damianlisu 20.11.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Dlatego napisałem Zmiany są na "lepsze" Wyświetlana jest również lista parametrów procedury/funkcji, nie trzeba teraz zgadywać co powinno być na odpowiednim miejscu oraz jakiego typu. Ze zmian jest jeszcze wymuszona zmiana formatu zapisu konfiguracji, w skryptach przy pewnych błędach skrypt kończył swoje zadanie bez odpowiedniego komunikatu. Teraz oczywiście wszystko jest raportowane. Dodałem/zmieniłem możliwość czyszczenia okna wyników procedurą ClearOutput, normalnie okno to nie jest czyszczone z automatu. W ten sposób można zebrać w jedno okno działanie kilku skryptów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 20.11.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Zresztą samo code completion działa tylko w 90%. Nie do końca tak to sobie zakładałem ale jak wspomniałem z braku czasu nie mam kiedy nad tym siedzieć. Wydaje mi się że dla laika jest to na tyle czytelne że ktoś kto ma podstawową wiedzę z pascala powinien dać sobie radę w spłodzeniu prostego skryptu. Z moich doświadczeń wynika aby code completion działało tak jak ja sobie wyobrażam musiałbym spłodzić prawie drugi program jak PumaCharts który zajmowałby się tylko tym fjuczerem Dlatego jest jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 21.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 art-e Ty masz już inny palnik... w porównaniu z tym, co mają chłopaki Wszyscy koledzy mają palnik mała Ekoenergia z partii z zeszłego roku. Przypuszczam,że u Kazika tez sa dwa rzędy otworów. A co zostało zmienione w nowszych palnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.11.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) A co zostało zmienione w nowszych palnikach? W nowszej, małej Ekoenergii sa inaczej wykonane otwory napowietrzające (antyspalinowe). Całkiem możliwe, że będą one jeszcze modyfikowane na nacięcia pionowe zamiast okrągłych otworów, tego jeszcze na 100%nie wiem. Natomiast u Ciebie jest jeszcze inny palnik i w nim pali sie inaczej, nie ma tych okrągłych dziur napowietrzających. Wszystko masz opisane wraz z fotografią na pierwszych stronach instrukcji kotła. Edytowane 21 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 23.11.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam jakie obecnie obserwujecie spalanie u siebie i jakim ekogroszkiem palicie (jaki macie metraż i ile osób korzysta z cwu) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.11.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Właśnie mi jeden użytkownik 12-ki pisał,że kosz wielkości takiej jak u Ppietrz i Andrew na ok. 110-120kg groszku ruskiego starcza mu na 11dni palenia.Cały domek w podłogówce.Sterownik bardzo długo na 3%mocy.... niestety poniżej palnika przy nastawie 50st.C na C.O. zaczyna odkładać się rodzaj smoły....Być może to kwestia jakości i właściwości tego rosyjskiego węgla.... rada była taka, aby podniósł na 60st.C i zasłonił dwa przeloty grilla spalinowego dla podniesienia t.spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.11.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Jarecki,czemu macie tak mało uzytkowników sterownika cobra?? ciągle 8 sztuk tylko ! nawet porównac porządnie nie można:offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 23.11.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 czyli wychodzi ok 10-11 kg na dobę? pytam bo ciągle bije się z myślami czy zainwestować w lepszy ekogroszek. Na razie spalam ciut mniej niż worek dziennie ciut znaczy ok 1 może 2 kg. Palę obecnie taniopał czytałem ostatnio że kiepsko się pali no i cudów nie ma. Wydaję mi się że słabo trzyma ciepło i w związku z tym piec musi częściej pobierać. Wiem że nie mogę z Waszymi instalacjami porównać bo przecież każdy ma inny dom inne nastawy ale jak można (czy wogóle jest taka możliwość) sprawdzić czy to czym obecnie palę jest do przyjęcia czy lepiej dopłacić i cieszyć się lepszymi efektami. Są kody z których można odczytać jak często pobiera ślimak itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Z tego co pamiętam to te 10 do 11kg to w małym i dobrze docieplonym domku.U mnie dach nie ocieplony i teraz między 20 a 25 pożera na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klawik8 23.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz kotła Skam-P Premium 25 kW sterownik Cobra.Kocioł ogrzewa dom o pow. około 190 m2, ściany nie izolowane, dach izolowany, cwu - 5 os.Zużycie ekogroszku (cena zakupu 780 zł - lokalny skład) od początku października kształtuje się na poziomie 20 - 26 kg/dobę.Układ CO z zaworem 4-drogowym i sterowaniem pogodowym, temp. na kotle 55 degC.Oto moje spostrzeżenia co do kotła:- łatwy do czyszczenia- dobry palnik (ładnie dopalony węgiel)- ruszt żeliwny sprawdza się latem - palenie drewnem odpadowym- zasobnik węgla źle pomalowany - korozja pojawiła się po tygodniu użytkowania (niezbędne było dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne)- w zasobniku powinna być odkręcana klapka do awaryjnego zrzutu groszku w razie zablokowania ślimaka- sterownik przy ustawieniu na pid i adc ładnie utrzymuje kopiec lecz temperatura na kotle ma amplitudę 10 stopni.Ogólne wrażenia z użytkowania kotła - dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 - w zasobniku powinna być odkręcana klapka do awaryjnego zrzutu groszku w razie zablokowania ślimaka - sterownik przy ustawieniu na pid i adc ładnie utrzymuje kopiec lecz temperatura na kotle ma amplitudę 10 stopni. Takie klapki są na rurze ślimaka, zgłaszałem to już dawno do firmy. Faktycznie jak coś się wkręci pod ślimak to jest problem, trzeba wybierać wszystko od góry, odkręcać zasobnik i wybrać to co tam jest. Gdyby był otwór spustowy byłoby dużo mniej roboty w razie "W" Taki duży rozrzut spowodowany jest małym zapotrzebowaniem na ciepło i mimo załączonego Pid wykres pracy podobny jest do dwustanowego. Włączyłem ostatnio także ADC bo były wzmianki że Cobra głupieje gdy odbiór się zmienia. U mnie idzie pięknie na ADC, kopczyk ładnie trzyma, nic nie przesypuje i bardzo ładnie dopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.11.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam ponownie...Ja mam problem z dymem z kosza jak opisywali wyżej koledzy...Jest to problem męczący... dym jest biało - żółty duszący... czasami jest go tyle że nawet nie widać ile jest opału w koszu... proszę fachowców z SEKOM aby coś w tej kwestii zrobili!!!Po drugie kolejny i powtarzający się problem a mianowicie ze zbyt niskim kopcem w palniku... mam nastawę obecnie wysokości kopca na +1 i to nic nie daje... dalej w palniku robi się dziura i całość pali się cały czas tuż nad wałem podajnika... co jest tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Z dymem z kosza nie zrobimy zbyt wiele, bo takie uroki tego palnika żeliwnego. Klapa ma być szczelna a opał zasypywany przy wyłączonym nadmuchu. Jak Ci się zapada kopiec to na 99% winny jest tutaj komin i to on wypala ssając powietrze przez złoże węgla, to też może być przyczyną większej ilości dymu w koszu, bo strefa żaru jest cofnięta, obniżona. Spóbuj mocniej podnieść kopczyk, zakres nastaw masz do +9, choć wydaje mi się,że to nie w tym miejscu leży problem. Co na niskie palenisko powodowane mocnym ciągiem kominowym: Przysłoń zatem mocniej przysłonkę na dmuchawie. Obserwuj efekty przysłonięcia. Musisz dobrać taką szczelinę, przy której wpływ mocnego ciągu kominowego będzie najmniej wpływał na obniżające się palenisko. Czasami pomocne jest lekkie rozszczelnienie popielnika, wówczas komin nie ciągnie przez otwór dmuchawy, tylko częściowo zbiera powietrze z pomieszczenia kotłowni. Jak operacja takiego lekkiego rozszczelnienia pomoże, to pomyśl o dokupieniu regulatora ciągu kominowego, mocuje się go w dolna wyczystkę kominową. Zobacz na ten link:http://www.e-kominy.pl/pl/produkty/system_kominkowy/art265.html Edytowane 24 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.11.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 skoro tak.. to czy tu nie pomoże najzwyklejszy szyber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 bo z tego co piszesz Jarecki... to mam zbyt duży ciąg kominowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.11.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam jakie obecnie obserwujecie spalanie u siebie i jakim ekogroszkiem palicie (jaki macie metraż i ile osób korzysta z cwu) ? Pozdrawiam U mnie ogrzewany jest dom parterowy 200m2 (160m2 użytkowej), w ostatnich dniach średnio wypala 15kg (do 12 listopada było to 12kg) na dobę "retopala" od lokalnego dostawcy (płaciłem po 750zł/tona). Temperatura w domu ~22 stopni. CWU 140l dla czterech osób. Kocioł chodzi stabilnie z odchyłką max 2,5 stopnia jeśli zejdzie cała ciepła woda z CWU. Przy normalnej pracy odchyłka od zadanej o +/- 1 stopień. Na wszystkich grzejnikach poza drabinką w łazience zawory termostatyczne (ostatnio dokupiłem i jestem zadowolony z efektów). Brak podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.11.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Właśnie mi jeden użytkownik 12-ki pisał,że kosz wielkości takiej jak u Ppietrz i Andrew na ok. 110-120kg groszku ruskiego starcza mu na 11dni palenia. Cały domek w podłogówce. Sterownik bardzo długo na 3%mocy.... niestety poniżej palnika przy nastawie 50st.C na C.O. zaczyna odkładać się rodzaj smoły.... Być może to kwestia jakości i właściwości tego rosyjskiego węgla.... rada była taka, aby podniósł na 60st.C i zasłonił dwa przeloty grilla spalinowego dla podniesienia t.spalin. Ciekawe czy podłogówka jest dużo bardziej ekonomiczna... Taki wynik miałem ale zanim przyszły mrozy na chyba jednak bardziej kalorycznym paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 skoro tak.. to czy tu nie pomoże najzwyklejszy szyber? Zwykły szyber nie reguluje ciągu Ten dynks z linku ma podziałkę i możesz ustawić właściwy ciąg kominowy dla prawidłowego palenia. Sprawdź najpierw przez przysłonięcie dmuchawy oraz lekkie rozszczelnienie popielnika, czy palenisko nie będzie się zapadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 24.11.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 czyli można przyjąć że skoro mój piec połyka ok 22 kg opału przy 2 osobach korzystających z CWU, podłogówki na ok 70m2 i przy włączonych 2 grzejnikach dających temp. pokojową (reszta wyłączona) to ww opał jest do bani. Teraz kupię retopal i zobaczę jak to jest z lepszym ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.11.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Próbuj i dawaj znać o wynikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts