Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

andrew01 ja jak czyscze kocioł to do tych kątów i z tyłu scian... nie przykładam sie za bardzo-szurnę raz i tyle ;)

Teraz doczytałem w DTR kotła, że komora spalania nie posiada płaszcza wodnego, więc faktycznie niepotrzebnie się do tego tak przykładam :) - tu proszę kolegę Jareckiego jeszcze o potwierdzenie odnośnie SKAM-P Premium.

Przy okazji mała sugestia dotycząca poprawy komfortu czyszczenia, mianowicie jak tą zgarniaczke za głębowo wsadzimy do górnych kanałów, i płaska czołowa cześć wyjdzie za wymiennik to trzeba się troszkę nagimnastykować aby ją wyjąć - jakiś ogranicznik by się przydał :)

Pozdrawiam

Andrzej

Jarecki

Niestety kociołek posiadam od pleszewskiej konkurencji, choć Skam-P również był na mojej liście rozważań, ale to już historia nie na temtykę tego forum.

Oczywiście Jarecki, jeśli to nie problem, byłbym wdzięczny za wsparcie z Twojej strony w kwesti doszczelnienia palnika.

Co do softu to wydaje mi się, że moja PUMA miała wgraną wersję 7.7, ale w ostatnim tygodniu pojawiły się problemy z wyskakującym błedem braku paliwa, pomimo pełnego kosza. Skutkowało to zatrzymaniem pieca, w dalszym czasie jego wypaleniem (jak człowiek w pracy siedział) i dopiero odpalenie sterownika na nowo pozwalało wznowić pracę kociołka. Po trzech takich sytuacjach, odpalając pumę na ekranie startowym pojawia się wersja 7.4.

Co do tych zatrzymań kotła mam zapytanie, czy może być to spowodowane ustawieniami czasu podawania/pauzy. Ja z uwagi na spore spieki i niedopalanie opału ustawiłem na 8/70, palniczek zaczął znacznie lepiej dopalać, ale zaczeły się hocki-klocki z awaryjnymi zatrzymaniami, z sygnalizacją braku opału (a kosz pełny).

Naturalnie każda sugestia szanownego grona forumowiczów w tym temacie będzie pomocna

Co od sofciku sciągnałem już nową wersję i przy wolnej chwili zapodam na sterownik

pozdrawiam Pacho

Co do tych zatrzymań kotła mam zapytanie, czy może być to spowodowane ustawieniami czasu podawania/pauzy. Ja z uwagi na spore spieki i niedopalanie opału ustawiłem na 8/70, palniczek zaczął znacznie lepiej dopalać, ale zaczeły się hocki-klocki z awaryjnymi zatrzymaniami, z sygnalizacją braku opału (a kosz pełny).

Miałem kiedyś taką sytuację jak ustawiłem bardzo skąpe / oszczędne parametry. Proponuję zwiększyć czas podawania i zobaczysz czy kocioł dalej będzie wygasał. Pamiętaj oczywiście o zmniejszaniu max mocy dmuchawy przy obniżonym podawaniu.

Brak opału wyskoczy, gdy kocioł nie uzyska temp. zadanej. To taki alarm na wypadek zerwania zawleczki.

Sterownik wówczas liczy czas i próbuje kombinować też z wyłączeniem pompy c.o., aby dojść do t.zadanej.

Przesadziłeś z parametrami.

Sciągnij nowy soft ze strony producenta, wgraj przez wyjście usb pumy, jest to opisane w instrukcji sterownika

Źle Ci się pali, bo palnik nieszczelny. Po paleniskiem jest rowek, w ten rowek czarny silicon na 1200st.C.

Reszta zmian to już jednak efekt naszej pracy i testów, nie chcę otwarcie zdradzać konkurencji, co zmieniamy, to nasza przewaga technologiczna.

Brak opału wyskoczy, gdy kocioł nie uzyska temp. zadanej. To taki alarm na wypadek zerwania zawleczki.

Sterownik wówczas liczy czas i próbuje kombinować też z wyłączeniem pompy c.o., aby dojść do t.zadanej.

Dziwię się , że w tak zaawansowanym sterowniku nie ma natychmiastowej sygnalizacji zerwanej zawleczki. Można to przecież bardzo łatwo

rozwiązać wykorzystując dwa hallotrony ( lub kontaktrony ).

Kontraktony są wykorzystywane do pozycjonowania tłoka, a tam zawleczki nie ma. Sygnał z kontraktonu, który przy tłoku obsługuje PUMA ma za zadanie rozłączenie prądu na silnik, aby go nie spalić. Są dwa czasy wyzwolenia i powrotu, jak się w nich nie mieścimy to alarm pozycjonowania tłoka - czyli blokada.

W podajnikach ślimakowych wykorzystuje się zawleczki zrywalne w postaci np.śrub o średnicy 5mm i odpowiedniej twardości.

Śruba ma się zerwać przy dużym przeciążeniu, taka śruba kosztuje ok.50gr, nie ma się bowiem uszkodzić silnik czy przekładnia, które są znacznie droższe.

Do zerwania zawleczki może dojść, gdy w węglu natrafimy na kamień lub będą inne zanieczyszczenia paliwa np. kawałki pręta, drutu, szmaty itp.

Jak paliwo będzie czyste, to zawleczki nie zerwie. Sterownik ma software tak napisany,że zerwanie zawleczki wyłapie.

Dziwię się , że w tak zaawansowanym sterowniku nie ma natychmiastowej sygnalizacji zerwanej zawleczki. Można to przecież bardzo łatwo

rozwiązać wykorzystując dwa hallotrony ( lub kontaktrony ).

To nie jest kwestia sterownika, tylko kotła. Producenci kotłów nie zakładają

czujnika na ślimak, więc sterownik nie ma jak reagować.

Pozdrowienia,

Włodek

Przesadziłeś z parametrami.

Sciągnij nowy soft ze strony producenta, wgraj przez wyjście usb pumy, jest to opisane w instrukcji sterownika

Źle Ci się pali, bo palnik nieszczelny. Po paleniskiem jest rowek, w ten rowek czarny silicon na 1200st.C.

Reszta zmian to już jednak efekt naszej pracy i testów, nie chcę otwarcie zdradzać konkurencji, co zmieniamy, to nasza przewaga technologiczna.

Witam, zakupiłem SKAM-Premium 17 wraz ze sterownikiem Puma. Instalatorzy mają przyjść w nadchodzącym tygodniu. Jeżeli chodzi o uszczelnienie paleniska to chodzi tylko o ten rowek, czy jeszcze jakieś inne czynności?

Dwa pytanka:

a) jaką żywotność ma deflektor?

b) czy przedłużenie (o około 2m) przewodu od czujnika CWU może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na działanie sterownika PUMA?

Przy okazji, Jarecki79 - czy mógłbym prosić o potwierdzenie bądź zaprzeczenie odnośnie tego, że przy czyszczeniu kotła nie trzeba za bardzo przykładać się do ścian bocznych i ściany tylnej?

Pozdrawiam

Andrzej

Witam

Panie Jarecki od kilku tygodni śledzę ranking kotłów a teraz zerknąłem na wątek dotyczący skam Premium.

Jestem prawie zdecydowany właśnie na ten kociołek, mam jednak jeszcze kilka pytań.

1.17 czy 25 kW - dom w trakcie wykańczania186 m2 (parter i poddasze po 93m2), ściany ocieplone styropianem 15 cm, poddasze na razie bez ocieplenia (chcę wrzucić wełnę 25cm)

2. Czy jest możliwe wykonanie kotła z wyjściem do komina z boku pieca tak aby podajnik był np z lewej a czopuch z prawej strony

3. Palnik stosowany w tym kotle to brucer czy ekoenegia bo już się pogubiłem a może to jedno i to samo?

4. Gdzie najbliżej w okolicy Piotrkowa Trybunalskiego mógłbym zobaczy ten kocioł w akcji?

5.No i w końcu cena, czy warto kupować kocioł już teraz czy może poczekać do wiosny, w jakiej cenie mógłbym kopić dziś piec z Pumą ?

Przy prawie 190m2 do ogrzania, tym bardziej z bocznym wyjściem czopucha polecam moc 25kW, będzie bardziej oszczędna.

Tak jest mozliwe wykonanie czopucha wychodzącego w bok, wrzucę fotkę, jak taka opcja wygląda.

Palnik to ekoenergia, ze względu na jakość groszku w tym roku do 25kW wróciliśmy do większej jego wersji. Jest w niej dłuższe palenisko oraz większa tzw retencja żaru, co daje możliwośc lepszej jakości dopalenia węgli o spiekalności >20RI.

Ekoenergia większa w stosunku do Brucera różni się mocowaniem dmuchawy, odsunięciem kosza, dyszami powietrza antyspalinowego, odlaniem ślimaka z żeliwa sferoidalnego. Generalnie jednak p[od względem funkcjonalnym są to produkty zblizone. Korzystamy z Ekoenergii, bo jest nam łatwiej na etapie montażu, produkcji kosza, możemy tez wykonać na produkcji uszczelnienie paleniska dzięki opcji rozbiórki palnika w połowie. Tego Brucer nie daje. Palenisko w obu tych palnikach jest gabarytowo identyczne. Właściciel firmy Ekoenergia jest współtwórcą palnika Brucer.

Od 1stycznia wzrasta VAT, zatem korzystniej zamówić teraz. Co do ceny- zapraszam do kontaktu z biurem lub na priva.

Dwa pytanka:

a) jaką żywotność ma deflektor?

b) czy przedłużenie (o około 2m) przewodu od czujnika CWU może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na działanie sterownika PUMA?

Przy okazji, Jarecki79 - czy mógłbym prosić o potwierdzenie bądź zaprzeczenie odnośnie tego, że przy czyszczeniu kotła nie trzeba za bardzo przykładać się do ścian bocznych i ściany tylnej?

Pozdrawiam

Andrzej

Deflektor jak nie opiera sie o niego żar z paleniska spokojnie powinien pracowac min.3seozny grzewcze

Co do przedłużenia czujnika- nalezy zapytac p.Włodka lub zadzwonić bezpośrednio do firmy Elektro-Miz

Ściany boczne i tylne warto czyścic, ale niekoniecznie za każdym razem. Nie trzeba tego pedantycznie na każdym cm2 skrobać do zera.