Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Dzięki Kazik za info, jak kupisz od tego Voltona, to machnij kilka fotek i pochwal się co musiałeś podłączyć i czy wszystko dobrze działa.

(czy sterownik nie świruje, nie miga wyświetlacz....) ja wiem tylko, że dobrze działa z UPS-em firmy Ever seria specline 700. Ten model był na pumie i cobrze sprawdzany.

Jak kupisz, to melduj jak działa ;)

Trochę się wstrzymałem z zakupem bo czekam na przelew od pracodawcy :) i czym dłużej czekam tym bardziej się zastanawiam, czy przetwornikowi w pumie nie będzie przeszkadzał przetwornik w upsie (czyli 2 w 1 "obiegu")

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niedługo będę posiadaczem SKAM-P 12kw.W związku z tym mam kilka pytań.Zrobiłem instalację do czujników wew. i zew. z przewodów skrętki komuterowej (zostało mi sporo po wymianie w firmie).Czy mogą być?Drugie.Jakie pompy co,cwu,mieszającą zalecacie?Trzecie. Zakupiłem ekogroch .W starym "kopciuchu" spala się doskonale.Czy w palniku też będzie dobrze się spalał?Pytam,bo chcę kupić większą ilość. U nas trudno o dobry węgiel.Czwarte.Czy uważecie ,że współspalanie z grochem jekiejkolwiek miomasy jest dobre,uzasadnione i ma sens?Ale się rozpisałem.:eek:

1 http://imageshack.us/photo/my-images/802/palnik.jpg

2 http://imageshack.us/photo/my-images/502/palnik2.jpg

3 http://imageshack.us/photo/my-images/593/popiv.jpg

4 http://imageshack.us/photo/my-images/3/popi2.jpg

1 normalna praca

2 palnik po odsłonięciu tego co pod popiołem

3 popiół wczoraj

4 popiół dzisiaj rano

Na razie mam włączony Adc, nadmuch 80% i wentylator przysłonięty do połowy. Reszta ustawień 4/21 i blokada przedmuchu 1.

Cześć!

Sugeruję wyłączyć ADC, pracuj na wysokość kopca 0, jak Ci trochę nie dopali, to koryguj kopiec na minus.

Nadmuch 82%-85%

Jak opał dupny, to dla tego większego palnika Ekoenergia możesz odblokowac przedmuchy, ale jednocześnie zejść z nadmuchem w zakres 78-80%

U mnie to samo, przy 3 podnoszeniu teleskop umarł. Może wadliwa partia?

To są tanie dodatki adaptowane do koszy prawdopodobnie z czegoś innego.

Podam linka, gdzie to można zamówić bez problemu - tak na przyszłość w razie "W":

http://domer.pl/amortyzator-gazowy-do-zbiornika-na-opal-120-n.html

Zapakują w kopertę i wyślą pocztą.

Niedługo będę posiadaczem SKAM-P 12kw.W związku z tym mam kilka pytań.Zrobiłem instalację do czujników wew. i zew. z przewodów skrętki komuterowej (zostało mi sporo po wymianie w firmie).Czy mogą być?Drugie.Jakie pompy co,cwu,mieszającą zalecacie?Trzecie. Zakupiłem ekogroch .W starym "kopciuchu" spala się doskonale.Czy w palniku też będzie dobrze się spalał?Pytam,bo chcę kupić większą ilość. U nas trudno o dobry węgiel.Czwarte.Czy uważecie ,że współspalanie z grochem jekiejkolwiek miomasy jest dobre,uzasadnione i ma sens?Ale się rozpisałem.:eek:

Pytanie o rodzaj przewodów do czujników wewn/zewn. trzeba zadać bezpośrednio w Elektro-System, w zestawie są oba czujniki.

Pompy:

jak masz kasę, to warto, jeżeli na grzejnikach będą termostaty:

a) do C.O. adaptacyjna LFP Leszno seria Maxima

b) do ładowania bojlera również energooszczędna, ale seria Efekta, tańsza i do bojlera czy układu bez termostatów idealna

d) mieszająca... chyba zwykłą jakąś wystarczy, dobrej jakości grundfossa czy leszno niebieską....

Mała uwaga, pompę CWU możesz w eCoalu wykorzystać też jako mieszającą, ta pompa może realizować obie funkcje tj. ładować CWU oraz pilnować t.powrotu.

Użycie biomasy ma sens, sam spalałem owies mieszany z miałem węglowym. Sam miał dawał spieki, sam owies dawał spieki a miks obu paliw dał ładny popiół

Zapodam fotki, są z kotła 25kW z dużą Ekoenergią.

miał+owies3.jpg

mia?+owies w koszu.jpg

popiół.jpg

Mała uwaga, pompę CWU możesz w eCoalu wykorzystać też jako mieszającą, ta pompa może realizować obie funkcje tj. ładować CWU oraz pilnować t.powrotu.

Czy do tego potrzebna jest jakaś inna instalacja,czy tylko odpowiednie podłączenie.

W jekiej proporcji robisz mix

Edytowane przez tesel

Czy do tego potrzebna jest jakaś inna instalacja,czy tylko odpowiednie podłączenie.

W jekiej proporcji robisz mix

Ten miks to tak na oko był robiony.

Nie ważyłem niczego, przemieszane i tyle. Wzrokowo-objętościowo ok. 50:50

Resztę na maila odpisałem

Witam,

jestem posidaczką Skamp-p premium 25kW ze sterownikiem cobra. Piec przyjechał do nas latem. Teraz zaczeliśmy palić.

Narazie zużycie węgla to jakieś 3 worki ekogroszku na 2 dni.

W domu nie musi być superciepło. Bardziej chodzi o to, żeby woda nie zamarzla i temperatura była w miarę przyzwoita. Generalnie, żeby można było np. w bluzach pracować.

Może Pan podpowiedziec jakies ustawienia sterownika? Może da sie te zużycie ograniczyć?

Da się, można stosować jeszcze strefy czasowe...

Minimalna nastawa to 40st.C, tyle może podawać ciągle...

Ale stosując strefy można np. zrobić tak:

od 00:00 do 2:00 zrobić STOP (korekcje stref na -9 i -10 oznacza szary słupek i napis STOP

od 2:00 do 3:00 korekcja strefy na 0, wówczas w tej godzinie 40st.C i pracująca pompa

od 3:00 do 5:00 znowu STOP

od 5:00 do 6:00 korekcja strefy na 0, czyli utrzyma 40st.C

itd. zamiennie 2godziny nie grzejemy, 1godzinę grzejemy

Da się, można stosować jeszcze strefy czasowe...

Minimalna nastawa to 40st.C, tyle może podawać ciągle...

Ale stosując strefy można np. zrobić tak:

od 00:00 do 2:00 zrobić STOP (korekcje stref na -9 i -10 oznacza szary słupek i napis STOP

od 2:00 do 3:00 korekcja strefy na 0, wówczas w tej godzinie 40st.C i pracująca pompa

od 3:00 do 5:00 znowu STOP

od 5:00 do 6:00 korekcja strefy na 0, czyli utrzyma 40st.C

itd. zamiennie 2godziny nie grzejemy, 1godzinę grzejemy

Minimalna nastawa 40st.C - rozumiem że to jest nastawa pieca.

Nie jest to za mało jeśli chodzi o jego żywotność. Gdzieś czytałem 50-55 st powinno być.

Jak się zrobi STOP na strefie to rozumiem piec przechodzi w podtrzymanie?

A korekcja na strefach o np +/- 1 - to jaką daje zmiane temp w stopniach?

Minimalna nastawa 40st.C - rozumiem że to jest nastawa pieca.

Nie jest to za mało jeśli chodzi o jego żywotność. Gdzieś czytałem 50-55 st powinno być.

Jak się zrobi STOP na strefie to rozumiem piec przechodzi w podtrzymanie?

A korekcja na strefach o np +/- 1 - to jaką daje zmiane temp w stopniach?

Między ok. 37-42st.C jest tzw wodny punkt rosy dla węgla kamiennego.

Temat powtarza się i wraca jak bumerang co jakiś czas....

Musi wystąpić kilka negatywnych zjawisk, aby problem występował, tj. mokry opał, problemy z właściwą wentylacją lub ciągiem kominowym i do tego niska nastawa....

Koleżanka tylko wygrzewa lekko budowany dom, sterownik Cobra czy Puma nie pozwala na nastawy poniżej 40st.C...

STOP oznacza, że w tej godzinie nie działa pompa C.O., kocioł pilnuje tylko nastawy sam w sobie, więc na 99,9% zostanie w podtrzymaniu....

Normalnie przy nastawie np. 50st.C korekcja o 1 czy 2st.C dokładnie o tyle obniży temp. na kotle w danej godzinie, ale najniższą nastawą jest 40st.C, więc poniżej tego to tylko sens wyboru funkcji STOP.....

Długo nie pisałem, bo ciągle praca i praca, a i fachowcem w dziedzinie ogrzewania nie jestem. Odrobiłem więc lekcje i wyczytałem, że nie jestem sam z groszkiem w dmuchawie. :) Problem mam jednak inny. Mianowicie dymienie z kosza sprawia mi tali kłopot, że nie mogę węgla wsypać do zasobnika, a nie jest pusty. Dym przenika nawet jak jest full. Bardzo gęsty i biały. Walczę też z harmonogramem jak obniżę o 3 st.C to po ustawieniu na zero nie wraca do zadanej temperatury.

To opowiem moją wczorajszą historię. Wchodzę do kotłowni i czuję dziwny zapach, otwieram kosz a tam jak nie buchnie dym... Godzinę spędziłem na wietrzeniu. Dym miał ciemniejszy odcień i śmierdział trochę gazem (czyżby to był czad?). Wychodzi na to, że kosz jest trochę nieszczelny skoro czuć nawet przy zamkniętym, a może to gdzie indziej się też przedostaje. W samym palenisku dymu nie widać, ciąg komina wydaje się poprawny (przekrój 25x12 z pełnej cegły, wysokość ok. 9,5m). Jak widać w moim przypadku samo zatrzymanie sterownika przy zasypie nic nie da bo śmierdzi nawet jak jest kosz zamknięty. Pomocy!!!

Kazik123 reklamuj kocioł, jeśli kosz zasypowy jest nieszczelny to musi zostać to poprawione w trybie pilnym! U mnie nigdy nie doszło do tego aby dym wydostawał się przy zamkniętym koszu. A otwierałeś już klapkę po drugiej stronie dmuchawy? Może masz tak jak dobeka wszystkie otwory zaklejone. Edytowane przez ppietrz

Kazik123 reklamuj kocioł, jeśli kosz zasypowy jest nieszczelny to musi zostać to poprawione w trybie pilnym! U mnie nigdy nie doszło do tego aby dym wydostawał się przy zamkniętym koszu. A otwierałeś już klapkę po drugiej stronie dmuchawy? Może masz tak jak dobeka wszystkie otwory zaklejone.

No właśnie jeszcze nie otwierałem. A czym otwory są zaklejane, łatwo je udrożnić?

No właśnie jeszcze nie otwierałem. A czym otwory są zaklejane, łatwo je udrożnić?

Musisz zadzwonić do Sekom i się spytać jak było w Twoim przypadku. Czy otwory zostały zaklejone silikonem (nie ma problemu z wydłubaniem), czy też zaspawane (tu raczej niewiele zrobisz). Przez ten otwór i tak do nich nie dotrzesz - jedynie możesz zerknąć czy nie masz w komorze ekogroszku. Ewentualnie jak uda Ci się wykonać w miarę ostre zdjęcie aparatem z lampą to może coś na nim zauważysz.

Aby dotrzeć do otworów to trzeba zdjąć kosz (4 śruby), a potem rozebrać palnik w połowie (4 wewnętrzne śruby) i wyjąć ślimaka. Po operacji jest trochę syfu na tobie i w kotłowni...

Edytowane przez ppietrz