Jarecki79 12.12.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Od początku przyszłego roku wprowadzimy jedną z drobnych poprawek ostatnio zgłaszanych przez użytkowników (która moim zdaniem jest mało sensowna, ale skoro chcecie...). Napiszę więcej po zejściu bieżącej produkcji. ps.Włodku, czekam cierpliwie "we will stay in e-mail contact" proszę sprawę przemyśleć a kolejność oczywiście taka, jak rozmawialiśmy Edytowane 12 Grudnia 2011 przez Jarecki79 drobna poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.12.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jarek wiem, dlatego pytam. Mój stary deflektor dzisiaj dokończył żywota i chciałem zapytać o ceny a tam AGD, pralki ... a możliwe że ktoś ma na nich jakiś namiar lub zna inne miejsce gdzie ten ceramiczny dopalacz można nabyć. Damian wygogluj to raz jeszcze tj. neo-tech i ze stron typu TP czy innego katalogu stron spisz adres lub numer telefonu i sobie zadzwoń. Zadzwoń też ewentualnie do HEF-a, bo oni korzystają z ich palnika rynnowego o nazwie Master-M więc możliwe,że ten stożek też mają w ofercie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.12.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Jarek, poruszyłem niebo i ziemię i znalazłem tel to nich. Mają jakiś dziwne problemy ze swoją stroną, a co dziwne będą dopiero na wiosnę poprawione. Mało tego wykonałem również telefon do Hef`a, niestety nie posiadają tego modelu deflektora , owszem wsadzają deflektory ale nie takie, czyli nie ceramiczne i nie stożkowe. Reasumując, około środy podjadę do Neotechu i poczynię zakup tego opatentowanego cudeńka za całe 250 PLNów , zobaczymy jak będzie się spisywać w moim żelastwie. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 12.12.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jarek, poruszyłem niebo i ziemię i znalazłem tel to nich. Mają jakiś dziwne problemy ze swoją stroną, a co dziwne będą dopiero na wiosnę poprawione. Mało tego wykonałem również telefon do Hef`a, niestety nie posiadają tego modelu deflektora , owszem wsadzają deflektory ale nie takie, czyli nie ceramiczne i nie stożkowe. Reasumując, około środy podjadę do Neotechu i poczynię zakup tego opatentowanego cudeńka za całe 250 PLNów , zobaczymy jak będzie się spisywać w moim żelastwie. Za ten stożek aż 250pln??? Ja sobie coś podobnego zrobiłem na tokarce ze zwykłej stali - za friko. Do spalania miału rewelacja, na małych mocach brak jakichkolwiek kłopotów ze spiekami czy niedopalaniem z jednej strony jak to występuje w żeliwnych palnikach 2 generacji. Zdaje sobie sprawę z tego że po sezonie ten stożek się upali z racji kiepskiej jakości stali, ale co tam mam dostęp do tokarki i zrobie sobie nowy. Chociaż ten użytkuje od wakacji i na razie nie widać znacznych ubytków na stożku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.12.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 0degree policz sobie wykonanie tego z ceramiki, czyjaś robota no i patent który posiada Neotech, przypuszczam że da to coś koło tej kwoty. Owszem można bawić się w samoróby ale po co ? Jeśli chciałbym mieć deflektor za friko również wytoczyłbym go sobie bo tokarka jest pod ręką. Ale kształtu tego z Neotechu nie uzyskasz przez co nie dopalisz poprawnie sadzy i myślę że właśnie ten ich patent polega na kształcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 12.12.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 nie no kształtu idealnie to nawet nie chciałem odmałpować, bo to przecież opatentowane Miało to być tak: zrobię sobie taki żelazny na próbe, jak zda egzamin to sobie kupie oryginał z neo-techu, a że egzanim jeszcze trwa.... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 12.12.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 ... no to ja se kupie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.12.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 ... no to ja se kupie ... Koniecznie zdaj relację po zamontowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 12.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Jarek jak chcesz moją Cobre na próby to pisz. Macie jakiś patent na niedopalony groch? Nie mam problemów ze spiekami ale dosyć dużo niedopalonego groszku przesypuje mi się do popielnika. Obniżyłem wys. kopca na -2 ale szczerze mówiąc nie widzę poprawy. Zjechać jeszcze z kopcem, a może pokombinować coś z czasem podawania? Groszek taki całkiem przyzwoity. "Miał" włączone. I jeszcze coś. Pamiętasz jak Cię pytałem na pw o minimalną temperaturę na kotle. Rozmawiałem przed chwilą z kominiarzem (stary fachowiec) i potwierdza to co mi radzi hydraulik - na piecu powinno być minimum 50 stopni. Argumentował to tak samo jak hydraulik - kwasy i siarka załatwią komin i piec, w kominie będzie się lało. Na razie nic mi się tam nie leje I jak podniosę do 50 to się chyba ugotuję w domu (brak zaworu 3d) - chyba że mocno przymknę termostaty na grzejnikach? Edytowane 13 Grudnia 2011 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 13.12.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 No właśnie co daje opcja "miał włączony" przy spalaniu ekogroszku?Miałem ją włączoną standardowo. I jeszcze jedno:Yaro, ustawienia dmuchawy wgrywacie 85% max, 14% min - dolne jak rozumiem żeby w ogóle dmuchawa ruszyła, a górne ograniczenie do czego? (żywotność?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 13.12.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 czy pompe wilo star-rs 25/4 można nazwać energooszczędną? a 2 pytanie to czy w trybie skokowym pracy pompy można zmienić nastawy 15(postój) 5 (praca)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 13.12.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 tomasziolkowski min 50 stopni na powrocie? tak Tobie doradzili? kurcze ja mam na powrocie 28-30, w domu 22-23 stopni, zawor 4d na 2 ustawiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 13.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 odnosnie deflektora, mam taki okragly, palnik mala ekoenergia, wiec na jakiej wysokosci powinnien byc prawidlowo zawieszony? obecie okolo 15cm mierzac od paleniska, pytam bo moj ojciec przewiesza mi go ciagle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 14.12.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 tomasziolkowski min 50 stopni na powrocie? tak Tobie doradzili? kurcze ja mam na powrocie 28-30, w domu 22-23 stopni, zawor 4d na 2 ustawiny Nie wiem czy na powrocie, chyba na zasilaniu? Na wszelki wypadek podniosłem na sterowniku do 45 st. i troszkę skręciłem grzejniki, zobaczymy, na razie nie widzę różnicy poza cieplejszą CWU. Gdzie jest ta zima, nie wiecie przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 14.12.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Zimy w tym roku nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.12.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 No właśnie co daje opcja "miał włączony" przy spalaniu ekogroszku? Miałem ją włączoną standardowo. I jeszcze jedno: Yaro, ustawienia dmuchawy wgrywacie 85% max, 14% min - dolne jak rozumiem żeby w ogóle dmuchawa ruszyła, a górne ograniczenie do czego? (żywotność?) Masz małą dmuchawę RV-13AMs z silnikiem 40W, aby ruszyła to dół musi być 14-15%mocy. Przy trybie miał włączony góra na 85%, przy trybie miał wyłączony górę dla tej konkretnej dmuchawy można zrobić na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.12.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jarek jak chcesz moją Cobre na próby to pisz. Macie jakiś patent na niedopalony groch? Nie mam problemów ze spiekami ale dosyć dużo niedopalonego groszku przesypuje mi się do popielnika. Obniżyłem wys. kopca na -2 ale szczerze mówiąc nie widzę poprawy. Zjechać jeszcze z kopcem, a może pokombinować coś z czasem podawania? Groszek taki całkiem przyzwoity. "Miał" włączone. I jeszcze coś. Pamiętasz jak Cię pytałem na pw o minimalną temperaturę na kotle. Rozmawiałem przed chwilą z kominiarzem (stary fachowiec) i potwierdza to co mi radzi hydraulik - na piecu powinno być minimum 50 stopni. Argumentował to tak samo jak hydraulik - kwasy i siarka załatwią komin i piec, w kominie będzie się lało. Na razie nic mi się tam nie leje I jak podniosę do 50 to się chyba ugotuję w domu (brak zaworu 3d) - chyba że mocno przymknę termostaty na grzejnikach? Nie wiem co to za groszek, ale obniż jeszcze troszkę kopczyk, grunt, aby się palenisko nie zapadało i nie przegrzało ślimaka. Można doprecyzowac jeszcze w strefach czasowych kiedy grzać dom a kiedy nie. Co do temp. jak podnosisz na zasilaniu to od tego sa termostaty na grzejnikach, abys je mógł bardziej przykręcić. Powyżej 43st.C przy odpowiedniej ilości powietrza nie powinno być problemu, problemem są długotrwałe i niskie temp. spalin, to zdecydowanie większy kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.12.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 czy pompe wilo star-rs 25/4 można nazwać energooszczędną? a 2 pytanie to czy w trybie skokowym pracy pompy można zmienić nastawy 15(postój) 5 (praca)? Nie pamiętam, nie mam czasu na skakanie po googlach, sprawdź czy silnik komutowany elektronicznie i jakie pobory prądu na danych biegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 15.12.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Zdenerwowała mnie Ekoenergia Ale wszystko od początku. Przez ostatnie dni nie poświęcałem kotłowni zbytniej uwagi bo w sumie tak powinno być Wczoraj zaglądam sobie do podajnika a tam już prawie koniec 100kg zasypu z soboty rano. Bardzo mnie to zdziwiło ponieważ ostatni zasyp wystarczył na pełny tydzień a tu połowa tego.... Zaglądam do paleniska a tam czarny dymek przy średnim płomieniu. Kocioł działa z mocą 60% Zadana na CWU 55 stopnie. Zaglądam do szuflady a tam już pełno popiołu z dużą ilością przesypanego z palnika groszku. Myślę sobie co jest - jak nic wsypałem z worka węgiel o innej kaloryczności. Zwiększyłem nadmuch do 90% aby zobaczyć czy kopczyk mi się zmniejszy. Po godzinie bez większych rezultatów, a kocioł cały czas działa na 60% mocy. Najgorsze w tym wszystkim, że na ścianach kotła pojawiła się smoła od zbyt małej ilości powietrza Przypomniałem sobie o przedostawaniu się groszku przez otwory antyspalinowe do górnej komory palnika. Otworzyłem wyczystkę, a tam komora cała zawalona węglem pomimo wyczyszczenia jej w zeszłym miesiącu. Palę obecnie nieco drobniejszym groszkiem, więc ten bez trudu dostaje się w dość szybkim tempie do tej komory. Zły jestem na Ekoenergię za to, że testują modyfikacje palnika na użytkownikach! Wiadomo bez otworów jest źle bo dym w zasobniku na mur beton, ale te otwory które mam uniemożliwiają prawidłową pracę palnika. Czuję się oszukany, bo mój palnik ewidentnie ma wadę produkcyjną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Czytając o różnych problemach retort II generacji - to jednak muszę pochwalić moją zwykłą stałą retortę PPS 25, że tak się dobrze sprawuje i nie mam z nią problemów ( no jeden warunek dobry ekogroszek) hmm chociaż innymi nie próbowałem. Tak więc w poszukiwaniu lepszej retorty dla mojego żeliwnego monstrum - czekam z niecierpliwością na palniki III generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts