coś Ty, żartujemy sobie Andrew robi od dwóch dni próby sterowania w/g własnej potrzeby. Wyłączył automat i próbuje dobrać pracę samodzielnie, sam odpowiada za to, co robi. Przy okazji chyba wyłapał błąd histerezy, bo można ja ustawiać a mimo to działa tylko po spadku o 2st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 22.10.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Z tą histerezą to skoro ustawienia Pumy nie działają to poradziłem sobie inaczej Po prostu strefami poszatkowałem, godzina chodzi, godzina postój Tak na razie to niezbyt jestem usatysfakcjonowany zmianami jakos nie zauważyłem zmniejszenia zużycia groszku, czy to PID, bez pid, dmuch. 80 czy 65, to i tak wychodzi około pół godziny pracy na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Za krótki czas. Dobór pracy tradycyjnej to kilka dni, jak ustawiłeś zbyt "mocne" parametry, to tutaj mogą być jeszcze straty. Praca zwykła to jednak wymaga "pogadania" z kotłem. Musisz trafić na dobrą zależność paliwo-powietrze a to wymaga czasu, obserwacji, spokojnych korekcji. Powalającej różnicy raczej nie osiągniesz, ale pobawić się możesz, bo masz taką możliwość. Jak Ci się znudzi, to wrócisz do automatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.10.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Z tą histerezą to skoro ustawienia Pumy nie działają to poradziłem sobie inaczej Po prostu strefami poszatkowałem, godzina chodzi, godzina postój Tak na razie to niezbyt jestem usatysfakcjonowany zmianami jakos nie zauważyłem zmniejszenia zużycia groszku, czy to PID, bez pid, dmuch. 80 czy 65, to i tak wychodzi około pół godziny pracy na dobę. A może to dlatego, że PID tak dobrze działa że ciężko go poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.10.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Za krótki czas. Dobór pracy tradycyjnej to kilka dni, jak ustawiłeś zbyt "mocne" parametry, to tutaj mogą być jeszcze straty. Zanim ustawi właściwe parametry to się pogoda zmieni na zewnątrz i piec będzie musiał pracować z większą mocą i znowu zmiana parametrów.... PID robi to za niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Zanim ustawi właściwe parametry to się pogoda zmieni na zewnątrz i piec będzie musiał pracować z większą mocą i znowu zmiana parametrów.... PID robi to za niego. Tak jak piszesz. Wolę przez to ustawić na większej mocy żeby nie biegać co trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.10.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Zastanawiam się tylko co jest bardziej optymalne: ciągłe utrzymywanie zadanej CO czy też okresowe wyłączanie pompy poprzez strefy czasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Zastanawiam się tylko co jest bardziej optymalne: ciągłe utrzymywanie zadanej CO czy też okresowe wyłączanie pompy poprzez strefy czasowe. Hmm, ciekawe, trzeba by po prostu sprawdzić sprawdzić. Jak oscylujesz wokół zadanej to kociołek lekko sobie pyka żeby leciutko dogrzewać straty. Jak wyłączysz np. na pół godziny pompkę to wiadomo woda w grzejnikach mocno przestygnie, po jej uruchomieniu pójdzie dość duża ilość wychłodzonej wody na kocioł i będzie musiał on trochę mocniej się bujnąć żeby to nadrobić i może wyjść na to że to co pozornie mieliśmy zaoszczędzić poszło z nawiązką z dymem do nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.10.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Hmm, ciekawe, trzeba by po prostu sprawdzić sprawdzić. Jak oscylujesz wokół zadanej to kociołek lekko sobie pyka żeby leciutko dogrzewać straty. Jak wyłączysz np. na pół godziny pompkę to wiadomo woda w grzejnikach mocno przestygnie, po jej uruchomieniu pójdzie dość duża ilość wychłodzonej wody na kocioł i będzie musiał on trochę mocniej się bujnąć żeby to nadrobić i może wyjść na to że to co pozornie mieliśmy zaoszczędzić poszło z nawiązką z dymem do nieba. Ale gdy np. nie ma nikogo w domu przez cały dzień i włączasz grzanie na 9h kiedy ktoś jest, to jest to kuszące rozwiązanie. Na pewno mury nie zgromadzą w ten sposób ciepła i na dłuższą metę wcale nie musi być to takie opłacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Wszystko ze spokojem, możliwości są szerokie, próbować można. Andrew chce zobaczyć działanie tradycyjne, to przecież ma do tego prawo, niech sobie podziała kilka dni i "popieści" nastawy pod siebie i swój dom. Strefami też się idzie pobawić, jak małe zapotrzebowanie to można nawet robić w strefach 1godzina pracy, 2godziny postoju. Wszystko kwestia własnej próby. Tylko z głową i obserwować, co się dzieje na palniku. Maniana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 W dłuższych przerwach jak piszesz może się opłacać.Sprawdzić również można jak będzie w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 ps. do Cobry też jest na stronach trochę świeższy soft 926 Ja dostałem świeższy na testy, ale coś trzeba jeszcze sprawdzić, bo nie chce wchodzić przy łączeniu po usb.Karoka, spróbujesz wgrać nowszą wersję (wysłałbym na maila)? Powiesz mi, czy u Ciebie też nie wchodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Jarek teraz do końca października kocioł pracuje na Bruli, od 1 listopada przechodzę na Cobrę bardzo chętnie sprawdzę. Teraz mam trochę roboty sam wiesz i nie za bardzo mam czas się bawić z przepinaniem. Może napisz do Suspensera na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Możesz podrzucić na maila oczywiście, chyba że w najbliższym czasie będzie jeszcze coś poprawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Możesz podrzucić na maila oczywiście, chyba że w najbliższym czasie będzie jeszcze coś poprawiane. Nie chodzi mi o pracę na Cobrze tylko o samo sprawdzenie, czy Ci nowy soft wchodzi do sterownika Nie musisz w tym celu przepinać sterowników. Tylko pod lapka usb, skasować stary soft i zrobić próbę wgrania nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Później sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 22.10.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Z najnowszych obserwacji to przy ustawieniach 4/20/65 dużo więcej skroplin w kominie wychodzi. Tak się zastanawiam... skoro do 17kW wrzucacie nastawy też rzędu 4/20-24 (nie wiem jaki dmuch ale pewcie coś koło 80%) to dlaczego Jarek piszesz abym jeszcze więcej wungla zapodał przy mniejszy dmuchnięciu? he he zabawa zabawą ale dobrze wiedzięć że można zawsze przeprosić się z PID i go włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 22.10.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 A może to dlatego, że PID tak dobrze działa że ciężko go poprawić? Wszystko możliwe... na razie jeszcze sie nie poddaję i próbuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Wszystko możliwe... na razie jeszcze sie nie poddaję i próbuję dalej Pewnie, działaj dalej i dawaj znać o przemyśleniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts