Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

ja wzielam na probe 50kg z Praktiera, mam male biale spieki, ale to mi nie przeszkadza, dla mnie wazne jest ile zje i czy ciepleko bedzie z tego, na zewnatrz jest +5C wiec szkoda mi sypac tego za 900zl podobno Pieklorz, ale ja im nie wierze bo ze skladu i widac ze z mialem, wiec pytam o ten w workach oryginalnych.

p.s. z ciekawosci wyslalm sms o ustawienia do serwisu taniopał i otrzymalam cos takiego:

19kw, podawanie 20s, przerwa 80s, dmuchawa 20%, przeslona na 1cm

i tak mysle jakby usatwila dmuchawe na 20% to piec zanim osiagnalby temp.zadana to krecilaby z 3h

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pewnie dlatego dali taką mała moc dmuchawy bo jak większą zrobisz to się robią spieki - wielkie spieki. Ja zszedłem z obrotami do 77% zobaczę dziś jak wyglada palenisko. A jakie Ty masz nastawy? Pozdrawiam.

ja wzielam na probe 50kg z Praktiera, mam male biale spieki, ale to mi nie przeszkadza, dla mnie wazne jest ile zje i czy ciepleko bedzie z tego, na zewnatrz jest +5C wiec szkoda mi sypac tego za 900zl podobno Pieklorz, ale ja im nie wierze bo ze skladu i widac ze z mialem, wiec pytam o ten w workach oryginalnych.

p.s. z ciekawosci wyslalm sms o ustawienia do serwisu taniopał i otrzymalam cos takiego:

i tak mysle jakby usatwila dmuchawe na 20% to piec zanim osiagnalby temp.zadana to krecilaby z 3h

Te nastawy, które gośc podał są dla zwykłego sterownika- on wówczas stale dmucha z jedną siłą i z taką przerwą dochodzi do zadanej i odstawia się na przedmuchy.

Patrząc na rady odnośnie szczeliny i 20%nadmuchu sterownik z fazowym sterowaniem obrotami....

Ty masz sterownik automatyczny i te nastawy to jak pięścią w oko dla niego....

spróbuj przy cobrze/pumie raczej 7/40 (jeżeli 4/21do24sek nie pasi) w menu kodowym - to dla 100%mocy i od tego sterownik sam będzie sobie przerwę dobierał...

a dalej to reguluj sobie tylko wysokością kopca

siła nadmuchu dla palnika żeliwnego z przedziału 75-92% w zależności od węgla

Edytowane przez Jarecki79

Witam!

Co prawda wątek jest o sterownikach Puma/Cobra dla kotła SKAM-P, ale "taki sam" sterownik Cobra jest w piecach Sztoker.

Napisałem "taki sam", bo na sterowniku jest nadrukowana nazwa "sztoker" a i sam producent kotła na swojej stronie www informuje o zmodyfikowanej wersji oprogramowania specjalnie pod ten typ paleniska.

W związku z tym mam pytanie do Jarecki79: czy to oznacza że do sterownika Cobra dla sztokera istnieje inne oprogramowanie i te aktualizacje o których tu piszecie nie nadają się do niego?

Witam!

Co prawda wątek jest o sterownikach Puma/Cobra dla kotła SKAM-P, ale "taki sam" sterownik Cobra jest w piecach Sztoker.

Napisałem "taki sam", bo na sterowniku jest nadrukowana nazwa "sztoker" a i sam producent kotła na swojej stronie www informuje o zmodyfikowanej wersji oprogramowania specjalnie pod ten typ paleniska.

W związku z tym mam pytanie do Jarecki79: czy to oznacza że do sterownika Cobra dla sztokera istnieje inne oprogramowanie i te aktualizacje o których tu piszecie nie nadają się do niego?

Nie, program jest ten sam - ściągasz go ze strony internetowej

producenta.

Pozdrowienia,

Włodek

W takim razie na czym polega te "specjalne przystosowanie" sterownika do pieca sztoketr?

W kotłach Skam-P Premium Cobra jest sterownikiem w jednej obudowie mocowanej na kotle.

Do tego wprowadzane są właściwe nastawy wyjściowe w zależności od mocy kotła i zastosowanego palnika/dmuchawy

W Sztokerze sterownik Cobra jest podzielony. Na kotle jest panel z wyświetlaczem a pozostała część "gratów" wisi z tyłu kotła pod koszem zasypowym. Tam jest taka plastikowa puszeczka z pozostałymi kabelkami ;)

W Sztokerze sterownik Cobra jest podzielony. Na kotle jest panel z wyświetlaczem a pozostała część "gratów" wisi z tyłu kotła pod koszem zasypowym. Tam jest taka plastikowa puszeczka z pozostałymi kabelkami ;)

A gdzie jest wyjście USB? U góry przy wyświetlaczu czy na dole przy reszcie "gratów"?

No wLasnie dlatego pytałem czy moge tam wiercić i w którym miejscu.

Ale chyba obojetnie bo nie ma wyznaczonego na to miejsca

W starszych obudowach jest gorzej z przykręceniem bo trzeba odkręcić panel i przykręcić od środka.

W nowszych zabudowach jest po bokach wywinięta już blaszka na zewnątrz i jest dużo lepiej.

Nie trzeba wiercić, obudowa zewnętrzna jest z cienkiej blaszki a pod spodem jest ocieplenie. Wystarczą małe, ostre blachowkręty i śrubokręt żeby przykręcić regulator do kociołka.