Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Moduł zaworu alligator

To jest koncepcja sterowania kolejnym, osobnym obiegiem grzewczym i pomyślano tutaj o zaworze mieszającym oraz kolejnej pompie za tym zaworem.

Trzeba jeszcze odrobinę poczekać, zobaczymy już jakie będą możliwości, jak produkt będzie dostępny w sprzedaży i pojawi się do niego stosowna instrukcja.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałem Wam pokazać jak spala się rosyjski groszek.

Fakt,że spieka, ale spieki nie podnoszą deflektora.....

Nie są też mega wielgaśne, trzeba zwyczajnie w ten węgiel słabiej dmuchać....

Zdjęcia są od użytkownika kotła 12kW, kocioł pracuje na Ogniku PID (nick chyba kaszpir, ale dawno na forum nie widziałem...)

APM-1 ruski groszek.jpg

popi

popi

APM-1 3%mocy ruski groszek.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki W kotłach Skamp dla mocy znamionowej 17 kw powierzchnia kotła to 2,1, na stronach Sekom doczytałem się ze pojawił się kocioł Opal-uni o mocy 25kw (zakres 4,6-27) dla powierzchni też 2,1 m .Jest to taka sama powierzchnia grzewcza jak w kotłach Skamp,a jednak moc kotła dla tej samej powierzchni grzewczej jest znacznie większa w tym nowym kotle.

Możesz mi to wytłumaczyć jak to jest bo chyba to są podobne konstrukcje,a jednak moce różne no chyba że z kocioł Skamp można też uzyskać taką moc

Jarecki W kotłach Skamp dla mocy znamionowej 17 kw powierzchnia kotła to 2,1, na stronach Sekom doczytałem się ze pojawił się kocioł Opal-uni o mocy 25kw (zakres 4,6-27) dla powierzchni też 2,1 m .Jest to taka sama powierzchnia grzewcza jak w kotłach Skamp,a jednak moc kotła dla tej samej powierzchni grzewczej jest znacznie większa w tym nowym kotle.

Możesz mi to wytłumaczyć jak to jest bo chyba to są podobne konstrukcje,a jednak moce różne no chyba że z kocioł Skamp można też uzyskać taką moc

Ostatecznie badania poszły na 23kW, czekamy jednak na cały raport z badań i dopiero będziemy ewentualnie zmieniać.

OPAL-uni badany był na miale oraz ekogroszku. Nie mamy jednak jeszcze pełnego raportu z badań.

Z kotła Skam-P Premium 17kW z obecnie stosowanym palnikiem można "wyciągnąć" do 21kW, na dużej Ekoenergii też by się 25kw uzyskało przy wyższej t.spalin i pewnie jakimś niewielkim spadku sprawności.

Konstrukcje nie są podobne. OPAL-uni ma zupełnie inne rozwiązania wymiennika, jako jego konstruktor mogę o tym zapewnić. Ten model kotła przygotowany jest do montażu dwóch typów palników rynnowych oraz palnika, nad którym jeszcze pracujemy z firmą zewnętrzną i jeszcze nie chcę wszystkiego zdradzać. Testy idą dobrze, może dołączy w grudniu do oferty. Docelowo nowy palnik ma być w pełni funkcjonalny w przyszłym sezonie...

Edytowane przez Jarecki79

Dzięki za konkretną odpowiedż,bo dla mnie jako potencjalnego kupującego takie parametry jak moc kotła jaką uzyskuje się z danej powierzchni kotła jest ważna.Bo ja tak rozumuje że im większa powierzchnia kotła to więcej musi łyknąć,a tak na marginesie to dziwi mnie że nawet w firmie produkującej Sztokera nie mogłem uzyskać jaka jest powierzchnia sztoker 25.To tym bardziej cieszy mnie że od Ciebie można uzyskac rzetelne odpowiedzi

Na początku Witam Wszystkich.

Jestem posiadaczem Skam-p premium 25kw + Cobra od czerwce ale dopiero teraz odpaliłem piecyk.

Intryguje mnie w nim jak na razie jedna rzecz: w palniku po przeciwległej stronie do kosza zbiera się pył,proszek i tak pali mi się tylko 2/3 palnika a tam pod warstwą popiołu żarzy się pył. I odnośnie tego mam pytanie czy tak ma być ?

A pale podobno retopalem. Mam problem ze spiekami jeszcze ale myślę, że metodą prób i błędów je wyeliminuje.

1 http://imageshack.us/photo/my-images/802/palnik.jpg

2 http://imageshack.us/photo/my-images/502/palnik2.jpg

3 http://imageshack.us/photo/my-images/593/popiv.jpg

4 http://imageshack.us/photo/my-images/3/popi2.jpg

1 normalna praca

2 palnik po odsłonięciu tego co pod popiołem

3 popiół wczoraj

4 popiół dzisiaj rano

Na razie mam włączony Adc, nadmuch 80% i wentylator przysłonięty do połowy. Reszta ustawień 4/21 i blokada przedmuchu 1.

Edytowane przez Andrew84

Dzięki Kazik za info, jak kupisz od tego Voltona, to machnij kilka fotek i pochwal się co musiałeś podłączyć i czy wszystko dobrze działa.

(czy sterownik nie świruje, nie miga wyświetlacz....) ja wiem tylko, że dobrze działa z UPS-em firmy Ever seria specline 700. Ten model był na pumie i cobrze sprawdzany.

Jak kupisz, to melduj jak działa ;)

Trochę się wstrzymałem z zakupem bo czekam na przelew od pracodawcy :) i czym dłużej czekam tym bardziej się zastanawiam, czy przetwornikowi w pumie nie będzie przeszkadzał przetwornik w upsie (czyli 2 w 1 "obiegu")

Niedługo będę posiadaczem SKAM-P 12kw.W związku z tym mam kilka pytań.Zrobiłem instalację do czujników wew. i zew. z przewodów skrętki komuterowej (zostało mi sporo po wymianie w firmie).Czy mogą być?Drugie.Jakie pompy co,cwu,mieszającą zalecacie?Trzecie. Zakupiłem ekogroch .W starym "kopciuchu" spala się doskonale.Czy w palniku też będzie dobrze się spalał?Pytam,bo chcę kupić większą ilość. U nas trudno o dobry węgiel.Czwarte.Czy uważecie ,że współspalanie z grochem jekiejkolwiek miomasy jest dobre,uzasadnione i ma sens?Ale się rozpisałem.:eek:

1 http://imageshack.us/photo/my-images/802/palnik.jpg

2 http://imageshack.us/photo/my-images/502/palnik2.jpg

3 http://imageshack.us/photo/my-images/593/popiv.jpg

4 http://imageshack.us/photo/my-images/3/popi2.jpg

1 normalna praca

2 palnik po odsłonięciu tego co pod popiołem

3 popiół wczoraj

4 popiół dzisiaj rano

Na razie mam włączony Adc, nadmuch 80% i wentylator przysłonięty do połowy. Reszta ustawień 4/21 i blokada przedmuchu 1.

Cześć!

Sugeruję wyłączyć ADC, pracuj na wysokość kopca 0, jak Ci trochę nie dopali, to koryguj kopiec na minus.

Nadmuch 82%-85%

Jak opał dupny, to dla tego większego palnika Ekoenergia możesz odblokowac przedmuchy, ale jednocześnie zejść z nadmuchem w zakres 78-80%

U mnie to samo, przy 3 podnoszeniu teleskop umarł. Może wadliwa partia?

To są tanie dodatki adaptowane do koszy prawdopodobnie z czegoś innego.

Podam linka, gdzie to można zamówić bez problemu - tak na przyszłość w razie "W":

http://domer.pl/amortyzator-gazowy-do-zbiornika-na-opal-120-n.html

Zapakują w kopertę i wyślą pocztą.

Niedługo będę posiadaczem SKAM-P 12kw.W związku z tym mam kilka pytań.Zrobiłem instalację do czujników wew. i zew. z przewodów skrętki komuterowej (zostało mi sporo po wymianie w firmie).Czy mogą być?Drugie.Jakie pompy co,cwu,mieszającą zalecacie?Trzecie. Zakupiłem ekogroch .W starym "kopciuchu" spala się doskonale.Czy w palniku też będzie dobrze się spalał?Pytam,bo chcę kupić większą ilość. U nas trudno o dobry węgiel.Czwarte.Czy uważecie ,że współspalanie z grochem jekiejkolwiek miomasy jest dobre,uzasadnione i ma sens?Ale się rozpisałem.:eek:

Pytanie o rodzaj przewodów do czujników wewn/zewn. trzeba zadać bezpośrednio w Elektro-System, w zestawie są oba czujniki.

Pompy:

jak masz kasę, to warto, jeżeli na grzejnikach będą termostaty:

a) do C.O. adaptacyjna LFP Leszno seria Maxima

b) do ładowania bojlera również energooszczędna, ale seria Efekta, tańsza i do bojlera czy układu bez termostatów idealna

d) mieszająca... chyba zwykłą jakąś wystarczy, dobrej jakości grundfossa czy leszno niebieską....

Mała uwaga, pompę CWU możesz w eCoalu wykorzystać też jako mieszającą, ta pompa może realizować obie funkcje tj. ładować CWU oraz pilnować t.powrotu.

Użycie biomasy ma sens, sam spalałem owies mieszany z miałem węglowym. Sam miał dawał spieki, sam owies dawał spieki a miks obu paliw dał ładny popiół

Zapodam fotki, są z kotła 25kW z dużą Ekoenergią.

miał+owies3.jpg

mia?+owies w koszu.jpg

popiół.jpg

Mała uwaga, pompę CWU możesz w eCoalu wykorzystać też jako mieszającą, ta pompa może realizować obie funkcje tj. ładować CWU oraz pilnować t.powrotu.

Czy do tego potrzebna jest jakaś inna instalacja,czy tylko odpowiednie podłączenie.

W jekiej proporcji robisz mix

Edytowane przez tesel

Czy do tego potrzebna jest jakaś inna instalacja,czy tylko odpowiednie podłączenie.

W jekiej proporcji robisz mix

Ten miks to tak na oko był robiony.

Nie ważyłem niczego, przemieszane i tyle. Wzrokowo-objętościowo ok. 50:50

Resztę na maila odpisałem