Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Z takich drobnostek jeszcze to pojawia się błąd w skryptach - Nieznany identyfikator 'GetExceptionMessage'

Wywal ze skryptu try except wraz z GetExceptionMessage

Usunąłem GetExceptionMessage ponieważ pojawiło się drugie okno gdzie sadzone będą wszelakie błędy i zbędne jest dublowanie tej procedury.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamy bardzo ciepłą jesień a u Ciebie widać zapotrzebowanie na grzanie jest bardzo niskie, co jest pewnie zasługa dobrej izolacji domu.

Pamiętam,że masz kocioł o mocy 12kW, nie pamiętam jednak jak duży jest dom, który ogrzewasz.

Możesz spróbować obniżyć teraz nastawę na 50-55st.C przy stałej pracy pompy CWU

Dom nie ma super ocieplenia.Podłoga 10cm styropian , ściany 15cm styropian , sufit 30cm wełny. Nie ma rekuperacji.

Dom ma 95m2 powierzchni mieszkalnej + garaż i kotłownia. Poddasze jest w stanie surowym (służy jako strych). Poddasze zupełnie nie ocieplone.

Zastanawiam się czy niskie nastawy jakie mialem na piecu (50 stopnie CO) nie są powodem tych "wykwitów" na kominie (najwięcej na kominie na zewnątrz domu) i jedna mała plama na poddaszu nie ogrzewanym ...

Jaka jest minimalna bezpieczna temperatura powrotu ?

Ile czasu musi minąć aby były jakieś widoczne rezultaty po zmianie ustawień pracy pompy i zwiększeniu temp. powrotu ?

Czy po zwiększeniu temp. powrotu powinna zniknąć smoła w piecu i te miejsca gdzie widać smołę ?

Kilka dni temu pisałem o swoich problemach z dymieniem z zasobnika. Przez tydzień piec stał nie używany, groszek trochę podsechł, wyczyściłem kocioł i problem znikł. Wg mnie wszystko to było winą wilgotnego opału. Kupiłem dwa rodzaje pieklorza i jeden z nich był bardziej mokry i do tego śmierdział jak się skraplał na pokrywie. Od nowa jestem szczęśliwym użytkownikiem :D

Dom nie ma super ocieplenia.Podłoga 10cm styropian , ściany 15cm styropian , sufit 30cm wełny. Nie ma rekuperacji.

Dom ma 95m2 powierzchni mieszkalnej + garaż i kotłownia. Poddasze jest w stanie surowym (służy jako strych). Poddasze zupełnie nie ocieplone.

Zastanawiam się czy niskie nastawy jakie mialem na piecu (50 stopnie CO) nie są powodem tych "wykwitów" na kominie (najwięcej na kominie na zewnątrz domu) i jedna mała plama na poddaszu nie ogrzewanym ...

Jaka jest minimalna bezpieczna temperatura powrotu ?

Ile czasu musi minąć aby były jakieś widoczne rezultaty po zmianie ustawień pracy pompy i zwiększeniu temp. powrotu ?

Czy po zwiększeniu temp. powrotu powinna zniknąć smoła w piecu i te miejsca gdzie widać smołę ?

Jeżeli chodzi o zjawisko wykraplania to wodny punkt rosy dla węgli kamiennych jest między 37-42st.C dla suchego paliwa przy nadmiarze powietrza 1,0-2,0

I chodzi tutaj o temp. zasilenia a nie powrotu.

tzw. kwasowy punkt spalin może występować <100st.C , praktycznie jednak nawet przy 70st.C nie musi wystąpić.

To wszystko sprawa mocno względna i zależna od wielu czynników.

Jak wytrąca się smoła, to podnieść nastawę.

ale... z komina może lecieć, jeżeli górna jego część jest mocno chłodzona.

Skoro na poddaszu jest zimno, to część komina powinieneś tam zaizolować, to powinno poprawić sprawę. Jak wspomniałem wcześniej na wątku Last Rico o ekonomicznym spalaniu węgla było to opisywane u jakiegoś użytkownika, doszczelniał komin na poddaszu tj. izolował go. Poszukaj wskazówek na tamtym wątku, były bliżej początku tematu.

Jeżeli chodzi o zjawisko wykraplania to wodny punkt rosy dla węgli kamiennych jest między 37-42st.C dla suchego paliwa przy nadmiarze powietrza 1,0-2,0

I chodzi tutaj o temp. zasilenia a nie powrotu.

tzw. kwasowy punkt spalin może występować <100st.C , praktycznie jednak nawet przy 70st.C nie musi wystąpić.

To wszystko sprawa mocno względna i zależna od wielu czynników.

Jak wytrąca się smoła, to podnieść nastawę.

ale... z komina może lecieć, jeżeli górna jego część jest mocno chłodzona.

Skoro na poddaszu jest zimno, to część komina powinieneś tam zaizolować, to powinno poprawić sprawę. Jak wspomniałem wcześniej na wątku Last Rico o ekonomicznym spalaniu węgla było to opisywane u jakiegoś użytkownika, doszczelniał komin na poddaszu tj. izolował go. Poszukaj wskazówek na tamtym wątku, były bliżej początku tematu.

Ok.

trochę nie rozumiem ...

Czyli najważniejsza jest temperatura CO a nie temperatura powrotu ?

U mnie jest nastawiona temp CO na 50 stopni (przez chyba 2 dni było 60 stopni) ale na wyższej nastawie nie widzę różnic wewnątrz pieca ...

W tych samych miejscach jest taka jakby smoła ...

natomiast jak zwiększyłem nastawę CO z 50 na 60 to temperatura powrotu wzrosła ...

Tak samo po podłączeniu pompy pod zasilanie nonstop temp wzrosła ...

Tak się zapytam bo nie chcę zniszczyć pieca ani komina ...

Czy temperatura powrotu ma jakiś wpływ na skropliny w kominie lub osadzanie się "smoły" w piecu ?

Czy nie i tutaj najważniesza jest temperatura CO (nastawa CO) i temperatura spalin ...

Jak ustawiłem CO na 60 stopni to wylot spalin był goracy , ale dało się go dotknąć. Ale tak ciepły cały czas nie jest ...

Piec pracuje trochę inaczej jak pompa bojlerowa jest podłączona nonstop. Ale i tak działa na podtrzymaniu , choć chyba sporadyczniej ...

teraz ponownie ustawiłem piec na 50 stopni , ale pompa bojlera włączona nonstop. Temp powrotu to 42 stopnie. Choć nie wiem jak z dokładnością pomaru , bo przykładając rekę jak dla mnie temperatura wyjścia/wejścia jest identyczna ...

Czy przejmować się temperaturą powrotu ? Bo jeśli nie to wolałbym ustawić piec tak jak było poprzednio (Co: 50 , CW 45) i pompa sterowana przez Ognika , ale wtedy zdaje mi sie że często temp powrotu się zmieniała i raz była wyższa a raz niższa (a czasami dużo niższa) , a przy pompie działającej nosntop jest stabilniejsza i chyba niemalże identyczna nonstop ...

Co do ocieplenia komina , to chce to zrobić. Mam wełnę i wełną owinę pianką a potem sznurkiem , po to aby co jakis czas jednak sprawdzić komin ...

Ale na razie czekam na hydraulika ...

na pewno nawet jesli on nie uszczelni podłączenia czopuch - komin to sam silikonem uszczelnię ...

Najważniejsza jest temp. spalin.

Dalej wody wychodzącej z kotła, woda wychodząca z kotła ma pośredni wpływ na temp. spalin....

Zabiegi, które poleca ppietrz, czyli pompa CWU pracująca stale mają na celu zwiększenie odbioru ciepła a w konsekwencji praca na nieco wyższej mocy a w konsekwencji wyższa temp. spalin. Wyższa temp. powrotu to skutek uboczny tych zabiegów.

Jarek, może to jednak by było sensowne aby fabrycznie montować prosty termometr w czopuchu, lub podłączyć go pod pumę/cobrę.... Wtedy od razu by było widać czy temp. spalin jest ok czy nie.

Jestem mocno na tak.

Nawet gdyby nie miał żadnego wpływu na sterowanie procesem spalania.

Wystarczy funkcja czysto informacyjna.

Jarek, może to jednak by było sensowne aby fabrycznie montować prosty termometr w czopuchu, lub podłączyć go pod pumę/cobrę.... Wtedy od razu by było widać czy temp. spalin jest ok czy nie.

Czujnik t.spalin był wykorzystywany przy tworzeniu softu Cobry czy Pumy.

Cobra wyjścia na taki czujnik nie posiada.

Puma jak już kilka razy pisałem... ma go w opcji pelletowej, gdzie ma on swoje funkcje i powiązany jest z zapalarką.

przy groszku w to miejsce wchodzi czujnik t.powrotu ze swoją funkcjonalnością...

Można jednak pomyśleć nad wprowadzeniem do oferty termometrów analogowych, jeżeli będzie takie zainteresowanie (ale nie takich do mięsa, jak masz u siebie, bo to trochę "siara" dla producenta...)

He he no nie miałem na myśli takich do mięsa. Jest tego dużo na rynku, w podobnych pieniążkach, a przy hurcie byście zeszli pewnie jeszcze niżej, więc ogólnie to żadne koszty w porównaniu z ceną kotła.

Przy okazji konkretnie dopytam, czy można i jak do pumy podpiąć (jaki) czujnik aby była rejestrowała temp. spalin? Ale tak krok po kroku, bo że można przy peletach to wiem, ale wtedy chyba zamienia się miejscami z czujnikiem temp powrotu...

Zresztą to też takie wyolbrzymianie sprawy.

W jednym przypadku 60będzie ok. a w drugim będzie się wykraplać przy 90st.C...

Jak już także było wielokrotnie pisane - jak sa kropelki wody, to zaczynamy myśleć, czyli może przysłonić wymiennik, może podnieść nastawę kotła czy tak jak ppietrz zakombinować ze stałą pracą pompy cwu

Przemyślę jednak dla chętnych ofertę termometrów analogowych.

Andrew, pisałem,że w Pumie czujnik t.spalin jest montowany w miejsce czujnika powrotu i funkcjonalnie powiązany jest z zapalarką.

Czujnik to PT-1000 dostępny w Elektro-Miz, ale to nie jest do groszku!!

W sofcie "węglowym" czujnik powrotu ma swoją funkcjonalność. Póki Włodek na zlecenie Elektro-Miz tego nie wymyśli inaczej, czy nie da możliwości zakupu i montażu takiego czujnika do wersji groszkowej - to możemy sobie tylko gdybać.

Ja u siebie w domu jadę non stop jesienią czy wiosną na 42-43st.C, komin z cegły, ale idzie przez "środek" domu, antyk kocioł ma 15lat a kominowi nic nie jest mimo niskich temperatur spalin, w zasadzie non stop sporo <100st.C jesienią czy wiosną, rękę bez problemu mogę dłużej na czopuchu trzymać.

Termometr do pomiaru spalin można zawsze dokupić, z tym problemu nie ma.

Czujnik to PT-1000 dostępny w Elektro-Miz, ale to nie jest do groszku!!

Dokładnie potwierdzam te słowa. Gdy pojawiła się puma w sprzedaży chciałem od ręki dokupić czujnik spalin tak móc popatrzeć tak "informacyjnie" jakie są spaliny.

Dostałem wtedy info że przy grochu jest to niemożliwe (pooglądanie temp spalin) a czujka ta służy innym celom.

Dałem sobie spokój, choć teraz po prawie 1,5 roku palenia na pumie zaczyna brakować mi tej czujki. Jak wszyscy wiemy z sezonu na sezon groszek jest coraz to badziewiarski. Mieszkam niedaleko 3 różnych kopalni, brałem i testowałem ze wszystkich 3, tragedia. Jedynie pieklorz bytomski pali się jako tako bez spieków.

Dziś poszedłem na poddasze (nieogrzewane) i się lekko zdenerwowałem :(

Zobaczyłem drugą plamę na kominie na poddaszu nieużytkowym :(

Ustawiłem piec na 60 stopni a bojler na 40 stopni. Niestety dla mnie 60 stopni na bojlerze to przesada , tym bardziej że większośc dnia nas nie ma i nie ma zapotrzebowania na wodę a wieczorem woda o temp 40-45 zupełnie starczy ...

Wolałbym wrócić do Co na 50 stopni a CW dac na 40 stopni , ale czekam na wizytę montażysty który montował mi piec ...

Na razie prowizorycznie owiązałem wełną wyjście z czopucha aby w razie czego uszczelnić ...

na dniach mają zobaczyć na dachu co się dzieje z kominem ...

Dom jest na gwarancji więc nie chce robić samoistych przeróbek ...

Na działającej nonstop pompie i CO i CWu ma 60 stopni temp powrotu była o kilka stopni wyższa , jednakże i tak piec działał często na podtrzymaniu ...

Choć trochę mniej zapewne , bo musiał jednak nonstop grzać wodę do 60 stopni w bojlerze i w wymienniku ...

Czy Piec typu Skam-P wymaga jakiś specjanych wkładów w kominie (takich jak do pieców gazowych/olejowych) nieskotemperaturowych ?

Pytam bo piec mam odpalony od początku października a dopiero teraz obserwuje pojawianie się plam , choć od pewnego czasu (myślę że niemalże miesiąc) działa na 50 stopniach ...Choć do końca nie wiem od kiedy bo na razie testuję ustawienia i wpływ na spalanie ekogroszku ...

Bo u mnie piec działa w sposób modulowany , czyli osiąga zadaną temp , powoli schodzi z mocą i działa na podtrzymaniu a jak temp spadnie poniżej zakładanej to najpierw powoli zwiększa moc a jak to nic nie daje to zwiększa coraz bardziej i itd ...

Więc chcą czy nie chcąc temperatura spalin napewno jest różna ...

ja mam komin murowany , ale nie mam pojęcia czy są w nim jakieś rury , ale w to wątpie ...

PS. Obecnie mam 60 stopni na piecu a temp powrotu to 40 stopni (ale czy ma 40 stopni w rzeczywistości czy więcej to głowy nie dam , bo nie wiem jak prezycyjny jest taki zakładany sprężynowy termometr).

Ps2. Dodatkowo przed chwilą ociepliłem na poddaszu wełną komin. Nie wiem czy coś pomoże (5-10 cm wełny) ale napewno nie zaszkodzi ...

Edytowane przez kaszpir007

I kolejna garść małych poprawek. Dotyczą one skryptów, i tak

- poprawiłem code completion, działa lepiej ale jest jeszcze dużo do zrobienia a weekendy krótkie ...

- w oknie gdzie wyświetlają się informacje na temat kompilacji skryptu (prawa strona) przy błędzie lub wskazówce wystarczy kliknąć na tej linii a kursor zostanie przerzucony w odpowiednie miejsce w kodzie

To tyle zmian na ten łikend :)

http://ul.to/z3kx440e

P.S.

Za działanie code completion nie odpowiadam, to nie ja ... ;)

witam,

weekend w koncu przyszedl czas na podlaczenie termostatu pokojowego, zaopatrzona jestem w auraton 2005, mam klika pytan-przepraszam ale jestem laikiem w dziedzinie elektryki, kabelek niebieski podlaczam do com i brazowy do no (w sumie kolor losowo)

1.wtyczki do sterownika wowczas jak? niebieska do bolca, brazowa do obudowy wtyczki???

bo podlaczylismy z ojciem i jest reakcja pieca na zwarty/rozwart (zolte sloneczko-sniezynka), ale piec sie nie uruchamia przy zadaniu temp. wyzszej na termostacie

przykladowo w pomieszczeniu jest 23, programuje na 30 na termostacie, a piec sie nie uruchamia :(