Jarecki79 11.11.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Z pid jest niby powiązany fbs i mi to wystarcza, automat sobie z tym radzi. ADC jak dla mnie za mocno kombinuje i potrzebuje stałego odbioru ciepła. Od dawna z tego nie korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 11.11.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 A czy tak naprawdę to jest jakaś różnica pomiędzy FBS i ADC? Czytając instrukcję to wychodzi jedno i to samo... Co do ADC to u mnie po krótkim z nią romansem wyłączyłem tą fukcję.. również w pieruny.... Ale u mnie same termostaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 11.11.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 gdzie można regulować pracą pompy c.w.u? mam tu podłączoną podłogówkę i pompa załącza się bardzo rzadko, wynik taki, że podłoga nie grzeje. może mój instalator coś źle podłączył? muszę go wezwać znowu. grzejniki na poddaszu są pod c.o. i grzeją dobrze, pompa ustawiona na płynna pracę. Sterownik c.w.u. pokazuje zadane 40 stopni, ale podłoga jest ciepła tylko przy ścianie do kotłowni, gdzie jest zamontowany rozdzielacz. Czy ktoś miał podobny problem? A pod co podczepił pompę CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 12.11.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 12.11.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Grzejniki i ciepłą użytkową wodę podłączył pod pompę i sterownik c.o., a podłogówkę pod pompę c.w.u sterownik c.w.u. Czujnik pomiaru c.w.u. jest na rurze zaraz za pompą przy przyczepionym do niej termometrze. Instalator przyjedzie dziś, musi to jakoś naprawić przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.11.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 A nie prościej byłoby podczepić dwie pompy (podłogówka i CO) pod jedno wyjście oraz dorzucić na podłogówkę jakiś zawór 3D z siłownikiem+moduł który ma pojawić się lada chwila w Elektro-Miz do sterowania tego aby jej nie przegrzać Pamiętaj że dwie pompy pompy na jednym wyjściu nie mogą przekroczyć 100W ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 12.11.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? W palnikach producenci stosują odwierty pomiędzy komorą ze ślimakiem a nadmuchu po to aby uniknąć cofania się dymu do zasobnika. Pomysłów i rozwiązań jest sporo co do umiejscowienia i ilości tych otworów. W mojej Ekoenergii jest 8 otworów. Dymu nie mam, ale za to do komory nadmuchu dostaje się ekogroszek.... Czekamy z Andrew co na to powie Ekoenergia. Wiem, że w ostatnim czasie Sekom zaspawywał niektóre otwory aby uniknąć tego zjawiska. Jeśli jednak będzie ich za mało i ciąg kominowy będzie średni to może się zdarzyć, że dym zacznie się cofać. Czy po odkręceniu blaszki na palniku po przeciwnej stronie dmuchawy widzisz ekogroszek w głębi otworu (musisz odkręcić osłonkę w dolnej części kosza i zatrzymać dmuchawę)? Może otwory zostały przytkane przez przedostający się opał... Póki co to się tym nie przejmuj i wsypuj szybko paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 12.11.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 był Pan instalator. podłączył teraz wszystko po jeden sterownik czyli co, cwu nie jest używany. pompę cwu podłączył kabelkiem do pompy co i obie działają teraz ciągle. regulację temperatury co grzejników i ciepłej wody ustawiam na sterowniku, a podłogówka zaworem 3d, gdzie ustawiam pokrętłem temperaturę. Na lato będę manualnie wyłączać ogrzewanie: pompę cwu oraz zamknę wszystkie pokrętła na rozdzielni i rurach, będzie grzał tylko bojler. Mam nadzieję, że teraz będzie działało, a pompy mają po 50W. Czekam, aż zadziała podłogówka. Piec na razie działa na 100% mocy. Niestety popsuł się siłownik do klapy kosza, po kilku dniach... klapa nie utrzymuje się w górze, a nie zamierzam popierać jej patyczkiem Moja pierwsza reklamacja. pozdrawiam. edyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.11.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? Moja rada. Otwierając kosz wyłączaj dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.11.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 był Pan instalator. podłączył teraz wszystko po jeden sterownik czyli co, cwu nie jest używany. pompę cwu podłączył kabelkiem do pompy co i obie działają teraz ciągle. Nie jest to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.11.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wczoraj zajrzałem do kosza, żeby sprawdzić ile groszku zostało i się przestraszyłem. Z dna kosza wydobywał się dym i to sporo. Nie mogłem nawet dosypać opału. Czy to jest normalne przy małej ilości opału w koszu? Skąd to się bierze? W retortach "normalne" dlatego też w instrukcji zalecamy, aby zasyp kosza nie schodził <30%. Dodatkowo palniki żeliwne mają "płytkie" paleniska w porównaniu z innymi np. obrotowymi czy serii azp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.11.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 był Pan instalator. podłączył teraz wszystko po jeden sterownik czyli co, cwu nie jest używany. pompę cwu podłączył kabelkiem do pompy co i obie działają teraz ciągle. regulację temperatury co grzejników i ciepłej wody ustawiam na sterowniku, a podłogówka zaworem 3d, gdzie ustawiam pokrętłem temperaturę. Na lato będę manualnie wyłączać ogrzewanie: pompę cwu oraz zamknę wszystkie pokrętła na rozdzielni i rurach, będzie grzał tylko bojler. Mam nadzieję, że teraz będzie działało, a pompy mają po 50W. Czekam, aż zadziała podłogówka. Piec na razie działa na 100% mocy. Niestety popsuł się siłownik do klapy kosza, po kilku dniach... klapa nie utrzymuje się w górze, a nie zamierzam popierać jej patyczkiem Moja pierwsza reklamacja. pozdrawiam. edyta. Ale artysta.... Sterownik ma wyjście na pompę ładującą CWU, czyli bojler, skoro taką zastosował, to mógł pod to wyjście podłączyć a nie 3pompy w jedno gniazdo... Jakbyś chciała latem palić na bojler, to po podłączeniu pod wyjście CWU zadałabyś tylko STOP na C.O. i ustawiła temp. na bojlerze... Dodatkowy plus takiego rozwiązania, to w przypadku przekroczenia progu alarmowego, bodajże 70st.C (piszę z głowy) sterownik może załączyć pompę C.O., aby nie doprowadzić do zagotowania wody (więc wyjście na grzejniki powinno zostać drożne...) . Pod wyjście C.O. mogła zostać dodana tylko ta pompa podłogowa. Co do siłownika - pech, musiała być wadliwa uszczelka tłoczka. Trzeba dosłać na wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.11.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) edpi Jarecki napisał ci jak powinno być podłączone. Ja napiszę dlaczego masz żle.Przy takim podłączeniu nie masz możliwości zadania temp. CWU .To znaczy ,że będziesz miała temp. CWU taką ja temp.CO.A to znaczy,że przy większych mrozach,będziesz miała bardzo gorącą wodę w bojlerze. Tak też może być ale musisz uważać żeby się nie poparzyć,a zwłaszcza uważaj na dzieci.Jak pisałem wcześniej to jest złe rozwiązanie .Pogoń swojego instalatora do roboty.Niech przeczyta instrukcję i zacznie myśleć. Edytowane 12 Listopada 2011 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.11.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 bodajże 70st.C (piszę z głowy) Jarecki, Pan Włodek miał 2 tygodnie temu poprawić zabezpieczenia przeciw zagotowaniu wody w piecu. Problem jest można powiedzieć złożony. Jeśli mamy tryb lato nie mamy co liczyć na odpalenie pompy z CO. Niedawno doprowadziłam swój piec do 95.7' testując owe zabezpieczenia i nic. Pompa z CWU nie wystartowała. Temp zadana była gdzieś w okolicy 45-50'. Nie pamiętam dokładnie. Podobnie ma się sprawa ze strefami. Gdy temp zadana jest 45' i na strefie ustawimy -9 (czyli zadana 36') sterownik przechodzi w tryb lato. W takim wypadku również nie mamy co liczyć na załączenie pompy z CO przy stanie krytycznym. Jak wspomniałem wszystkie te uwagi trafiły do Pana Włodka, poprawka ma/miała być 12 dni temu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.11.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Nawet mocno nie będę komentował, bo strasznie mnie irytuje, jak przy zmianach softu sypie się coś, co wcześniej działało....U konkurencji widze podobne cyrki, ale irytacja pozostaje. Ostatnio wściekłem się na coś innego, co wcześniej działało a teraz wycięło mi bardzo drogi numer. Damian a pierwszy stopień bezpieczeństwa działa? tj. do pompy cwu było dopisane, że po przekroczeniu nastawy CWU o 7st.C pompa ładująca bojler ma ponownie ruszać dla rozładowania nadwyżki mocy grzewczej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.11.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Niestety nie, ostatnio palę na ruszcie awaryjnym dużo papierów, po takiej operacji temp skacze na +15 do +20' od zadanej i pompa z CWU milczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edpi 12.11.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Nie jest to dobre rozwiązanie. czemu? jak powinno to być zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.11.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 czemu? jak powinno to być zrobione? Czemu to napisałem.Jak powinno być zrobione to nie wiem,bo ja nie mam tego sterownika i nie znam go.Wiem jednak,że tak zaawansowany sterownik napewno ma możliwość podłączenia wszystkich pomp odpowiednio.Napewno koledzy {użytkownicy sterownika} Ci pomgą.PANOWIE POMÓŻCIE PANI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.11.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Do pumy idzie podpiąć standardowo pompy:- C.O. (grzejniki) i do tego gniazda można ewentualnie dodać pompę od podłogówki jak ten układ jest ograniczony temperaturowo np. zaworem mieszającym- CWU (ładującą bojler) i tutaj powinien być właśnie podpięty bojler....- cyrkulacyjną CWU, czyli tą, która pcha ciepłą wodę do kranu.. Można po zamówieniu modułu alligator sterować zaworem mieszającym i kolejna pompą za tym zaworem w układzie grzejnikowym lub podłogowym. Jest jednak małe ale, ten moduł dopiero trafił na seryjną produkcję i dopiero za kilkanaście dni ma być dostępny. Nie jest jeszcze wyceniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.11.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Można po zamówieniu modułu alligator sterować zaworem mieszającym i kolejna pompą za tym zaworem w układzie grzejnikowym lub podłogowym. Jest jednak małe ale, ten moduł dopiero trafił na seryjną produkcję i dopiero za kilkanaście dni ma być dostępny. Nie jest jeszcze wyceniony. Jeżeli można sterować zaworem mieszającym ,to po co pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts