Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Witam Wszystkich starych i nowych w kolejnym okresie grzewczym 2011/2012

wczoraj zapodałem nowy soft ze stronki elektro-miz 7.936 bin.

Proszę o korekte dot. ustawień

podaj. 4 pauza 25 wentylator 65%

ale jaka modulacja 30 czy 60%???

Kociołek dobija tem zadaną np. zadane CO 45 dobija spokojnie 45-47 ale CWU zadane 45 a dobija do 41-43 i cały czas podaje eko i żeby dobić 45 na palenisku prawie przesypuje niedopalony

w czym może być problem bojler 120l czujnik zaczepiony jest na wyjściu ciepłej z bojlera owinięty sreberkiem i taśmą izolacyjną

Proszę o sugestie

Modulacja 30%. Zwiększ nadmuch to szybciej będzie osiągał temperaturę zadaną. Dlaczego masz tylko 65%?

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie...

Jeszcze jedno przy okazji.. czy do sterownika PUMA można dokupić termostat pokojowy? jeśli tak.. to gdzie takowy można zakupić jaki model i jaka cena takiego urządzenia.. i czy w ogóle jest sens w niego inwestować.. bo tak ogólnie z definicji.. to powinno być całkiem przyjemne urządzenie.. ustawiam żądaną temperaturę a steronik dostosowuje moc kotła do żądanej temperatury w domu...

Możesz kupić np. Euroster 2000, albo bezprzewodowy Euroster 3000TX/RX albo np. PT-21 itd., np. na alledrogo.

Jak podłączysz to aktywujesz jego obsługę w pumie i dobierasz przerwę pracy pompy na czas utrzymania temp. powietrza w pokojach. Wyjściowo pauza pompy wynosi 18minut. To jednak trzeba dopasowac do strat ciepła swojego budynku

Już jestem po pierwszym przejrzeniu wykresów... moje obserwacje

Kocioł pracuje od 18.10.2011r. i nie wiem czy to właściwe... ale być może przy pierwszym uruchomieniu tak... kocioł przez pierwsze 4 dni pracował ponad 1godzinę/dobę to chyba dużo choć być może chodzi o wygrzanie domu.. ale z drugiej jednak strony na zewnątrz przecież jeszcze póki co plusowe temperatury a i przed uruchomieniem kotła grzałem kominkiem...

22.10.2011r. czas pracy skrócił się do 37 minut

23.10.2011r. czas pracy 46 minut

dziś 24.10.2011r. od północy do 08:00 czas pracy podajnika 17 minut i wykres najbardziej równy i zbliżony linii prostej (włączyłem strefy)

We wcześniejszych dniach wykres poszarpany ale to wahnięcia do przyjęcia... +/-1 stopień

Martwi mnie tylko zbyt długa praca podajnika... może ktoś ma jakieś sugestie co do ustawień... póki co mam 4praca/24pauza

W sofcie pumacharts zostaje na dole pod wykresem domyślny czas pracy podajnika 15sekund

Musisz to zmienić na swoje 4sekundy, aby wyliczany czas pracy był właściwy

No właśnie. Zacząłem palić od soboty i u mnie temperatura "skacze" od ok. 48 do ok. 52, niby dobrze ale raz spadło do 46,7 i później kociołek miał problemy żeby się podnieść. Przed tym spadkiem przykręciłem trochę grzejniki i dlatego jest to jeszcze bardziej dziwne. Czy otwarcie okna może spowodować taki spadek temp?

Druga kwestia. Jak pisałem wcześniej palę retopalem i mam problemy ze spiekami. Raz widziałem takiego, że był szerszy od paleniska :) Rozwiązaliście już problem spieków? tzn. co można poprawić w ustawieniach. Na wtorek przywiozą mi pieklorza i zacznę je mieszać ze sobą, więc może będzie poprawa.

Z własnych doświadczeń powiedzcie mi, w pierwszym sezonie po ilu dniach zauważyliście mniejsze spalanie, tzn. po ilu dniach mury mogą się wygrzać?

Jak maz problem ze spiekami - dodaj do zasypu ziarno owsa lub pellet, zniweluje to znacząco spieki, popiół będzie lepiej wyglądał.

Wklejam Ci fotkę miksu miału z ziarnem owsa

miał+owies w koszu.jpg

palenie owsa2.jpg

Witam Wszystkich starych i nowych w kolejnym okresie grzewczym 2011/2012

wczoraj zapodałem nowy soft ze stronki elektro-miz 7.936 bin.

Proszę o korekte dot. ustawień

podaj. 4 pauza 25 wentylator 65%

ale jaka modulacja 30 czy 60%???

Kociołek dobija tem zadaną np. zadane CO 45 dobija spokojnie 45-47 ale CWU zadane 45 a dobija do 41-43 i cały czas podaje eko i żeby dobić 45 na palenisku prawie przesypuje niedopalony

w czym może być problem bojler 120l czujnik zaczepiony jest na wyjściu ciepłej z bojlera owinięty sreberkiem i taśmą izolacyjną

Proszę o sugestie

Proponuję 4/21 i nadmuch od 80%, raczej 85% będzie właściwe dla algorytmu.

Ppietrz pisał,że do retopalu przy aktywnych przedmuchach daje 75-78%.

Modulacja 30%, załącz sobie przedmuchy. tj. w 2207 "blokada przedmuchów 0"

Edytowane przez Jarecki79

W sofcie pumacharts zostaje na dole pod wykresem domyślny czas pracy podajnika 15sekund

Musisz to zmienić na swoje 4sekundy, aby wyliczany czas pracy był właściwy

No właśnie u mnie w Pumacharts jest domyślnie ustawiony czas pracy podajnika 4s. Więc co z tymi moim dobowymi czasami pracy podajnika? Jak je skrócić?

No właśnie u mnie w Pumacharts jest domyślnie ustawiony czas pracy podajnika 4s. Więc co z tymi moim dobowymi czasami pracy podajnika? Jak je skrócić?

Tutaj to już tylko zabawa ze strefami czasowymi zostaje, zależy ile Was w domu nie ma.

Można tak jak ppietrz,że na np. 6godzin jak wychodzicie do pracy zrobić strefę C.O. na STOP

Albo robić 1godzina pracuje, 2godziny na STOP, to trzeba dobrać, abyście w domu mieli ciepło.

p.s. Andrew jakies Mełno jest daleko od Ciebie?

Dzięki za podpowiedzi dzisiaj zapodam nowe ustawienia i zobaczymy,

a Panie Jarku u Wojtka kociołek już wstawiony pierwsze rozpalenie udane obecnie jest wyłączony czekamy na mrozy :cool:

Ta Cobra faktycznie praktycznie identyczna jak puma !!!

:) fajnie,że następny model rusza, zaproś w takim razie Wojtka na forum :)

Pod względem obsługi kotła na ekogroszek Cobra i Puma są bardzo podobne.

Do Cobry prosiłem, aby Włodek dorzucił tą ikonkę miał wł/miał wył. w normalnym menu 8)

to zamiast wchodzenia w to 2207 i ręcznego przestawiania....

Ppietrz pisał,że do retopalu przy aktywnych przedmuchach daje 75-78%.

Przedmuchy u siebie wyłączyłem, bo jednak to dodatkowe powietrze, które "szkodzi" retopalowi. Próbuję rozgryźć znaczenie minimalnej wartości dmuchawy. Ustawiłem u siebie na 10%. Kiedyś o to pytałem, ale za bardzo nie było odpowiedzi...

U mnie kocioł chodzi +/- 2.5 stopnia. Jak jest na minusie to idzie w duże obroty (także 100%), kiedy jest na plusie wchodzi w podtrzymanie. Być może jest to efekt uboczny działania na strefach - sterownik nie ma czasu się uregulować. Dobrze by było gdybym mógł ustawić aby w podtrzymaniu trochę bardziej dmuchał. Czy to można osiągnąć zmieniając minimalną wartość w ustawieniach dmuchawy?

Ruszając dół podnosisz krzywą powietrza od dołu, obniżając górne obroty spłaszczasz krzywa od góry.

Już jesteście wprawieni w obsłudze kotła przez prawie 1,5sezonu, to możecie się pobawić i obserwować efekty.

Wszystko na spokojnie i małymi krokami, dłuższy czas na obserwację efektu korekcji.

Jak pogorszycie, zawsze możecie wrócić do wyjściowych danych.

No i ja chciałem się pochwalić że wczoraj dojechał do mnie Skampik 12-tka.

Jeszcze z mc i może nastąpi pierwsze uruchomienie.

Może za 1,5 sezonu grzewczego będę również mógł z Wami pogadać o parametrach ;)

Na razie jestem totalny lajkonik :) i pozostaje mi wiara w Cobre i Waszą pomoc hehe

Witaj w gronie użytkowników Skam-P

Jak odpalisz, zaglądaj, pytaj, pisz - wspólnie pomożemy "opanować bestię"

Podawaj jaki masz palnik, do 12-ki są montowane w sumie 3rodzaje ;)

AZP-MŻ, mała Ekoenergia i mały APM-1/EWM-1

Palnik: APM-1/EWM-1

no i chyba mała dmuchawa (przynajmniej tak uzgadnialiśmy w mailu ;)

Jeszcze go nawet z folii nie rozpakowywałem

Apropo na tym ruszcie stałym awaryjnym można palić drewnem?