art-e 18.11.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Hmmm aż strach pomyśleć jak ja zacznę palić. Kurcze Jarecki co to za problemy się zaczęły. Wygląda jakby firma Sekom zbudowała swój pierwszy kocioł i miał swój wiek dziecięcy i wszystkie błędy wychodzą, a przecież tak nie jest.To co się dzieje? Powinni ludzie odpalić i ma hulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 18.11.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 wow, to chyba wolę reklamować kocioł Sprawdzę jeszcze tylko czy otwarcie drzwiczek nie naprawi problemu. Może to jednak wina komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 18.11.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Kazi, u mnie ten problem występuje na zawołanie Mam na czopuchu przysłonę i jeśli ją zamknę objaw jest taki sam. Tak więc wydaje mi się że problemem może być ciąg albo masz przytkany czopuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 18.11.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Jutro pobawię się i spróbuję znaleźć przyczynę. Dzisiaj natomiast jak otworzyłem koszt to oprócz dymu chlusnęła woda. Wydaje mi się, że ten dym skroplił się na pokrywie. Węgiel może być trochę wilgotny. Pakowany pieklorz w worki foliowe, które stały otwarte jakieś 3-4 dni. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.11.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) art-eTy masz już inny palnik... w porównaniu z tym, co mają chłopaki Wszyscy koledzy mają palnik mała Ekoenergia z partii z zeszłego roku. Przypuszczam,że u Kazika tez sa dwa rzędy otworów. Jak zakleję wszystkie, to pali sie lepiej, ale po otwarciu kosza jest więcej dymu.Zaspawujemy więc obecnie 2 i 2otwory zostawiamy drożne w partiach z tego roku.. wcześniejsze maja dwa rzędy po 3 lub po 4otwory... Kazik, jak się do tej pory paliło, to przyczyna jest gdzie indziej. Kominiarz Ci od tego roku użytkowania komin czyścił?Sprawdź tez to z węglem i otworkami, co Andrew i Ppietrz wspominają. Kilka stron wcześniej były fotki i opis ew. napisz maila, wyślę fotkiwiększy problem może robić mokry groszek Edytowane 18 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.11.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Trochę to trwało ale głównie z braku czasu, wprowadziłem kilka zmian, głownie w skryptach. Zmiany są na "lepsze"http://ul.to/e9ckbs0i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 20.11.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Przy skryptach po prawej stronie okienka była lista rozwijana z dostępnymi zmiennymi, funkcjami itp. Czy to specjalnie usunąłeś, czy może to jakiś efekt uboczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.11.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ani efekt uboczny ani błąd celowe działanie, teraz jest code completion Wpisz pierwszą literę funkcji/procedury/zmiennej a reszta sama się rozwinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 20.11.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 oooooo bardzo fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.11.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Dlatego napisałem Zmiany są na "lepsze" Wyświetlana jest również lista parametrów procedury/funkcji, nie trzeba teraz zgadywać co powinno być na odpowiednim miejscu oraz jakiego typu. Ze zmian jest jeszcze wymuszona zmiana formatu zapisu konfiguracji, w skryptach przy pewnych błędach skrypt kończył swoje zadanie bez odpowiedniego komunikatu. Teraz oczywiście wszystko jest raportowane. Dodałem/zmieniłem możliwość czyszczenia okna wyników procedurą ClearOutput, normalnie okno to nie jest czyszczone z automatu. W ten sposób można zebrać w jedno okno działanie kilku skryptów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.11.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Zresztą samo code completion działa tylko w 90%. Nie do końca tak to sobie zakładałem ale jak wspomniałem z braku czasu nie mam kiedy nad tym siedzieć. Wydaje mi się że dla laika jest to na tyle czytelne że ktoś kto ma podstawową wiedzę z pascala powinien dać sobie radę w spłodzeniu prostego skryptu. Z moich doświadczeń wynika aby code completion działało tak jak ja sobie wyobrażam musiałbym spłodzić prawie drugi program jak PumaCharts który zajmowałby się tylko tym fjuczerem Dlatego jest jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 21.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 art-e Ty masz już inny palnik... w porównaniu z tym, co mają chłopaki Wszyscy koledzy mają palnik mała Ekoenergia z partii z zeszłego roku. Przypuszczam,że u Kazika tez sa dwa rzędy otworów. A co zostało zmienione w nowszych palnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.11.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) A co zostało zmienione w nowszych palnikach? W nowszej, małej Ekoenergii sa inaczej wykonane otwory napowietrzające (antyspalinowe). Całkiem możliwe, że będą one jeszcze modyfikowane na nacięcia pionowe zamiast okrągłych otworów, tego jeszcze na 100%nie wiem. Natomiast u Ciebie jest jeszcze inny palnik i w nim pali sie inaczej, nie ma tych okrągłych dziur napowietrzających. Wszystko masz opisane wraz z fotografią na pierwszych stronach instrukcji kotła. Edytowane 21 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 23.11.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam jakie obecnie obserwujecie spalanie u siebie i jakim ekogroszkiem palicie (jaki macie metraż i ile osób korzysta z cwu) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.11.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Właśnie mi jeden użytkownik 12-ki pisał,że kosz wielkości takiej jak u Ppietrz i Andrew na ok. 110-120kg groszku ruskiego starcza mu na 11dni palenia.Cały domek w podłogówce.Sterownik bardzo długo na 3%mocy.... niestety poniżej palnika przy nastawie 50st.C na C.O. zaczyna odkładać się rodzaj smoły....Być może to kwestia jakości i właściwości tego rosyjskiego węgla.... rada była taka, aby podniósł na 60st.C i zasłonił dwa przeloty grilla spalinowego dla podniesienia t.spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.11.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Jarecki,czemu macie tak mało uzytkowników sterownika cobra?? ciągle 8 sztuk tylko ! nawet porównac porządnie nie można:offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 23.11.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 czyli wychodzi ok 10-11 kg na dobę? pytam bo ciągle bije się z myślami czy zainwestować w lepszy ekogroszek. Na razie spalam ciut mniej niż worek dziennie ciut znaczy ok 1 może 2 kg. Palę obecnie taniopał czytałem ostatnio że kiepsko się pali no i cudów nie ma. Wydaję mi się że słabo trzyma ciepło i w związku z tym piec musi częściej pobierać. Wiem że nie mogę z Waszymi instalacjami porównać bo przecież każdy ma inny dom inne nastawy ale jak można (czy wogóle jest taka możliwość) sprawdzić czy to czym obecnie palę jest do przyjęcia czy lepiej dopłacić i cieszyć się lepszymi efektami. Są kody z których można odczytać jak często pobiera ślimak itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Z tego co pamiętam to te 10 do 11kg to w małym i dobrze docieplonym domku.U mnie dach nie ocieplony i teraz między 20 a 25 pożera na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klawik8 23.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz kotła Skam-P Premium 25 kW sterownik Cobra.Kocioł ogrzewa dom o pow. około 190 m2, ściany nie izolowane, dach izolowany, cwu - 5 os.Zużycie ekogroszku (cena zakupu 780 zł - lokalny skład) od początku października kształtuje się na poziomie 20 - 26 kg/dobę.Układ CO z zaworem 4-drogowym i sterowaniem pogodowym, temp. na kotle 55 degC.Oto moje spostrzeżenia co do kotła:- łatwy do czyszczenia- dobry palnik (ładnie dopalony węgiel)- ruszt żeliwny sprawdza się latem - palenie drewnem odpadowym- zasobnik węgla źle pomalowany - korozja pojawiła się po tygodniu użytkowania (niezbędne było dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne)- w zasobniku powinna być odkręcana klapka do awaryjnego zrzutu groszku w razie zablokowania ślimaka- sterownik przy ustawieniu na pid i adc ładnie utrzymuje kopiec lecz temperatura na kotle ma amplitudę 10 stopni.Ogólne wrażenia z użytkowania kotła - dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 - w zasobniku powinna być odkręcana klapka do awaryjnego zrzutu groszku w razie zablokowania ślimaka - sterownik przy ustawieniu na pid i adc ładnie utrzymuje kopiec lecz temperatura na kotle ma amplitudę 10 stopni. Takie klapki są na rurze ślimaka, zgłaszałem to już dawno do firmy. Faktycznie jak coś się wkręci pod ślimak to jest problem, trzeba wybierać wszystko od góry, odkręcać zasobnik i wybrać to co tam jest. Gdyby był otwór spustowy byłoby dużo mniej roboty w razie "W" Taki duży rozrzut spowodowany jest małym zapotrzebowaniem na ciepło i mimo załączonego Pid wykres pracy podobny jest do dwustanowego. Włączyłem ostatnio także ADC bo były wzmianki że Cobra głupieje gdy odbiór się zmienia. U mnie idzie pięknie na ADC, kopczyk ładnie trzyma, nic nie przesypuje i bardzo ładnie dopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts