Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No OK, z tym że Twój zapis również nie jest idealny

if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-10000;
Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);

ponieważ jak widać na wycinku który zamiesciłem cykle kończą się na 9999 a zaczynają od 0

bez

Edytowane przez damianlisu

Czyli obecnie takowy skrypt znajdzie się w instalce

var Petla, i, Podaw:  Integer; Praca, Podtrz, Cykli: double;     begin   Podaw:=11; //czas podawania ekogroszku   Cykli:=0;   i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika;   for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek   begin       if TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i then        begin            if i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika then i:=i-10000;            Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);            if TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i)            else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);       end;           i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;   end;   writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's');   writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's');   writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100));   writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100));end.

Przeniosłem

if (Petla=0) then i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;

z pętli, bo było to podstawienie wykonywane tylko raz na początku pętli i dalsze sprawdzanie czy petla=0 było bez sensu. Wrzuciłem to przed pętle

i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika;   for Petla:=0 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek

Zgadza się, co prawda ten jeden if to nie jest wielkie obciążenie dla procka, ale aby tak było "zgodnie ze sztuką" :) to by musiało być mniej więcej jak poniżej:

var
 Petla, i, Podaw:  Integer;
 Praca, Podtrz, Cykli: double;  

begin
   Podaw:=4; //czas podawania ekogroszku
   Cykli:=0;
   i:=TablicaProbek[0].CyklePodajnika;    
   for Petla:=1 to High(TablicaProbek) do //Pętla od 0 do maksymalnego rozmiaru tablicy próbek
   begin
       if (TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika<>i) then 
       begin
           if (i>TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika) then i:=i-10000;
           Cykli:=Cykli+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);
           if (TablicaProbek[Petla].MocKotla<>TablicaProbek[Petla].MinimalnaMocKotla) then Praca:=Praca+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i)
           else Podtrz:=Podtrz+(TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika-i);
       end;    
       i:=TablicaProbek[Petla].CyklePodajnika;
   end;
   writeln('Cykli: ' + FormatFloat('0',Cykli) + ' Długość cyklu: ' + FormatFloat('0',Podaw) + 's');
   writeln('Łączny czas pracy podajnika: ' + FormatFloat('0', (Cykli*Podaw)) + 's');
   writeln('Grzanie: ' + FormatFloat('0',Praca*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Praca/Cykli*100));
   writeln('Podtrzymanie: ' + FormatFloat('0',Podtrz*Podaw) + 's, Procent: ' + FormatFloat('0.00',Podtrz/Cykli*100));
end.

a tak z innej beczki, czy możesz do skryptów wstawić stałą z głównego ekranu dotyczącą czasu pracy podajnika? Wtedy, o ile ktoś ma ustawiony stały czas podajnika, to wystarczy że na głównym ekranie ustawi i wtedy w skryptach też by ta wartość była prawidłowa.

Edytowane przez andrew01
usunięcie niepotrzebnej stałej mnoznik

To czekamy co tam ciekawego było :)

po jednej dobie to widzę, że ten sukces był umiarkowany.... wydaje mi się, że popiół i inne pyły dosyć mocno zalepiają rowki palnika i powietrze nie idzie już tak swobodnie jak zaraz po wyczyszczeniu i odpaleniu kociołka. Teraz też, pomimo wyczyszczonej na nowo komorze napowietrzania, przy dmuchawie czuć że część powietrza idzie na zewnątrz. Co prawda temp. spalin jest teraz wyższa więc czyszczenie się opłaciło.

A że tak się zapytam: głowice na grzejnikach nie wystarczą aby obniżyć temp w domu? Czemu zaraz ma być zawór 3/4d?

W instalacji nie powinno się zakładać głowic na 100% grzejników (u mnie są w 2/3), a więc te które pozostaną będą grzały z pełną mocą. Zawór 3/4d jest w tym wypadku bardzo dobrym rozwiązaniem, bo grzejniki jeśli już będą grzały to z niską temperaturą co nie przegrzeje domu.

W instalacji nie powinno się zakładać głowic na 100% grzejników (u mnie są w 2/3), a więc te które pozostaną będą grzały z pełną mocą. Zawór 3/4d jest w tym wypadku bardzo dobrym rozwiązaniem, bo grzejniki jeśli już będą grzały to z niską temperaturą co nie przegrzeje domu.

Witam,

po części się zgodzę z przedmówcą. Jakiś grzejnik powinien zostać cały czas otwarty.

Ja u siebie jedynie w łazience, gdzie oprócz zwykłego grzejnika jest drabinka, na niej nie mam

głowicy i ona cały czas grzeje. Na reszcie grzejników(11szt) mam głowice. Temper. na kotle mam ustawioną

na 42'C i wszystko jest ok. Zaworu 3/4d nie mam.

Pozdrawiam

Witam,

po części się zgodzę z przedmówcą. Jakiś grzejnik powinien zostać cały czas otwarty.

Ja u siebie jedynie w łazience, gdzie oprócz zwykłego grzejnika jest drabinka, na niej nie mam

głowicy i ona cały czas grzeje. Na reszcie grzejników(11szt) mam głowice. Temper. na kotle mam ustawioną

na 42'C i wszystko jest ok. Zaworu 3/4d nie mam.

Pozdrawiam

A jaką masz temperaturę powrotu? W sumie tak też można. U siebie mam zadaną 50 stopni, na powrocie niewiele mniejszą a na grzejniki puszczam pewnie około 40 stopni.

Edytowane przez ppietrz

ppietrz to jest temat o który chciałem zapytać już od dobrych kilku dni. Pytać chciałem o temp powrotu i ewentualnego ustawienia zaworu 3/4D.

U mnie siedzi 3d, obecnie mam go na 5 gdzie przy zadanej 55' wychodzi na instalację ok 43-45' z tym że powrót mam cholernie zimny, bo wraca tylko jakieś 35-38'

Jest jeszcze gorzej gdy zrzucę pompkę z II biegu na I, różnica w obecnych temperaturach jest ok 11' pomiędzy zasilaniem a powrotem.

Mam 5 głowic oraz 3 zwykłe pokrętła, reszta obecnie zakręcona (+2 pokrętła)

Z czego bierze się tak zimny powrót ? Gdzie do licha "pita" ta temperatura ?

Dzisiejsza fotka, widać że groszek napływa więc bez rozkręcania całości się nie obejdzie. Może silikon został wypchnięty przez groszek? Jeśli tak to trochę słabo, bo będzie trzeba to powtarzać kilka razy w sezonie... Domyślam się, że trzeba zasilikonować wszystkie otwory? Swoją drogą ekoenergia dała z tym ciała... nie testowali tego wcześniej?

http://images45.fotosik.pl/1185/0c7dc7e2c625527fm.jpg

Tylko krótko odpisuję, bo dopiero zajechałem na chatkę i padam na ryjek.

Ta zmiana weszła w życie bez żadnej informacji. Nie wiedzieliśmy o tym, podobno w testach się sprawdziła.

Kolejną zmianę przeprowadzono później, obecnie jest to tylko w poziomym szeregu blisko łączenia korpusu palnika.

W małej Ekoenergii doszliśmy sami do wniosku,że lepiej wszystkie te dziury zakleić.

Ciężko, aby pewne rzeczy robić za producenta palnika.

Jutro ze spokojem wyślę te Twoje zdjęcia do Ekoenergii.

Jestem ciekaw, czy jest ktoś aktywny posiadający dużą wersję palnika, aby to również sprawdzić?

ppietrz to jest temat o który chciałem zapytać już od dobrych kilku dni. Pytać chciałem o temp powrotu i ewentualnego ustawienia zaworu 3/4D.

U mnie siedzi 3d, obecnie mam go na 5 gdzie przy zadanej 55' wychodzi na instalację ok 43-45' z tym że powrót mam cholernie zimny, bo wraca tylko jakieś 35-38'

Jest jeszcze gorzej gdy zrzucę pompkę z II biegu na I, różnica w obecnych temperaturach jest ok 11' pomiędzy zasilaniem a powrotem.

Mam 5 głowic oraz 3 zwykłe pokrętła, reszta obecnie zakręcona (+2 pokrętła)

Z czego bierze się tak zimny powrót ? Gdzie do licha "pita" ta temperatura ?

Moim zdaniem nie działa w instalacji mały obieg. To znaczy ciepła woda z kotła, która dochodzi do zaworu 3/4D nie idzie na powrót przy większości ustawień tego zaworu. Na powrót idzie głównie woda z grzejników, która przy niskich temperaturach w okresach przejściowych wiosna/jesień jest poniżej 40 stopni. Stąd takie różnice temperatur. W tym momencie zawór 3/4D nie pełni swojej funkcji... Nie wiem czy to problem w instalacji oraz jakie są warunki jej przeprowadzania aby to dobrze funkcjonowało. W każdym bądź razie wykonałem wypięcie pompy CWU spod pumy i podłączenie jej na stałe. Stabilność utrzymywania temperatury bardzo wzrosła. Temperatura powrotu jest wysoka - pompa CWU, która działa non stop, służy dodatkowo jako pompa mieszająca.

wykres.jpg

Tylko krótko odpisuję, bo dopiero zajechałem na chatkę i padam na ryjek.

Ta zmiana weszła w życie bez żadnej informacji. Nie wiedzieliśmy o tym, podobno w testach się sprawdziła.

Kolejną zmianę przeprowadzono później, obecnie jest to tylko w poziomym szeregu blisko łączenia korpusu palnika.

W małej Ekoenergii doszliśmy sami do wniosku,że lepiej wszystkie te dziury zakleić.

Ciężko, aby pewne rzeczy robić za producenta palnika.

Jutro ze spokojem wyślę te Twoje zdjęcia do Ekoenergii.

Jestem ciekaw, czy jest ktoś aktywny posiadający dużą wersję palnika, aby to również sprawdzić?

Mam tą samą wersję Ekoenergii z identycznymi otworami. Swego czasu zalepiałem wszystkie, ale bardzo mi dymiło w zasobniku, więc je "otworzyłem". Nie zauważyłem aby aż tyle ekogroszku dostało się do komory, choć z tego co pamiętam trochę tam było. Jak otwory są w poziomym szeregu to mniej będzie przedostawało się paliwa do górnej komory? Ciekawe jak jest teraz u mnie, bo mam dużo drobniejszy groszek niż w zeszłym sezonie. Nie chce mi się tylko wygaszać kotła...

Trochę jestem zaniepokojony, bo kiedy przytykam rękę do wentylatora to czuję jak wieje :(

andrew01, czy u Ciebie po przeczyszczeniu już tak nie wieje? Te ostatnie zdjęcie robiłeś z otworu po wykręceniu tej blaszki na palniku? Aby to sprawdzić nie trzeba wyjmować ślimaka?

Edytowane przez ppietrz