Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

był Pan instalator. podłączył teraz wszystko po jeden sterownik czyli co, cwu nie jest używany. pompę cwu podłączył kabelkiem do pompy co i obie działają teraz ciągle. regulację temperatury co grzejników i ciepłej wody ustawiam na sterowniku, a podłogówka zaworem 3d, gdzie ustawiam pokrętłem temperaturę. Na lato będę manualnie wyłączać ogrzewanie: pompę cwu oraz zamknę wszystkie pokrętła na rozdzielni i rurach, będzie grzał tylko bojler. Mam nadzieję, że teraz będzie działało, a pompy mają po 50W. Czekam, aż zadziała podłogówka. Piec na razie działa na 100% mocy. Niestety popsuł się siłownik do klapy kosza, po kilku dniach... klapa nie utrzymuje się w górze, a nie zamierzam popierać jej patyczkiem :) Moja pierwsza reklamacja. pozdrawiam. edyta.

Ale artysta....

Sterownik ma wyjście na pompę ładującą CWU, czyli bojler, skoro taką zastosował, to mógł pod to wyjście podłączyć a nie 3pompy w jedno gniazdo...

Jakbyś chciała latem palić na bojler, to po podłączeniu pod wyjście CWU zadałabyś tylko STOP na C.O. i ustawiła temp. na bojlerze... Dodatkowy plus takiego rozwiązania, to w przypadku przekroczenia progu alarmowego, bodajże 70st.C (piszę z głowy) sterownik może załączyć pompę C.O., aby nie doprowadzić do zagotowania wody (więc wyjście na grzejniki powinno zostać drożne...) .

Pod wyjście C.O. mogła zostać dodana tylko ta pompa podłogowa.

Co do siłownika - pech, musiała być wadliwa uszczelka tłoczka. Trzeba dosłać na wymianę :)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

edpi Jarecki napisał ci jak powinno być podłączone. Ja napiszę dlaczego masz żle.Przy takim podłączeniu nie masz możliwości zadania temp. CWU .To znaczy ,że będziesz miała temp. CWU taką ja temp.CO.A to znaczy,że przy większych mrozach,będziesz miała bardzo gorącą wodę w bojlerze. Tak też może być ale musisz uważać żeby się nie poparzyć,a zwłaszcza uważaj na dzieci.Jak pisałem wcześniej to jest złe rozwiązanie .Pogoń swojego instalatora do roboty.Niech przeczyta instrukcję i zacznie myśleć. Edytowane przez tesel

bodajże 70st.C (piszę z głowy)

Jarecki, Pan Włodek miał 2 tygodnie temu poprawić zabezpieczenia przeciw zagotowaniu wody w piecu. Problem jest można powiedzieć złożony. Jeśli mamy tryb lato nie mamy co liczyć na odpalenie pompy z CO.

Niedawno doprowadziłam swój piec do 95.7' testując owe zabezpieczenia i nic. Pompa z CWU nie wystartowała. Temp zadana była gdzieś w okolicy 45-50'. Nie pamiętam dokładnie.

Podobnie ma się sprawa ze strefami. Gdy temp zadana jest 45' i na strefie ustawimy -9 (czyli zadana 36') sterownik przechodzi w tryb lato. W takim wypadku również nie mamy co liczyć na załączenie pompy z CO przy stanie krytycznym.

Jak wspomniałem wszystkie te uwagi trafiły do Pana Włodka, poprawka ma/miała być 12 dni temu ...

Nawet mocno nie będę komentował, bo strasznie mnie irytuje, jak przy zmianach softu sypie się coś, co wcześniej działało....

U konkurencji widze podobne cyrki, ale irytacja pozostaje.

Ostatnio wściekłem się na coś innego, co wcześniej działało a teraz wycięło mi bardzo drogi numer.

Damian a pierwszy stopień bezpieczeństwa działa? tj. do pompy cwu było dopisane, że po przekroczeniu nastawy CWU o 7st.C pompa ładująca bojler ma ponownie ruszać dla rozładowania nadwyżki mocy grzewczej....

czemu? jak powinno to być zrobione?

Czemu to napisałem.Jak powinno być zrobione to nie wiem,bo ja nie mam tego sterownika i nie znam go.Wiem jednak,że tak zaawansowany sterownik napewno ma możliwość podłączenia wszystkich pomp odpowiednio.Napewno koledzy {użytkownicy sterownika} Ci pomgą.PANOWIE POMÓŻCIE PANI.

Do pumy idzie podpiąć standardowo pompy:

- C.O. (grzejniki) i do tego gniazda można ewentualnie dodać pompę od podłogówki jak ten układ jest ograniczony temperaturowo np. zaworem mieszającym

- CWU (ładującą bojler) i tutaj powinien być właśnie podpięty bojler....

- cyrkulacyjną CWU, czyli tą, która pcha ciepłą wodę do kranu..

Można po zamówieniu modułu alligator sterować zaworem mieszającym i kolejna pompą za tym zaworem w układzie grzejnikowym lub podłogowym. Jest jednak małe ale, ten moduł dopiero trafił na seryjną produkcję i dopiero za kilkanaście dni ma być dostępny. Nie jest jeszcze wyceniony.

Można po zamówieniu modułu alligator sterować zaworem mieszającym i kolejna pompą za tym zaworem w układzie grzejnikowym lub podłogowym. Jest jednak małe ale, ten moduł dopiero trafił na seryjną produkcję i dopiero za kilkanaście dni ma być dostępny. Nie jest jeszcze wyceniony.

Jeżeli można sterować zaworem mieszającym ,to po co pompa

Moduł zaworu alligator

To jest koncepcja sterowania kolejnym, osobnym obiegiem grzewczym i pomyślano tutaj o zaworze mieszającym oraz kolejnej pompie za tym zaworem.

Trzeba jeszcze odrobinę poczekać, zobaczymy już jakie będą możliwości, jak produkt będzie dostępny w sprzedaży i pojawi się do niego stosowna instrukcja.

Chciałem Wam pokazać jak spala się rosyjski groszek.

Fakt,że spieka, ale spieki nie podnoszą deflektora.....

Nie są też mega wielgaśne, trzeba zwyczajnie w ten węgiel słabiej dmuchać....

Zdjęcia są od użytkownika kotła 12kW, kocioł pracuje na Ogniku PID (nick chyba kaszpir, ale dawno na forum nie widziałem...)

APM-1 ruski groszek.jpg

popi

popi

APM-1 3%mocy ruski groszek.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki W kotłach Skamp dla mocy znamionowej 17 kw powierzchnia kotła to 2,1, na stronach Sekom doczytałem się ze pojawił się kocioł Opal-uni o mocy 25kw (zakres 4,6-27) dla powierzchni też 2,1 m .Jest to taka sama powierzchnia grzewcza jak w kotłach Skamp,a jednak moc kotła dla tej samej powierzchni grzewczej jest znacznie większa w tym nowym kotle.

Możesz mi to wytłumaczyć jak to jest bo chyba to są podobne konstrukcje,a jednak moce różne no chyba że z kocioł Skamp można też uzyskać taką moc

Jarecki W kotłach Skamp dla mocy znamionowej 17 kw powierzchnia kotła to 2,1, na stronach Sekom doczytałem się ze pojawił się kocioł Opal-uni o mocy 25kw (zakres 4,6-27) dla powierzchni też 2,1 m .Jest to taka sama powierzchnia grzewcza jak w kotłach Skamp,a jednak moc kotła dla tej samej powierzchni grzewczej jest znacznie większa w tym nowym kotle.

Możesz mi to wytłumaczyć jak to jest bo chyba to są podobne konstrukcje,a jednak moce różne no chyba że z kocioł Skamp można też uzyskać taką moc

Ostatecznie badania poszły na 23kW, czekamy jednak na cały raport z badań i dopiero będziemy ewentualnie zmieniać.

OPAL-uni badany był na miale oraz ekogroszku. Nie mamy jednak jeszcze pełnego raportu z badań.

Z kotła Skam-P Premium 17kW z obecnie stosowanym palnikiem można "wyciągnąć" do 21kW, na dużej Ekoenergii też by się 25kw uzyskało przy wyższej t.spalin i pewnie jakimś niewielkim spadku sprawności.

Konstrukcje nie są podobne. OPAL-uni ma zupełnie inne rozwiązania wymiennika, jako jego konstruktor mogę o tym zapewnić. Ten model kotła przygotowany jest do montażu dwóch typów palników rynnowych oraz palnika, nad którym jeszcze pracujemy z firmą zewnętrzną i jeszcze nie chcę wszystkiego zdradzać. Testy idą dobrze, może dołączy w grudniu do oferty. Docelowo nowy palnik ma być w pełni funkcjonalny w przyszłym sezonie...

Edytowane przez Jarecki79

Dzięki za konkretną odpowiedż,bo dla mnie jako potencjalnego kupującego takie parametry jak moc kotła jaką uzyskuje się z danej powierzchni kotła jest ważna.Bo ja tak rozumuje że im większa powierzchnia kotła to więcej musi łyknąć,a tak na marginesie to dziwi mnie że nawet w firmie produkującej Sztokera nie mogłem uzyskać jaka jest powierzchnia sztoker 25.To tym bardziej cieszy mnie że od Ciebie można uzyskac rzetelne odpowiedzi

Na początku Witam Wszystkich.

Jestem posiadaczem Skam-p premium 25kw + Cobra od czerwce ale dopiero teraz odpaliłem piecyk.

Intryguje mnie w nim jak na razie jedna rzecz: w palniku po przeciwległej stronie do kosza zbiera się pył,proszek i tak pali mi się tylko 2/3 palnika a tam pod warstwą popiołu żarzy się pył. I odnośnie tego mam pytanie czy tak ma być ?

A pale podobno retopalem. Mam problem ze spiekami jeszcze ale myślę, że metodą prób i błędów je wyeliminuje.

1 http://imageshack.us/photo/my-images/802/palnik.jpg

2 http://imageshack.us/photo/my-images/502/palnik2.jpg

3 http://imageshack.us/photo/my-images/593/popiv.jpg

4 http://imageshack.us/photo/my-images/3/popi2.jpg

1 normalna praca

2 palnik po odsłonięciu tego co pod popiołem

3 popiół wczoraj

4 popiół dzisiaj rano

Na razie mam włączony Adc, nadmuch 80% i wentylator przysłonięty do połowy. Reszta ustawień 4/21 i blokada przedmuchu 1.

Edytowane przez Andrew84