przemc 24.11.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam ponownie...Ja mam problem z dymem z kosza jak opisywali wyżej koledzy...Jest to problem męczący... dym jest biało - żółty duszący... czasami jest go tyle że nawet nie widać ile jest opału w koszu... proszę fachowców z SEKOM aby coś w tej kwestii zrobili!!!Po drugie kolejny i powtarzający się problem a mianowicie ze zbyt niskim kopcem w palniku... mam nastawę obecnie wysokości kopca na +1 i to nic nie daje... dalej w palniku robi się dziura i całość pali się cały czas tuż nad wałem podajnika... co jest tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Z dymem z kosza nie zrobimy zbyt wiele, bo takie uroki tego palnika żeliwnego. Klapa ma być szczelna a opał zasypywany przy wyłączonym nadmuchu. Jak Ci się zapada kopiec to na 99% winny jest tutaj komin i to on wypala ssając powietrze przez złoże węgla, to też może być przyczyną większej ilości dymu w koszu, bo strefa żaru jest cofnięta, obniżona. Spóbuj mocniej podnieść kopczyk, zakres nastaw masz do +9, choć wydaje mi się,że to nie w tym miejscu leży problem. Co na niskie palenisko powodowane mocnym ciągiem kominowym: Przysłoń zatem mocniej przysłonkę na dmuchawie. Obserwuj efekty przysłonięcia. Musisz dobrać taką szczelinę, przy której wpływ mocnego ciągu kominowego będzie najmniej wpływał na obniżające się palenisko. Czasami pomocne jest lekkie rozszczelnienie popielnika, wówczas komin nie ciągnie przez otwór dmuchawy, tylko częściowo zbiera powietrze z pomieszczenia kotłowni. Jak operacja takiego lekkiego rozszczelnienia pomoże, to pomyśl o dokupieniu regulatora ciągu kominowego, mocuje się go w dolna wyczystkę kominową. Zobacz na ten link:http://www.e-kominy.pl/pl/produkty/system_kominkowy/art265.html Edytowane 24 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.11.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 skoro tak.. to czy tu nie pomoże najzwyklejszy szyber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 bo z tego co piszesz Jarecki... to mam zbyt duży ciąg kominowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.11.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam jakie obecnie obserwujecie spalanie u siebie i jakim ekogroszkiem palicie (jaki macie metraż i ile osób korzysta z cwu) ? Pozdrawiam U mnie ogrzewany jest dom parterowy 200m2 (160m2 użytkowej), w ostatnich dniach średnio wypala 15kg (do 12 listopada było to 12kg) na dobę "retopala" od lokalnego dostawcy (płaciłem po 750zł/tona). Temperatura w domu ~22 stopni. CWU 140l dla czterech osób. Kocioł chodzi stabilnie z odchyłką max 2,5 stopnia jeśli zejdzie cała ciepła woda z CWU. Przy normalnej pracy odchyłka od zadanej o +/- 1 stopień. Na wszystkich grzejnikach poza drabinką w łazience zawory termostatyczne (ostatnio dokupiłem i jestem zadowolony z efektów). Brak podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.11.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Właśnie mi jeden użytkownik 12-ki pisał,że kosz wielkości takiej jak u Ppietrz i Andrew na ok. 110-120kg groszku ruskiego starcza mu na 11dni palenia. Cały domek w podłogówce. Sterownik bardzo długo na 3%mocy.... niestety poniżej palnika przy nastawie 50st.C na C.O. zaczyna odkładać się rodzaj smoły.... Być może to kwestia jakości i właściwości tego rosyjskiego węgla.... rada była taka, aby podniósł na 60st.C i zasłonił dwa przeloty grilla spalinowego dla podniesienia t.spalin. Ciekawe czy podłogówka jest dużo bardziej ekonomiczna... Taki wynik miałem ale zanim przyszły mrozy na chyba jednak bardziej kalorycznym paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 skoro tak.. to czy tu nie pomoże najzwyklejszy szyber? Zwykły szyber nie reguluje ciągu Ten dynks z linku ma podziałkę i możesz ustawić właściwy ciąg kominowy dla prawidłowego palenia. Sprawdź najpierw przez przysłonięcie dmuchawy oraz lekkie rozszczelnienie popielnika, czy palenisko nie będzie się zapadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 24.11.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 czyli można przyjąć że skoro mój piec połyka ok 22 kg opału przy 2 osobach korzystających z CWU, podłogówki na ok 70m2 i przy włączonych 2 grzejnikach dających temp. pokojową (reszta wyłączona) to ww opał jest do bani. Teraz kupię retopal i zobaczę jak to jest z lepszym ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.11.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Próbuj i dawaj znać o wynikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.11.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Co może powodować taki stan rzeczy? CO jest zadane na 45 stopni. Temperatura powrotu wynosi nie mniej niż 40 stopni. Komin 7m z cegły. Za mała temperatura spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.11.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Stała, niska temp. spalin. A nie masz na dole komina skraplacza?? Spróbuj podnieść nastawę C.O. na wyższa od 50st.C np. 55st.C Można jeszcze spróbować z tym rozszczelnieniem popielnika, czasami bywa pomocne, czasami przeszkadza, ale bez próby się nie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.11.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) A nie masz na dole komina skraplacza?? Możesz rozwinąć temat? Na dole komina mam wyczystkę. Spróbuj podnieść nastawę C.O. na wyższa od 50st.C np. 55st.C Prewencyjnie podniosłem od razu na 50 stopni. Myślałem, że takie coś może być spowodowane zbyt zimnym powrotem. Edytowane 25 Listopada 2011 przez ppietrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klawik8 25.11.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jeśli ta kondensacja spalin jest w czopuchu to sprawę załatwi izolacja czopucha wełną mineralną, a jeśli w kominie to tylko podniesienie temp. spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.11.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jeśli ta kondensacja spalin jest w czopuchu to sprawę załatwi izolacja czopucha wełną mineralną, a jeśli w kominie to tylko podniesienie temp. spalin. Czy przy temperaturze około 20 stopni może dojść do kondensacji spalin w czopuchu? Zerknę oczywiście jak będę w domu jak wygląda sam dół komina po otwarciu wyczystki. Czy jest jakaś wilgoć. Sam komin także jutro będę czyścił, bo od zeszłego sezonu nie robiłem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klawik8 25.11.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Czy przy temperaturze około 20 stopni może dojść do kondensacji spalin w czopuchu? Zerknę oczywiście jak będę w domu jak wygląda sam dół komina po otwarciu wyczystki. Czy jest jakaś wilgoć. Sam komin także jutro będę czyścił, bo od zeszłego sezonu nie robiłem tego. Jeżeli masz komin z cegły to kondensat powinien spływać w dół do wyczystki (zakładam że czopuch nie wchodzi na samym dole komina) czyli jedyne miejsce kondensacji spalin to czopuch (inaczej nie powinien się kondensat pojawić w czopuchu). Najlepszym rozwiązaniem będzie temperatura na kotle min. 55 stopni, jeżeli to nie pomoże zaizoluj czopuch. Przy temp. w kotłowni 20 stopni może dojść do kondensacji spalin w czopuchu (przy niskiej temp. spalin) masz na to dowody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.11.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jeżeli masz komin z cegły to kondensat powinien spływać w dół do wyczystki (zakładam że czopuch nie wchodzi na samym dole komina) czyli jedyne miejsce kondensacji spalin to czopuch (inaczej nie powinien się kondensat pojawić w czopuchu). Najlepszym rozwiązaniem będzie temperatura na kotle min. 55 stopni, jeżeli to nie pomoże zaizoluj czopuch. Przy temp. w kotłowni 20 stopni może dojść do kondensacji spalin w czopuchu (przy niskiej temp. spalin) masz na to dowody . Czopuch wchodzi do komina gdzieś na wysokości 1,5 metra. Dla mnie też wydaje się to bardzo dziwne aby kondensat spływał z komina do czopucha. Choć z drugiej strony także jestem zdziwiony, że na tak małym kawałku czopucha potrafi dojść do czegoś takiego. Jak się pojawi jeszcze problem przy 50 stopniach to podbiję do 55. Do tej pory dwa razy miałem takie wycieki, więc nie jest to zjawisko częste. Swoją drogą chyba zakupię termometr bimetaliczny i umieszczę go w czopuchu aby sprawdzać temperaturę spalin. Zaczynam mieć takie same problemy jak Andrew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 25.11.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) Co do termometru to naprawdę polecam, koszt nie jest wygórowany a dostarcza dużo ciekawych informacji. Niby tylko temperatura ale ładnie widać jak zależy od aktualnej pracy kotła. U mnie sprawdzony cały zakres Poniżej fotka termometru, w tym momencie kociołek już jakiś czas w podtrzymaniu, wcześniej grzał CWU. Obok też zdjęcia popiołu, palę retopalem więc trochę spieków jest, dosyć miękkie i łatwo kruszące się. Co do samego skraplania to ostatnio uszczelniłem watą dookoła wyczystki, sam wężyk na wylocie skroplin zanurzyłem w wodzie. Wszystko po to by do komina nie dostawało się lewe powietrze wychładzające spaliny. Wydaje mi się, że się poprawiło, zaglądam co jakiś czas przez wyczystkę i ścianki wkładu są suche a i komin jest wyczuwalnie ciepły. ppietrz, patrząc na to zdjęcie to mam wrażenie że skoro tak tam poleciało to nie jest to chyba zbyt szczelne. Może dostaje się tam lewe powietrze? Może by pomogło uszczelnienie silikonem wszystkich połączeń. Z innej beczki, w tym roku palę ekogroszkiem dobrze wysuszonym - leżał sobie kilka miesięcy w workach jutowych. Zero jakiegokolwiek wykraplania w zasobniku, kompletnie sucho. Poprzednio to mi z klapy kapało i w ten sposób załatwiłem zasobnik że musiałem go porządnie potraktować środkiem na rdzę i kilkukrotnie pomalować. Nie ma też żadnego dymu, nawet po długotrwałym otwarciu klapy (kilkanaście minut). Edytowane 25 Listopada 2011 przez andrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 25.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 czyli można przyjąć że skoro mój piec połyka ok 22 kg opału przy 2 osobach korzystających z CWU, podłogówki na ok 70m2 i przy włączonych 2 grzejnikach dających temp. pokojową (reszta wyłączona) to ww opał jest do bani. Teraz kupię retopal i zobaczę jak to jest z lepszym ekogroszkiem. Ja też zaczynam się martwić zużyciem. Zasobnik na 4 doby. A więc 25kg/dobę. I to przy jakiej pogodzie, za oknem wiosna, a co bedzie jak przyjdzie mróz? Dom 135 m.kw. parterowka, pierwszy sezon palone. Na sterowniku temp. c.o. 40 st. W domu 22-23 stopnie. Jak czytam te posty o zbiorniku wystarczającym na 10 dni to szlag mnie trafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.11.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Co prawda inny kocioł i inny sterownik ale takie są dane.... zasobnik 150kg co + cwu temp w domu 22,5-23 st2011-11-12 12:40:08Zasyp węgla 2011-11-24 09:37:31Zasyp węgla Daj sie wykazac kol Jareckiemu.... opisz mu jaki masz egokroszek , jaką instalacje jak najwiecej danych wpisz..... i co Jarecki net w sterowniku jest niepotrzebny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.11.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Takie pytanko do Jareckiego .. Czy piec Skam-P Premium 12KW z rusztem wodnym wymaga jakiegoś ocieplenia ? Obecnie działa na ustawieniach CO:50 , CW-45 i zauważyłem taką jakby smołę (najwięcej na ściankach poniżej paleniska , na drzwiczkach oraz w minimalnej ilości powyżej komory spalania (tak w bardzo małej ilości ale można zauważyć). Piec czyszczę co kilka dni .. Przez dwa dni piec działał na CO:60 i nic się nie zmieniło .. Piec bardzo często działa na 3% mocy ... Ogrzewanie domu w 100% podłogówka. Mam zawór czterodrogowy którym steruje elektronika (sterowanie pogodowe). Zasyp podajnika starcza mi na około 10dni. Na górze domu poddasze nieocieplone (na poddaszu komin też nie ocieplony (ale oczywiście tynk ma Czy trzeba jakoś zaizolować piec aby sie nie wychładzał ? Czy może winny jest ten ruszt wodny (Szczerze mówiąc żałuję że mam ruszt wodny , bo i tak z niego nie korzystam) Ekogroszek ruski suchy (suszony 3 miesiące) w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts