Jarecki79 28.11.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 ania jeżeli nie jesteś pewna, czy dobrze podłączyłaś lub masz pytanie o współpracę z termostatem pokojowym, to najlepiej zadzwoń do serwisu Elektro-Miz Ikony sugerują zwarcie lub rozwarcie styku, ważne czy dobrze podłączone, bo odwrotnie też się idzie machnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 28.11.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Małe pytanko odnośnie stref czasowych. Chętnie poznałbym opinie i uwagi osób które przerabiały podobne doświadczenia. Mam ustawione na profilu czasowym 2 okresy, po ok.5 godzin kiedy piec nie grzeje (czyli STOP). Raz jak nikogo nie ma w domu, dwa – w nocy. Podłogówka spokojnie utrzyma mi temperaturę na poziomie 22st. Nawet przez te 5 godzin. No i jakaś tam oszczędność grochu na pewno też jest, tyle że jak po tych 5 godzinach na powrocie mam ok.30-33st i piec przez 2 godziny chodzi na 100% mocy zanim znowu naciągnie temperaturę do zadanych 40st. Tak się zastanawiam czy to w ogóle gra warta świeczki. To co przez ten okres postoju zaoszczędzę pójdzie potem w komin na tych 100% mocy. Chodzi mi o ekonomię spalania. Czy lepiej nie kombinować – niech chodzi całą dobę równo??? A jak będzie w domu za ciepło to najwyżej pokręcić trochę termostatami na grzejnikach. Co wy na to?P.S.I dwa słowa na temat ekogroszku.Mieszkam w 40-tysięcznym mieście w Wielkopolsce. Jest tu kilka składów opału. Próbowałem eko- z kilku z nich. Jak spytałem sprzedawców o Retopoal, czy Pieklorza to patrzyli na mnie jak na Marsjanina. W ogóle nie wiedzą o co mi chodzi, w życiu o czymś takim nie słyszeli. Oni mają na chałdzie jakiś tam ekogroszek – dobrze jeśli wiedzą w ogóle z jakiej kopalni. Płacę 840 za tonę jakiegoś mokrego badziewia pomieszanego z miałem. Gdzie kupujecie te klasyfikowane ekogroszki? A jeśli już jestem skazany na taki „z chałdy” to na co zwracać uwagę? Powinien być gruby i z połyskiem, czy raczej drobniejszy? Edytowane 28 Listopada 2011 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 28.11.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 tomasziolkowski, odpowiem Ci na drugą część Twojego postu. W ogóle nie wiedzą o co mi chodzi, w życiu o czymś takim nie słyszeli. Oni mają na chałdzie jakiś tam ekogroszek – dobrze jeśli wiedzą w ogóle z jakiej kopalni. Płacę 840 za tonę jakiegoś mokrego badziewia pomieszanego z miałem. Gdzie kupujecie te klasyfikowane ekogroszki? A jeśli już jestem skazany na taki „z chałdy” to na co zwracać uwagę? Powinien być gruby i z połyskiem, czy raczej drobniejszy? Jak wspomniałem kilka postów wyżej mieszkam nieopodal kilku kopalni. Brałem z każdej z nich po 1-2 ton. Masakra. Albo wychodzą spieki albo kaloryczność nie taka i trzeba sypać prawie jak łopatą na retortę, a w tym sezonie przywiozłem z KWK Kazimierz-Juliusz gnój a nie groszek. Póki był mokry palił się jako tako, jak przeschnął to wychodzą spieki. Ceny wahają się od 630 do 980 zł za tonę bez przywozu. Zresztą możesz pooglądać ceny na jedynym (nie)słusznym portalu aukcyjnym na śląsku. Kolorowo nie jest. Granulacja jak i jego połysk/mat zależy od samej kopalni. Drobny groszek mniej mieli u mnie w podajniku ale z moich doświadczeń wynika że idealny jest pieklorz bytomski gdzie jest zachowana kaloryczność, granulacja tylko cena nie taka. Te ponad 900 stów boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.11.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Aktualnie cena bobrka na kopalni to 637,14 zł brutto za tonę ekogroszku luzem http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/ Też chwale swojego bobrka czyli Pieklorza Bytomskiego kupionego gdzieś w czerwcu br. prosto na kopalni luzem. Palę na zwykłej retorcie PPS 25 i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 28.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 A ja mam pytanie odnośnie histerezyW menu 2208 ustawiłem na 1 stopień ale cały czas Puma pracuje jakby ustawione było 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 29.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Małe pytanko odnośnie stref czasowych. Chętnie poznałbym opinie i uwagi osób które przerabiały podobne doświadczenia. Mam ustawione na profilu czasowym 2 okresy, po ok.5 godzin kiedy piec nie grzeje (czyli STOP). Raz jak nikogo nie ma w domu, dwa – w nocy. Podłogówka spokojnie utrzyma mi temperaturę na poziomie 22st. Nawet przez te 5 godzin. No i jakaś tam oszczędność grochu na pewno też jest, tyle że jak po tych 5 godzinach na powrocie mam ok.30-33st i piec przez 2 godziny chodzi na 100% mocy zanim znowu naciągnie temperaturę do zadanych 40st. Tak się zastanawiam czy to w ogóle gra warta świeczki. To co przez ten okres postoju zaoszczędzę pójdzie potem w komin na tych 100% mocy. Chodzi mi o ekonomię spalania. Czy lepiej nie kombinować – niech chodzi całą dobę równo??? A jak będzie w domu za ciepło to najwyżej pokręcić trochę termostatami na grzejnikach. Co wy na to? P.S. I dwa słowa na temat ekogroszku. Mieszkam w 40-tysięcznym mieście w Wielkopolsce. Jest tu kilka składów opału. Próbowałem eko- z kilku z nich. Jak spytałem sprzedawców o Retopoal, czy Pieklorza to patrzyli na mnie jak na Marsjanina. W ogóle nie wiedzą o co mi chodzi, w życiu o czymś takim nie słyszeli. Oni mają na chałdzie jakiś tam ekogroszek – dobrze jeśli wiedzą w ogóle z jakiej kopalni. Płacę 840 za tonę jakiegoś mokrego badziewia pomieszanego z miałem. Gdzie kupujecie te klasyfikowane ekogroszki? A jeśli już jestem skazany na taki „z chałdy” to na co zwracać uwagę? Powinien być gruby i z połyskiem, czy raczej drobniejszy? witam ja również jestem z wielkopolski 25 km od poznania i u mnie też lipa z dobrym kwalifikowanym eko. Najlepiej myślę ze palić by było pieklorzem oryginalnym pakowanym w kopalni ale najbliższy skład oddalony ode mnie właśnie z workowanym 20 kg pieklorzem jest w Pile (90 km). co do stref czasowych tez zauważyłem ze najlepiej trzymać tem. na jednakowym poziomie - jak mnie nie ma to max -4 stopnie na strefie im bliżej do mojego przyjścia tym -3,-2 aż do zadanej wstępnie temperatury (52st.). Uważam, że ma to tylko uzasadnienie w przypadku gazu takie wyłączenie na kilka godzin a nie piecem na ekogroszek no ale może się mylę. ps. A ty skąd dokładnie jesteś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.11.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Kiedyś bawiłem się w wyłączanie czasowe kotła, ale było to w pierwszym okresie grzewczym gdy nie było przymrozków. Zauważałem pewne oszczędności, ale komfort cieplny był pogorszony. Każdy dom ma swoją bezwładność cieplną i takie wyłączanie kotła wcale nie musi być zyskowne. Kocioł pół dnia nie pracuje, ale za to drugie pół będzie musiał nadrobić aby dogrzać ściany. W tym czasie w domu czuć "dziwny" chłodek... W chwili obecnej grzeję non stop a regulację tego ile ciepła puszczać na grzejniki wykonują zawory termostatyczne (podłogówki nie mam). Po wykresach widzę, że przez kilka godzin w ciągu doby większość grzejników jest wyłączona i tu moja oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 30.11.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jarecki79 dzieki, juz dziala, kabel w wtyczce do sterownika robil zwarcie, byl ot tak sobie na probe wsadzony, a powinnien byc porzadnie przylutowany, pozdrawiam kubiakpiotr1982 jestem z Piły, gdzie w Pile jest pakowany z pieklorzem oryginalnym ? trafilam tylko pakowany przez wlasciciela skladu oraz ze skladu 908/t chyba mieszany z mialem, bo na probe kupilismy rowniez 2 worki z Praktikera - worek za 17,89/25kg i ten nie ma ani grama mialu, czysty jakby byl plukany, ale za to 20-21kJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 30.11.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 kubiakpiotr1982 jestem z Piły, gdzie w Pile jest pakowany z pieklorzem oryginalnym ?FHU HELENAul. Aleja Poznańska 22. zobacz na alledrogo - piekorz - zawęź do wielkopolski i pod pieklorz poznań jest widoczny. a jak Ci się spala ten z praktikera? ja obecnie pale z taniopał masakra, niby polski kamienny a pali się gorzej niż czeski brunatny - oby jak najszybciej się spalił same wielkie spieki brrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 30.11.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 ja wzielam na probe 50kg z Praktiera, mam male biale spieki, ale to mi nie przeszkadza, dla mnie wazne jest ile zje i czy ciepleko bedzie z tego, na zewnatrz jest +5C wiec szkoda mi sypac tego za 900zl podobno Pieklorz, ale ja im nie wierze bo ze skladu i widac ze z mialem, wiec pytam o ten w workach oryginalnych. p.s. z ciekawosci wyslalm sms o ustawienia do serwisu taniopał i otrzymalam cos takiego: 19kw, podawanie 20s, przerwa 80s, dmuchawa 20%, przeslona na 1cm i tak mysle jakby usatwila dmuchawe na 20% to piec zanim osiagnalby temp.zadana to krecilaby z 3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 01.12.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 pewnie dlatego dali taką mała moc dmuchawy bo jak większą zrobisz to się robią spieki - wielkie spieki. Ja zszedłem z obrotami do 77% zobaczę dziś jak wyglada palenisko. A jakie Ty masz nastawy? Pozdrawiam. ja wzielam na probe 50kg z Praktiera, mam male biale spieki, ale to mi nie przeszkadza, dla mnie wazne jest ile zje i czy ciepleko bedzie z tego, na zewnatrz jest +5C wiec szkoda mi sypac tego za 900zl podobno Pieklorz, ale ja im nie wierze bo ze skladu i widac ze z mialem, wiec pytam o ten w workach oryginalnych. p.s. z ciekawosci wyslalm sms o ustawienia do serwisu taniopał i otrzymalam cos takiego: 19kw, podawanie 20s, przerwa 80s, dmuchawa 20%, przeslona na 1cm i tak mysle jakby usatwila dmuchawe na 20% to piec zanim osiagnalby temp.zadana to krecilaby z 3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) ja wzielam na probe 50kg z Praktiera, mam male biale spieki, ale to mi nie przeszkadza, dla mnie wazne jest ile zje i czy ciepleko bedzie z tego, na zewnatrz jest +5C wiec szkoda mi sypac tego za 900zl podobno Pieklorz, ale ja im nie wierze bo ze skladu i widac ze z mialem, wiec pytam o ten w workach oryginalnych. p.s. z ciekawosci wyslalm sms o ustawienia do serwisu taniopał i otrzymalam cos takiego: 19kw, podawanie 20s, przerwa 80s, dmuchawa 20%, przeslona na 1cm i tak mysle jakby usatwila dmuchawe na 20% to piec zanim osiagnalby temp.zadana to krecilaby z 3h Te nastawy, które gośc podał są dla zwykłego sterownika- on wówczas stale dmucha z jedną siłą i z taką przerwą dochodzi do zadanej i odstawia się na przedmuchy. Patrząc na rady odnośnie szczeliny i 20%nadmuchu sterownik z fazowym sterowaniem obrotami.... Ty masz sterownik automatyczny i te nastawy to jak pięścią w oko dla niego.... spróbuj przy cobrze/pumie raczej 7/40 (jeżeli 4/21do24sek nie pasi) w menu kodowym - to dla 100%mocy i od tego sterownik sam będzie sobie przerwę dobierał... a dalej to reguluj sobie tylko wysokością kopca siła nadmuchu dla palnika żeliwnego z przedziału 75-92% w zależności od węgla Edytowane 1 Grudnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 01.12.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 aktualnie dla pieklorza bez wlaczonego pid 50s/6s, dmuchawa 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 03.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam!Co prawda wątek jest o sterownikach Puma/Cobra dla kotła SKAM-P, ale "taki sam" sterownik Cobra jest w piecach Sztoker.Napisałem "taki sam", bo na sterowniku jest nadrukowana nazwa "sztoker" a i sam producent kotła na swojej stronie www informuje o zmodyfikowanej wersji oprogramowania specjalnie pod ten typ paleniska.W związku z tym mam pytanie do Jarecki79: czy to oznacza że do sterownika Cobra dla sztokera istnieje inne oprogramowanie i te aktualizacje o których tu piszecie nie nadają się do niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.12.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam! Co prawda wątek jest o sterownikach Puma/Cobra dla kotła SKAM-P, ale "taki sam" sterownik Cobra jest w piecach Sztoker. Napisałem "taki sam", bo na sterowniku jest nadrukowana nazwa "sztoker" a i sam producent kotła na swojej stronie www informuje o zmodyfikowanej wersji oprogramowania specjalnie pod ten typ paleniska. W związku z tym mam pytanie do Jarecki79: czy to oznacza że do sterownika Cobra dla sztokera istnieje inne oprogramowanie i te aktualizacje o których tu piszecie nie nadają się do niego? Nie, program jest ten sam - ściągasz go ze strony internetowej producenta. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 03.12.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Nie, program jest ten sam - ściągasz go ze strony internetowej producenta. W takim razie na czym polega te "specjalne przystosowanie" sterownika do pieca sztoketr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 04.12.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Strzelam, chodzi o nastawy wstępne. Podawania/przerwy, modulację itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 W takim razie na czym polega te "specjalne przystosowanie" sterownika do pieca sztoketr? W kotłach Skam-P Premium Cobra jest sterownikiem w jednej obudowie mocowanej na kotle. Do tego wprowadzane są właściwe nastawy wyjściowe w zależności od mocy kotła i zastosowanego palnika/dmuchawy W Sztokerze sterownik Cobra jest podzielony. Na kotle jest panel z wyświetlaczem a pozostała część "gratów" wisi z tyłu kotła pod koszem zasypowym. Tam jest taka plastikowa puszeczka z pozostałymi kabelkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 04.12.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 W Sztokerze sterownik Cobra jest podzielony. Na kotle jest panel z wyświetlaczem a pozostała część "gratów" wisi z tyłu kotła pod koszem zasypowym. Tam jest taka plastikowa puszeczka z pozostałymi kabelkami A gdzie jest wyjście USB? U góry przy wyświetlaczu czy na dole przy reszcie "gratów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.12.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 A gdzie jest wyjście USB? U góry przy wyświetlaczu czy na dole przy reszcie "gratów"? Wyjście USB jest pod wyświetlaczem. Musisz odkręcić 4śrubeczki, które widać na przodzie panelu sterownika i wysunąć panel Cobry, z tyłu będzie USB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.