Jarecki79 10.11.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Dzięki Kazik za info, jak kupisz od tego Voltona, to machnij kilka fotek i pochwal się co musiałeś podłączyć i czy wszystko dobrze działa. (czy sterownik nie świruje, nie miga wyświetlacz....) ja wiem tylko, że dobrze działa z UPS-em firmy Ever seria specline 700. Ten model był na pumie i cobrze sprawdzany. Jak kupisz, to melduj jak działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 10.11.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Gumy oczywiście są podłożone, pewnie jak wstawię drzwi to będzie ciszej. Po dotarciu do domu stwierdziłam, ze jednak podłogówka nie grzeje wcale. Instalator przyjechał i okazało się, że pompa się zapowietrzyła, po odpowietrzeniu dopiero ruszyło. Piec pracował na 100% mocy przez kilka godzin. Grzeje c.o., czyli grzejniki i wodę na 50 stopni i podłogówkę na c.w.u na 40 stopni. Na górze grzejniki są gorące i zrobiło się bardzo ciepło, ale na dole nawet po 8 godzinach nie było jeszcze nawet ciepło. Temperatura wzrosła tylko o 2 stopnie, podłoga była wylana w lipcu, więc teoretycznie nie trzeba jej chyba wygrzewać. Mam nadzieję, że jutro zacznie wreszcie się ocieplać. Piec działa sam, czasem na 100%, potem spada do 60 nawet. Jedyne co zmieniałam to wysokość kopca, raz był zapadnięty, raz za wysoki, ustawiam od 1 do 3. Czy należny to robić samemu, czy sterownik sam to ustawia? Poza tym same dobre wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboolba 10.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Z tego co wiem to samemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.11.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 U mnie słychać podajnik na 2 piętrze gdy prawie jest pusty i tylko nocą, gdy dosypię groszku jest cisza.Sam piec stoi na betonie ale pod nóżką z podajnika mam podwójną matę antypoślizgową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.11.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Jedyne co zmieniałam to wysokość kopca, raz był zapadnięty, raz za wysoki, ustawiam od 1 do 3. Czy należny to robić samemu, czy sterownik sam to ustawia? Wysokością kopca "steruje" funkcja ADC, jeśli masz lub miałeś wysokość ustawioną na 0 to kopczyk powinien utrzymywać się na stałym poziomie i sterownik nic nie dodaje/ujmuje z czasu podania. W połowie zaszłego sezonu grzewczego wyłączyłem ADC i ciągnę tak do dzisiaj. Nie stwierdziłem z tego tytułu oszczędności bądź strat w ilości spalanego opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Ja najczęściej nie korzystam z ADC, większość instalacji ma zawory termostatyczne, użytkownicy montują termostaty pokojowe, trzeba pamiętać o wyłączaniu dla trybu lato, zamieszanie można zrobić także korzystając ze stref czasowych i funkcji STOP. Za dużo wyjątków.Dla dużej Ekoenergii ADC jeszcze może być, ale na małej Ekoenergii może się bardzo mocno rozjechać i będzie sporo niedopalonego opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 11.11.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 gdzie można regulować pracą pompy c.w.u? mam tu podłączoną podłogówkę i pompa załącza się bardzo rzadko, wynik taki, że podłoga nie grzeje. może mój instalator coś źle podłączył? muszę go wezwać znowu. grzejniki na poddaszu są pod c.o. i grzeją dobrze, pompa ustawiona na płynna pracę. Sterownik c.w.u. pokazuje zadane 40 stopni, ale podłoga jest ciepła tylko przy ścianie do kotłowni, gdzie jest zamontowany rozdzielacz. Czy ktoś miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) Wyjście z pumy opisane jako cwu powinno grzać bojler... a nie obsługiwać podłogówkę... Jak dogrzewa do 40st.C w miejscu, gdzie jest zamocowany czujnik cwu, to pompa podłączona pod wyjście CWU zostanie rozłączona...Może przełożyć czujnik pomiaru CWU w inne miejsce np. miejsce powrotu z podłogówki... tyle,że ja nie widzę, nie wiem i nie znam się na budowie instalacji grzewczych. Z tego co kilka razy widziałem było to inaczej rozwiązywane jak przez podłączanie do wyjścia cwu sterownika. Moim zdaniem podłogówkę zabezpiecza się inaczej, stosując jakies zawory mieszające... to jest jednak praca instalatora i jego fach, on powinien wiedzieć jak to profesjonalnie wykonać, aby działało. Ta pompa w układzie podłogowym powinna raczej pracować stale a nastawę temp. wody i możliwość jej regulacji zapewnia odpowiednio wykonana instalacja. Edytowane 11 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.11.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) Jarecki, ADC to taki psychiczny bajer, który pozwala łudzić się iż będą oszczędności na opale. Powiem szczerze że testowałem to przez długi czas i nie ujmując tu nic Panu Włodkowi, to ADC mnie działa jak chce. W jeden dzień pokazywało -20% a na następny +33%. Ki ciort ? Albo z innej strony, gdy bez ADC mam sterownik tak ustawiony aby za bardzo nie wskakiwał na duże moce to z tym fjczerem jakoś takoś wariuje mi. Nie może złapać właściwego "tempa", albo ma za niskie a jak się rozpędzi pod 100% to siedzi cicho w podtrzymaniu co wiąże się z tym że gdy temp zaczyna spadać nie potrafi doprowadzić do jej wzrostu. I koło się zamyka, skacze na 100%, temp idzie do góry ale za dużo od zadanej. W każdym bądź razie wyłączyłem ADC w pierony, ja mam psychiczny komfort że piec pyka sobie pomiędzy 10-15% mocy, puma na mniej do roboty bo nie musi pilnować "kaloryczności" groszku i wszyscy są szczęśliwi. Edip, gratuluje Ci "rurmena" na którego trafiłeś, u mnie było podobnie i jak większość ludzi w tym kraju człowiek po fachowcach musi się uczyć ich roboty. U mnie wiele rzeczy było zrobione "aby Polska nie zginęła", czyli na odpieprz. Zresztą parę minut temu skończyłem dodatkowe ocieplenie rur w piwnicy z C.O. Efekt, o wiele cieplejszy powrót. Pisałem kilka/naście postów wyżej o znacznej różnicy między zasilaniem a powrotem. W tej chwili jest tylko 5', czyli ciepło szło w piwnicę, ehh ręce opadają po tych pseudo fachowcach. Edytowane 11 Listopada 2011 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Z pid jest niby powiązany fbs i mi to wystarcza, automat sobie z tym radzi. ADC jak dla mnie za mocno kombinuje i potrzebuje stałego odbioru ciepła. Od dawna z tego nie korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 11.11.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 A czy tak naprawdę to jest jakaś różnica pomiędzy FBS i ADC? Czytając instrukcję to wychodzi jedno i to samo... Co do ADC to u mnie po krótkim z nią romansem wyłączyłem tą fukcję.. również w pieruny.... Ale u mnie same termostaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 11.11.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 gdzie można regulować pracą pompy c.w.u? mam tu podłączoną podłogówkę i pompa załącza się bardzo rzadko, wynik taki, że podłoga nie grzeje. może mój instalator coś źle podłączył? muszę go wezwać znowu. grzejniki na poddaszu są pod c.o. i grzeją dobrze, pompa ustawiona na płynna pracę. Sterownik c.w.u. pokazuje zadane 40 stopni, ale podłoga jest ciepła tylko przy ścianie do kotłowni, gdzie jest zamontowany rozdzielacz. Czy ktoś miał podobny problem? A pod co podczepił pompę CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 12.11.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 12.11.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Grzejniki i ciepłą użytkową wodę podłączył pod pompę i sterownik c.o., a podłogówkę pod pompę c.w.u sterownik c.w.u. Czujnik pomiaru c.w.u. jest na rurze zaraz za pompą przy przyczepionym do niej termometrze. Instalator przyjedzie dziś, musi to jakoś naprawić przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.11.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 A nie prościej byłoby podczepić dwie pompy (podłogówka i CO) pod jedno wyjście oraz dorzucić na podłogówkę jakiś zawór 3D z siłownikiem+moduł który ma pojawić się lada chwila w Elektro-Miz do sterowania tego aby jej nie przegrzać Pamiętaj że dwie pompy pompy na jednym wyjściu nie mogą przekroczyć 100W ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 12.11.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? W palnikach producenci stosują odwierty pomiędzy komorą ze ślimakiem a nadmuchu po to aby uniknąć cofania się dymu do zasobnika. Pomysłów i rozwiązań jest sporo co do umiejscowienia i ilości tych otworów. W mojej Ekoenergii jest 8 otworów. Dymu nie mam, ale za to do komory nadmuchu dostaje się ekogroszek.... Czekamy z Andrew co na to powie Ekoenergia. Wiem, że w ostatnim czasie Sekom zaspawywał niektóre otwory aby uniknąć tego zjawiska. Jeśli jednak będzie ich za mało i ciąg kominowy będzie średni to może się zdarzyć, że dym zacznie się cofać. Czy po odkręceniu blaszki na palniku po przeciwnej stronie dmuchawy widzisz ekogroszek w głębi otworu (musisz odkręcić osłonkę w dolnej części kosza i zatrzymać dmuchawę)? Może otwory zostały przytkane przez przedostający się opał... Póki co to się tym nie przejmuj i wsypuj szybko paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 12.11.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 był Pan instalator. podłączył teraz wszystko po jeden sterownik czyli co, cwu nie jest używany. pompę cwu podłączył kabelkiem do pompy co i obie działają teraz ciągle. regulację temperatury co grzejników i ciepłej wody ustawiam na sterowniku, a podłogówka zaworem 3d, gdzie ustawiam pokrętłem temperaturę. Na lato będę manualnie wyłączać ogrzewanie: pompę cwu oraz zamknę wszystkie pokrętła na rozdzielni i rurach, będzie grzał tylko bojler. Mam nadzieję, że teraz będzie działało, a pompy mają po 50W. Czekam, aż zadziała podłogówka. Piec na razie działa na 100% mocy. Niestety popsuł się siłownik do klapy kosza, po kilku dniach... klapa nie utrzymuje się w górze, a nie zamierzam popierać jej patyczkiem Moja pierwsza reklamacja. pozdrawiam. edyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.11.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? Moja rada. Otwierając kosz wyłączaj dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.11.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 był Pan instalator. podłączył teraz wszystko po jeden sterownik czyli co, cwu nie jest używany. pompę cwu podłączył kabelkiem do pompy co i obie działają teraz ciągle. Nie jest to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.11.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? W retortach "normalne" dlatego też w instrukcji zalecamy, aby zasyp kosza nie schodził <30%. Dodatkowo palniki żeliwne mają "płytkie" paleniska w porównaniu z innymi np. obrotowymi czy serii azp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts