karoka65 31.10.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 To taki średniej klasy eko ale przy takich nastawach powinno się wyrównać masz 1:4,5 i wiatr ograniczony do 78%.A i popiołek się teraz poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 U Ciebie jednak sam te otwory zaklejałem jak dobrze pamiętam, więc trochę zbaraniałem widząc te zdjęcia. Te otwory są między dmuchawą a paleniskiem. Dzisiejsza fotka, widać że groszek napływa więc bez rozkręcania całości się nie obejdzie. Może silikon został wypchnięty przez groszek? Jeśli tak to trochę słabo, bo będzie trzeba to powtarzać kilka razy w sezonie... Domyślam się, że trzeba zasilikonować wszystkie otwory? Swoją drogą ekoenergia dała z tym ciała... nie testowali tego wcześniej? http://images45.fotosik.pl/1185/0c7dc7e2c625527fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 01.11.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Jak nie masz zaworu 4D to poustawiaj strefy. Na czas grzania CWU możesz wyłączyć CO, coby cieplejsza woda nie szła na grzejniki. A że tak się zapytam: głowice na grzejnikach nie wystarczą aby obniżyć temp w domu? Czemu zaraz ma być zawór 3/4d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 PANOWIE ja dałem dzisiaj ciała. Od 3 dni walczyłem z przesypujacym się groszkiem. Zachodzę dzisiaj do kociołka, lookam w popielnik gdzie stwierdzam "ku..a" znów. Wpadam w menu 3111 a tam przebłysk, ustawiałem czas pauzy zamiast czas pracy ślimaka. Innymi słowy mówiąc zamieniłem miejscami nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Andrew, mam dla Ciebie dobrą nowinę, skrobnąłem mały skrypt który liczy czas pracy ślimaka w podanym przedziale czasowym. W oknie głównym zaznaczamy jakąś datę(y), uruchamiamy skrypty oraz odpalamy skrypt który jest w instalce. Po podaniu zakresu dat oraz czasu policzy pracę ślimaka. Przydatne gdy kombinujemy z ustawieniami i nie chcemy czekać 24h aby wykres poprawnie policzył czas pracy ślimaka Mankamentem tego skryptu jest to iż musiałem dodać kilka rzeczy do skryptowalni, dlatego wersja podbita do 1.06, na wcześniejszej bez przeróbek nie ruszy. http://ul.to/ngkqh6qi Damian, chyba zakręciłeś albo ja nie do końca ponimaju o co chodzi czas pracy podajnika był już w skrypcie "skrypt3.scr", a z nowych rzeczy to jest zakres dat i czasu. Ale jak tak piszę to mi zaczyna świtać o co chodzi Można by też było w skrypcie wstawić tylko godzinę od do i w tym zakresie by zawsze liczył czas pracy podajnika. Nie trzeba by było podawać za każdym razem dat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 W skrypcie nr 3 brakuje jeszcze zabezpieczenia gdy liczba cykli się zeruje, ale myślę że jeden if przed sumowaniem liczby cykli wystarczy: if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-10000;Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) Zabezpieczenie jest if LoCykle<>HiCykle then begin if HiCykle>LoCykle then Result:=Result+((HiCykle-LoCykle)*CzasPracySlimaka) else if HiCykle end; a dokładnie to: if HiCykle A więc bierzemy z tablicy dwa cykle, czyli jeden od drugiego musi być większy, jeśli drugi jest większy od pierwszego znaczy to iż nastapił reset licznika i dlatego jest [code]Result+CzasPracySlimaka; Edytowane 1 Listopada 2011 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Pisałem o skrypcie skrypt3.psr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Nie trzeba by było podawać za każdym razem dat Takie było moje pierwotne założenie. Zmieniło się ono w pewnym momencie ponieważ gdy ktoś zaznaczy dwie lub więcej dat będą działy się jaja, skrypt zapewne policzy czas ślimaka dla wszystkich dni w wybranych godzinach. Też rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Pisałem o skrypcie skrypt3.psr Hehehe to Twoje dzieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 a dokładnie to: if HiCykle Nie to żebym się czepiał ale jak pomiędzy dwoma zapisami archiwum będzie kilka razy szło podawanie to może się zdarzyć, że będzie przejście z 9998 na 1 i wtedy zgubisz dwa cykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Hehehe to Twoje dzieło no i dlatego pokazałem poprawkę abyś mógł ją dodać do instalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) No OK, z tym że Twój zapis również nie jest idealny if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-10000; Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i); ponieważ jak widać na wycinku który zamiesciłem cykle kończą się na 9999 a zaczynają od 0bez Edytowane 1 Listopada 2011 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 o widzisz, dobrze wiedzieć, czyli powinno być: if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-9999; Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 ale jednak nie, bo jak będzie przejście z 9999 na 0 to zamiast 1 doda 0, więc musi być 10000 cykli = cykli + (0 - - 1) = cykli + 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 No to pogłówkuj co jeszcze z wartością 0 bo 0:=0-9999 daje hmmm oszczędność jak diabli, czyli ślimak zamiast wybierać z zasobnika to nam do niego sypie , chyba pójdę do kotła i zwiększe czas sypania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Rozumiem, że chodzi Ci o przypadek gdy w badanym okresie pierwsza próbka będzie miała wartość 9999? Jeśli tak to jest zabezpieczone zapisem: if (Petla=0) then i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Czyli obecnie takowy skrypt znajdzie się w instalce var Petla, i, Podaw: Integer; Praca, Podtrz, Cykli: double; begin Podaw:=11; //czas podawania ekogroszku Cykli:=0; i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika; for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek begin if TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i then begin if i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika then i:=i-10000; Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i); if TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i) else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i); end; i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika; end; writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's'); writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's'); writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100)); writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100));end. Przeniosłem if (Petla=0) then i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika; z pętli, bo było to podstawienie wykonywane tylko raz na początku pętli i dalsze sprawdzanie czy petla=0 było bez sensu. Wrzuciłem to przed pętle i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika; for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 01.11.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 i teraz tak myslę że w sumie to można by wystartować pętle od 1 a nie jak jest od 0 bo pierwszy element mamy pod zmienną "i" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.11.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) Zgadza się, co prawda ten jeden if to nie jest wielkie obciążenie dla procka, ale aby tak było "zgodnie ze sztuką" to by musiało być mniej więcej jak poniżej: var Petla, i, Podaw: Integer; Praca, Podtrz, Cykli: double; begin Podaw:=4; //czas podawania ekogroszku Cykli:=0; i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika; for Petla:=1 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek begin if (TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i) then begin if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-10000; Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i); if (TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla) then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i) else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i); end; i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika; end; writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's'); writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's'); writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100)); writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100)); end. a tak z innej beczki, czy możesz do skryptów wstawić stałą z głównego ekranu dotyczącą czasu pracy podajnika? Wtedy, o ile ktoś ma ustawiony stały czas podajnika, to wystarczy że na głównym ekranie ustawi i wtedy w skryptach też by ta wartość była prawidłowa. Edytowane 1 Listopada 2011 przez andrew01 usunięcie niepotrzebnej stałej mnoznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts