Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poczytałem.... byłem dzis u kolegi wymienił kocioł i zakupił sobie nową enke ze sterownikiem ekomax, w sumie bardzo podobny do pumy, bardzo czytelny wyswietlacz, podobne opcje, bardzo fajnie sie zmienia parametry, fajnie maja ustawienia sterownika, np kocioł 15kw-dajesz i masz opcje pod 15kw, kocioł 26kw-wybierasz 26kw i masz gotowy pid dod 26kw koles ustawił 26, ale nie byłbym sobą jakbym nie looknal jakie nastawy no i miał podawanie 12s przerwa 25s czyli generalnie nastawy na max moc kotła, a pid koryguje sobie,wg potrzeb,tak samo opał, ustwiasz np wegiel,kamienny, wegiel brunatny..itd... pod pidem moz zmienić jedynie nastawy dmuchawy :) jak ustawisz opcje pid to taka-małpka jak w aparacie, dajesz auto i praktycznie nic cie nie obchodzi...

pytanie jak to działa....

wyświetlacz wygląda dośc fajnie, z rozmowy w OTGiS powiedziano,że w/g nich bardzo dobrym pomysłem jest w sterowaniu wybór mocy a klientowi dać opcję tylko +,- 10% nadmuch, chyba teraz wiem o jakim sterowaniu mówiono. Wiem,że w nim jest głębsze menu serwisowe i można też ten ich automat wyłączyć.

Ja jednak stawiam na PUMĘ i firmę Elektro-Miz, tutaj mam bliski kontakt z producentem, znam programistę, znam całą ścieżkę od powstania sterownika.

Tatarek jest opcją tańszą, ale też poznałem pracowników, poznałem programistę, wiem co się dzieje.

Współpracuję też z firmą Prond i kolejnej uczyć się od zera - już mi się nie chce.

Co do wyboru węgla- o tym też słyszałem w Elsterze dla Experta (miało być lada dzień uproszczenie tego sterownika), ale na dzień dzisiejszy ten sterownik jest mega mocno rozbudowany. Mam z tym producentem kontakt, ale Expert mnie trochę przeraża. Czekam jednak co wymyślą. Nigdy nie mów nigdy....

Wybór węgla znam też ze sterowań z Cieszyna jak dobrze kojarzę, tam się z tym spotkałem po raz pierwszy, trzeba wybrać kaloryczność i niby ma być dobrze, ale ok.2lata temu na forach było z tym sporo problemów. Aby to działało wybierano jakies bzdury w stylu 50000kJ

ps. 12sek podawanie a 25sek pausa- to nie może dobrze działać dla 26kW....

Tatarek dał ciała z akualizacją...żeby zaktualizowac soft trzeba wysyłać do nich sterownik... bez sensu..ja akurat mam panel który jest na tasmie(komputerowej) co za filozofia zrobić przejsciówke i zapodawac swieży aktualny soft na stronie?? no powiedz sam?? bubla zrobili :p;P

ps. 12sek podawanie a 25sek pausa- to nie może dobrze działać dla 26kW....

widocznie uznali ze może ;)

Gość z enki mowił kumplowi (temu co kupił) ze wysyłali kociołek żeby dobrali nastawy pod niego...

Tak to wygląda w przypadku plum-a, ale też coś o tym słyszałem z drugiej strony w OTGiS, także też idealnie nie jest.

Ognika pid tez przez kompa nie zaktualizujesz (wysyłka), Experta czy Perfekta też nie. PUMĘ owszem, bo ma wyjście USB, nie wiem czy Pluma można aktualizować przez kompa, być może tak.

Ciekawe, dlaczego nie ma wpisów o plumie?, widziałem go w tym roku na sporej ilości produktów na targach w Poznaniu a jakoś nikt się jeszcze nie chwali.

Jestem bardzo ciekawy jak to wygląda w normalnej pracy na obiektach. Firma się stara, to widać.

Powtarzam jednak,że stawiam na PUMĘ z wyświetlaczem kolorowym, bo mam blisko do serwisu, mam kontakt z programistą, wiem jak powstawał soft, wiem tez jak długo trwało, aby dojść do poziomu obecnego.

Witam,

kocioł skam p-premium 17 kw + puma zamontowany, obecnie testuje ustawienia, aby zminimalizować spieki chętnie też poznam kody do pumy czy ktoś posiada listę kodów???

Jeśli chodzi o kocioł to całkiem sympatyczny nie mogę mieć zastrzeżeń palnik ekoenerigii też pracuje pozytywnie. Wnerwiłem się tylko na ekogroszek PIEKLORZ - straszne spieki i z tym walczę, ale oczywiście to nie jest wina kotła ani pumy.

Panowie jakie macie nastawy kotła: podawanie, pauza, dmuchawa, wysokość kopca, itp. Obecnie potrzebuje minimalną temeraturke w domu - budowa jakie tu nastawy proponujecie??

Panowie jakie macie nastawy kotła: podawanie, pauza, dmuchawa, wysokość kopca, itp. Obecnie potrzebuje minimalną temeraturke w domu - budowa jakie tu nastawy proponujecie??

W domu mam temperaturę 15-16 stopni (także w trakcie budowy). Ostatnio o ile pamiętam działałem na 50 pauza / 8 podawanie / 80% dmuchawa. Zawór 4D ustawiony na 1-2 stopniu (grzejniki letnie). Także mam trochę spieków jak wrócę do domu to zamieszczę fotkę dla porównania. Zużycie paliwa wychodzi około 25kg / dobę. CWU wyłączone. Odchyłki od zadanej od +1 / -1 do +2 / -5. W ciągu doby obserwuję zmiany co chyba świadczy o wygrzewaniu budynku. Mam nadzieję, ze później się to ustabilizuje.

Witam!

Sytuacja wygląda tak:

kotły sprzedane przed 20.11.2010 najczęściej nie sa uszczelniane przez instalatora, konkretnie nie uszczelniane jest palenisko.

Pierwszą czynnością powinno być doszczelnienie paleniska od spodu czarnym siliconem na 1200st.C (jest to opisane na początku DTR kotła)

Przy węglach typu Ekoret jak dostawa typ węgla 32.1 ale przede wszystkim przy Pieklorzu (spieklaność RI 33) doszliśmy do wniosku,że malutki palnik trzeba inaczej uszczelniać. Przy pracy na większej mocy i wyższej nastawie szlaka spada na końcu palnika, po zmianie doszczelnienia na jednym boku zgodnym z ruchem obrotowym ślimaka, co z kolei można zmienić przez zaślepienie odpowiednich otworów w palenisku.

Ten kłopot widać przy pracy na większej mocy (podobnie jak w palnikach klasycznych), pracując na 45-50st.C przy małych startach ciepła węgiel wypalany jest na pyłek.

Wkleję fotki, co powinno być doszczelnione

1. Jak będzie wypalony węgiel z kosza wygasić kocioł. Odkręcić kosz, rozebrać palnik w połowie, zakleić dziurki zaznaczone w kolorze żółtym, zostawić tylko 2pierwsze zaznaczone na czerwono

2. Zdjąć palenisko, wcześniej było do transportu tylko wklejane czerwonym siliconem, aby nie odpadło. Może być problem z jego demontażem, jak ten czerwony zostanie gdzieś w narożnikach - pomóc młotkiem. Oskrobać rowek i w kolor czerwony zaznaczony co prawda na większym palenisku, ale identyczny rowek jest w małym palniku - tutaj dać czarny silicon na 1200st.C

3. Zakleić część otworków na palniku, uważnie patrzeć które - zwracać uwagę na tę podkówkę, palniki moga być z lewej lub prawej strony kotła.

Po doszczelnieniu palnika:

W kodzie 3111

ustawiamy wyjściowo 10sek podawanie, 50sek pausa (przy bardzo dobrej izolacji może być ok.60sek - jak przesadzimy wywali alarm braku opału, bo nie będzie potrafił dojść do temp. zadanej)

To ważna info przy zmianie softu na nowy, kasują się wówczas nasze nastawy wyjściowe.

Później tutaj zaglądać nie trzeba, korekcji spalania dokonujemy wysokością kopca, która opisana jest w instrukcji.

Menu serwisowe dostępne dla klienta

wysokość kopca zadajemy wyjściowo na 0, jak stały odbiór ciepła bez termostatu pokojowego, czy termostatów na wszystkich grzejnikach - można włączyć ADC (+10)

max. obroty dmuchawy, przy szczelnym palniku zakres ok. 80-85%

min moc kotła 3%

W menu 2207 prosze tylko zmienić modulację mocy z 60% na ok.20-30% pod palnik Ekoenergia/Brucer, reszty parametrów tam nie ruszać.

3. Zakleić część otworków na palniku, uważnie patrzeć które - zwracać uwagę na tę podkówkę, palniki moga być z lewej lub prawej strony kotła.

U mnie dokonałem takiego zaklejenia otworków i rzeczywiście widać gołym okiem, że żar przesunął się do środka paleniska. Co do wypalania na popiół to niestety nie mogę tego potwierdzić bo nadal trochę spieków powstaje. Niestety nie mam porównania z innym paliwem, a to może mieć duże znaczenie. W następnym tygodniu pożyczę ze 100 kg ekogroszku od sąsiada u którego widziałem, że wypalał się na popiół, choć samo paliwo też nie za bardzo udane bo strasznie dużo popiołu daje a w dodatku ma małą kaloryczność. Kocioł chodzi na 50 stopni.

Bardzo fajnie (ale tez zależy od dostawy) wypala się groszek o nazwie Retopal, jest to jeden z tańszych eko na rynku, teoretycznie ma kaloryczność 24MJ, czyli jak na eko mało.

Tyle,że jest to tzw miękki węgiel, ma wysoką zawartość części lotnych i bardzo fajnie się wypala. Można go ewentualnie podmieszać z Ekoretem czy Pieklorzem, to równiez spalanie się poprawi.

Ostatnio trafiłem na bardzo dobrej jakości Jaret Plus, to też eko o kaloryczności 24MJ, ale wypala się na idealny pyłek przy stałym odbiorze ciepła.

Inna opcja to dodanie ziarna owsa, pellet do 40% objętości z pieklorzem w koszu. Można też spróbować podmieszania z miałem z typu węgla 31.1 lub 31.2, taki nie ma właściwości spiekających. Uwaga jednak na nieuczciwych handlarzy, bo przy zanieczyszczeniu kamieniami szlag może człowieka trafić przy wymianach zawleczek.

Po doszczelnieniu palnika:

W kodzie 3111

ustawiamy wyjściowo 10sek podawanie, 50sek pausa (przy bardzo dobrej izolacji może być ok.60sek - jak przesadzimy wywali alarm braku opału, bo nie będzie potrafił dojść do temp. zadanej)

To ważna info przy zmianie softu na nowy, kasują się wówczas nasze nastawy wyjściowe.

Później tutaj zaglądać nie trzeba, korekcji spalania dokonujemy wysokością kopca, która opisana jest w instrukcji.

Menu serwisowe dostępne dla klienta

wysokość kopca zadajemy wyjściowo na 0, jak stały odbiór ciepła bez termostatu pokojowego, czy termostatów na wszystkich grzejnikach - można włączyć ADC (+10)

max. obroty dmuchawy, przy szczelnym palniku zakres ok. 80-85%

min moc kotła 3%

W menu 2207 prosze tylko zmienić modulację mocy z 60% na ok.20-30% pod palnik Ekoenergia/Brucer, reszty parametrów tam nie ruszać.

A jak z przesłoną dmuchawy? Otwarta na full?