Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

waldedoro dzięki za archiwum i jak mówiłem albo program albo archiwum. W twoim przypadku jest to drugie. Twoje archiwum jest po prostu puste

Oznacza to że sterownik nie zdążył zapisać ani jednej próbki w archiwum. W twoim przypadku utworzyłes archiwum po 23 sekundach działania sterownika.

Na przykładzie tego archiwum mam nauczkę aby wprowadzić zabezpieczenie wraz z odpowiednim komunikatem :)

Musiałbyś jutro skontaktować się z serwisem Elektro-Miz. Jeśli sterownik działa kilka miesięcy to wygląda jakby był uwalony ponieważ z archiwum wynika że całkowity czas pracy sterownika wynosi 23 sekundy, ba mało tego jak wspomniałem całe archiwum jest puste.

Podaj jaką masz wersję softu, chociaż osobiście używam pumy od wprowadzenia na rynek i żadna z wersji softu nie miała błędu objawiającego się nietworzeniem archiwum.

obecnie mam Pu_v7_933.bin, ale na żadnej poprzedniej wersji też nie działało.

z Elektro-Miz mogę się skontaktować dopiero za dwa tygodnie bo nie ma mnie w domu.

dzięki za szybką odpowiedź

Mam pewien pomysł, może to akurat będzie to... Jak podłączasz Pume do kompa przez USB to ona sie tam inicjuje itp itd, i na dole ekranu, bodajże na niebiesko, jest napis mówiący mniej więcej "wciśnij dowolny klawisz aby utworzyć archiwum". Może Twój problem polega własnie na tym, że nie utworzyłeś archiwum?

Kilka postów wyżej wspominałeś o obserwacjach z których wynikało że sypanie małych iloci groszku w retortę nie oznacza oszczędności. U mnie właśnie wbrew logice tak jest :popcorn:

Im więcej sypne za jednym podaniem tym większe jaja się dzieją.

Zresztą chyba p.Włodek gdzieś wspominał żeby sypać mniej a częściej

Edytowane przez damianlisu

Mógłbyś to rozwinąć? Bo chyba się trochę zgubiłem :)

U mnie na razie 1:0 dla PID, na razie muszę zakupić termometr do spalin.

Damian ma inny palnik, jego nastawami się nie sugeruj, inna "dziura" paleniska, inny skok ślimaka...

Co do pracy dwustanowej w dwa dni sukcesu nie uzyskasz, tak lekko licząc koło dwóch tygodni zabaw.

Do tych zabaw przyda Ci się ten termometr do pomiaru spalin, skoro Ty masz robić za algorytm spalania :)

Generalnie chodzi o to, aby zakryć szczeliny nadmuchowe i tak prowadzić palnik, aby kopczyk był delikatnie wypukły.

Z manualnym doborem powietrza to prawidłowości będziesz widział przy okazji zakupu termometru do pomiaru t.spalin

Witam ponownie...

Nie wiem co z tym archiwum bo niby plik istnieje... pod kodem z wykresami ... wykres jest a po zgraniu pliku na komputer błąd "Range check error"... i tyle...

Mam jeszcze pytanie co do stref czasowych... jak ustawiacie strefy? czy np godzina pracy godzina przerwy? ja bardzie próbuje obniżać temperaturę w przedziale różnych godzin... ale powiem szczerze że miło by było gdyby ktoś kto ma jakieś już doświadczenie ze strefami wstawił swoje ustawienia stref czasowych... i podzielił się doświadczeniami jak takie ustawienie przekłada się na spalanie czy temperaturę w domu...

Jeszcze jedno przy okazji.. czy do sterownika PUMA można dokupić termostat pokojowy? jeśli tak.. to gdzie takowy można zakupić jaki model i jaka cena takiego urządzenia.. i czy w ogóle jest sens w niego inwestować.. bo tak ogólnie z definicji.. to powinno być całkiem przyjemne urządzenie.. ustawiam żądaną temperaturę a steronik dostosowuje moc kotła do żądanej temperatury w domu...

Witam ponownie...

Nie wiem co z tym archiwum bo niby plik istnieje... pod kodem z wykresami ... wykres jest a po zgraniu pliku na komputer błąd "Range check error"... i tyle...

Mam jeszcze pytanie co do stref czasowych... jak ustawiacie strefy? czy np godzina pracy godzina przerwy? ja bardzie próbuje obniżać temperaturę w przedziale różnych godzin... ale powiem szczerze że miło by było gdyby ktoś kto ma jakieś już doświadczenie ze strefami wstawił swoje ustawienia stref czasowych... i podzielił się doświadczeniami jak takie ustawienie przekłada się na spalanie czy temperaturę w domu...

Jeszcze jedno przy okazji.. czy do sterownika PUMA można dokupić termostat pokojowy? jeśli tak.. to gdzie takowy można zakupić jaki model i jaka cena takiego urządzenia.. i czy w ogóle jest sens w niego inwestować.. bo tak ogólnie z definicji.. to powinno być całkiem przyjemne urządzenie.. ustawiam żądaną temperaturę a steronik dostosowuje moc kotła do żądanej temperatury w domu...

Czy po każdym podłączeniu sterownika pod USB wciskasz jakiś klawisz aby archiwum się wygenerowało? Trzeba to robić za każdym razem, to że jakiś plik istnieje nie oznacza że jest to najświeższa jego wersja.

problem z archiwum rozwiązane...

tak jak napisał andrew01 po podłączeniu kabla USB do sterownika pojawia się napis "Press any key to create archive file" czy jakoś tak podobnie... i po prostu ja zgodnie z tym wcisnąłem klawisz "enter" i na wyświetlaczu pojawił się napis, że tworzony jest plik archiwum.. po tym jak już skończył zgrałem ten plik z katalogu ARCH i już wszystko w porządku.. wykresiki są widoczne bez jakichkolwiek błędów... wielkie dzięki

Już jestem po pierwszym przejrzeniu wykresów... moje obserwacje

Kocioł pracuje od 18.10.2011r. i nie wiem czy to właściwe... ale być może przy pierwszym uruchomieniu tak... kocioł przez pierwsze 4 dni pracował ponad 1godzinę/dobę to chyba dużo choć być może chodzi o wygrzanie domu.. ale z drugiej jednak strony na zewnątrz przecież jeszcze póki co plusowe temperatury a i przed uruchomieniem kotła grzałem kominkiem...

22.10.2011r. czas pracy skrócił się do 37 minut

23.10.2011r. czas pracy 46 minut

dziś 24.10.2011r. od północy do 08:00 czas pracy podajnika 17 minut i wykres najbardziej równy i zbliżony linii prostej (włączyłem strefy)

We wcześniejszych dniach wykres poszarpany ale to wahnięcia do przyjęcia... +/-1 stopień

Martwi mnie tylko zbyt długa praca podajnika... może ktoś ma jakieś sugestie co do ustawień... póki co mam 4praca/24pauza

U mnie przy sterowniku PUMA nie widzę aby kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury zatrzymywał się... z tego co obserwuję to kocioł cały czas krąży przy zadanej temperaturze czyli np. przy zadanej 50.. chodzi na od 49,5 do 50,5?

No właśnie. Zacząłem palić od soboty i u mnie temperatura "skacze" od ok. 48 do ok. 52, niby dobrze ale raz spadło do 46,7 i później kociołek miał problemy żeby się podnieść. Przed tym spadkiem przykręciłem trochę grzejniki i dlatego jest to jeszcze bardziej dziwne. Czy otwarcie okna może spowodować taki spadek temp?

Druga kwestia. Jak pisałem wcześniej palę retopalem i mam problemy ze spiekami. Raz widziałem takiego, że był szerszy od paleniska :) Rozwiązaliście już problem spieków? tzn. co można poprawić w ustawieniach. Na wtorek przywiozą mi pieklorza i zacznę je mieszać ze sobą, więc może będzie poprawa.

Z własnych doświadczeń powiedzcie mi, w pierwszym sezonie po ilu dniach zauważyliście mniejsze spalanie, tzn. po ilu dniach mury mogą się wygrzać?

Dodam jeszcze, że...

kocioł SKAM-P 25KW

sterownik PUMA z softem 7.936

grzejniki aluminiowe z głowicami termostatycznymi

dwie pompki CO jedna do grzejników druga do podłogówki. Ta do grzejników wpięta do sterownika... ta od podłogówki osobno podłączona chodzi non stop na III biegu

Podłogówka z zaworem termostatycznym mieszającym

temperatura póki co na kotle i na CWU 48 stopni

wysokość kopca 0, czas prac 4, pauza 24, minimalna moc 3%, blokada przedmuchów 1, modulacja mocy 20%, dmuchawa 80%

Rozwiązaliście już problem spieków? tzn. co można poprawić w ustawieniach. Na wtorek przywiozą mi pieklorza i zacznę je mieszać ze sobą, więc może będzie poprawa.

Znacznie zmniejszyłem spieki na retopalu poprzez obniżenie nadmuchu do 75%-78%. Reszta ustawień tak jak ustawia producent. U mnie przy Skamp 17kw jest 21s/4s. Mozna ewentualnie jeszcze podnieść kopczyk +1 jesli zaistnieje taka potrzeba.

Z własnych doświadczeń powiedzcie mi, w pierwszym sezonie po ilu dniach zauważyliście mniejsze spalanie, tzn. po ilu dniach mury mogą się wygrzać?

Mury będą się wygrzewać cały sezon ;) Jak zacząłem grzać u siebie to mrozy, czy nie mrozy szło zawsze ponad 30kg / dobę.

Witam Wszystkich starych i nowych w kolejnym okresie grzewczym 2011/2012

wczoraj zapodałem nowy soft ze stronki elektro-miz 7.936 bin.

Proszę o korekte dot. ustawień

podaj. 4 pauza 25 wentylator 65%

ale jaka modulacja 30 czy 60%???

Kociołek dobija tem zadaną np. zadane CO 45 dobija spokojnie 45-47 ale CWU zadane 45 a dobija do 41-43 i cały czas podaje eko i żeby dobić 45 na palenisku prawie przesypuje niedopalony

w czym może być problem bojler 120l czujnik zaczepiony jest na wyjściu ciepłej z bojlera owinięty sreberkiem i taśmą izolacyjną

Proszę o sugestie