Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Skoro już będzie można podłączyć Pumę do neta to może uda się wykombinować podłączenie do centrali alarmowej. Przydałoby się wysyłać sygnał o alarmach.

Takie rzeczy możliwe przez moduł GSM, trzeba jeszcze pewnie ok.2tygodni poczekać na jakieś wstępne testy funkcjonalności.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Testy musi najpierw gruntownie przeprowadzić producent a później zobaczymy jaka będzie końcowa funkcjonalność i cena...

:)

Do starszych sterowników moduł GSM będzie można podłączyć.

Trzeba jednak poczekać aż wersja będzie finalna i przetestowana.

Zobaczymy kiedy Spider będzie w ofercie. Chciałbym mieć możliwość jego oferowania do końca tego roku a jak wyjdzie - czas pokaże.

Witam wszystkich. Wczoraj stałam się, mam nadzieję szczęśliwą posiadaczką kotła Skam-P 12 kW (puma, palnik mała Ekoenergia). Na sam kocioł niestety czekałam prawie 6 tygodni, a miało być max. 4. Nasz dom to nowe energooszczędne budownictwo, powierzchnia 137,5 m2 (w tym 37 garaż i kotłownia). Dziś przyjadą panowie hydraulicy instalować wszystko. Wczoraj wieczorem siadłam do instrukcji kotła oraz sterownika, po jakiejś godzinie darowałam sobie, na raz tego na pewno nie ogarnę. Wieczorem opiszę swoje wrażenia i ew. będę prosiła o wskazówki. pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich. Wczoraj stałam się, mam nadzieję szczęśliwą posiadaczką kotła Skam-P 12 kW (puma, palnik mała Ekoenergia). Na sam kocioł niestety czekałam prawie 6 tygodni, a miało być max. 4. Nasz dom to nowe energooszczędne budownictwo, powierzchnia 137,5 m2 (w tym 37 garaż i kotłownia). Dziś przyjadą panowie hydraulicy instalować wszystko. Wczoraj wieczorem siadłam do instrukcji kotła oraz sterownika, po jakiejś godzinie darowałam sobie, na raz tego na pewno nie ogarnę. Wieczorem opiszę swoje wrażenia i ew. będę prosiła o wskazówki. pozdrawiam wszystkich.

Witam

To będziemy się nawzajem pytać bo ja także niedawno otrzymałem skampka ale go nawet jeszcze nie rozpakowałem.

Apropo gdzie ta instrukcja jest pakowana? W koszu zasypowym?

Edpi

Wyjście USB w Pumie jest pod panelem, wklejam zdjęcie

Pompę cyrkulacyjną CWU podpina się bezpośrednio kabelkami pod kostkę Pumy w wyjście opisane jako WYJ DOD (w miejsce odpopielania dla wersji pelletowej)

Jak będzie pracować, na panelu czołowym będzie świecić dioda pod znaczkiem odpopielania...

Fotki załączam

Andrew jak możesz to pokaż Pani jak wyprowadziłeś sobie kabelek usb za obudowę ;)

aktywne godziny cyrkulacji.JPG

menu cyrkulacja 0246.JPG

puma tył, technologia.JPG

Andrew jak możesz to pokaż Pani jak wyprowadziłeś sobie kabelek usb za obudowę ;)

Ja się tak czasem zastanawiam czy nie widziałeś więcej niż jest w rzeczywistości :p Ja tam nic nie wyprowadzałem (a powinieniem...) poprostu kabelek mam na stałe wpięty w gniazdo Pumy i sobie idzie pod obudową :) Muszę chociaż nacięcie zrobić w obudowie aby kabelek się schował i obudowa (ta wieksza znaczy się) przylegała normalnie do podłoża. Tak swoją drogą apropo podłączania pompy cyrkulacyjnej, to przydałoby się to takie przejście zaciskowe, tylko kurcze nigdzie nie mogę tego znaleźć.

hehe o ten kabelek mi chodziło.

W sumie to można taki krótki kabel z gniazdem komputerowym plus wtyczka komputerowa w elektro-miz zamówić i przykręcić do obudowy, jest tam chyba miejsce na wyłamanie jednego kółeczka :) W zasadzie, to mogliby to do pumy obecnie dawać w standardzie, skoro dołożono obsługę cyrkulacji 8)

Gniazdo i wtyczka komputerowa to jest raczej dostępna, mnie chodzi o ten element wkręcany w obudowę, przez który przechodzi kabel i na który nachodzi zaciskowa nakrętka.

O to coś plastikowe z gwintem jak rozumiem? To można zamówić w elektro-miz.

Wytłumaczyć telefonicznie w podobny sposób i pewnie wyślą w kopercie :)

dzięki Jarecki79 za pomoc. Przeczytałam dziś całe forum i przyznam, że załamałam się. Myślałam, że podłączę ten piec (12kW) i wszystko będzie jakoś automatycznie pracować. Nie rozumiem Waszego słownictwa, tych ustawień przeróżnych elementów. Muszę się wgłębić w instrukcję pumy, aby to jakoś zrozumieć. Czy ktoś mógłby mi pomóc, jak mam ustawić swój piec, będę bardzo wdzięczna. Nowy dom, dobrze ocieplony, 110m2 bez garażu i kotłowni. Na parterze ogrzewanie podłogowe, na poddaszu grzejniki. Na razie jestem na etapie wygrzewania domu, czekam z ułożeniem gresu na dole, zaraz po uruchomieniu pieca. Ściany po gipsowaniu, przed dotarciem. Na razie włączę tylko ogrzewanie grzejnikowe na górze, bez podłogówki i ciepłej wody. Za miesiąc pewnie uruchomię resztę. Rozumiem, że każdy dom jest inny i inne parametry ustawień, ale będę wdzięczna o jakieś ogólne, jak to zrobić poprawnie. Kupiłam 2 rodzaje ekogroszku na wypróbowanie na razie. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. pozdrawiam. edyta

Edyta, Andrew czy ppietrz to "starzy wyjadacze", to się bawią, bo mają taką możliwość.

Odpal, ustaw temperaturę i niech się wygrzewa. Tyle.

Póki budowa, to całość jest rozchwiana i ma mocniejsze zapotrzebowanie na ciepełko (węgiel).

Nastaw temp. i grzej, niech automat kombinuje.

Edytowane przez Jarecki79

Edyta, Andrew czy ppietrz to "starzy wyjadacze", to się bawią, bo mają taką możliwość.

Odpal, ustaw temperaturę i niech się wygrzewa. Tyle.

Póki budowa, to całość jest rozchwiana i ma mocniejsze zapotrzebowanie na ciepełko (węgiel).

Nastaw temp. i grzej, niech automat kombinuje.

Nie no.... przechodzisz samego siebie, jeśli chodzi o mnie to jaki stary wyjadacz? Po jednym sezonie? :)

Gniazdo i wtyczka komputerowa to jest raczej dostępna, mnie chodzi o ten element wkręcany w obudowę, przez który przechodzi kabel i na który nachodzi zaciskowa nakrętka.

To nazywa się dławik.Można to dostać w każdym" dobrym "sklepie elektrycznym.

Edytowane przez tesel