Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

czy ktoś z Was próbował używać stref czasowych? jak to się ma do spalania paliwa? czy można na tym uzyskać oszczędności czy to złudne oszczędności w paliwie?

U mnie przy włączonym ogrzewaniu na 9h (reszta działania kotła to podtrzymanie) zaobserwowałem około 30% oszczędności.

U mnie przy sterowniku PUMA nie widzę aby kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury zatrzymywał się... z tego co obserwuję to kocioł cały czas krąży przy zadanej temperaturze czyli np. przy zadanej 50.. chodzi na od 49,5 do 50,5? Co w tym przypadku z histerezą? czy to w ogóle działa?

I tak powinno być. Sterownik przy włączonym PID będzie działał z mocą na jaką jest aktualne zapotrzebowanie i nie powinien wchodzić w podtrzymanie. Histereza jest brana pod uwagę wyłącznie dla pracy bez PID.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze pytanie związane z pumacharts... zgrałem archiwum z pumy żeby prześledzić pracę kotła ale przy próbie otwarcia pliku archiwum wyskakuje mi błąd "Range check error" - program stoi i na nic nie reaguje... czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?

Potrzebuje od Ciebie te archiwum aby przyjrzeć się bliżej. Nie mogę nic więcej w tej sprawie powiedzieć ponieważ za dużo się dzieje w programie w trakcie wczytywania arch i są tylko dwie opcje albo jest coś skopane w programie albo w arch.

Teraz jeszcze pytanie ściśle (raczej) do Pana Włodka (no chyba, że już ktoś taką wiedzę posiada): czy do gniazda pompki CO można podłączyć poprzez rozdzielacz równocześnie dwie pompki 60W?

U mnie tak właśnie jest zrobione i nie miałem z tym żadnego problemu, przy czym łączny pobór mocy obu pomp w danym momencie na pewno nie przekracza 100W podanych w instrukcji. Obie pompy u mnie chodzą na 1 biegu.

Przez ostatnie kilka dni, a nie ukrywam że pod wpływem dyskusji nt. nadmuchu i innych pobudek bawiłem się czasami podawania, przerwy.

Z obserwacji moich wynikło iż przy zmianie siły nadmuchu w zakresie 85-100% nie mam zmiany w palenisku, przy 100% jest jeszcze bardziej stabilna temperatura. Natomiast największy wpływ na stabilizację temperatury ma ilość podawanego opału wraz z pauzą. Tutaj wcale wbrew obserwacją Andrew dużo nie oznacza "lepiej" bądź "szybciej". Uśredniając wahnięcia temp przy podawaniu 20-25 sekund i przerwie od 45 do nawet 90 sekund temperatura potrafiła spaść o 5-6'C od zadanej (gdzie na razie mamy okres przejściowy) a po zagrzaniu przeciągała do 7'C. Szczytem było przeholowanie o 20'C.

Od 3 dni jadę na ustawieniu 12/25 i 100% dmuchania (te 100% od dzisiejszego poranka - było 95%).

waldedoro dzięki za archiwum i jak mówiłem albo program albo archiwum. W twoim przypadku jest to drugie. Twoje archiwum jest po prostu puste

Oznacza to że sterownik nie zdążył zapisać ani jednej próbki w archiwum. W twoim przypadku utworzyłes archiwum po 23 sekundach działania sterownika.

Na przykładzie tego archiwum mam nauczkę aby wprowadzić zabezpieczenie wraz z odpowiednim komunikatem :)

Musiałbyś jutro skontaktować się z serwisem Elektro-Miz. Jeśli sterownik działa kilka miesięcy to wygląda jakby był uwalony ponieważ z archiwum wynika że całkowity czas pracy sterownika wynosi 23 sekundy, ba mało tego jak wspomniałem całe archiwum jest puste.

Podaj jaką masz wersję softu, chociaż osobiście używam pumy od wprowadzenia na rynek i żadna z wersji softu nie miała błędu objawiającego się nietworzeniem archiwum.

obecnie mam Pu_v7_933.bin, ale na żadnej poprzedniej wersji też nie działało.

z Elektro-Miz mogę się skontaktować dopiero za dwa tygodnie bo nie ma mnie w domu.

dzięki za szybką odpowiedź

Mam pewien pomysł, może to akurat będzie to... Jak podłączasz Pume do kompa przez USB to ona sie tam inicjuje itp itd, i na dole ekranu, bodajże na niebiesko, jest napis mówiący mniej więcej "wciśnij dowolny klawisz aby utworzyć archiwum". Może Twój problem polega własnie na tym, że nie utworzyłeś archiwum?

Kilka postów wyżej wspominałeś o obserwacjach z których wynikało że sypanie małych iloci groszku w retortę nie oznacza oszczędności. U mnie właśnie wbrew logice tak jest :popcorn:

Im więcej sypne za jednym podaniem tym większe jaja się dzieją.

Zresztą chyba p.Włodek gdzieś wspominał żeby sypać mniej a częściej

Edytowane przez damianlisu

Mógłbyś to rozwinąć? Bo chyba się trochę zgubiłem :)

U mnie na razie 1:0 dla PID, na razie muszę zakupić termometr do spalin.

Damian ma inny palnik, jego nastawami się nie sugeruj, inna "dziura" paleniska, inny skok ślimaka...

Co do pracy dwustanowej w dwa dni sukcesu nie uzyskasz, tak lekko licząc koło dwóch tygodni zabaw.

Do tych zabaw przyda Ci się ten termometr do pomiaru spalin, skoro Ty masz robić za algorytm spalania :)

Generalnie chodzi o to, aby zakryć szczeliny nadmuchowe i tak prowadzić palnik, aby kopczyk był delikatnie wypukły.

Z manualnym doborem powietrza to prawidłowości będziesz widział przy okazji zakupu termometru do pomiaru t.spalin