Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piec dziś został podłączony. O 14 rozpalili i ustawili pid, czyli chyba automatykę, grzejniki na 55 stopni, a podłogówkę na 40 stopni. Grzejniki szybko zareagowały, podłoga o 21 jeszcze nie była nawet ciepła, zobaczymy jutro. Dosyć głośny dźwięk wydaje kocioł, gdy pobiera opał, czy tak ma być? Tak ja radziliście, na razie kocioł pracuje sam, nie będę niczego ustawiać. Ciekawe ile będzie spalał na dobę? pozdrawiam. edyta.

Jak grzejesz świeżą budowę to może być nawet 40kg/dobę w początkowym okresie plus sporawo spieków....

Co prawda zalecamy w instrukcji, aby kocioł ustawić na jakiejś gumie, bo postawiony na kafelkach i betonie i skręcony do instalacji może dźwięk przenosić,ale rzadko który instalator czyta przed podłączeniem... Efekt pewnie wzmagają puste pomieszczenia bez drzwi :)

Dźwięk się zmieni, jak dojdą drzwi, meble, dywany itd.

u mnie tez nosi sie noca po scianach dzwiek jak zapodaje wegiel,kotlownia w piwnicy bez dostepu z wewnatrz ale niestety postawili na betonie:)bede podkladac pewnie gume lub cos podobnego.Dom co prawda nowy ale juz ocieplony i raczej suchy a mimo to wciaga worek na dobe przy wlaczonych strefach(chodzi jakies 12h) piecyk 25kw do powierzchni 190m2,jakies rady?chodzi w automacie pid

Ja kupiłem matę z gumy o gr. ok. 5-6 mm (już nie pamiętam ile) ale i tak hałas słychać nawet na górze. Kocioł stoi w piwnicy. Jednak jak zamknie się drzwi do kotłowni to już tylko minimalnie. Mam nadzieję, że jak dojdą pozostałe drzwi w domu to będzie praca bezgłośna :) W Stomilu widziałem też grubą matę zbrojoną, ale cena to kilkaset zł za m2.

Potrzebuję szybko dowiedzieć się jaki mój kocioł ma pobór prądu. Jeżeli możecie to pomóżcie. Kociołek 25kW + Puma + dmuchawa + podajnik (pompy pamiętam). Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

Dmuchawa WBS6aAL moc silnika 75W

Sterownik do 5W

Silnik podajnika 180W

Wbij sobie kod 1982, tam chyba też widać chwilowe obciążenia....