Jarecki79 07.11.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Skoro już będzie można podłączyć Pumę do neta to może uda się wykombinować podłączenie do centrali alarmowej. Przydałoby się wysyłać sygnał o alarmach. Takie rzeczy możliwe przez moduł GSM, trzeba jeszcze pewnie ok.2tygodni poczekać na jakieś wstępne testy funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 07.11.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Chętnie bym potestował i GSM i NETA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.11.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Testy musi najpierw gruntownie przeprowadzić producent a później zobaczymy jaka będzie końcowa funkcjonalność i cena... Do starszych sterowników moduł GSM będzie można podłączyć. Trzeba jednak poczekać aż wersja będzie finalna i przetestowana. Zobaczymy kiedy Spider będzie w ofercie. Chciałbym mieć możliwość jego oferowania do końca tego roku a jak wyjdzie - czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 08.11.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Witam wszystkich. Wczoraj stałam się, mam nadzieję szczęśliwą posiadaczką kotła Skam-P 12 kW (puma, palnik mała Ekoenergia). Na sam kocioł niestety czekałam prawie 6 tygodni, a miało być max. 4. Nasz dom to nowe energooszczędne budownictwo, powierzchnia 137,5 m2 (w tym 37 garaż i kotłownia). Dziś przyjadą panowie hydraulicy instalować wszystko. Wczoraj wieczorem siadłam do instrukcji kotła oraz sterownika, po jakiejś godzinie darowałam sobie, na raz tego na pewno nie ogarnę. Wieczorem opiszę swoje wrażenia i ew. będę prosiła o wskazówki. pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 08.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Witam wszystkich. Wczoraj stałam się, mam nadzieję szczęśliwą posiadaczką kotła Skam-P 12 kW (puma, palnik mała Ekoenergia). Na sam kocioł niestety czekałam prawie 6 tygodni, a miało być max. 4. Nasz dom to nowe energooszczędne budownictwo, powierzchnia 137,5 m2 (w tym 37 garaż i kotłownia). Dziś przyjadą panowie hydraulicy instalować wszystko. Wczoraj wieczorem siadłam do instrukcji kotła oraz sterownika, po jakiejś godzinie darowałam sobie, na raz tego na pewno nie ogarnę. Wieczorem opiszę swoje wrażenia i ew. będę prosiła o wskazówki. pozdrawiam wszystkich. Witam To będziemy się nawzajem pytać bo ja także niedawno otrzymałem skampka ale go nawet jeszcze nie rozpakowałem. Apropo gdzie ta instrukcja jest pakowana? W koszu zasypowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 art-e Jak kocioł jechał kurierem, to na 99% dokumenty, sterownik są w koszu zasypowym edpi, jakby co, to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Wątki połączone, więc post stracił ważność Edytowane 9 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Edpi Wyjście USB w Pumie jest pod panelem, wklejam zdjęcie Pompę cyrkulacyjną CWU podpina się bezpośrednio kabelkami pod kostkę Pumy w wyjście opisane jako WYJ DOD (w miejsce odpopielania dla wersji pelletowej) Jak będzie pracować, na panelu czołowym będzie świecić dioda pod znaczkiem odpopielania... Fotki załączam Andrew jak możesz to pokaż Pani jak wyprowadziłeś sobie kabelek usb za obudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.11.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Andrew jak możesz to pokaż Pani jak wyprowadziłeś sobie kabelek usb za obudowę Ja się tak czasem zastanawiam czy nie widziałeś więcej niż jest w rzeczywistości Ja tam nic nie wyprowadzałem (a powinieniem...) poprostu kabelek mam na stałe wpięty w gniazdo Pumy i sobie idzie pod obudową Muszę chociaż nacięcie zrobić w obudowie aby kabelek się schował i obudowa (ta wieksza znaczy się) przylegała normalnie do podłoża. Tak swoją drogą apropo podłączania pompy cyrkulacyjnej, to przydałoby się to takie przejście zaciskowe, tylko kurcze nigdzie nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 hehe o ten kabelek mi chodziło. W sumie to można taki krótki kabel z gniazdem komputerowym plus wtyczka komputerowa w elektro-miz zamówić i przykręcić do obudowy, jest tam chyba miejsce na wyłamanie jednego kółeczka W zasadzie, to mogliby to do pumy obecnie dawać w standardzie, skoro dołożono obsługę cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.11.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Gniazdo i wtyczka komputerowa to jest raczej dostępna, mnie chodzi o ten element wkręcany w obudowę, przez który przechodzi kabel i na który nachodzi zaciskowa nakrętka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Gniazdo i wtyczka komputerowa to jest raczej dostępna, mnie chodzi o ten element wkręcany w obudowę, przez który przechodzi kabel i na który nachodzi zaciskowa nakrętka. O to coś plastikowe z gwintem jak rozumiem? To można zamówić w elektro-miz. Wytłumaczyć telefonicznie w podobny sposób i pewnie wyślą w kopercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.11.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Tak z innej beczki... jak ostatnio uszczelniałem palnik to zmierzyłem ile jest podawane ekogroszku na minutę - 275g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 08.11.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 dzięki Jarecki79 za pomoc. Przeczytałam dziś całe forum i przyznam, że załamałam się. Myślałam, że podłączę ten piec (12kW) i wszystko będzie jakoś automatycznie pracować. Nie rozumiem Waszego słownictwa, tych ustawień przeróżnych elementów. Muszę się wgłębić w instrukcję pumy, aby to jakoś zrozumieć. Czy ktoś mógłby mi pomóc, jak mam ustawić swój piec, będę bardzo wdzięczna. Nowy dom, dobrze ocieplony, 110m2 bez garażu i kotłowni. Na parterze ogrzewanie podłogowe, na poddaszu grzejniki. Na razie jestem na etapie wygrzewania domu, czekam z ułożeniem gresu na dole, zaraz po uruchomieniu pieca. Ściany po gipsowaniu, przed dotarciem. Na razie włączę tylko ogrzewanie grzejnikowe na górze, bez podłogówki i ciepłej wody. Za miesiąc pewnie uruchomię resztę. Rozumiem, że każdy dom jest inny i inne parametry ustawień, ale będę wdzięczna o jakieś ogólne, jak to zrobić poprawnie. Kupiłam 2 rodzaje ekogroszku na wypróbowanie na razie. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. pozdrawiam. edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Edyta, Andrew czy ppietrz to "starzy wyjadacze", to się bawią, bo mają taką możliwość. Odpal, ustaw temperaturę i niech się wygrzewa. Tyle. Póki budowa, to całość jest rozchwiana i ma mocniejsze zapotrzebowanie na ciepełko (węgiel).Nastaw temp. i grzej, niech automat kombinuje. Edytowane 8 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.11.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Edyta, Andrew czy ppietrz to "starzy wyjadacze", to się bawią, bo mają taką możliwość. Odpal, ustaw temperaturę i niech się wygrzewa. Tyle. Póki budowa, to całość jest rozchwiana i ma mocniejsze zapotrzebowanie na ciepełko (węgiel). Nastaw temp. i grzej, niech automat kombinuje. Nie no.... przechodzisz samego siebie, jeśli chodzi o mnie to jaki stary wyjadacz? Po jednym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 dobda, dobda, nie bądź taki skromny Kobitkę natłok informacji nam przydusił. Niech sobie kociołek tylko odpali a puma niech kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 08.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Gniazdo i wtyczka komputerowa to jest raczej dostępna, mnie chodzi o ten element wkręcany w obudowę, przez który przechodzi kabel i na który nachodzi zaciskowa nakrętka. To nazywa się dławik.Można to dostać w każdym" dobrym "sklepie elektrycznym. Edytowane 8 Listopada 2011 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.11.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 dobda, dobda, nie bądź taki skromny Kobitkę natłok informacji nam przydusił. Niech sobie kociołek tylko odpali a puma niech kombinuje Oj tam od razu natłok w pierwszym sezonie to w zasadzie ograniczałem się do dorzucania groszku i wyrzucaniu popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.11.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 To nazywa się dławik.Można to dostać w każdym" dobrym "sklepie elektrycznym. Dzięki, spróbuję poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts