Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

To nie powinno tam być dużo syfu.

Wiesz jak już będziesz się brudził to przy okazji możesz odkręcić dmuchawę i sprężonym powietrzem przedmuchać ten kanał którym doprowadzane jest powietrze do palnika. Żeby ci się mocno nie nasyfiło to węża obetkaj jakąś szmatą w tym otworze a drzwiczki kotła pozamykaj.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

temp. skoczyła do 120

... a tutaj p. Włodek pracuje nad poprawą zabezpieczeń przed przegrzaniem kotła bo w tej chwili w określonych warunkach ich brak.

Z innej beczki w wersji 936 dla pumy skitrana jest histereza dla CWU, puma grzeje jak chce i kiedy chce. Tutaj również ma być poprawka.

Z innej beczki w wersji 936 dla pumy skitrana jest histereza dla CWU, puma grzeje jak chce i kiedy chce. Tutaj również ma być poprawka.

Zauważyłem kiedyś coś takiego na 822 dla Cobry, mimo że temp. CWU mieściła się w granicy histerezy to Cobra na jakiś czas załączyła pompkę CWU, nie doszła do zadanej i wyłączyła się po jakimś czasie.

Po święcie przepnę znowu na Cobrę i poobserwuję jak jest na 931.

U siebie odpiąłem pompę CWU od pumy i podłączyłem aby chodziła na stałe. Uzyskałem rewelacyjną poprawę regulacji. Odchyłki od zadanej mam rzędu +/- 0.6 stopnia. Kocioł pracuje cały czas z mocą 10-20 stopni. Wcześniej potrafił wchodzić grubo ponad 50% a potem działał w podtrzymaniu. Skończyły się problemy ze spiekaniem, które występowało przy dużych mocach.

Andrew, mam dla Ciebie dobrą nowinę, skrobnąłem mały skrypt który liczy czas pracy ślimaka w podanym przedziale czasowym.

W oknie głównym zaznaczamy jakąś datę(y), uruchamiamy skrypty oraz odpalamy skrypt który jest w instalce. Po podaniu zakresu dat oraz czasu policzy pracę ślimaka. Przydatne gdy kombinujemy z ustawieniami i nie chcemy czekać 24h aby wykres poprawnie policzył czas pracy ślimaka ;)

Mankamentem tego skryptu jest to iż musiałem dodać kilka rzeczy do skryptowalni, dlatego wersja podbita do 1.06, na wcześniejszej bez przeróbek nie ruszy.

http://ul.to/ngkqh6qi

... a tutaj p. Włodek pracuje nad poprawą zabezpieczeń przed przegrzaniem kotła bo w tej chwili w określonych warunkach ich brak.

heh ale Andrew mówił o temp. spalin, po uchyleniu drzwiczek z 40 skoczyła na 120st.C

Coś jest nie tak z dystrybucją powietrza, chyba jakis problem z właściwym napowietrzeniem kotłowni.

Jak tylko Andrew rozszczelnia popielnik, to komin zaczyna mieć ciąg i t.spalin rośnie.

Może warto zaprosić kominiarza i niech zmierzy ciąg kominowy przez czopuch kotła (wywierci dziurkę np. w tej klapce wyczystki).

Ciąg zmierzyć przy zamkniętych drzwiczkach popielnika i na lekko rozszczelnionych.

Dmuchawę można przeczyścić, głowicę paleniska też - nożem szczeliny i jakimś gwoździem te dziurki.

Czy możliwe jest wyczyszczenie komory powietrza bez zdejmowania korony palnika? U mnie po doszczelnieniu ani drgnie, a co dopiero ją zdjąć ;)

Jak mówią majstry - nic na siłę, wystarczy większy młotek :)

Czyli jakiś kawał pręta, dużego młotka, czy innego żelastwa, aby podważyć palenisko....

Andrew, mam dla Ciebie dobrą nowinę, skrobnąłem mały skrypt który liczy czas pracy ślimaka w podanym przedziale czasowym.

W oknie głównym zaznaczamy jakąś datę(y), uruchamiamy skrypty oraz odpalamy skrypt który jest w instalce. Po podaniu zakresu dat oraz czasu policzy pracę ślimaka. Przydatne gdy kombinujemy z ustawieniami i nie chcemy czekać 24h aby wykres poprawnie policzył czas pracy ślimaka ;)

Mankamentem tego skryptu jest to iż musiałem dodać kilka rzeczy do skryptowalni, dlatego wersja podbita do 1.06, na wcześniejszej bez przeróbek nie ruszy.

http://ul.to/ngkqh6qi

Jak dla mnie największym problemem jest konieczność podawania czasu pracy podajnika. W ciągu dnia mogę go zmieniać np. poprzez wysokość kopczyka i wszystkie wyliczenia nijak się mają z rzeczywistością.... Nie wspominając o wartościach ułamkowych w nastawach podawania ;) Czy jest szansa, że ten parametr wejdzie do archiwum pumy?

Jak mówią majstry - nic na siłę, wystarczy większy młotek :)

Czyli jakiś kawał pręta, dużego młotka, czy innego żelastwa, aby podważyć palenisko....

hmm... tam za bardzo nie ma jak podważyć tego paleniska... Chodzi ci o podważenie korony dźwignią opartą o otwór od drzwiczek?

To czekamy co tam ciekawego było :)

A więc tak:

- gorące żeliwo jest cholernie.... gorące :)

- mając mały młotek sądziłem, że nie dam rady zdjąć paleniska - nic bardziej mylnego :). Opukałem dookoła, z boku i najlepiej szło od dołu po wyjęciu popielnika. Po kilku minutach miałem palenisko w swoich łapskach,

- komorę napowietrzającą można spokojnie wyczyścić bez zdejmowania paleniska. Na przeciwko mocowania dmuchawy jest klapka i po jej zdjęciu mamy bardzo dobry dostęp aby odkurzaczem wyciągnąć cały syf.

A teraz do rzeczy, najpierw odkręciłem dmuchawę i to co zobaczyłem wprowadziło mnie w osłupienie, poniżej fotki zrobione telefonem więc jakość taka sobie. Jest to dokładnie dziura po odkręceniu dmuchawy, w której widać ogromną masę wielkiego (jak na to miejsce) ekogroszku:

http://images35.fotosik.pl/996/e1e23904a0789e78m.jpg http://images49.fotosik.pl/1157/443c66ae61f9139bm.jpg http://images50.fotosik.pl/1193/51299feb8143e0d8m.jpg http://images40.fotosik.pl/1175/8532ed722333d730m.jpg

Tylko nie pytajcie mnie skąd taki wielki (wielkości dużych ziaren grochu) ten groch się tam wziął.

Gdy wszystko wyczyściłem, z rowka w palenisku wydrapałem stary silikon, poskładałem wszystko w całość to dopiero dmuchawa zaczęła chodzić jak należy. Po przyłożeniu dłoni zamiast strumienia powietrza na zewnątrz, czułem jak powietrze jest zasysane do środka. Jak już odpaliłem kociołem to tak ładnie to chyba się jeszcze nigdy nie paliło :) Przy 16% temp. spalin miała około 90 stopni, jak bujnąłem kociołek mocniej to spokojnie dochodziło do 160, a w trybie ręcznym przy 100% dmuchawy to nawet dobijało 200 :)

Śmiem twierdzić, że w ten sposób kocioł się kisił cały poprzedni sezon, przez co miałem przeboje jakie miałem...

Naprawdę nie wiem skąd ten groszek tam się wziął...

chodziło mi o temp. spalin, którą odczytuje dodatkowym termometrem a przy ekogroszku w pumie tego nie ma więc nie wiem jak p. Włodek miałby to oprogramować. moim jednak zdaniem, nic by się nie stało gdyby Puma miała możliwośc podłaczenia dodatkowego czujnika (miejsce na to jest) do pomiaru np. temp. spalin.

w wersji pumy dla kotła pelletowego jest montowany czujnik t.spalin i powiązany jest funkcjonalnie z zapalarką.

Co do węgla, to wiem skąd się tam wziął.

Ostatnio to samo miałem odwiedzając kolegę z Torunia, zalogował się na naszym wątku, ale na szybko nie pamiętam jego nicku

Nie spodziewałem się u Ciebie tego samego, bo Twój palnik cały rozbierałem i doszczelniałem

Zgłaszałem to do Ekoenergii, jesteś drugim przypadkiem z czymś takim

Czy kurde blaszka wszystkie niespodzianki muszą akurat u mnie wyskakiwać? Można temu jakoś zaradzić? Oglądałem wszędzie gdzie się dało i nie znalazłem miejsca którędy ten groszek mógł się dostać.... poza jednym, teoretycznym. Teraz, gdy wyjąlem palenisko to dokładnie, do żywego żeliwa wyskrobałem z rowka stary silikon. Może wcześniej palenisko nie wskoczyło do końca w rowek i została szczelina?