Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U Ciebie jednak sam te otwory zaklejałem jak dobrze pamiętam, więc trochę zbaraniałem widząc te zdjęcia.

Te otwory są między dmuchawą a paleniskiem.

Dzisiejsza fotka, widać że groszek napływa więc bez rozkręcania całości się nie obejdzie. Może silikon został wypchnięty przez groszek? Jeśli tak to trochę słabo, bo będzie trzeba to powtarzać kilka razy w sezonie... Domyślam się, że trzeba zasilikonować wszystkie otwory? Swoją drogą ekoenergia dała z tym ciała... nie testowali tego wcześniej?

http://images45.fotosik.pl/1185/0c7dc7e2c625527fm.jpg

PANOWIE ja dałem dzisiaj ciała.

Od 3 dni walczyłem z przesypujacym się groszkiem. Zachodzę dzisiaj do kociołka, lookam w popielnik gdzie stwierdzam "ku..a" znów.

Wpadam w menu 3111 a tam przebłysk, ustawiałem czas pauzy zamiast czas pracy ślimaka. Innymi słowy mówiąc zamieniłem miejscami nastawy :x :cry:

Andrew, mam dla Ciebie dobrą nowinę, skrobnąłem mały skrypt który liczy czas pracy ślimaka w podanym przedziale czasowym.

W oknie głównym zaznaczamy jakąś datę(y), uruchamiamy skrypty oraz odpalamy skrypt który jest w instalce. Po podaniu zakresu dat oraz czasu policzy pracę ślimaka. Przydatne gdy kombinujemy z ustawieniami i nie chcemy czekać 24h aby wykres poprawnie policzył czas pracy ślimaka ;)

Mankamentem tego skryptu jest to iż musiałem dodać kilka rzeczy do skryptowalni, dlatego wersja podbita do 1.06, na wcześniejszej bez przeróbek nie ruszy.

http://ul.to/ngkqh6qi

Damian, chyba zakręciłeś albo ja nie do końca ponimaju o co chodzi :) czas pracy podajnika był już w skrypcie "skrypt3.scr", a z nowych rzeczy to jest zakres dat i czasu. Ale jak tak piszę to mi zaczyna świtać o co chodzi :) Można by też było w skrypcie wstawić tylko godzinę od do i w tym zakresie by zawsze liczył czas pracy podajnika. Nie trzeba by było podawać za każdym razem dat :)

Zabezpieczenie jest ;)

if LoCykle<>HiCykle then
              begin
                   if HiCykle>LoCykle then Result:=Result+((HiCykle-LoCykle)*CzasPracySlimaka)
                   else if HiCykle               end;

a dokładnie to:

if HiCykle

A więc bierzemy z tablicy dwa cykle, czyli jeden od drugiego musi być większy, jeśli drugi jest większy od pierwszego znaczy to iż nastapił reset licznika i dlatego jest 
[code]Result+CzasPracySlimaka;
Edytowane przez damianlisu

Nie trzeba by było podawać za każdym razem dat

Takie było moje pierwotne założenie. Zmieniło się ono w pewnym momencie ponieważ gdy ktoś zaznaczy dwie lub więcej dat będą działy się jaja, skrypt zapewne policzy czas ślimaka dla wszystkich dni w wybranych godzinach. Też rozwiązanie :)

No OK, z tym że Twój zapis również nie jest idealny

if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-10000;
Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);

ponieważ jak widać na wycinku który zamiesciłem cykle kończą się na 9999 a zaczynają od 0

bez

Edytowane przez damianlisu

Czyli obecnie takowy skrypt znajdzie się w instalce

var Petla, i, Podaw:  Integer; Praca, Podtrz, Cykli: double;     begin   Podaw:=11; //czas podawania ekogroszku   Cykli:=0;   i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika;   for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek   begin       if TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i then        begin            if i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika then i:=i-10000;            Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);            if TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i)            else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);       end;           i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;   end;   writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's');   writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's');   writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100));   writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100));end.

Przeniosłem

if (Petla=0) then i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;

z pętli, bo było to podstawienie wykonywane tylko raz na początku pętli i dalsze sprawdzanie czy petla=0 było bez sensu. Wrzuciłem to przed pętle

i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika;   for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek

Zgadza się, co prawda ten jeden if to nie jest wielkie obciążenie dla procka, ale aby tak było "zgodnie ze sztuką" :) to by musiało być mniej więcej jak poniżej:

var
 Petla, i, Podaw:  Integer;
 Praca, Podtrz, Cykli: double;  

begin
   Podaw:=4; //czas podawania ekogroszku
   Cykli:=0;
   i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika;    
   for Petla:=1 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek
   begin
       if (TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i) then 
       begin
           if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-10000;
           Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);
           if (TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla) then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i)
           else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);
       end;    
       i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;
   end;
   writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's');
   writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's');
   writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100));
   writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100));
end.

a tak z innej beczki, czy możesz do skryptów wstawić stałą z głównego ekranu dotyczącą czasu pracy podajnika? Wtedy, o ile ktoś ma ustawiony stały czas podajnika, to wystarczy że na głównym ekranie ustawi i wtedy w skryptach też by ta wartość była prawidłowa.

Edytowane przez andrew01
usunięcie niepotrzebnej stałej mnoznik