Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrób próbę, zobaczymy.

Sądzę,że jest jakiś kłopot, bo lekkie uchylenie popielnika poprawia sprawę ciągu.

Dmuchawa dmucha, tyle,że spaliny z jakiegoś powodu nie chcą normalnie trafiać do przewodu kominowego.

Pomoc świeżego powietrza poprzez rozszczelnienie popielnika poprawia przepływ wyprodukowanych spalin.

Pamiętam,że na takie przypadki Włodek użytkownikom Hef-ów radził lekkie otwieranie popielnika.

Wiem też, że część osób zakłada takie regulatory, moga być mocowane w dolną wyczystkę komina.

Ktoś o tym sporo wcześniej wspominał chyba wątku z rankingiem, były też fotki.

Zobacz na ten link:

http://www.e-kominy.pl/pl/produkty/system_kominkowy/art265.html

Przedmuchy z powrotem włączyłem, z krótkich obserwacji to z temp. się poprawiło, palenisko jest bardziej powietrzo-przepuszczalne :) ale aby nie było za wesoło to teraz w podtrzymaniu się palenisko zapada od tego dmuchania :)

Zapowiada się ciekawie :)

U mnie po włączeniu przedmuchów myślę że się sytuacja (tfu tfu...) unormowała, przed chwilą zaczął kociołek grzać CWU i temperatura ładnie podchodzi pod 120 stopni. Na palenisku też całkiem nieźle, nie zapada się, nie przesypuje i tak na moje oko popiołu jest mniej.

A co tam u ekoenergii? Przetrawili już temat tego groszku?

Zapowiada się ciekawie :)

U mnie po włączeniu przedmuchów myślę że się sytuacja (tfu tfu...) unormowała, przed chwilą zaczął kociołek grzać CWU i temperatura ładnie podchodzi pod 120 stopni. Na palenisku też całkiem nieźle, nie zapada się, nie przesypuje i tak na moje oko popiołu jest mniej.

A co tam u ekoenergii? Przetrawili już temat tego groszku?

Rozmawiałem z nimi wczoraj, co uradzą, to nie wiem.

Ja dzisiaj zmieniłem podejście i zaspawujemy na produkcji 2otwory, 2 zewnętrzne zostawiam drożne. Wcześniej je zaklejaliśmy.

Myślę, że zmienią to na cały odlew i zrobią pionowe nacięcia. Czasami takie sztuki dostawałem, jak im z odlewu otwory nie wyszły.

Szczelinka jest wąska, myślę,że będzie mniej problematyczna.

Z netem Włodek kombinuje z WiFi, pierwszy koncept zrywa połączenie z pewnych względów na IE czy Mozilli (nie będę się rozpisywał dlaczego, wspominam tylko,że szukane jest inne rozwiązanie tematu, bo pierwsza koncepcja nie zdała egzaminu). Mają nowe podejście do tematu, kombinują i myślę,że będzie dobrze. Na to jednak spokojnie czekam do końca grudnia, mogę mieć nawet trochę więcej cierpliwości.

Czekam już jednak niecierpliwie na zmiany wyglądu ekranu, moduł zaworu w masowej produkcji i na test modułu GSM (próbne sztuki ponoć są)

Po zmianie czcionek i obrazków (mają być ładniejsze, lepiej wygładzone... ) niby będzie czas na strefy tygodniowe, Włodek trawi mój koncept i wpadł na jeszcze nieco inne rozwiązanie.

To tak uchylając rąbka tajemnicy. ;)

Nie mogę się doczekać podłączenia mojej pumy do Wifi. Ciekawe tylko ile taki moduł będzie kosztował...

Strefy tygodniowe są także bardzo istotne, choć wydaje mi się, że mają znaczenie głównie w okresach przejściowych, bo w pełnej zimie to raczej będzie się grzać cały czas tak samo.

A co z licznikiem paliwa? Zostanie dodany w najbliższej wersji?

Witam.

Mam pytanie w związku z ADC w Pumie. Czy wskazania te mogą wskazywać na jakość ekogroszku?

Pytam dlatego bo mam 2 rodzaje ekogroszku. Gdy zasypuję zasobnik jednym (A) to ADC waha się w granicach -9 do -30, gdy zasypuję drugi (B) ADC wskazuje +0 do +25. Gdy je zmieszam np. 1 worek A i 4 worki B to ADC pokazuje tak jakby był to ekogroszek A czyli od -5 do -20.

Co do jakości spalania to oba ekogroszki zachowuja się podobnie.

Proszę o odpowiedź.

Witam.

Mam pytanie w związku z ADC w Pumie. Czy wskazania te mogą wskazywać na jakość ekogroszku?

Pytam dlatego bo mam 2 rodzaje ekogroszku. Gdy zasypuję zasobnik jednym (A) to ADC waha się w granicach -9 do -30, gdy zasypuję drugi (B) ADC wskazuje +0 do +25. Gdy je zmieszam np. 1 worek A i 4 worki B to ADC pokazuje tak jakby był to ekogroszek A czyli od -5 do -20.

Co do jakości spalania to oba ekogroszki zachowuja się podobnie.

Proszę o odpowiedź.

ADC ma działać i korygować dawkowanie na podstawie zmian jakości paliwa, jak to robi dokładnie to nie wiem.

Sam najczęściej z tej funkcji nie korzystam, bo wymaga stałego odbioru ciepła (bez manipulacji na termostatach grzejnikowych, bez termostatu pokojowego, nie powinno się też tego ustawiać korzystając z trybu lato)

Ja wolę pracować z aktywnym pid i odpowiednimi czasami wyjściowymi w zależności od palnika, mocy kotła i budowy domu.

Ppietrz, WiFi nie ma być modułem. Napiszę Ci na priva.

Moduł dodatkowy to GSM, dzisiaj oglądałem prototyp, musi być wytestowany.

Rodzina gadów i pająków się poszerza. Moduł GSM dostał nazwę Spider.

Dygnę fotkę prototypu, zobaczymy ile czasu minie do wejścia na seryjną produkcję, jak będzie do końca roku, to będę szczęśliwy.

Spider.JPG

Ppietrz, WiFi nie ma być modułem. Napiszę Ci na priva.

Moduł dodatkowy to GSM, dzisiaj oglądałem prototyp, musi być wytestowany.

Rodzina gadów i pająków się poszerza. Moduł GSM dostał nazwę Spider.

Dygnę fotkę prototypu, zobaczymy ile czasu minie do wejścia na seryjną produkcję, jak będzie do końca roku, to będę szczęśliwy.

Dzięki za info. A jaką funkcjonalność będzie zapewniał moduł GSM?

Rozmawiałem z nimi wczoraj, co uradzą, to nie wiem.

Ja dzisiaj zmieniłem podejście i zaspawujemy na produkcji 2otwory, 2 zewnętrzne zostawiam drożne. Wcześniej je zaklejaliśmy.

To jest dzisiejsza fotka przed czyszczeniem, wyraźnie widać że groszek napiera tylko otworami po stronie lewej, czyli tam gdzie ślimak pcha groszek na wprost otworu. Otwory po prawej stronie są mniej narażone na przenikanie groszku bo tam groszek przez ślimak jest już pchany pod kątem prostym do otworów.

Zdjęcie0405.jpg

To jest dzisiejsza fotka przed czyszczeniem, wyraźnie widać że groszek napiera tylko otworami po stronie lewej, czyli tam gdzie ślimak pcha groszek na wprost otworu. Otwory po prawej stronie są mniej narażone na przenikanie groszku bo tam groszek przez ślimak jest już pchany pod kątem prostym do otworów.

hmm... czyli wygląda na to, że należałoby zatkać otwory tylko po lewej stronie i powinno być wszystko ok :)